Skocz do zawartości
IGNORED

shure- wkładki audiofilskie

jarecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W moim mieście nie ma za badzo wyboru i możliwości kupna wkładek gramofonowych. W jedynym sklepie proponują mi zakup z tej firmy. Koszt tej wkładki Shure to ok.350zł, niestety nie zapisałem symbolu. Nie szukam produktów dj-owskich ale czegoś co by zagrało z pro- jectem, wyłącznie wkładka MM. Jesli to nie problem to jak można scharekteryzować brzmienie produktów audiofiskich z tej firmy? A może inaczej, do jakiej muzyki najlepiej się nadają Brzmienie tanich ortofonów odpada, posiadam takowy. W wuszukiwarce opinie o Shure są pochlebne, ale jako takiej charakterystyki brzmienia brak.Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/18580-shure-wk%C5%82adki-audiofilskie/

. Tak się skladaże ma kilka wkladek shura i mogę przekazać kilka informacji. Kilka z nich ma oryginalne igly inne zamienniki Pfeifera. Jest to o tyle istotnie że daje sie usłyszeć róznicę .Z wkladek słuchałem o symbolu M44-MB, .M 70B , M91 MG=D ,M 95 HE. M75, M 44-7/ Zasadniczo wkladki te mozna podzielic pod wzglem napiecia sygnału wyjściowego I tak nasilniejsze sa M 44-MB i M-44-7 . Następnie stawiał bym na M95 HE, M 75, .M 72B. Generalnie wkładki shura nalezą do dośc szczegolowych w odtwarzaniu i o czystym klarownym dżwięku. Dodatkowym walorem jest w niektóeych liinniach mozliwość zamiennego stosowania igieł.. Generalnie zaletą jest także stosowany w większości modeli mały nacisk na igłę co oszczędza plyty.

W zalączeniu kilka fotek shura moze uda ci sie zidentyfikować awówczas napiszę więcej na jej temat.. I Jeszcze zaleta wkładek jest duża dynamika , co pozwala, zachowąć duży odstęp od trzasków i wad płyty a także toru pre ampa. od sygnału z rowka.. Gdybym miał ci polecać wkładkę shura to rozejżyj się za M95 HE (Hyper Eliptic) lub M44-mb .Stara konstrukcja ale silna i precyzyjna. ,W załaczeniu foto wkladekh

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pewnie proponowano Ci to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>BRob

Niestety nie ,choć nie sądzę żeby to była rewelacja. Jestem dosc sceptyczny do nowych rewelacji na rynku. Cenię sobie bardziej sprawdzoną "klasykę" W tym shure'y z dawnych lat. Choć i czasem mało reklamowany i znany Technics , czy ADC moze ucho zadziwić,

"Dodatkowym walorem jest w niektóeych liinniach mozliwość zamiennego stosowania igieł.. Generalnie zaletą jest także stosowany w większości modeli mały nacisk na igłę co oszczędza plyty."

To coprawda nie na temat - lecz co do tej zalety, to mozna sie niezgadzac. Zreszta ta diskusja od lat trwa. Roznica w osczedzaniau plyty przy nacisku 1,5 i 2g nie jest tak duza, by mozna ja bylo zdecydowanie stawiac nad inne parametry, ktore przy wiekszych naciskach beda lepsze.

Jezeli chozi o w miare tanie wkladki, to polecal bym posluchac Goldringa.

>>>IwanM

Co do brzmienia Goldringa to mając ELAN'a zdecydowanie preferuję shura. Goldring jest słabszy sygnałowo. bardziej płski i bez finezji w forte.W moim odbiorze Goldring to towar z dobrym public relations . Natomiast brzmieniowo odsuwam go dalej od SHURA M 96 HE czy M75. Ale to sprawa indywidualna uszu.

Conri - Elan jest bodajze najtansza wkladka Goldringa. Za 190zl uwazam, ze gra bardzo przyzwoicie - posluchalem wystarczajaco i bylem milo zaskoczony. Jak zabrzmi zalezy tez duzo od przedwzmaczniacza - jednak, jezeli gra ciszej, nieoznacza to, ze gorzej. Oczywiscie nieneguje, ze tani SHURE moze zagrac lepiej. Proponowalem tylko posluchac.

Witam wszystkich. To moj pierwszy post na tym forum. Zobaczylem ten temat, wiec postanowilem nie zakladac nowego, bo moje pytanie rowniez dotyczy wkladki Shure. Nie jestem co prawda doswiadczony, jesli chodzi o analogi, ale znalazlem Stara Unitre G 8010. Lezala u mnie w domu z 10 lat nie odplalana. Jestem ciekaw, czy dziala. Nie moge jednak sprawdzic, poniewaz we wkladce nie ma igly. Na wkladce napisane jest "Shure M75MB Type 2". Czy da sie jeszcze kupic igle do takiej wkladki ? Albo jakis zamiennik zastosowac ? Jak cos pomieszalem, to nie bijcie - kompletnie sie nie znam :). Z gory dzieki za odpowiedzi.

>>>mmphs

igły sa oczywiscie dostępne. Jednak na naszym rynku głownie sa to zamienniki Pfeifera.Koszt ok 40-60 PLN. Jakosc nie tak rewelacyjna jak orginal.Głównie z powodu twardosci zawieszenia.Co do szlifu O.K.

U nas dostaniesz w sprzedaży wysyłkowej .napisz na prv dam ci adresy.

Używałem dwóch wkładek Shura M97EX i M94. Wkładka M97 jak słusznie napisał Vasa gra bez szczególnej sygnatury, ja określiłbym to nawet - przepraszam za okreslenie - bez jaj. Brakowało życia w dźwięku, który generowała. Pracowała u mnie w Thorensie TD320. Natomiast jej ciekawą stroną było to, że dzięki "tłumikowi szczotkowemu" pozwalała odtworzyć bez zbytnich sensacji w rodzaju wypluwanie membran z głośników nie zawsze idealnie proste płyty. M94 była nieco radośniejsza w brzmieniu i pracowała na bardzo małym nacisku co pozwalało oszczędzić stare , lecz ulubione płyty. Gdybym miał, którąś polecić to prędzej tę drugą. I jeszcze jedno: wkładka M97 ma obudowę blaszaną (M94-plastik) wykonaną delikatnie mówiąć niechlujnie (made in Mexico).

Dzieki za odpowiedz conri. Przepraszam, ze zasmiecam... moze to zabrzmi glupio... ale nigdzie w tym interfejsie nie moge znalezc opcji "Prywatna Wiadomosc" :). Jesli mozna, to prosilbym to info na mail: [email protected] . ;)

-> mmphs

Pod nickiem autora wpisu masz napis "o mnie" (musisz być zalogowany). Jeśli na nim klikniesz, zobaczysz, co dana osoba raczyła napisać o sobie tytułem przedstawienia się. W szczególności tam często jest adres meilowy. Mam nadzieję, że ułatwiłem Ci zadanie :-)

>> Hiszpan:

Tak, dzieki za pomoc. W koncu udalo mi sie znalezc :).

>> conri:

Mam jeszcze jedno pytanie - potrafilbys powiedziec ile warta jest ta moja wkladka (M75MB, bez igly) ? Bo Unitra okazala sie byc uszkodzona - nie trzyma obrotow (i nie jest to uszkodzenie mechaniczne), a w serwisie nie chca podjac sie naprawy. Pomyslalem wiec, ze moglbym pozbierac troche na jakis tani sprzecik z drugiej reki.

• 2 miesiące później...

witaj conri. od dawna szukalem takiej strony, na ktorej ktos moglby mi pomoc rozwiazac problem "ponoc legendarnej" wkladki. niedawno dostalem gramofon, zdaje sie Acoustic Research ES-1 z wkladka Shure V15V-MR. niestety igla byla zlamana. w sklepach interentowych w USA taka igla kosztuje minimum 140$,a w Polsce duzo wiecej. Czy istnieje mozliwosc kupienia dobrego zamiennika tej wkladki, albo ewentualnie samej igly. Kto i gdzie takie rzeczy naprawia? Jakie sa koszty naprawy? Jesli potrzeba moge przeslac zdjecia gramofonu i wkladki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.