Skocz do zawartości
IGNORED

Acu Horn - kolumny tubowe - odsłuch !

italus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Forum

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc i podpowiedź gdzie można w Wielkopolsce odsłuchać kolumn tubowych polskiej firmy Acu Horn ? Interesuja mnie bardzo miejsca ( poza wybrzeżem bo za daleko ) gdzie znajdują się sklepy sprzedające te wyroby w których można bezpośrednio porównać dźwięk poszczególnych modeli firmy Acu Horn w bezpośrednim odsłuchu.

Za wszelką pomoc i podpowiedzi z góry bardzo dziękuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18800-acu-horn-kolumny-tubowe-ods%C5%82uch/

Drogi Italusie,

tu masz telefony:

Ukryta Zawartość

dzwoń :)

ode mnie kilka caveat - najlepiej zacznij rozmowę po niemiecku, AcuHorn jest - sądząc po polityce cenowej na tamten rynek ;) - najbardziej entuzjastyczny wobec niemieckich pieniędzy :))

ponadto - weź pod uwagę, że cena jest bardzo słona jak za kolumny na Teslach (TVM) za 25 zł - TAK - słownie dwadzieścia pięć zł/szt.

Marżowo jest to liga Ancient Audio ;)

no ale AcuHorn to poeci i ideolodzy audio - tak jak Ancient Audio - a za poezję trzeba płacić ;)

próbka (z "wywiadu autoryzowanego" LOL): "AcuHorn to firma kreatywna, która niczego z zasady nie kopiuje. Na premierę wyselekcjonowała i wybrała wspaniały głośnik Tesla nie stosowany wcześniej w tubach, oferując nowy standard w projektowaniu kolumn tubowych" LOL :))) brzuch mnie rozbolał ze śmiechu

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Szanowny Italusie - chcesz posluchac AcuHornow z ciekawosci, czy faktycznie chcialbys stac sie posiadaczem tub z szerokopasmowcem? Jesli to drugie to zdecydowanie szukaj innych rozwiazan :)

poszukuje szerokopasmowców do lampy a Acu Horny chciałem odsłuchać z ciekawości ( zobaczyć co one sobą reprezentują ) , będe wdzięczny za inne propozycje głośników tubowych i jakieś podpowiedziw związku z powyższym

Przypuszczam, że trick jaki może stosować AcuHorn z tymi Teslami jest taki, że tam nie ma żadnej tuby, tylko rodzaj jakiegoś aperiodycznego kanału, takiej "odstrojonej" linii transmisyjnej. Tesle nadają się dobrze do takiej imitacji drogich rozwiązań tubowych, ponieważ z uwagi na wysoką dobroć nadają się do pracy bez "sprężyny powietrznej" i same z siebie mają wysoką skuteczność 91dB/W.

Ale taki trick przy całym tym marketingowym przekazie to oczywiście byłby szwindel.

Mam nadzieję, że się mylę i AcuHorn robi coś więcej niż wkłada głośniki za 25 zł w woskowaną "trumnę". Uwiarygodniliby się publikując dane techniczne i schemat tych rzekomych tub.

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Drogi Italusie nalezy najpierw dokładnie przejrzeć forum i nie nalezy zakładać 2 identycznych tematów na odrębnych zakładkach :-)

Ukryta Zawartość

Drogi Italusie,

w wątku o PHY-HP założonym przez Koteczka A_men donosi, że poniższy projekt jest wypróbowany przez kolegów z forum:

Ukryta Zawartość

- szerokopasmowy Fostex w Mass-Loaded-Transmission-Line, proste i ekonomiczne.

Istotne jest też ile masz do dyspozycji mocy, jaki wzmacnacza, jakiej muzyki słuchasz, jak głośno i w jakiej wielkości pomieszczeniu. To wszystko bardzo istotne zmienne. W zależności od odpowiedzi na powyższe pytania właściwe kierunki poszukiwań co do kolumn będą bardzo różne. Zwłaszcza jeśli zależy Ci na rozwiązaniu innym niż drogie kolumny state-of-the-art, które (teoretycznie) w każdym zestawieniu i ustawieniu sobie jednakowo dobrze radzą.

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

zyzio

Przepraszam ale załozenie dwóch identycznych wontków to wynik mojego niesprawnego netu ( przypadek ) a co do regulatora dźwieku to poszukuje go od dawna dla kolegi który nie ma dostepu do netu - pozdrawiam

graaf

Co do mojego wzmacniacza to na tą chwilke jest to Amplifon WT 30 II ( 30 wat ) , wielkość pokoju około 16 m , słucham przeważnie cicho w nocy a co do muzyki to jest to jazz , akustyka , rock

Ok. Warunki dają duże pole manewru do uzyskania naprawdę dobrego dźwięku bez konieczności obciążania domu hipoteką ;) Powiedz mi tylko jaki rock (orientacyjnie - Sting czy Rammstein ;) ?) i jaki budżet.

pozdr.

graaf

Italus - pokoj masz maly wiec tub takich jak moje nie proponuje bo zajelyby pol tegoz pokoju. Jesli sam nie jestes sklonny niczego sobie zbudowac to np zajrzyj wiec np na strone Vanvideo (nick czlowieka z forum) ...

Już kiedyś pisałem o tym w innym wątku - miałem okazję sluchac tych kolumn. Jestem gorącym zwolennikiem dobrego polskiego sprzętu, ale w tym wypadku byłem zdruzgotany. Brzmiało to (na sprzęcie rekomendowanym przez producenta) jakby dźwięk dobiegał zza ścianki działowej. Góra brutalnie obcięta, reszta przypominała brzmieniem przedwojenne radio mojej babci. W pół godziny prysła wizja tubowców w moim domu i już nigdy nie wróci, choć przyznam, że ogranoleptycznie skrzynia jest miła w dotyku (ten wosk pszczeli!). Cóż, są wszak przyjemniejsze sprzęta do dotykania :)

Dziwna sprawa z tym głośnikiem, mam na myśli głośnik używany przez firmę AcuHorn do budowy swoich kolum.

Kiedyś można było na stronie internetowej AcuHorna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) doczytać się, że używają oni głośnika opisanego przez nich jako "Tesla ŠR200", piszę kiedyś, bo teraz wszystkie informacje o tym głośniku, wydaje się, jakby zostały skrupulatnie usunięte. Nie dość, że usilne poszukiwania przeze mnie "na świecie" głośnika "Tesla ŠR200" spełzły na niczym to jeszcze teraz wogóle AcuHorn o nim nic nie wspomina. Najbliższym głośnikiem "Tesli ŠR200" (lub tym samym, sądząc z wyglądu) wydaje się być produkowany przez "TVM Acoustcs" (coś co się wykluło z Tesli) model ARZ6608

Ukryta Zawartość

Przynajmniej wszystkie tropy prowadzą do tego głośnika. Skąd się bierze taka otoczka dziwnej tajemnicy wokół

tego przetwornika?

Wydaje mi się, że nie powinno być powodów aby tak usilnie skrywać przed naszym światkiem, co to jest za głośnik. Chyba, że głośnik ten nie jest tak wspaniały jak pisał kiedyś o nim AcuHorn, bo dane fabryczne nie rzucają na kolana, ten magnesik też taki jakiś mały, a neodymowy napewno nie jest (jeśli jest to oczywiście ten głośnik).

No, przynajmniej takie podejrzenia natarczywie same powracają.

Może ktoś ma takie kolumny i rzuciłby nieco światła na tę sprawę, a może sam AcuHorn? to byłoby nalepsze rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"piszę kiedyś, bo teraz wszystkie informacje o tym głośniku, wydaje się, jakby zostały skrupulatnie usunięte."

Ta informacja okazała się na szczęście błędna, opis głośników "Tesla ŠR200" jest tutaj

Ukryta Zawartość

Ale nie zmienia to pozostałych wątpliwości.

Ukryta Zawartość

flagon, 10 Cze 2005, 16:47

ŚR200 to po prostu średnica tego ARZ6608/04. Głośnik ten kosztuje 25zł. w Elite Audio więc chyba oczywiste że nie będą się nim chwalić w kolumnach za 7000zł.

Stronę jednak zmienili i usunęli z niej pseudotechniczny bełkot. Bełkot - w ogóle - pozostał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.