Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD - najlepsi z najlepszych

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

Kto wg Was najlepiej tuninguje CD. Proszę o podpowiedź pod kątem nieszczęśliwie kupionego Sony CDP-XE700 (niby QS).Jakiego rzędu są to koszty. Wiem tylko że tuning u P. Stelmacha losztuje około 650 zł .

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18829-tuning-cd-najlepsi-z-najlepszych/

I nic lepszego w tej cenie nie da się zrobić Sam gram na przetworniku Andrzeja Stelmacha wbudowanym w tani odtwarzacz Teac. Pokonuje spokojnie odtwarzacze ze sklepu po kilka tys. zł.

McGyver chyba jako jedyny pisze Andrzeja Stelmacha a nie : Pana Stelmacha, pana Stelmacha , p. Stelmacha , czasem mam wrażenie że człowiek ma na imię PAN. Przepraszam za offtopic i pozdrawiam pana S.

No cóż jestem starej daty-przyzwyczajony do zwrotów grzecznościowych. Po imieniu walę do młodych szczyli lub osób które sobie tego życzą. Mam nadzieję że moje zwyrodnienie nie przeszkadza na tym forum :)

Pozdrowienia

Może to dlatego ze pana Andrzeja znam osobiście. Bardzo kontaktowy i otwarty człowiek. Rozmowa z nim to przyjemność, używanie jego wyrobów również. Ja mam najnowszą, ulepszoną wersję.

Wklejam to z jakiejś aukcji na Allegro. Ja zrobiłem mniej-więcej to samo, plus przeciwzakłóceniowy filtr sieciowy, gniazdo zasilające IEC i dużo maty bitumicznej. Poza tym jeszcze dodatkowe stabilizatory separujące zasilanie i pominięcie niepotrzebnych układów HDAM.

· Zasilacz toru analogowego został wymieniony prawie w całości. Diody prostownicze zastąpiono diodami shottkiego. Od strony druku zbocznikowane zostały kondensatorkami foliowymi. Kondensatory za prostownikiem zmieniono na znacznie większe niskoimpedancyjne NIPPON LXY Od strony druku dolutowano foliowe Philipsa. Kondensatory za stabilizatorami wymienione zostały na audiofilskie PANASONIC FC 1000uF również z odsprzęgającymi foliowymi Philipsa od strony druku.

· Tor analogowy. Na zasilaniu wzmacniaczy operacyjnych 4 * Panasonic HFZ wraz z dołożonymi foliowymi WIMA od spodu. . Na zasilaniu buforów wyjściowych wstawione zostały Panasonic FC z dolutowanymi od spodu foliowymi WIMA . Niektóre kondensatory w sprzężeniu zwrotnym wzmacniaczy operacyjnych zastąpione zostały monolitami Philipsa dedykowanymi specjalnie do zastosowań audio. Dodatkowo zmienione zostały nieco ich wartości aby dopasować układ do pracy ze znacznie lepszymi opampami. Wylutowane zostały degradujące dźwięk tranzystory wyciszające z wyjść. Ma to jeden minus: otóż podczas wyłączania zasilania w odtwarzaczu w głośnikach słychać stukanie. Nie jest ono na tyle silne, żeby uszkodzić głośniki ale może być denerwujące. Trzeba więc pamiętać o wyłączaniu wzmacniacza w pierwszej kolejności. Na wyjściach usunięto kondensatory blokujące które degradują dźwięk. W miejsce wzmacniaczy operacyjnych wlutowane zostały podstawki precyzyjne. W podstawkach zaś audiofilskie op-ampy.

· Zasilacz toru cyfrowego też nie został bez poprawek. Wymieniono diody prostownicze na szybkie Schottky’ego, zbocznikowano je od spodu kondensatorami ceramicznymi. Za prostownikiem wstawiony został duży niskoimpedancyjny Nippon XYG, za stabilizatorem nieco mniejszy Panasonic FC na duże napięcie. Oba z dolutowanymi foliowymi Philipsa od strony druku.

· Tor cyfrowy. Wszystkie kondensatory zastąpione zostały LOW ESR’owymi. Równoległe do nich kondensatory ceramiczne ustąpiły miejsca bardzo szybkim foliowym WIMA. Podobne modyfikacje zostały wykonane na zasilaniu dekodera. Elektrolity wymieniono na LOW-ESR’owe Rubycom ZL, odsprzęgające kondensatorki ceramiczne na foliowe Philips.

· Zupełnie przeorganizowany został zegar. Wszystkie elementy z nim związane przeniesione zostały w bezpośrednie pobliże układu scalonego (a nawet na niego) minimalizując tym samym długość ścieżek i zmniejszając szkodliwe różnice potencjałów. Zmieniono nawet układ ścieżek masy na płytce drukowanej. Do zasilania zegara dołożony został oddzielny niskoszumowy stabilizator z filtrami na Rubyconach ZL i WIMA’ch. Efekt zmniejszenia jitter’u jest słyszalny uchem nie uzbrojonym (przestrzeń, brzmienie instrumentów) a koszt znacznie poniżej ceny zegarka (min. 150 zł).

· Na koniec słów kilka o układzie sterowania. Wymienione zostały elektrolity na niskoimpedancyjne z foliowymi Philipsa od spodu. Filtry przy procesorze wymienione zostały na LOW-ESR’owe Rubycony ZL, a ceramiczne kondensatorki odsprzegające na foliowe Philips. Nie pozostaje to bez wpływu na jakość dźwięku, bo procesor jest dość dobrym źródłem zakłóceń w.cz.

McGyver

no to było troche pracy przy tym CD

mam pytanie czy bocznikowałeś dodatkowo wyjścia z przetwornika kondensatorami i czy na wyjscie sprawdzałeś kondensator bipolarny zamiast 2 silmiców?

Wywaliłem te Silmiki w ogóle, DC na wyjściu jest śladowe, również i z lampowcami nic niewłaściwego się nie działo, a piecyk z którym ma to pracować ma kondensatory na wejściu. Poza tym i tak w tym piecyku będę w końcu grzebał.

zawi, 9 Cze 2005, 21:02

>Kto wg Was najlepiej tuninguje CD. Proszę o podpowiedź pod kątem nieszczęśliwie kupionego Sony

>CDP-XE700 (niby QS).Jakiego rzędu są to koszty. Wiem tylko że tuning u P. Stelmacha losztuje około

>650 zł .

>Pozdrawiam

Kosztuje 650, strasznie mało jak na to jak gra, poza tym forumowy tropiciel stosunku ceny do włożonych elementów, prowadzący krucjatę przeciwko LG pewnie też by przyznał rację.

Wydaje mi sie, że te rubycony sa troche przeceniane. U mnie się jakoś niekonicznie zawsze sprawdzały.

Dobry jest również GregAudio. Konkretny człowiek i bardzo pomocny.

McGyvera większość zna ;).

Darkul też fachura (nie mylić z "fachowcami").

Polecem poczytać wąti Ramba, Zorra, Rekina dotyczące tuninguCD. Oj multum ludzi na forum się zna.

Jest w tym naszym małym światku pełno zapeleńców i prawdziwych mistrzów. Chwała im za to. Dzięki temu wiem, że za parę stówek można stać się posiadaczem źródła, które seryjne klocki tej klasy cenowej przeskakuje o parę długości. Ten mój DC-63 SE wprawił ostanio w niezłe zakłopotanie kolegę, który ma nowego NAD-a chyba 521. Przyszedł do mnie, posłuchał i załamał się...

za magazynierem - GregAudio jest więcej niż dobry w tym co robi, rzetelnie podchodzi do sprawy i nie przesadza z cenami. Zrobił dla mnie dwa klocki i szykuję mu trzeci. Specjalizuje się głównie w CD i technice philipsa, ale z powodzeniem robi też klocki innych producentów, jest ostatnio dość mocno obłożony robotą.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Obszerny opis tuningu pochodzi - jak się domyślam - od Rusha (nick z allegro) i wycofał się on teraz z dławików w zasilaniu op ampów :) Wcześniej ten opis zawierał właśnie nieszczęsne dławiki.

Przed i po grzebaniu z filterem i buforem polecam przetestować ten tor programem Rigth Mark Audio Analizer (dla mało kumatych w angielskim informuję, że wystarczający opis posługiwania się programem był w EdW 05/2005), bo ucho co by o nim nie mówić to nie najlepszy przyrząd pomiarowy a przynajmniej nie powinien być jedynym. Oczywiście nie trzeba mierzyć ale wtedy to jest działanie takie barbarzyńskie ....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Robiłem eksperymenty z dławikami i jest po prostu strasznie (dźwięk staje się zbasowany i strasznie "wolny"), ale dotyczy to tylko tych do analogowego układu wyjściowego. W pozostałych gdzie układach gdzie stosowałem małe wartości indukcyjności i perełkę ferrytową nie stwierdziłem pogorszenia dźwięku, czyli gównie mikroprocesor, servo. Bezsprzeczną zaletą opisu Ruscha jest to, że skopiował znakomitą modyfikację na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

zawi

Zdecydowanie lepsza opcja to zrobienie Peterowego DACa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten wątek).

Mam 63SE tuningowany na praktycznie najlepszych podzespołach, z zegarem LC i muszę przyznać,że podłączenie tego przetwornika wniosło bardzo dużo(barwa,scena,czystość,lepsze zdefiniowanie zródeł,itd).

Sam CD, nawet porządnie zmodyfikowany nie ma najmniejszych szans do systemu z użyciem tego przetwornika.

Gorąco polecam!

Ukryta Zawartość

zawi

Sorki,nie zauważyłem,że grasz na Sony.

Niestety jako transport są gorzej niż cieniutkie,ale zawsze można sprzedać i uzyskane pieniądze przeznaczyć na jakiegoś starszego Marantza(jako tranport),a resztę na wspomniany wcześniej przetwornik.

pzdr

Owszem Frank, tylko NOS DAC trzeba zrobić z użyciem porządnych części, najlepiej sugerowanych przez Petera, inaczej będzie nieciekawie. Niemniej to i tak nie ma szans z ostatnią edycją przetwornika Andrzeja Stelmacha.

Nie wiem,nie słuchałem przetwornika Mag-Stelmach.

Być może masz rację,mogę tylko stwierdzić,że Peterowy przetworniczek(na wyśmienitych podzespołach-by Peter)działa wyśmienicie.

• 2 miesiące później...

obowiązkowy artykuł dla miłośników tuningu cd - szczególnie w końcowej części, dotyczącej budowy zegara, umiejętnego projektu cd, interferencji HF itd. artykuł na tyle znaczący, że zastanawiam się nad jego tłumaczeniem.

Ukryta Zawartość

szczerze polecam, bo może to zahamować "głupią" wymianę elementów "jak popadnie" ;)

Ukryta Zawartość

zobaczymy jak będzie z czasem, bo czytać łatwo a poprawnie i gramatycznie potłumaczyć do inna już sprawa. trzeba było jednak zwrócić uwagę np. na konieczność ekranowania zegara, doboru miejsca "usadowienia" jego psu, dopasowania impedancji wyjściowej zegara z wejściem DAC`a itd, bo ma to duży wpływ na jitter. poza tym sprawa rodzaju obudowy też jest jednak mierzalna. co ciekawe Massimo - reodkrywca fenomenu CCI - dawno robił na ten temat badania, które sprowadzały się do "jego problemów cci".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.