Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Paradigm Monitor 9v4...nie warto?

mrbudziol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowe grono;)

Utarło sie takie przeświadczenie że nie warto tuningowac Paradigmów ze względu na koszty głównie...

Mam pytanie w związku z tym głównie do McGywera, nie pamietam czy tu na forum o tym pisał czy na elektrodzie czy jeszcze gdzie indziej że własnie nie warto tuningować Paradigma bo jest to nieopłacalne... gdyż efekt jest niewielki...:(

Kilka słów o moich 9v4 na poczatek... pracują w pomieszczeniu niezbyt ciekawym akustycznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu mój kumpel był tak uprzejmy że umieścił zdjęcia;)

ale o co chodzi... mimo niedoskonałości pomieszczenie w którym grają zauważyłem(może to tylko podświadomie mi sie wydaje bo to chce własnie słyszeć...) że po okresie "wygrzewania" jakby zmniejszył się efekt metalicznej góry charakterystycznej u Paradigma, nie wiem może to jakaś autosugestia czy rzeczywiście tak jest ale na pewno inaczej brzmią niz na poczatku...!!! kupowałem zestaw Paradigma głównie pod KD, choc lubie posłuchac stereo jednak nie uważam się jeszcze za audiofila;))) moje pytanie brzmi nastepujaco... jaki byłby koszt tuningu(wewnetrzne okablowanie, kondensatory itd itp...) tych kolumn i czy efekt byłby naprawdę słyszalny...

chodzi głównie o uzyskanie aksamitniejszej góry i bardziej wyeksponowanej średnicy, bas jest OK taki mi pasuje;)

i czy po tuningu nie stracę na dynamice...???????

tak jak pisałem pytanie głównie do McGywera choć proszę o wypowiedź wszystkich zainteresowanych...;)

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/18574-tuning-paradigm-monitor-9v4nie-warto/

Trzeba koniecznie wymienić tweetery, bo są beznadziejne i nie do zaakceptowania. W związku z tym koszt tuningu urasta do ok. 500-600zł. Jeżeli zaakceptujesz taką kwotę, to będziesz miał naprawdę dobre brzmienie. NADek tu na forum pisał o swoich tuningowanych dziewiątkach, jest zadowolony.

wg mnie w takich warunkach akustycznych dobór tych kolumn to wielka pomyłka a do tego jakikolwiek tuning ma małą szansę aby coś poprawić w takiej kanciapie z takim ustawieniem a miejsce na subwoofer raczej boooomiącę:((((

Po co Ci takie wielkie kolumny do tak małego pokoju?

one są kupione pod inne pomieszczenie i w innym pomieszczeniu ich odsłuchiwałem przed kupnem, w pomieszczeniu z linka narazie grają;)

ale niezaleznie od pomieszczenia wydaje mi sie że i tak góra się nie poprawi czyz nie mam racji...???

McGyver>

no dobra ale chyba nie pozostane przy wymianie tytlko tweetera...??? a kbelki wewnętrzne...??? jakie zastosować...??? nie jestem aż takim znawca szczególnie okablowania i być może wina tkwi tez w tym że narazie "jadę " na jakichś tam zwykłych kablach za 10zł metr...

ale a opisów uzytkowników tych kolumn wnioskuje że tej paradigmowej metaliczności to raczej kablem nawet najlepszym nie zlikwiduję...???:(

sorry że tak wpis po wpisie ale zapomninam dopisać zawsze coś;)

chcę nadmienić że narazie kable jakieś lepsze muszę sobie darować...:((( ostatnimim czasy tak naruszyłem budżet że strach... zestaw Paradigma +telewizor... kupiłbym narazie jakies tanie kable ale nie bardzo wiem jakie... nie wiem co prezentuja te Kody za 350zł, ale myslę że napewno będą lepsze od teraźniejszych...

vorpane>

własnie nie wiem dlaczego ale tam najlepiej sie sprawuje... może to za sprawą nietypowego pomieszczenia(skosy)

nadmieniam kolejny raz że to jest pomieszczenie przejściowe dla tych kolumn !!!

McGyver>

nie mogę znaleźć nic na temat tuningu NADka...:(

jedynie że chciał wymieniac kondensatory w 9v2...

w 9v4 są juz całkiem inne podobno gwarantujące lapszą jedwabistość dzwieku... nie wiem, nie miałem mozliwości porównania poprzednich wersji tych kolumn...:( jednak przy pierwszym odsłuchu już wiedziałem o co chodzi z ta słynna paradigmową metalicznością... tak więc wydaje mi sie że nowe kondensatory niewiele pomogły...???

=> mrbudziol

Masz całkiem nowe kolumny - wersje 4-tą serii Monitor i już chcesz w nich dłubać ??? Ludzie opanujcie się z tymi tuningami ! W takim pomieszczeniu w ogóle nie wytłumionym nic nie zgra - nawet top - hi-end ! Monitor 9 v.4 ma zmienioną zwrotnicę, okablowanie - wszystko jest na lepszych elementach w stosunku do poprzedników, a Ty już chcesz w nich dłubać ?! zacznij od pomieszczenia - WYT ŁUMIENIE - dywan gruby przede wszystkim !!!!, potem porzadek z kablami, potem sprzęt towarzyszący......a najwyzej za jakis czas tuning ale powoli nie od razu !

mrbudziol -->

odezwij sie na mail to Ci dokładnie powiem, ja w moich 9v2 Monitorach cuda robiłem, kable kondensatory....... i NIC!!!!!! to sa koszmarne kolumny!! zwłaszcza głośnik wysokotonowy! ( plastikowy, ostry, gra po prostu tak kiespko ze byle jaka wiezyczka przyjemniej od niego zagra....) jedyne co można zrobic to to co ja, dałem do wymaniy wysokotonówke na Morel MDT 29 i wymiana całej zwrotnic, ta co tam jest to chyba robił ją jakiś IDIOTA bezmózgi BARAN! , po wymianie zwrotnicy bas i srednie poprawiły sie o klase czy dwie, nie maja nic wspolnego z tym co było tak że basowce sa Ok z tego wszystkiego.

wybacz zyzio ale mam wrażenie że i tu i na HI-FI forum tylko krytykujesz...!!!

słuchałem tych kolumn w pomieszczeniu innym niz to na zdjęciach i do tamtego sa przeznaczone...!!!

słuchałem kolumn wygrzanych pozyczonych od pewnego gościa...!!! podobało mi sie tak jak każdemu się podoba się sprzet który kupuje, dopiero z czasem coś zaczyna się nam nie podobać i wymieniamy kable, wzmakin itd... czy nie mam racji...???????????????

kupowałem głównie pop KD bo w cenie do 10000 ten zestaw który posiadam to jeden z najlepszych...!!! według mnie i nie tylko, a że coraz więcej słucham stereo więc dopiero teraz zauważam pewne niedociągnięcia, więc nie pisz takich bzdurnych tekstów że nie trzeba było kupowac jesli mi się brzmienie nie podobało, poza tym jakbyś przeczytał cały ten temat to wiedziałbyś że kupowałem głównie pod KD a w kinie nie usłyszysz wszystkich braków które uwidaczniają się dopiero w stereo...!!!!;)

pozdro, NADek odezwę się napewno;)

A kto dokonuje odsłuchu kolumn w kinie domowym na skompresowanym DD czy DTS ??? Poza tym ja chcę Ci pomóc a Ty z mordą.....dobra rób se co chcesz.....to są nowe kolumny, na dodatek nie wygrzane, użytkowane w tragicznym pomieszczeniu wśród poskręcanych kabli, na gwarancji, którą stracisz i niewiadomo czy brzmienie po tuningu będzie Ci odpowiadać, bo Nadek już nie ma Paradigmów - to są kolumny DIY na skrzynkach Paradigma robione pod Jego ucho a nie Twoje......

taaaaaaaaaa........

no tak to Wy jesteście The besciaki a ja sie w ogóle nie znam i tyle.........................................................

no ale ja głupi i niecierpliwy..... nowy sprzet chce tuningować w dodatku w kiepskim pomieszczeniu grający choć pisze kilka razy że to pomieszczenie przejściowe...!!!

a co do odsłuchu to co się zyzio czepiasz skoro pisze że słuzy głównie do KD a do KD chyba tez trzeba sprzęt najpierw odsłuchac a potem kupić czyż nie????????????

pisałem że od niedawna zacząłem więcej słuchać stereo ale chyba nie czytacie tematu od poczatku...!!!

i na koniec.... chyba to moja sprawa co robie ze sprzetem prawda...??? i to czy jest nowy czy stary to moja sprawa...!!!

no cóż wy się na tym znacie a ja nie.............. ale po takich wpisach nie mam ocoty juz się w ogóle tytaj wypowiadać...

pozdrawiam wszystkich....................:(((

Słuchaj Mrbudziol, zrobisz ten tunning, wymienisz tweeter, zmienisz zwrotnice. Może będziesz zadowolony miesiąc, a może przejdzie ci zadowolenie po kilku dniach. Niewykluczone też, że będziesz niezadowolony od razu, bo ktoś zrobi ci upgrade pod swoje, a nie pod Twoje ucho. Pewne jest jednak, że będziesz niezadowolony po pół roku, albowiem mniej więcej wtedy zaczniesz mysleć o zmianie kolumn na lepsze, w tym hobby tak to już jest. I nikomu ich nie sprzedasz. Jak sądzę, to właśnie między innymi Zyzio miał na myśli. A teraz rób co chcesz.

No i faktycznie, tuning nowych, dopiero co zakupionych kolumn ma sens ograniczony. Można się zastanawiać, czy nie lepiej je sprzedać z jak najmniejszą stratą (więc chyba jak najszybciej), i za uzyskaną kwotę powiększoną o przewidywane koszty tuningu kupić coś innego. Inna sprawa, że wśród konstrukcji budżetowych w sklepach ciężko jest znaleźć kolumny grające na akceptowalnym poziomie. Wszystkie mają jakieś niedostatki, a niektóre z nich są nawet mocnodokuczliwe. Dlatego wyborów należy dokonywać rozważnie, powoli, po przemyśleniu, a nigdy od razu pod wpływem emocji chwili, bo może się już na drugi dzień okazać że to jednak nie to.

Natomiast tuning starych modeli kolumn, które sprzedać można co najwyżej za jakieś marne grosze z dużą stratą, to tutaj tuning może się okazać niezłym wyjściem. Za ułamek kwoty niezbędnej na zakup nowych kolumn można w te stare tchnąć nowe życie, i jeszcze przez jakiś czas na nowo cieszyć się ich dźwiękiem.

OK...macie rację;)

jednego tylko nie rozumiem i to nie chodzi tylko o ten temat... dlaczego ktoś coś pisze coś tam sugerując a nie czyta tematu od początku...???

pisałem od kiedy posiadam zestaw, gdzie ma grać itd... a tu tyle pytań na które juz padła odpowiedź...!!!

czytacie co niektórzy wszystko czy tylko tak "po łebkach"...???

najpierw więc proszę przeczytać od początku a potem zadawać pytania na które odpowiedź jest zawarta była w tym watku zanim zadaliście pytania...!!!

pozdro;)

mrbudziol-->

nie martw sie, jak ja zawsze sie udziele na forum to kazdy mi coś "wrzuca lub sie wymądrza" doskonałym tego przykładem jej wątek o Morel MDT 29. Pardziesiąt wpisów ze on taki super i w ogóle... a tylko ja napisałem ze zastosowałem go w moich kolumnach to zaraz ktoś sie odezwał ze Morel MDt 29 jest nic nie wart........ tak że sie nie przejmuj tymi wpisami, dużo tu jest mądrołków co sie znają tyle co ptak nasrał... A i nie ma co sie z nimi szczypać trzeba z nimi ostro... najlepiej nawrzucac lub osobiście W MORDE dać. No ale i tak to forum trzyma poziom, patrząc co sie np wyrabina na onecie.......

=> mrbudziol

Nigdy nie odsłuchuje się kolumn w kinie domowym na DD czy DTS, nalezy zapuścić CD i posłuchać nieskompresowanej muzyki, bo nie będziesz wiedział jakie są to kolumny, czytaełem temat od początku......w głowie mi się nie mieściło że ktoś wybrał kolumny tylko i wyłącznie pod KD a nagle chce na nich słuchać stereo.....stąd takie a nie inne moje odpowiedzi.....

zyzio>

widzisz... ty dalej nie czytasz tego co ja napisałem...!!! a napisałem że służy "głównie" do kina a nie ze służy "tylko do kina" tak samo jak nie napisałem że odsłuchiwałem tylko w kinie...!!! słuchałem również stereo...!!! napisałem że mają służyć głównie do kina i tym sie kierowałem w czasie zakupu !!! a do KD nie zaprzeczysz że zestaw który posiadam w cenie do 10 000 zł to jeden z najlepszych...czyż nie...???

nie kłóćmy się więc dalej;)

napisałem że zaczynam słuchac coraz więcej stereo i dopiero teraz zaczynam zauważać braki tych kolumn w stereo choć nie twierdzę że są do kitu, podoba mi się brzmienie "ogólne" że się tak wyrażę, nie uważam się za audiofila co cały czas podkreslam i nie zależy mi na jakimś tam super neutralnym brzmieniu... może dopiero audiofilizm zaczyna mnie wciągać... nawet fajnie że tak się dzieje;) ale nie znaczy to że zaraz pójdę sprzedać paradigmy i kupić coś innego...!!! raczej jednak poczekam z ewentualnym tuningiem... a może wcale go nie będzie...nie wiem...???

na koniec pragne zauważyć że tylko dwie osoby odpowiedziały na moje pytanie...

..................dziekuję McGyver...............;)

..................dziękuję NADek..................;)

reszta po prostu mnie zjechała z góry na dół..............!!!

zadałem pytanie więc oczekiwałem odpowiedzi a nie wywodów po co tuningować nowe kolumny...

przede wszystkim to moja i tylko moja sprawa co robię ze swoim sprzetem czy jest on nowy czy stary...!!!

i jeśli pytam jak można stuningować konkretną rzecz to oczekuje odpowiedzi jak to zrobić...!!! zresztą z grzeczności wypada odpowiedzieć normalnie a nie buchać na mnie...!!! tym bardziej że chodziło mi o zorientowanie się czy w ogóle opłaci je się tuningować, napisałem co chciałbym uzyskac ale nie napisałem że juz teraz chcę to zrobic........

pozdrawiam...............

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.