Skocz do zawartości
IGNORED

jig do speaker workshop -pomocy

Point84

Rekomendowane odpowiedzi

witam! prosze was o pomoc w skonsrtuowaniu jga. mam juz schemat. bylem w sklepie i zakupilem doslownie wszystko , nawet skrzynke, oprocz tych rezystorow!! na jednej ze stron podane sa takie paramnetry rezystorow: R1-8ohm (bezindukcyjny) 20W, R2,R3-1,175Kohm 2W, R4-16,2ohm 2W, R5-4,05ohm 2W , R6-543,2ohm 1/4W , R7-130ohm 1/4W. pan w sklepie powiedzial mi, ze nie ma takich rezystorow u niego i raczej ciezko bedzie mi je kupic! prosze powiedzcie jakimi dostepnymi powszechnie mozna je zastapic, szczegolnie ten bezindukcyjny. w nawiasach jest jeszcze podane takie cos: np do R4 (do 16,2ohm 1/2W 1% szeregowo/rownolegle) co to oznacza? i co oznacza 1/4W?? czy tolerancja tych rezystorow jest wazna? czy mozna pominac te koncowki, np z 543,2 zrobic 540, jak bede laczyl szeregowo 2 czy 3 zeby uzyskac pozadany opor?

https://www.audiostereo.pl/topic/18810-jig-do-speaker-workshop-pomocy/

Wartosci rezystorow w Jigu nie sa istotne, tylko ze powinny spelniac pewne funkcje. Poszukaj sensowniejszego schematu, ten jest jakis przekombinowany. I poczytaj najpierw co i jak sie mierzy jigiem a zrozumiesz jak ma byc zrobiony.

R1 składa się np. z kilku 2 watowych rezystorów równolegle. Moc 20 w nie jest potrzebna. Można przyjąć że wystarczy z 8 w (a tak naprawdę może być jeszcze mniej - bo tu raczej chodzi bardziej o stabilność temperaturową). R2 i R3 nie muszą mieć dokładnie takich wartości wystarczy żeby były dokładnie takie same wartości i dlatego może być 2x1,8 k (ale b. niska tolerancja odchyłki wartości) itd.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

poza tym wszystko jest w opisie jak i co zrobić (np. 1,175 powstał z 4 połaczonych równolegle) ....

PARTS LIST

ITEM RS STOCK DESCRIPTION

---- -------- -----------

B1 270-1803 Black plastic box, dimensions 5" x 2.5" x 2"

SW1 275-0664 DPDT center-off 6A mini toggle switch

SW2, SW3 275-0663 DPDT 6A mini toggle switch

BP1-2, BP3-4 274-0718 Dual binding post

J1 - J4 274-0852 RCA jacks, gold plated

R1 271-120 8 ohm non-inductive 20W resistor

R2, R3 271-1124 1.175k 2W resistor (four 4.7k 1/2W in parallel, see text)

R4 - 16.2 ohm 2W resistor (four 16.2 ohm 1/2W 1% in series/parallel, see text)

R5 - 4.05 ohm 2W resistor (four 16.2 ohm 1/2W 1% in parallel, see text)

R6 (assortment) 543.2 ohm 1/4W (680 ohm in parallel with 2.7k ohm, both 1/4W 5%, see text)

R7 (assortment) 130.1 ohm 1/4W (180 ohm in parallel with 470 ohm, both 1/4W 5%, see text)

D1 - D4 276-0565 5.1V 1W Zener diode

Notes:

R2 and R3 are made by soldering four 4.7k 0.5W 5% resistors in parallel. I used heat shrink tubing to hold the resistors together before soldering. You might want to sort the individual resistors by value using a good DMM, and then combine them to get as close to 1.175k as possible for R2. This will make the dB reduction in the frequency response measurement mode more accurate. The precision of R3 is relatively unimportant, so use the remaining resistors to form this element.

R4 is made by soldering two sets of two 16.2 0.5W 1% resistors in parallel, and then soldering these assemblies in series. R5 is made by soldering four 16.2 0.5W 1% resistors in parallel. I used a piece of heat shrink tubing to hold the resistors together both before and after soldering. You are on your own regarding the source of these - try Radio Shack mail order 900-0492 (16.0 ohms), or DigiKey BC16.2ZCT-ND (16.2 ohms). Anything around 16 ohms will do, it's the precision that's important for calibrating the jig.

R6 is made by soldering a 680 ohm 0.25W 5% resistor in parallel with 2.7k ohm 0.25W 5% resistor. R7 is made by soldering a 180 ohm 0.25W 5% resistor in parallel with 470 ohm 0.25W 5% resistor. I got all of these from an assortment sold by RS, though they may sell them in packs of five. If you have more than one resistor of each value, try to combine them so that the values are as accurate to the nominally specified value as possible. This will the dB reduction in the frequency response measurement mode more accurate.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Najwazniejsze sa rezystory kalibracyjne. Ja wykonalem je z rezystorow z jednej tasmy 1% metalizowanych czeskich tesli -> wynikiem tego rezystor 4R i 16R sa swoimi wielokrotnosciami. U mnie to jest 3,9R oraz 15,6R. Rezystancja szeregowa wynosi u mnie 75mR. Wazna rzecza jest jeszcze dotarcie przelacznikow SW1, SW2 i SW3. Po dotarciu nawet jak łącze i rozłaczam uklad zawsze kalibracje przeprowadzam tylko raz i wyniki zawsze sa takie same (rezystor wzorcowy zawsze ma 8,24R). Jak zrobisz wszystko starannie i dokladnie to bedziesz mial pewne pomiary.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Ja uzywalem zintegrowanej z notebookiem i nie udalo mi sie skalibrowac jiga. Jaki masz czas otwarcia bramki. Od tego czasu zalezy rozdzielczosc pomiaru nieskich czestotliwosci. Dla takiej czestotliwosci powinienes dokonac pomiaru w polu bliskim. Mikrofon 1 cm od membrany. Zobacz czy nie przesterowuje ci sie mikrofon.

Za pomoca programu Right Mark Audio Analyzer i prostego przewodu, mozesz pomierzyc parametry swojej karty.

Jeszcze raz bo w poprzednim wpisie sa bledy.

Ja uzywalem zintegrowanej z notebookiem i nie udalo mi sie skalibrowac jiga. Jaki masz czas

otwarcia bramki. Od tego czasu zalezy rozdzielczosc pomiaru niskich czestotliwosci. Dla takiej

czestotliwosci powinienes dokonac pomiaru w polu bliskim. Mikrofon 1 cm od membrany. Zobacz czy nie

przesterowuje ci sie przedwzmacniacz mikrofonowy.

Za pomoca programu Right Mark Audio Analyzer i prostego przewodu, mozesz pomierzyc parametry swojej

karty.

mi na najprostrzej (zintegrowanej) karcie nie udaje się nawet zmierzyć poprawnie impedancji głośnika.

tzn. od 20 Hz wykres wygląda ok ale ponizej to cuda. Do pomiarów mikrofonem to jeszcze nie dotarłem

zamieściłem wykres na wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zobaczcie czy te ogromne piki poniżej 20 Hz mogą wynikać ze złej karty czy to może inny problem ?

Ukryta Zawartość

wielkie dzieki za pomoc! myslalem, ze poprstu pojde do sklepu, kupie te wszystkie elementy bez zadnego problemu, polacze wszystko wg schematu i bede mogl sie zajac nauka pomiarow na SW. a tu widze, ze nawet kostrukcja tego jga bedzie nie zbyt prosta. moze ktos zna jakies strony gdzie mozna poznac jakies bardziej laickie sposoby zrobienia tego jga? znaczy badziej przystepny opis najlepiej w jezyku polskim! :) moj problem polega bardziej na tym, ze nie moge dostac rezystorow o tak dobrej tolerancji i parametrach zeby cos polaczyc szeregowo czy rownolegle!

i widze, ze musze rowniez jakos dobrze poznac dzialanie tego programu, zeby wiedziec jakimi mozna ewentualnie zastapic tamte rezystroy! zalezy mi na tym zeby nie porobic jakis glupich bledow pomiarowych przez nieodpowiednie dobranie elementow! i widze, ze karte dziwkowa jeszcze bede musial zmienic!

zbudowanie moich pierwszych kolumn nie bedzie takie proste jak mi sie wydawalo

jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

mam jeszcze prosbe: czy ktos kto juz zrobi jiga moglby sie podzielic informacjami o parametrach rezystorow jakie zastosowal i w jaki sposob je zdobyl (np. latwo dostepne czy z jakis stron internetowych)?? i ewentualnie jakis schemat w razie gdyby sie roznil od tego podanego na stronach diyaudio.pl itp.

z gory serdecznie dziekuje

Nie jest to takie trudne. Opis budowy jiga jest dokladnie opisany. Nawet sa rozrysowane polaczenia.

Zobacz na strone moze juz znasz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rezystory metalizowane 1% wystarcza. W opisie masz jakie wartosci polaczyc. Ten 8ohm/20w mozesz zakupic bezindukcyjny. W sklepie elektronicznym powinien byc dostepny. Zobacz w www.tme.pl powinni miec wszystkie interesujace cie rezystory. Z tego co pamietam ktos nawet dokladnie na forum wymienial jakie zakupil. Nie pamietam tylko watku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Istotnie wykonanie JIGa jest banalnie proste.

Mój kosztował mnie 20zł (rezystory 2W dałem nie wiem po co...). Wartości poszczególnych rezystorów podaje się przy kalibracji, dlatego ortodoksyjne trzymanie się podanych wartości jest raczej niekonieczne. Zamiast czterech 16,2 można dać jeden 3,9 2W (dojdzie rezystancja połączeń i mamy 4ohm), natomiast 16ki 2w są dostępne w handlu, dlatego składanie ich z 0,5W wydaje mi się lekko bez sensu - chociaż mogę się mylić!

Nie należy natomiast oszczędzać na zaciskach i gniazdach. Na mnie ta oszczędność zemściła się już po pierwszym uruchomieniu JIGa. Za to można na pudełku - u mnie jest po ferrero rocher :)

Polecam to urządzonko zamiast kosztownych mierników, jest na prawdę rewelacyjne!

Witam

Też zaczynam naukę SW, i oczywiście obsługę Jig-a, oraz jego budowę.

Ponieważ mikrofon muszę miec uniwersalny, służacy tez do starego analoga, gdzie nie mam phantomu,( napięcie zasilania mikrofonu z miksera/itd), wykonałem go jako taki z własnym zasilaniem, (6V baterie litowe, spoko 3-5 latek służa...).

Jig tez mam zamiar wykonac nieco inaczej, a jako zintegrowane urządzenie ze stopniem wzmacniacza mocy, i przedwzmacniacza mirkofonowego.

I tu mam pytanie do doświadczonych kolegów, znających dobrze możliwości SW.

Na schemaci połączeń jIg-a z resztą urządzeń, sygnałz wyjścia karty idzie na wejście wzmacniacza mocy, oraz wejście J1 Jig-a.

Mam zamiar nie dawać tego sygnału z karty na to wejście, a podac go z wyjścia wzmacniacza, wtedy , jesli program to robi, kontrolować nie napięcie wejściowe na wzmacniacz mocy, a napięcie wyjściowe z wzmacniacza do głosnika. Pozwoliłoby to na pomiary z obwarowaniem mocy, np; 1W, co jest normą.

Układ mikrofonu i przedwzmacniacza mikrofonowego mam zamiar wykonac według wskazówek ze stronki

Ukryta Zawartość

Prosze o opinie.

jk

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Odgrzewam stary temat . Zrobiłem jig'a i przetestowałem . Wszystko OK ale po podłączeniu do wyjścia słuchawkowego mojego notebooka wykres sygnału in.l oraz in.r wychodzi tak jak na zdjęciach - płaskie wykresy . Sygnał out jest chyba OK . O co może chodzić ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

żle powino wyjśc inaczej poczytaj tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

utopia., 2 Gru 2008, 15:40

>żle powino wyjśc inaczej poczytaj tu

>

>

>

Ukryta Zawartość

Z obrazka wynika, że już to czytał :-)

Ukryta Zawartość

z laptopem moze byc kicha

potrzebna jest KARTA FULL DUPLEX z wyjsciem i wejsciem anlogowym

inaczej kicha :(

ja stosuje stacjonarnego kompa i starego live ,audigy 2 tez daje rade

nie wiem jak nowsze ale ponoc ktoras wesja SB na pcmcia pracowala jak nalezy

Coś chyba wykombinowałem . Ustawienia wcale nie sa takie jak zalecają na audiomanii poniewaz ja mam w swoim mikserze jakieś inne wyjścia/wejścia ( ? ) Volume musiałem ustawic na zaledwie 30 a nie 50 jak wszyscy zalecają a suwak na mikserze jest dość nisko . No ale wygląda ,że jest +/-16K .

Ukryta Zawartość

post-3970-100000021 1228236949_thumb.jpg

post-3970-100000022 1228236949_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Karta jest zintegrowana z płytą , nie wiem jaki model .

Nie zmienia to faktu ,że dalsza część kalibracji sie nie powiodła ponieważ mimo sprawdzonych kabli , jiga itd podczas kalibracji impedancji komputer nie widzi rezystorów do kalibracji ;/

I po kłopocie . Trzeba robic pomiary charakterystyki przenoszenia bez pomiarów impedancji albo podłaczyć sie pod inną kartę czy komputer .

Może zewnetrzna na USB ?

...there is no spoon...

aa to wszystko wiadomo miałem ten sam problem ale kupiłem taką karte

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obydwie sprawdzone działają na 100 %

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta karta pracuje w dupleksie . Na niej robiłem pomiary głośników ( mama notebooka HP ) i na kilku innych notebookach ( Toshiba i IBM ) . Pomiary wychodziły niemal identycznie . IBM miał karte , która dawała najdokładniejszy odczyt poniżej 500Hz . Ale wszystkie charakterystyki mierzyłem bez impedancji - tylko przenoszenie . Teraz chciałem iść dalej i ...klops .

Ale dzisiaj poszperałem na allegro i uzywany komputer z P4 1800Hz , pamięcią 256 , HDD 30GB , CD itd mozna kupić za 150 PLN ! To może kupię i włożę tam SB za kolejne 50 PLN i system pomiarowy gotowy . Resztę mam .

...there is no spoon...

a jakie sa godne polecenia (w sensie zastosowania pomiarowego) dzwiekowki do laptopow?

przyznam sie ze kiedys testowalem rozne dzwiekowki w blaszaku i jedyna z ktora nie bylo problemow i pomiary wychodzily najlepiej i powtarzalnie byla SB Live (nie lubie jej brzmienia ale do SW jest najlepsza jaka mam). Inne karty (testowalem ich >5, np. diamond mx300, yamahy na ymf 719 i 724, terratec na vortexie1 i cos tam jeszcze) miewaly zawsze jakies "ale", np. dc offset, nierowna chke przenoszenia, szumy, za slaby / za mocny sygnal, za mala czulosc etc

koniec koncow zainstalowalem Live jako droga dzwiekowke tylko do SW, wyprowadzilem z niej wejscia i wyjscia na osobnym zlaczu (bodaj DB15) i zrobilem odpowiedni kabel do JIGa i jest to super rozwiazanie. Brak pomylek przy podlaczaniu, minimalne roznice pomiarow impedancji w zaleznosci po odlaczeniu/podlaczeniu wtyczki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.