Skocz do zawartości
IGNORED

Czy dobrze zrobiłem - bi-amplified

Ahijos

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem laikiem, mam następujący sprzęt amplituner Yamaha 740, a głośniki KEF Q7 i Q9c. Mój amplituner ma podwójne wyjście Tj. A+B wzmacniacza dla głośników głównych i zrobiłem z tego coś w stylu bi-ampling czyli do A podłączyłem część głośników Q7 tzn. głośniki wysoko tonowe, a do B drugą część czyli głośnik basowy z Q7 - czy dobrze zrobiłem ? Czy A+B oznacza możliwość tworzenia bi-amling'u? czy też możliwość podłączenia tylko dwóch oddzielnych kolumn?

https://www.audiostereo.pl/topic/18608-czy-dobrze-zrobi%C5%82em-bi-amplified/

Wyjścia A i B pracują na tych samych końcówkach mocy.

Czyli podłączenie jest prawidłowe dla bi-wiringu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

U mnie jest podobnie... Kupiłem zwrotnice z biwiringiem do wzmacniacza Sony F110 z 4 wyjściami. Niestety wzmacniacz jest dosyć słaby. Problem sie pojawia gdy próbuje podłączyć w stereo obydwie kolumny. Grają ale ciszej i zupełnie bez basu. Jakby coś było źle podłączone... Dlatego musze podłączać głośniki niskotonowe pod jeden kanał a wysokotonowe i średnio pod drugi - wtedy gra przyzwoicie ale niestety bez stereo... Czy ktoś wie co może być tego problemem?

Cholera, ja tez nic nie rozumiem...

1. Wzmacniacz ma cztery wyjscia tzn. jest kwadro? Czy (jak sie domyslam) po prostu stereo z podwojnymi zaciskami pod kolumny (A,B).

2. Co to jest: zwrotnica z biwiringiem? Kolumny sa DIY i do nich ta zwrotnica?

Dobra chyba wiem. Sony TA-F110 to zwykly wzmacniacz stereo, wiec zlacza A i B podlaczone sa do tej samej koncowki mocy. Czy zapniesz kable do A czy do B czy dol do A a gore do B rezultat bedzie taki sam, a jedyne co sie zmieni to mozliwosc odlaczania poszczegolnych kabli przez przelacznik "speakers A/B/A+B" czy jak on sie tam zwie.

Tak to jest stereo z podwójnymi zaciskami. Zwrotnice dokupiłem do kolumn (samorobne kolumienki). Nie wiem czemu ale one nie mogą po prostu grać razem czyli tak żeby jeden kanał obsługiwał jedną kolumnę. Gdy mam podłączone wszystko tak jak trzeba to niskotonowe milczą. Gdy minus z niskotonowych podłączam do masy (nie wiem czy tak można :D) to wtedy grają ekstra ale soprany milczą !!! Co jest grane?? Czyżby brat pomieszał kabelki wewnątrz kolumny? Dzięki za odpowiedzi. Pozdro

Załużmy że podłącze inaczej tak jak piszesz (tak miałem dłuższy czas bo inaczej nie gra) - to niestety nie ma stereo. Innymi słowy - gdy przekręce balance w jedną stronę to grają tylko soprany, natomiast gdy w drugą - basy, a nie jedna kolumna albo druga...

Przy biwiringu podlaczasz do wyjsc wzmacniacza stereo oba plusy ze zwrotnic do plusa wzmacniacza (niewazne czy A, B czy A+B) i oba minusy do minusa (masy), dla kazdego kanalu. Jak nie dziala, to cos spiepszyles, nic wiecej sie na ten temat powiedziec nie da, za malo danych.

W sprawach ogolnych: zwrotnice sa robione pod konkretne parametry glosnikow. Jezeli zasosowales inne glosniki, powinienes (przynajmniej) skorygowac wartosci elementow zwrotnicy. W innym przypadku zagra Ci Giewontem.

skatman1986, 31 Maj 2005, 13:19

>Załużmy że podłącze inaczej tak jak piszesz (tak miałem dłuższy czas bo inaczej nie gra) - to

>niestety nie ma stereo. Innymi słowy - gdy przekręce balance w jedną stronę to grają tylko soprany,

>natomiast gdy w drugą - basy, a nie jedna kolumna albo druga...

Nie wiem jakim cudem jest to mozliwe. Albo pomieszalo Ci sie A, B, L i R albo masz super-przerobiony wzmacniacz :-)))

To nieszczesne multiroomowe A i B wprowadza niezly ferment, jak widze. Jeszcze raz - TO TYLKO DRUGIE ZACISKI Z TEJ SAMEJ KONCOWKI, KTORE MOZNA ODLACZAC PRZELACZNIKIEM Z PANELA WZMACNIACZA, NIC WIECEJ!

Czyli zostałem w punkcie wyjścia :D Kolumny są zrobione według sprawdzonego hmm przepisu :D Jak na moje potrzeby wystarczają w zupełności ;) Hmm i tak planuje kupić nowy wzmacniacz np. diore ws 504b...

Hmm zgadza sie! Gdy podłącze wszystko pod A to gra tak samo i jest stereo! Myślałem że to B to inna końcówka i dzięki niej będzie więcej powera :) To po co robili 4 wyjścia zamiast 2? Na to samo wychodzi tylko więcej problemów... Dzięki za pouczenie :)

tu obrazek troche zagmatwany.

nazwijmy to bi-poprzecznym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy poprawnym polaczeniu co rozrysowalem ruch balasem powoduje poprawna reakcje a przelaczenie A lub B granie sopranow lub basow. Wlaczenie A+B daje poprawny rezultat.

Albo zaciski nie byly podpisane lub/i zle podlaczone kable glosnikowe albo ktos je poprzemienial we wzmacniaczu :) i zle wychodza na zaciski

Pozdro i powodzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Istnieje też taka możliwość, że wyjścia A i B sa załączane szeregowo i w takim przypadku stosując bi-wirning cały sygnał (także dla głośnioka niskotonowego) przechodzi przez filrt głośnika wysokotonowego - dlatego może wystąpić efekt cichego grania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.