Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego nie Visaton ?

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie większość głośników Visatona nie ma zbyt dobrych parametrów - małe Xmax, parametry T/S nadające się raczej do obudów zamkniętych, bandpass - a te jakoś straciły na popularności (nie wiadomo dlaczego, sami fani rurek). Trzeba jednak przyznać że sam Visaton ma bardzo ciekawe pomysły na swoje głośniki i budowanie do nich skrzynek. (kiedyś widziałem na ich stronie chyba sub 2 metrowy z 2 głośnikami 12" w obudowie bandpass, który miał f3 coś ok 20 Hz !! - wynik zajebisty, tylko ta skrzynia to jak szafa :))

> Wg mnie większość głośników Visatona nie ma zbyt dobrych parametrów - małe Xmax

To bodajze najbardziej fetyszyzowany parametr. Jezeli mowimy o basie to liczy sie tylko powierzchnia membrany. Tu nie car-audio !

> parametry T/S nadające się raczej do obudów zamkniętych, bandpass - a te jakoś straciły na popularności (nie >wiadomo dlaczego, sami fani rurek)

Ale akurat DIY-ersi powinni "tryndy" miec w glebokim powazaniu. Moze taka presja psychologiczna, firmy sprzedaja rurki, znaczy rurki najlepsze, wiec robimy rurki.

> kiedyś widziałem na ich stronie chyba sub 2 metrowy z 2 głośnikami 12" w obudowie bandpass, który miał f3

> coś ok 20 Hz !! - wynik zajebisty, tylko ta skrzynia to jak szafa :))

Szafy sa OK. Liczy sie tylko dzwiek. Zone w przypadku stawiania oporu wydalamy z domu !

>dudivan

czyzbyś przymierzał się do klecenia czegoś na visatonach? sam mam coraz większą chęć, żeby coś dłubnąć własnoręcznie - nieskomplikowanego i taniego, tak na pierwszy raz, jeśli słusznie Cię podejrzewam - daj sygnała

Saczek_XTRM:

Bandpass (4th order) odszedł do krainy wiecznych łowów zupełnie słusznie - ponieważ daje on odciążenie woofera od wychyleń dokładnie w środku jego zakresu pracy a nie tam gdzie jest to najbardziej potrzebne (na dolnym skraju - tam gdzie robi to BR). Do tego jeszcze brak elektrycznej filtracji (lub filtrowanie niskim rzędem) woofera od góry powoduje problemy z drganiami ścianek - wiem, zrobiłem kiedyś coś takiego.

Igod:

Czy uważasz że papierowy TIW300 to poziom Tonsila? W takim razie Tonsil musiał się ostatnio sporo podszkolić.

dudivan

>To bodajze najbardziej fetyszyzowany parametr. Jezeli mowimy o basie to liczy sie tylko powierzchnia

>membrany. Tu nie car-audio !

No nie car audio, ale ilość przepompowywanego powietrza jest bardzo ważna. Prosty przykład - porównaj ilość basu przy wychyleniu membrany Xmax +/-2,5mm i przy 5,5mm to usłyszysz

domino

chyba myślimy o tej samej konstrukcji

misiomor

>Bandpass (4th order) odszedł do krainy wiecznych łowów zupełnie słusznie - ponieważ daje on odciążenie >woofera od wychyleń dokładnie w środku jego zakresu pracy a nie tam gdzie jest to najbardziej potrzebne (na >dolnym skraju - tam gdzie robi to BR)

ciężko tak porównywać, bo parametry głośników do B-R i bandpassu są zupełnie inne (te zalecane oczywiście). Przy odpowiedniej ch-ce głośnika, jego fs można stworzyć prawdziwego potwora i bez potrzeby żadnej filtracji, aktywnej czy pasywnej, a głośniki do bandpassu będą tańsze niż do B-R

PS też robiłem bandpass i też nieudany, więc wiem jak to wygląda. Ogólnie problem z tymi konstrukcjami jest taki że dużo dużo trudniej jest zaprojektować poprawną skrzynkę. W B-R jak da się mniejszą objętość skrzyni, to pół biedy, bo będziemy mieli tylko słabszy bas, gorzej w drugą stronę, bo będzie rozlany. Ale przy konstrukcji 4th order nawet niewielka zmiana obj w jedną czy w drugą stronę da marne rezultaty.

Saczek_XTRM:

Jeżeli bandpass ma osiągnąć f3=20Hz, to komora z otworem będzie strojona w jakieś 35 - 40Hz, i tam głośnik będzie odciążany, natomiast przy 20Hz będzie się wychylał jak szalony. Z kolei żeby osiągnąć f3=20Hz bassreflexem musimy go dostroić gdzieś w okolice 20Hz, a więc rezonator będzie odciążał głośnik dokładnie tam gdzie tego najbardziej potrzebujemy. Żeby osiągnąć niskie zejście przy odpowiedniej wytrzymałości mocowej bandpassem, głośnik musi być dużo droższy (wychylenie objętościowe kosztuje) niż przetwornik w BR dającym te same f3 i poziom SPL przy niskich zniekształceniach.

Dlatego właśnie producenci tak gremialnie odeszli od bandpass'u, oni akurat mają środki żeby dostroić bandpass właściwie.

PS. Mój bandpass nie był tak strasznie nieudany, dużo się na nim nauczyłem, a dostroiłem go chyba właściwie, kształt SPL jest w miarę symetryczny, f3=38Hz, jedyne problemy to wytrzymałość mocowa w okolicach 40Hz oraz drgania ścianek - to były studenckie czasy i myślałem że stosując bandpass załatwię za taniochę niski pierwszy podział. Tak czy siak głownym krytykiem tej konstrukcji jestem ja sam, innym się raczej podoba.

syntax,

na razie to zadaje sobie i innym pytania. Ale wiem, ze zrobienie czegos samodzielnie bedzie *nieuniknione* bo ja mam dosc specyficzne potrzeby i wymagania (pisalem o tym troche w zakladce stereo). To bedzie pierwszy raz, przedtem musze sie troche nauczyc, poczytac.

tu jest niezła kolubryna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hm, sądziłem że może słyszałeś... w wątku koteczka ktoś słyszał i raz był zadowolony a potem nie :)

co do rodzaju muzyki - miałem na myśli raczej liczbę instrumentów - im więcej tym gorzej, to w sumie głośnik szerokopasmowy i pojawił się - za Twoją sprawą - w wątku o odgrodach ("..pamiętajcie o odgrodach..." :))

tak sobie luźno kojarzę, bom laik...

Witam

robienie kolum to fajna zabawa czasami wyjdzie coś przyzwoitego

a właśnie robiąc kolumny możemy zrobić sobie coś na swój gust, dopasować zwrotnice

bo chodzi o to zeby muzyka nam sprawiała przyjemność a nie miała tylko super parametry

słuchając kilku zestawów visatona myśle że są to dobre głośniki zwłaszcza te aluminiowe w połączeniu z tekstylną vify może dobrze zagrać

Witam.

Według mojej opini Visaton to firma na dobrym poziomie, tylko mało o niej słychać ,gdyż dystrybutor nie jest

redaktorem żadnego pisma,choć wyroby Visatona mają b.dobre recenzje. Poniższa konstrukcja tej firmy ma

bardzo duży potencjał . Dla mnie jest to najlepsza konstrukcja Visatona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam

Ja odnoszę takie wrażenie ,że Visaton na tym forum z założenia jest be podobnie jak tonsil (chociaż sam uważam że tonsil się przy konstrukcji swoich kolumn nie popisał).Z DIY jest jeden zasadniczy problem nie można go w zasadzie posłuchać przed i właściwie stoi się przed wyborem w ciemno. Chyba że się znajdzie kogoś kto posiada to czego szukamy i wtedy jest ok. Ja też stanąłem przed takim dylematem i wybrałem Visatona trochę na ślepo ale uważam że mi się udało co nie znaczy że tak będzie w każdym wypadku. Generalnie myślę że każda poprawnie zaprojektowana i wykonana na solidnych głośnikach konstrukcja DIY zdeklasuje w swojej cenie konstrukcje gotowe. Z Visatonem jest według mnie tak , konstrukcje są poprawne może nie wyrafinowane dźwiękowo ale poprawne , ważne aby zwrotnicę wykonać samodzielnie na dobrych elementach bo to co daje do swoich kitów to woła o pomstę do nieba przynajmniej w moim przypadku tak było (cewki co prawda powietrzne ale z cieniutkiego drutu kondensatory elektrolityczne)ale po wymianie elementów jest naprawdę ok.

Ja osobiście polecam Visatona mnie przypadł do gustu , zdaję sobie sprawę że konstrukcje wykonane przez zawodowców z tego forum brzmią pewnie o niebo lepiej ale ja mam satysfakcję że jest w w tym też mój wkład.

Visaton i DIY ? jak najbardziej !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jarokar

>>Z DIY jest jeden zasadniczy problem nie można go w zasadzie posłuchać przed i właściwie stoi się przed wyborem >>w ciemno. Chyba że się znajdzie kogoś kto posiada to czego szukamy i wtedy jest ok.

dlatego właśnie trzeba trochę przerobić konstrukcji, a wiadomo, że człowiek najszybciej uczy się na własnych błędach. Jeżeli chodzi o "kopiowanie" czyichś pomysłów, to można się z nich trochę nauczyć, ale zazwyczaj są tyo marne efekty. Na początek polecam sklepanie kilku skrzynek wykorzystując najtańsze materiały - stare pyty wiórowe (może po meblach niepotrzebnych itp) - tania metoda ale wiele można się z niej nauczyć - więcej niż z teoretycznych wywodów

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Oki

wszystko fajnie tylko czy każdy kto chce sobie coś sklecić będzie miał cierpliwość i chęć by się uczyć aż osiągnie mistrzostwo i wtedy sobie wydłubie co mu pasuje .Myślę że takie konstrukcje, które oferuje Visaton dają sporo szans na to ,że uda się za pierwszym razem .Obudowę najlepiej zlecić stolarzowi z zapleczem i odpowiednim doświadczeniem bo próbować samemu to spore ryzyko zwłaszcza dla osób ,które w tej materii nie maja żadnego doświadczenia ani narzędzi .Ze złożeniem reszty każdy kto miał kiedyś lutownicę w ręku powinien sobie poradzić efekt powinien być, zadowalający.

post-713-100006503 1170269911_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.