Skocz do zawartości
IGNORED

Co zagra lepiej? H/K 740/Samsung HD 745

michalkiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie kieruję do osób, które słuchały zarówno cd harmana hd 740 jak i dźwięku z dvd samsunga hd 745.

Przypuśćmy, że posiadam dwa zestawy klocków - jeden o ocieplonym, a drugi - o wyostrzonym nieco dźwięku. Które źródło sprawdzi się lepiej w jednym i drugim?

A może dźwięk z jednego ze źródeł będzie bezwzględnie lepszy, niezależnie od reszty systemu?

Poza tym chciałbym zapytać, bo jeszcze nie zostało to dość jasno powiedziane na forum, czy jest różnica w dźwięku z samsunga hd 745 i nowego hd 850. (wiem że nowy nie odtwarza sacd itd, ale czy dźwięk z cd jest taki sam?)

Będę wdzięczny za odpowiedzi!

Pozdrawiam

Michał

https://www.audiostereo.pl/topic/18615-co-zagra-lepiej-hk-740samsung-hd-745/

nie znam harmana 740 ale samsung gra raczej jasno i detalicznie u mnie gra z raczej ciepłym HK avr 230, powinien sie świetnie sprawdzić w "ocieplonym" systemie (słyszałem że dobrze wypada z lampą). Samsung gra obiektywnie lepiej np. od cd pioneera PD 8700 (dość stary, ale jeden z najwyzszych ówczesnych modeli) którego mam w drugim systemie.

Samsunga nie sluchalem, wiec nie wiem, ale mam HD 740 Harmana i moge z czystym sumieniem powiedziec ze to dobre zrodelko. Oczywiscie nie gra Hi-endowo, ale gra bardzo ladnie - ma swietna scene, detale, kulture brzmienia i wykop. Nie gra ani ostro, ani mulowato; ma duzo powietrza. W cenie do 2000 trudno o cos lepszego.

Samsung 745/945 to audiofilskie źródło SACD za małą kasę. Myślę że jesli chcesz zasila go płytami CD to i tak ograniczeniem będą te właśnie płyty, więc nie rozumiem ensu dyskusji. Tak dobre źródła wybiera sie po to by je wykorzystywac, natomiast do odsłuchu zwykłych płyt CD wystarczą przecież zachwalane tu na forum tanie uzywane odtwarzacze CD Yamahy czy innych firm, które na Allegro czy w komisach można naby za 100-300zł. Niestety czas Cd się kończy więc kto ma trochę uzbieranych 16 bitowych płyt to ma raj na ziemi. Niedługo pewnie można będzie bezkarnie kopiowa płyty CD podobnie jak teraz VHS czy kasety audio, warto więc zachowa jakieś tanie źródło Cd dla tych tanich teraz i łatwo dostepnych płyt.

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi! Co do poglądu o końcu CD - zastanawiałem się nad tym, ale proszę zwrócić uwagę, że jednak ciągle produkuje się bardzo drogie odtwarzacze cd i jest na nie zapotrzebowanie. Sądzę też, że istnieje wiele płyt Cd, które są na tyle dobrze nagrane, że nie ustępują przeciętnym płytom SACD, a nawet wiele z nich przewyższają co do wrażenia rozdzielczości, sceny i naturalności przekazu. (oczywiście nie neguję tym zalet i przyszłości SACD)

:)

Pozdrawiam serdecznie!

Michał

Pomiędzy Samsungiem HD 745 a HK 750 wielkiej różnicy w brzmieniu nie ma, a koszty zakupu są podobne. Samsung oferuje jednak SACD, DVD Audio, MP3, DivX etc. Natomiast HK 740, jak dla mnie, gra nieco gorzej od HK 750, jednak kosztuje znacznie mniej. Wybór oczywiście należy do kupującego. Jeśli jednak w grę miałyby wchodzić koszty około 1.000 zł., to warto lepiej wtedy poważnie się zastanowić nad zakupem używanego CD z nieco wyższej półki, oferującego już rasowy audiofilski dźwięk, niedostępny dla większości odtwarzaczy DVD.

>sillmar

Co ty za brednie wypisujesz?! Posłuchaj sobie np. SACD "Kind of Blue" Davisa z Samsunga i porównaj jakość dźwięku tej płytki odtwarzaną przez pierwszy lepszy, w miarę przyzwoity odtwarzacz CD i wtedy dopiero coś napisz. A w ogóle to idź chłopie do sklepu i zobacz ile dostaniesz tytułów zapisanych w nowym, jeszcze wspanialszym formacie SACD, a ile w starym i zapomnianym CD.

Nie wiem czy o tym samym piszemy, bo CD'ki Harmana maja symbole HD, a nie HK, ale mysle ze masz je wlasnie na mysli. Kiedys porownywalem w domu bezposrednio HD 740 i HD 750. Wedlug mnie jest miedzy nimi przepasc oczywiscie na korzysc 740.

750 gra dzwiekiem technicznym, wrecz metalicznym, szorstkim, w ogole nie muzykalnym. Po wpieciu HD 740 pojawila sie kultura, lagodnosc, detale i muzykalnosc. Muzyka zaczela sobie po prostu grac... Rzecz gustu i zapewne reszty toru tez, ale w tym osądzie nie jestem sam, więc coś musi w tym być...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No sillmar ales palnal:):):) chyba w twojej glowie koncza sie 16-bitowe CDki bo jak do tej pory nie ma zadnej alternatywy. I dlugo jeszcze nie bedzie tylu pozycji w nowym formacie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A tak nawiasem sillmar jestes ignorantem ktoremu wydaje sie ze zjadl wszystkie rozumy - to spostrzezenia po lekturze twoich wpisow. Jest tylko jedna rada: wiecej sluchaj bo jak widze bardzo ci tego brakuje. I jeszcze jedna drobna uwaga: szanuj innych. Nigdy nie wiesz na kogo trafisz.

HK to oczywiście Harman Kardon (HD sobie odpuściłem) Ja również w przypadku HK HD 750 nie stwierdziłem szorstkości i metaliczności, a gładki, lekko ocieplony i przyjemny dźwięk. HK HD 740 słuchałem w zupełnie innym zestawieniu aniżeli HK HD 750, niemniej jednak porównywałem w każdym przypadku z tymi samymi dobrze znanymi mi odtwarzaczami i stąd też wzięła się taka moja opinia.

Moze zle troche opisalem moje opinie o HD 750, bo w pojeciu bezwzglednym nie jest az tak szorstki i metaliczny jak to moglo zabrzmiec, a ja napisalem tak porownujac tylko i wyłącznie go do HD 740. Moze w porownaniu z innymi jest lagodny i lekko ocieplony,ale ja nie porownywalem w poprzednim wpisie z innymi, tylko z 740. Moze uzylem za mocnych slow, ale napisalem tak aby lepiej nakreslic roznice miedzy obydwoma CD'kami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.