Skocz do zawartości
IGNORED

Ochrona przed pyleniem wełny mineralnej

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trochę starej, żółtej wełny mineralnej kupionej "okazyjnie" na likwidacji sklepu. Chciałbym wykorzystać ją do wytłumienia obudowy zamkniętej, ale obawiam się pylenia wełny, nawet nie na pokój, ale do wnętrza obudowy - niby resor zabezpiecza szczelinę głośnika, ale - a nuż włókienka coś sknocą?

Zamiast szyć woreczki na tą watę ze starych ścierek pomyślałem, żeby wsadzić kawałki waty w takie badziewne, tanie rajstopy i porobić wałeczki, które możnaby potem dogodnie wsadzić w obudowę. Czy taka "rajstopowa" tkanina wystarczy, by zabezpieczyć przed pyleniem?

W Altusach zastosowali po prostu worki foliowe z wełną, może to jest rozwiązanie - ale one przecież nie przepuszczają powietrza.

W sklepach z materiałami można kupic Flizelinę. Ten materiał jest dość dobry. Pwietrze przepływa prze niego prawie bez ogtaniczeń a zatrzymuje kurz i inne drobinki. Stosuje się go miedzy innymi w filtrach odkurzaczy. Powinien być dobry. Folii raczej nie polecam bo odbija wysokie i średnie częstotliwości a przy wygłuszaniu obudów chodzi raczej o to zeby je pochłaniac. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Najskuteczniejsa ochrona to nie kupować wełny mineralnej (zwłaszcza tej zółtej słabo prasowanej w cienkie płaty).

Do obudowy dobra jest wata lateksowa. Neutralna biologicznie i nie pyląca. Dostępna w sklepach z materiałami krawieckimi. po 1,5-2,5zł. za metr bieżący (zwykle z rolki 1,5-1,8m szerokości).

Myślę ze nie gorzej niz wełna mineralna. Ilość wytłumienia trzeba i tak dobrać eksperymentalnie. Tylko w obudowach zamkniętych wypełniasz objętościowo.

W obudowach bass raflex trzeba wypróbowac ilosc i rozkład.

Wata lateksowa jest dosc ściśliwa, mozna więc regulować nieco własnoci tłumienia przez zbijanie jej ciasniej w warstwie przy scianach obudowy i układanie lużniejszej warstwy w środku obudowy.

Taką wata latksową tłumi obudowy Tonsil. U nich jest ona w postaci grubszych płatów. Ta dostępna w sklepach z dodatkami krawieckimi ma grubość ok. 1,5cm (to jest ocieplacz do kurtek) więc trzeba dawać kilka warstw.

No właśnie mam zamkniętą - czyli trochę tej waty będzie trzeba upchać. Na ściankach mam wytłoczki także albo ponaklejałbym płaty tej watoliny na wytłoczki + ruloniki w srodku albo tylko poukładał zwoje pomiędzy.

szczesiu

ja bym darował sobie tę watę mineralną (to ta co służy do ocieplania poddaszy jak rozumiem?) Cholernie pyli i chociaż masz obudowę zamkniętą to jednak nie mam przekonania czy nie zaszkodzi głośnikowi. Przy obudowie bass-refleks u mnie cała chata była w tym pyle, więc pozbyłem się jej najszybciej jak tylko mogłem, a muszę przyznać, że na tłumienie nadaje się doskonale

Bo wełnę trzeba dobrze zabezpieczyć.

Poza tym wełna wełnie nie równa, sa różne gatunki, niektóre praktycznie wogóle nie pylą a po osłonięciu materiałem to już na pewno. Są na przykład specjalne płyty do szybów wentylacyjnych klimatyzacji do budynków.

Gdyby takie pyliły to raczej nie produkowali by takiego czegoś, nie?

Bartek1, 29 Maj 2005, 23:21

>Bo wełnę trzeba dobrze zabezpieczyć.

>Poza tym wełna wełnie nie równa, sa różne gatunki, niektóre praktycznie wogóle nie pylą a po

>osłonięciu materiałem to już na pewno. Są na przykład specjalne płyty do szybów wentylacyjnych

>klimatyzacji do budynków.

>

>Gdyby takie pyliły to raczej nie produkowali by takiego czegoś, nie?

ja tam nie wiem jakie są rodzaje wełny mineralnej, bo w to nie wnikałem. Kupiłem wełnę SPECJALNĄ do tłumienia pomieszczeń,a te pyliły i tyle. Nie wiem czy inne nadają się i w jakim stopniu na materiał tłumiący

Panowie jest proste rozwiązanie. Watex szary, gruby. Nie pamiętam dokładnie ale kawałek o wymiarach 1x0,5m, gruby na 35-40mm kosztuje 5 lub 10zł. Nie pamiętam dokładnie :( Ale taka warstwa wystarcza. I ma jedną zaletę - nie pyli na 200 %.

Witam nocą!

Pytanie do kolegi Jaro4444 - troche sie urwalem z choinki- co to takiego ten watex i gdzie to kupic?

Czy to ma cos wspolnego z tzw. watą kosmetyczną hihi?

Pozdrowinka dla wszystkich!

ps wypchal bym sobie moje bw 602s2 nic w nich jescze nie modyfikowalem...

a ja tam w swoich konstrukcjach lubię używać wełny owczej. I nie mam żadnego problemu z molami!!! Akurat w sam raz na to pora, aby o tym wspomnieć... Do wełny owczej nabywam bagna

Wełna owcza ponoć jest najlepszyma materiałem ale dość drogim i trudno dostepnym. Watex jest odmianą włókniny (watoliny) tylko gęstszym nieco i szarym a nie białym. Kupuje go na Wolumenie albo w sklepie na przeciw Dworca Wileńskiego. 1 m2 grubego na ok 35-40 mm kosztuje 10 zł. Ja stosuje go jako uzupełnienie do maty bitumicznej albo bezpośrednio na gruby MDF. Za głośnikami nisko-średniotonowymi daje pełną grubość, na pozostałych ścianach połowę (łatwo się rozdziela na warstwy). Jak do tej pory ładnie się sprawdza i nie pyli.

>Wełna owcza ponoć jest najlepszyma materiałem ale dość drogim i trudno dostepnym

a kolega szczesiu jest z Wawy? Ja jakiś ponad rok temu (dokładnie 1,5) kupiłem cały wielki worek po 50 kg ziemniaków wełny owczej (dobrze upchanej). Zapłąciłem chyba coś ok 30 zeta. Zapasy mam do tej pory ;) i wygląda na to że przez kolejny rok lub więcej nie będę musiał pamiętać o jej zakupie. Na chwilę obecną nie pamiętam dokładnie gdzie ją kupiłem. Były to okolice dworca Zachodniego. Jadąc ul od ronda Zesłańców Syberyjskich (Wawa oczywiście) AL. Prymasa Tysiąclecia na północ autobus przejeżdżał pod jakimś tunelem, a zaraz za nim był przystanek. Po prawej stronie na uboczu (czyt zadupiu) była hurtownia materiałów czy coś takiego. Tam nabyłem po taniosze tę wełnę. Jest już "obrobiona" w ładnych kłębach. Facet sprzedawał ją nawet w małych ilościach, ale im więcej się jej brało tym taniej ją opylał. Aha (może się przydać) - info o sklepie znalazłem na przeglądarce google, a że dokładnie nie pamiętam na chwilę obecną gdzie ten sklep się znajduje (sam bym musiał teraz dobrze pobłądzić) więc polecam tę formę poszukiwań na początek.

Owocnych poszukiwań, bo na prawdę warto !!

Już kupiłem na Allegro 3 metry watoliny od Szymona (6 cm grubosci po 11 zeta). Miałem kiedyś "hurtownię góralską" pod nosem, ale wybyła. Poszukam dokąd i sprawdzę, czy mają surową wełnę w ofercie, może "idzie się dogadać".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.