Skocz do zawartości
IGNORED

DVD HARMAN KARDON 25 vs Panasonic S 97

jovono

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stanąłem właśnie przed dylematem dokonania wyboru między DVD HARMAN KARDON 25 a Panasoniciem S 97

Mam okazje zakupić któryś z tych odtwarzaczy w mniej więcej podobnej cenie panasonic 1300 harman 1600 zł

Prosił bym o opinie forumowiczów które dvd jest lepsze pod względem obrazu i dzwieku

posiadam tv JVC z wejsciem komponent i chciał bym podłączyć za jego pomocą odtwarzacz. Nie wiem czy harman ma progresywne skanowanie w PAL a jeśli tylko w NTSC czy oznacza to że nie przekazał by sygnału płyty nagranej w PAL za pomoca tego wejścia

W niedalekiej przyszłości planuje też zakup wzmacniacza stereo i z przyczyn ogranicznych zasobów dvd będzie musiało służyć przez dłuższy okres za odtwarzacz cd. Który z wyżej wymienionych dvd posłużył by pod tym względem lepiej

dziękuje za wyrozumiałość i bardzo prosze o opinie i sugestie jestem ich bardzo ciekawy

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/18544-dvd-harman-kardon-25-vs-panasonic-s-97/

Witam.

Z tego co sie orientuje masz JVC 32d25,mam ten sam model z HK 30 na komponencie jest super.

Telewizor ma progres-skan w ntsc w odtwerzaczu prestawiasz na typ tel. ntsc i wszystko chodzi.

Pododno do DVD 25 jest oprogramowanie do progresa, gdzies jest to na forum .

Mam do ciebie jeszcze jedni pytanie odezwij sie na e-maila.

Pozdrawiam.

Harmana nie znam , ale z kolei panas 97 ma najbardziej zaawansowany tor wizyjny w swojej kategorii cenowej, jest zrobiony na tych samych kościach co denon 39..za 5kz, do tego posiada HDMI, przy TV nie ma większego znaczenia, ale przy projektorze to jest rozwiązanie niemal niezbędne, ponadto HDMI przesyła również dźwięk w czystej postaci cyfrowej omijając wszystkie niedoskonałe niestety przetworniki cyfrowo-analogowe, nowsze amplitunery już mają takie wejścia, a przy dzisiejszym tępie postępu za chwilę będzie to już niezbędny standart, tańszy od Panasa i zasługujący na uwagę jet tylko samsung z serii 900(945 chyba) ale jest bez kabelka HDMI w zestawie i ma słabszy tor wizyjny, ale ponoć lepiej jest w audio.

Też bym był za Panemsłoikiem S-97. Nie dlatego że lepszy do CD niż Harman (bo to jest dyskusja z rodzaju "która pralka lepiej prasuje ubrania") tylko z uwagi na argumenty, jakie skrupulatnie wymienił slud.

Ja bym jeszcze dodał legendarną niezawodnośc urządzeń tej firmy. No i fakt (jeśli już musimy poruszać ten niesmaczny temat ;) ) że materiał z CD jest poddawany w S-97 upsamplingowi do 192kHz zapewne z użyciem tych samych kości co w sławnym Technicsie SL-PS7 (brak go na rynku wtórnym wymownie świadczy, że to był udany budżetowy cedek).

PS: bez obrazy - też nie używam do CD odtwarzacza CD... :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Legendarnie niezawodne sa TV Panasonica, w DVD czesto padaja lasery. Co prawda dotyczy to starutkich modeli, ale DVD innych producentow z tych czasow dzialaja bez wiekszych problemow.

Koszt lasera do Panasłoika jest absurdalny, taniej bedzie kupic nowe, nowoczesniejsze DVD.

Poza tym Panasłoiki maja z reguly doskonała wizje i rownie niedoskonała fonie.

Wspomnianego Harmana nie znam, jezeli Samsung 945 jest rozbudowana wersja 745 to mozna brac w ciemno. Doskonale CD jak i DVD, wlasciwie jedyny problem ma z DivX-ami z literami PL, ale kto zatrudnia do tego takie DVD.

Ja bym nie powiedział że Panasonic DVD mają niedoskonałą fonię.

Kiedyś byłem właścicielem Panasonica S-35 i z ciekawości porównywałem jego dźwięk z posiadanym wówczas Technicsem SL-PS770A. Oczywiście że była różnica i oczywiście że na niekorzyść DVD ale sam fakt że dźwięk był porównywalny w pewnych aspektach do 770A (EISA za CD Roku swego czasu) budzi we mnie wiarę w dźwiękowe możliwości S-97.

Jeszcze nie słuchałem tego modelu ale jego pojawienie się przyjmuję z wielką sympatią i zaciekawieniem, tym bardziej że mój Filipek nie ma wizyjnego wyjścia cyfrowego i w planach jest nowe DVD z pozostawieniem 963SA tylko do CD/SACD.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Harman nie posiada hdmi,dvd-a,jest straszy, nie posiada wodotrysków :P ale i tak jest o niebo lepszy.Dvd panasonica zawsze miały dobry obraz ale nie w klasie średniej gdzie dvd kosztuje 2500zł.Panasonic jest i zawsze będzie tanim odtwarzaczem.Dvd 25 jest oparty na tanim czytniku bodajże sanyo, ale sama elektronika jest godna "hi-end" .Sam jestem posiadaczem hk 25 i wiem na co go stać.Co do dvd audio to harman i tak lepiej odtwarza zwykłe płyty niż panasonic dvd-a , niestety ale to prawda.Odsyłam do wielu gazet audio gdzie był on testowany.W audio vision został nagrodzony dvd roku!!!

wielkie dzięki wszystkim za wypowiedzi cały czas sie zastanawiam ale troche bardziej skłaniam sie w strone panasonica chciał bym jeszcez zapytać jak jest z kwestia niezawodności - awaryjności HK

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.