Skocz do zawartości
IGNORED

Struss Chopin i Q - do właścicieli

Seband

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję szczęśliwych (albo nie) właścicieli Chopina lub Q, szczególnie niejakiego Yogi Baboo, mającego szczególne osiągnięcia w ulepszaniu w/w produktów. Proszę o kontakt na maila [email protected] . Mieszkańcy Szczecina i okolic mile widziani. Cel - wymiana doświadczeń.

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy później...

Od jakiegos czasu gra u mnie we Francji Struss Chopin w jego (wg Pana Zdzislawa) ostatniej wersji. Malo kto tutaj bawi sie przerobkami, czy chociazby wymiana kabli wewnetrznych. Tak jest chyba wszedzie, gdzie HiFi trwa na rynku nieprzerwanie od lat. Ja sam - to chyba przywiozlem z Polski - mam ochote troche pomajstrowac - np robie sobie kable, bo przyslowiowe kiloeuro za metr, przy potrzebie kilkunastu metrow jest daleko poza moja gotowoscia do poswiecen.

Niedawno sluchalem mojego Strussa obok Moon'a i3 oraz tzw dobrej integry YBA, zrodlem byla Rega Jupiter, a kolumnami duze Triangle. Po kilku godzinach sluchania bardzo roznej muzyki uznalismy, ze to Struss gra najlepiej i najbardziej uniwersalnie. Jeszcze nie dotarlem z ta informacja do Yves-Bernard André, bo bedzie mu smutno. Poprzednio mialem jego wzmacniacz przez lata.

Francuski zespol odsluchujacy w salonie w Wersalu byl tez oczarowany designem wzmacniacza i wyrazono to slowami: "La Classe!" - To informacja dla tych, co chcieliby, zeby wszystko bylo podobne do aluminiowych skrzynek w roznych odcieniach.

Moje rozmowy z P. Zdzislawem, zawsze bardzo interesujace, ukazuja osobe zamilowana w tym, robi, bezkompromisowa i zainteresowana klientem, ale cos przeczuwam czytajac forum, ze co poniektorzy chcieliby go przechytrzyc. On jest producentem, a nie animatorem klubu milosnikow przerabiania, a nawet podrabiania jego pomyslow. Albo majsterkowicze sa tak dobrzy, ze sami potrafia rasowac sprzet Strussa, albo maja problemy z etyka.

Czytam w forum utyskiwania na to, ze nie mozna dostac schematu Strussow. A kto z producentow naprawde unikalnego sprzetu daje schematy? Trzeba byc naiwnym, zeby tego oczekiwac. Jesli Z. Hrynkiewicz opracowal cos raczej wyjatkowego (a tak jest), to jako mala firma nie ma zadnej ochrony rynkowej. Szczegolnie w Polsce - czego dowodem wiele rozmow na forum. Ktos dal durny przyklad, ze niby Hitachi dostarcza schematow! O czym my tu mowimy?

O czasu mojego pierwszego kontaktu z P. Hrynkiewiczem stwierdzam, ze nie tylko stara sie tworzyc nowe, lepiej brzmiace wzmacniacze, ale zwraca uwage na reszte (zrodlo, kable...). Robi to jednak z pewnym zalozeniem ciaglosci i nie popadania w skakanie jak pchla z elementu na element. Napewno tez nie szuka taniego efekciarstwa. Ktos pisal o jego kolumnach - JBL, ze niby stare. To sa ciagle swietne kolumny. Wierzcie mi, jego wzmacniacz na stanowczo drozszych ale dobrych glosnikach zabrzmial rewelacyjnie. A wiec, moze on sam slyszy to co trzeba, zeby wynik byl wlasciwy?

Zycze powodzenia specom od tuningu!

Chyba ten sam. Ale nie traktujcie spędu jakim jest Audio Show, jako okazji do posłuchania jak co gra. Tam jest zazwyczaj tłok, hałas, pomieszczenia akustycznie do bani, a często sprzęt połączony na szybko z byle czym. Jeśli coś tam dobrze gra, to zazwyczaj przypadkiem.

Tego typu imprezy służą przede wszystkim:

1. Nawiązywaniu nowych kontaktów handlowych

2. Prezentowaniu nowej oferty

3. Reklamie

Wydawane opinie na podstawie tamtejszych odsłuchów nie mogą być niestety miarodajne.

Recenzja Strussa była zapowiadana w Audio. Znalazł sie kiedys w wykazie testów do nastepnego numeru. I - chyba został wycofany w trakcie. W artykule wstępnym było jakies jedno zdanie (jakby ktoś zapomniał go wyciąc przed drukiem) że się nie spisał, czy co???

pozdr.

mozna prosic o opinie porownawcze, jak sie ma Struss do Amplifikatora i Baltlaba, te dwa ostatnie mialem szczescie sluchac, bo jestem z Gdanska, oba zaskoczyly mnie jakoscia dzwieku, przy czym nieco bardziej do gustu przypadl Amplifikator (choc to do sprawdzenia, inne kolumny byly), w kazdym razie wzmaki graja inaczej ale oba swietnie. jak by sie do nich odnosil Struss (Q i Chopin), czy to urzadzenia zblizone jesli chodzi o klase dzwieku i konstrukcji? i czemu wzmak byl omijany na wystawie? :) system i pomieszczenie nieodpowiednie do sluchania?

wlasnie czytam sobie na stronkach producenta, ze jego wzmacniacze "nie posiadają żadnych ze znanych dynamicznych zniekształceń. " hmm czy to wogole mozliwe? jestem ignorantem jesli chodzi o elektronike i jej zastosowania w dziedzinie audio, mam inne wyksztalcenie , stad moje pytanie

czy to nei przed takimi textami przestrzega kustagon na swoich stronkach?

Na AS sam uciekalem z pokoju Strusa. Nie dla tego, ze sprzet byl do bani, tylko ze wielkie szafy Tannoya sprzed Heaven-Knows jakiego czasu zostaly wtloczone do pokoiku o pow. ok 12 m2. Same szafy o wysokosci zblizonej do mojej + stolik zajely polowe pomieszczenia. Dzwiek byl... E tam, niemiarodajny. Za to calkiem spodobaly mi sie wyjscia sluchawkowe:) Dzwiek niezly. coz z tego, gdy Pan Prowadzacy co chwile cos do mnie mowiel, ja z grzecznosci sciagalem sluchawki (wcale nie najlepsze) i... sluchalem wypowiedzi (bardzo autorytatywnych) co wlasciwie slysze i slucham:) Za to slyszlem opinie kolegi, ktory strasznie zachwalal swojego Strussa Q. Ja poprostu nie lubie byc spychany do defensywy przez roznych Dziadkow-Zawada:)))

Ja tam od razu jak wchodzę, to otwieram szeroko oczy, najszerzej jak umiem, i z niedowierzaniem w głosie mówię, O matko, a cóż to za badziewie? ;-)

Jeżeli prezenter nie traci rezonu ale też i uprzejmości, to znaczy, że może warto tam chwilę zostać.

Nie zmienia to faktu, ze czuje do tego Pana ogromny szacunek i na pewno dalbym mu szanse. Jego sprzet moze byc swietny, to jeden z ostanich bezkompromisowych pasjonatow. Jesli ta pasje odzwierciedla jego sprzet, to moze byc ciekawie:)))

>igod a czemu ma sluchac, jesli nei chce? czyz najbardziej nie liczy sie efekt koncowy? niezaleznie od metody wytwarzania? :) jesli nawet kabelki lutuje nie patrzac, ale jednak montaz (co mozna stwierdzic przecie) jest dokladny i solidny, to co to zmienia? to czyjas metoda pracy i tyle

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.