Skocz do zawartości
IGNORED

Przymocowanie kolumn do granitu

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam przednie koumny ,które stoją kolcami na granitowych podstawach ,ze względów bezpieczeństwa spowodownych małymi dziećmi chciałbym je przymocować tak aby nie było ryzyka ich przewrócenia.Może ktoś zna szeroko dostepną substancję,ktora by to załatwiła.Dodam,że kolumny mają bas w bocznych ścianach w wyniku tego są głębokie.

https://www.audiostereo.pl/topic/18884-przymocowanie-kolumn-do-granitu/

Najlepszy jest Blu tac, lub UHU Tac, to takie masy plastelinopodobne do przyklejania wszystkiego. Dostepne w sklepach biurowych i sklepach dla plastyków, Cena paczki ponizej 10zł.

Bardzo mocno skleja. Moje granitowe cokoły waza ok 28 kg sztuka, a po przyklejeniu moge podniesc calosc za kolumne i nic sie nie dzieje, trzyma na mur.

Mozna odkleic poprzez energiczne skrecenie, substancja nie zostawia zadnych plam i łateo sie usuwa.

pozdr

Miałem podobny problem. Obawiałem się zwłaszcza o kolumny. Kiedy moja córka była mała, ogrodziłem cały sprzęt płotekiem. Wykonałem go łącząc boki starego dziecięcego łóżeczka wzdłuż i dorabiając nóżki. Oczywiście całość przymocowałem tak, żeby dziecko nie mogło go odsunąć. Usunąłem go kiedy córka osiągnęła bezpieczny dla sprzętu wiek.

Przyklejenie kolum do podłoża nie uchroni Cię przed, na przykład, mechanicznym uszkodzeniem membran.

Czy będzie trzymać jak kolce przykręcone do podstawy kolumny przykleję do płyty granitowej,czy też takie rozwiązanie jest mozliwe tylko poprzez przyklejenie bezpośrednio kolumny bez kolców do granitu.

wymierz dokładnie rozstaw kolców i wywierć otwory w cokołach , kolumnę skręć śrbuami razem z cokołem a pod cokoły daj kolce (metoda ekstremalna ale bardzo skuteczna)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JTL oferuje zestaw do mocowania kolumn. Gniazda mocuje sie do kolumny od spodu, w nie wchodza sruby przepuszczone przez podstawe kamienna. Po dwie takie sruby na kolumne. Do tego zamawiasz takze male miseczki stalowe pod kolce. Mozesz je przykleic do kamienia albo uzyc dostarczonych podkladek z gumopodobnej substancji. Miseczki maja wglebienia na kolce. Po postawieniu kolcow na tych podkladkach i przykreceniu srubami kolumny nic juz tego nie ruszy.

Mozesz wtedy takze wykonac eksperyment z montowaniem kolcow na odwrot, czyli ostrzem do kolumny. JTL twierdzi, ze tak jest lepiej.

Sposob mniej ortodoksyjny, tymczasowy: dobierasz odpowiedniej grubosci plyte, sklejke, kkamien... tak, aby prawie wypelnil przestrzen pomiedzy spodem kolumny a gorna powierzchnia kamienia. Plytka powiedzmy 10x15cm. Przyklejasz ja bluetackiem do spodu kolumny, posrodku, a potem to razem do podstawy kamiennej. Wyciskasz nadmiar blutaka tak, aby kolumna stanela na kolcach. Jesli powierzchnie sa rowne a wastwa bt. niezbyt gruba, to wiaze to tak mocno, ze nawet gruby gosc opierajacy sie o kolumne nie jest jej w stanie zrzucic - sprawdzone doswiadzalnie :)

To mi daliście zagadkę,granit ma grubość 5 cm i powiedzcie czy jak do płyty granitowej przymocuję bezpośrednio kolumnę bez kolców substancją Blu Tac dźwięk nic nie straci.

Drogi Darek2,

subiektywnie dźwięk może "coś" stracić. Słuch łatwo się przyzwyczaja do złego ;) Możesz odczuć osłabienie basu, jego wyszczuplenie, ponadto średnica może zabrzmieć nieco "klinicznie", itp. itd., a wszystko dlatego, że zmniejszą się podbarwienia wprowadzane przez pasożytnicze dgrania obudowy. Podbarwienia z teoretycznego punktu widzenia są czymś niepożądanym, ale subiektywnie mogą "wzbogacać" dźwięk, czynić go bardziej naturalnym, wibrującym i namacalnym :)

Jeśli taką utratę odczujesz - nie martw się - taka modyfikacja też musi się, jak to powiadają, "wygrzać" ("burn-in"), czy jak inni mówią - słuch musi się przyzwyczaić do nowej sytuacji, co nastąpi szybciej lub wolniej.

Proponuję pokatować tak potraktowane kolumny nagraniami z obfitym basem na zmianę z nagraniami całkowicie pozbawionymi niskiego basu (a cappella itp.). Poprawa nastąpi, wcześniej lub później ale napewno.

A jeśli nie będziesz zadowolony - zawsze możesz całość - zabezpieczoną już przed dziećmi - postawić na kolejnej podstawie - tym razem z jakiegoś twardego drewna np. klonowego. Bogactwo dźwięku powinno w części powrócić i może pojawić się satysfakcjonujący kompromis dźwiękowy :)

pozdr.

graaf

Zrobiłem inaczej, kolumny przykleiłem Blu Tacem do granitu,a w z drugiej strony granitu wywierciłem otwory i tam włożyłem kolce z Blu Tacem i wszystko sie trzyma i nawet wydaje mi sie dźwięk zyskał.Do tej pory miałem odwrotnie, kolce wychodziły z podstaw kolumny ,która stała na granicie.

Radzę wam wypróbować kiedyś do takich celów silikon sanitarny.Doskonale łączy z sobą takie materiały jak kamień z szkłem, drewnem wszekiego rodzaju płytami stolarskimi. Zachowuje wieczną elastyczność ,więc stanowi bardzo dobrą izolację antywibracyjną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.