Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C521BEE czy Yamaha CDX-596 a ...

shark65

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o sugestie ,ktore z tych urzadzen wybrac zakladajac ,ze oba sa na gwar. w podobnej cenie (ok 500-600zl) chcialbym ,zeby poprawnie odtwarzaly plyty CD-R i moze spasowaly sie z klockami ,ktore mam.

Do tej pory moim zrodlem jest wydajny komp ( zrzuty CD > ape,flac > HDD) pompujacy coxialem sygnal do przetwornika w Y750 > NAD3400 > R63F . Poprosze ew. o sugestie jezeli moge podjac inne (budzetowe) kroki, majac na celu poprawe odsluchu stereo . Z gory dziekuje za cenne uwagi

https://www.audiostereo.pl/topic/18739-nad-c521bee-czy-yamaha-cdx-596-a/

Jam mam NAD-a, o którym już pisałem na forum, więc wkleję ci tego posta.

Z Yamahą nie miałem przyjemności, ale często na forum widzę hasła typu „Padła Yamaha...”.

Więc tak: bardzo solidnie zbudowany, mimo że z plastiku, nic nie trzeszczy w obudowie, wyświetlacz, przyciski - wszystko zrobione bardzo porządnie. Pilot jest ergonomiczny i dużo ładniejszy niż w poprzednich modelach. Gdziekolwiek go nie skieruje, zawsze złapie bazę.

Mechanizm jest bardzo szybki. Szybko rozpoczyna odtwarzanie, szybko wyszukuje utwory i co najlepsze - niesamowicie szybko przewija na podsłuchu. Jest raczej cichy, tylko w nocy przy bardzo cichym słuchaniu, słychać lekkie "szemranie". Czyta wszystko, niema problemów z porysowanymi płytami. Dla porównania, testowany przeze mnie Marantz w podobnej cenie, odmówił współpracy przy płycie audio nagranej x 24. Po za tym jego reakcje na komendy były dużo wolniejsze niż NADa. Jeśli chodzi o wady to są dwie drobne. Przy przewijaniu na podsłuchu, ale tylko w tył, po puszczeniu przycisku, jest ułamek sekundy przerwy przed wznowieniem odtwarzana. Dla mnie to drobiazg, ale w sumie to nie jestem pewien czy to normalne. Druga wada to, to że nie pokazuje czasu pozostałego do końca pojedynczego, jedynie do końca całej płyty.

Jeśli chodzi o brzmienie to nie miałem dużego porównania, ale wydaje mi się dość szczegółowe i naturalne.

shark65, ja tam wolal bym NAD-a, ale to zalezy jakie brzmienie preferujesz i do jakiego sprzetu.

Tak nawiasem, gdzie ty masz mozliwosc kupienia w podanych cenach (500-600) jeden albo drugi odtwarzacz cd?

do > Piotr R

dzieki za info , dla mnie to juz krok w strone NAD'a , nie zastanawialbym sie gdyby za te pieniadze byla 542'ka

podobno w brzmieniu i budowie jest doskonalsza od 521 ale coz ... :)

do > górek

nie mam wyrobionego pojecia o swoim ulubionym brzmieniu , fajnie by bylo zeby np. w tym Nad'ku 521 byl lepszy przetwornik CA niz w mojej Y750 ,moglbym wtedy wpiac sie bezposrednio do wiekowego Nad'a i moze poprawila by sie analitycznosc itd ….

a jezeli chodzi o ceny sprzetu to np. NAD 521 stoi w jednym z Lombardow w Szczecinie - nikt nie jest nim od ponad miesiaca zainteresowany a Yamaszke CDX-596 widzialem w ogloszeniach sprzed 2-3 tygodni na jednej z gield internetowych - ale nie sprawdzalem czy jeszcze aktualne

Witam

Wlasnie posiadam Yamahe 596, i musze powiedziec ze jak do tej pory (we wrzesniu minie 5 lat) nie ma problemow z mechanizmem czy optyka.Czyta Cd-r/RW.Testowalem oba te Cd, (NAD-a w wersji C521bez BEE)i wybralem Yamahe 596 kultura dzwieku, lepszy bas. Ale postanowilem ja sprzedac. Chcialbym cos z wyzszej polki najlepiej wygrac konkurs Naima ale to marzenia...Moja Yamaha jest w ogloszeniach mysle, ze wdobrej cenie.

Pozdrawiam

do > faberone

milo uslyszec opinie na temat Yamaszki i cena dobra,choc trudno przewidziec jak dlugo jeszcze bezawaryjnie posluzy, ale w koncu amortyzacja sprzetu odliczona :)

caly czas zbieram wszelakie infa na temat obu urzadzen i waze decyzje i pewnie juz bym zaryzykowal w ciemno zakup jednego z urzadzen ale ,,, jak to zasygnalizowalem na koncu mojego topic'a ( a.... ) rozpatruje jeszcze jedna opcje a mianowicie dalsze odsluch z komputera jezeli okazaloby sie ze, za podobna sume mozna zbudowac DAC'a ,ktory poprawilby jakosc dzwieku bardziej niz te wbudowane w obu CD'kach . Docelowo wystarczylby naprawde dobry CD'ek ale te sa wsciekle drogie ....... Wszystkie opcje sa drazone ,dlatego tym bardziej dzieki za info

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.