Skocz do zawartości
IGNORED

Allegro, bajzel i samowolka...

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając dzisiejsze nowe aukcje na allegro w interesujących mnie kategoriach po prostu miałem dosyć. W odtwarzaczach CD można znaleźć między innymi.. odtwarzacze CD, reszta to radia samochodowe, boom boxy, discmany a nawet akumulatory i kondensatory !!! Przecież to przechodzi ludzkie pojęcie, od czego są administratorzy? Pomimo klikania „przedmiot w błędnej kategorii” mają to w nosie. Byle sprzedać jak najwięcej i zgarnąć tyle prowizji ile się da. Jeśli ktoś szuka czegoś lub po prostu przegląda to co go ciekawi robi to po kategoriach tematycznych. Zresztą pozwoliłem sobie naskrobać taki list do adminów.

Dzień dobry. Pozwoliłem sobie na wykorzystanie formularza w celu skontaktowania się z Państwem w sprawie masowego nieprzestrzegania zasad obowiązujących na allegro. Jestem użytkownikiem allegro od dosyć długiego czasu i codzienne przeglądanie serwisu w poszukiwaniu nowych interesujących mnie aukcji staje się coraz bardziej uciążliwe a nawet denerwujące. Dla przykładu wklepałem dzisiaj kilkanaście (nowych tylko z ostatnich 24 godzin) przedmiotów które nie znajdują się we właściwej kategorii (a przeglądałem tylko jedną). Jeśli do administratorów allegro trafia sygnał że dany przedmiot znajduje się, przykładowo w niewłaściwej kategorii a oni nie podejmują żadnych kroków to mamy sytuację jak z dnia dzisiejszego. Gdzie pojawiają się masowo przedmioty których tak naprawdę przeglądający sobie nie życzą. Podyktowane jest to zapewne tym że niektóre kategorie cieszą się większymi liczbami odsłon, ale wypadałoby jakoś tego upilnować skoro z tego żyjecie.

Spora część osób z tego forum śledzi pojawiające się aukcję, jeśli Was to też irytuje, proponuje klikać naruszenie zasad, może większa ilość zgłoszeń coś da.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/18399-allegro-bajzel-i-samowolka/

>>>opteron

- Nie będąc złośliwym, chciałbym napomknąć, że ten temat nie znajduje się w odpowiedniej zakładce powinieneś go chyba założyć na bocznicy ! bo nijak ma się on do stereo. Nie wymagaj przestrzegania regulaminu skoro sam się do niego nie stosujesz ;)

- allegro rządzi się swoimi prawami i każdy o tym wie jeśli choć raz miał z tym styczność miejmy nadzieje że konkurencja ‘e-bay’ coś zmieni

P.S zgodnie z Twoją prośba klika na ‘nie na temat’ – porządek musi być wszędzie nie tylko na allegro :)

opteron -> Przez dlugi czas nie mozna bylo znalezc na allegro sprzetu firmy NAD mimo, ze byly on obecny na aukcjach. Dla wyszukiwarki bylo chyba zbyt malo liter. Mimo wysylanych emaili uplynelo kilka lat zanim allegro "nauczylo" wyszykiwarke ze cos takiego jak "NAD" istnieje. Nie ma sie wiec co dziwic. Interes sie kreci, jak komus zalezy to znajdzie...

Parsec, z wyszukiwaniem "NAD" pamiętam historię, akurat wtedy jakoś kupowałem 524 i nie dało się znaleść. Tera to yeah, bo to popularny sprzęt sie zrobił i ludzie kupują, więc no.. ;-)

A ceny mają delikanie mówiąc wysokie.

Gość pompo

(Konto usunięte)

Panowie, czy to wątek sponsorowany :-) ?

A tak na poważnie - trochę luzu. Na Allegro jest lekki bałaganik ale sami użytkownicy go robią. Nie oczekujmy, że administratorzy Allegro będą sprawdzać i przerzucać między kategoriami każdą aukcją. Oni są administratorami, przypuszczam, że często nie mają pojęcia co jest przedmiotem aukcji. Poza tym ilość aukcji jest olbrzymia - prawdopodobnie brakuje im mocy przerobowych. Koncentrują się (przynajmniej powinni) na reagowaniu na uwagi/skargi użytkowników. Ja też czekam z niecierpliwością na rozwój poslkiego ebaya.

Pozdrawiam forumowiczów a szczególnie NADowców (524) .

Piotr

pompo, "..prawdopodobnie brakuje im mocy przerobowych.." przeciez mozna wysyłać powiadomienie (nawet zautomatyzowane) do sprzedajacego że robi syf. W niejednym przypadku powinno to poskutkować.

Zarządzałem kiedyś w ramach obowiązkó zawodowych serwerem aukcyjnym mającym średnio około 1000 aktywnych aukcji, tak że wszystko chodziło jak w zegarku i zajmowało mi to około 2.5 godziny dzinnie. Powiedzmy że można robić to sprawniej i mniej dokładnie osiągając wynik 1000 aukcji na godzinę. Z aktualnych statystyk Allegro wynika, że do utrzymania porządku prz zakładanej wydajności kontrolerów potrzebny jest STAŁY DYŻUR około 33 pracowników 24 godziny na dobę. Zakładając pracę na zmiany plus weekendy oznacza to konieczność zatrudnienia w tym celu około 130 osób. Sporo.

• 4 miesiące później...

Kolejny przykład totalnego bajzlu, arogancji i wręcz chamstwa ze strony adminów allegro!

Dzisiaj moja aukcja została usunięta z powodu cytuje:

„Niedozwolone jest proponowanie sprzedaży towaru "poza aukcją" w żadnej formie, w tym:

oświadczenie o możliwości sprzedania tego lub innych towarów "poza Allegro",

przedstawienie swojej pełnej oferty w opisie aukcji,

oświadczenia w rodzaju "sprzedam nawet jesli cena minimalna nie zostanie osiagnieta"

Nie napisałem że sprzedam sprzęt poza allegro, nie napisałem zresztą nic podobnego, oznajmiłem jedynie iż ogłosiłem się w innych miejscach, co nie znaczy ze przeglądających namawiam do kupienia nielegalnie (chociaż swoją drogą opłaty są chore). Przecież logiczne jest że jeśli przyjdzie do mnie do domu człowiek bo zobaczy ogłoszenie na „słupie” że chcę sprzedać wzmacniacz i go kupi, to będę musiał odwołać oferty gdyż sprzętu wystawionego już nie posiadam. Allegro wydawać się może zaczyna wymuszać na nas, własną politykę w celu zwiększenia obrotów.

Przy okazji, tutaj mamy na chwilę obecną 57 aukcji, gdzie w każdej jest dopisek, „mogę wcześniej zakończyć aukcję”.

Widać są „równi” i „równiejsi”

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

> (chociaż swoją drogą opłaty są chore).

Ciekawe w którym komisie są mniejsze ;-) Niemiecki ebaj ma większe.

>Przecież logiczne jest że jeśli przyjdzie do mnie

>do domu człowiek bo zobaczy ogłoszenie na "słupie" że chcę sprzedać wzmacniacz i go

>kupi, to będę musiał odwołać oferty gdyż sprzętu wystawionego już nie posiadam.

I właśnie dlatego dobrze że usuneli Ci aukcję, przez takie coś jest o wiele większy burdel tam niż przez kondensatory w nieodpowiedniej kategorii. Jaki masz nick na allegro ? ;-)

>Przy okazji, tutaj mamy na chwilę obecną 57 aukcji, gdzie w każdej jest dopisek, "mogę

>wcześniej zakończyć aukcję".

Wszystkie (oprócz jednej) są "kup teraz", więc taką aukcje można sobie kończyć kiedy się chce

opteron:

> Przecież logiczne jest że jeśli przyjdzie do mnie

>do domu człowiek bo zobaczy ogłoszenie na "słupie" że chcę sprzedać wzmacniacz i go

>kupi, to będę musiał odwołać oferty gdyż sprzętu wystawionego już nie posiadam.

Korzystając z Allegro zobowiązujesz się do przestrzegania pewnego zbioru zasad, zwanego regulaminem. W regulaminie tym wyraźnie zaznaczono, w jakich sytucjach wolno ci zakończyć aukcję z odwołaniem wszystkich ofert; są to praktycznie tylko sytuacje losowe typu kradzież bądź uszkodzenie sprzętu. Wystawiając towar na aukcji zobowiązujesz się do sprzedaży go na określonych warunkach, a licytujący zobowiązują się do kupna w przypadku zwycięstwa w licytacji. Potencjalni nabywcy traktują cię poważnie - dlaczego ty nie traktujesz poważnie innych?

Krótko: albo ogłoszenia na słupie, albo Allegro. Sprzedaż poza allegro, gdy na twojej aukcji są oferty, jest niedopuszczalna - potencjalnego chętnego możesz co najwyżej zaprosić do złożenia oferty za pośrednictwem serwisu.

cyjanopan,

"I właśnie dlatego dobrze że usuneli Ci aukcję, przez takie coś jest o wiele większy burdel tam niż przez kondensatory w nieodpowiedniej kategorii." Przez co jest burdel bo nie "szczaiłem żałtu" ?

"Wszystkie (oprócz jednej) są "kup teraz", więc taką aukcje można sobie kończyć kiedy się chce" Ja też mogę kończyć aukcję kiedy chcę, chodzi o fragment opisu iż aukcja może się zakończyć przed czasem, ale Ty znowu "szybkich nie tańczysz".

Teo, przynajmniej podszedłeś do tematu rzeczowo ale, fakt jest taki że jedni mogą zastrzec sobie zakończenie aukcji wcześniej a inni widać nie :-) Druga sprawa że nie tylko ja daje ogłoszenia w różnych miejscach, ale przynajmniej o tym informuje, a nie piszę że sprzęt zjadł mi pies.

Witam serdecznie,

troche statystyk znajdziecie np tutaj

Ukryta Zawartość

z pozdrowieniami

Radek

Ukryta Zawartość

Zresztą w regulaminie pisze jak byk,

"Niedozwolone jest proponowanie sprzedaży towaru "poza aukcją" w żadnej formie"

PROPONOWANIE, ja w opisie aukcji nic podobnego nie proponowałem.

Chodzi im o to aby za pośrednictwem allegro nie znajdywać zainteresowanych a potem sprzedawać im towar bez prowizji dla serwisu!

opteron: najwyraźniej nie zauważasz prostej różnicy między zakończeniem aukcji a odwołaniem ofert. To dwie zupełnie różne rzeczy. Aukcję zakończyc możesz w dowolnie wybranym momencie, i nikomu nic do tego. Sprzedajesz wtedy towar osobie najwyżej licytującej, bądź nie sprzedajesz w ogóle - jeśli nikt nie licytował, lub cena nie osiągnęła wprowadzonego przez ciebie minimum. Naganne jest dopiero kończenie aukcji _połączone_ z odwołaniem wszystkich ofert - i tego robić nie wolno.

Sam dopisek "możliwe wcześniejsze zakończenie aukcji" jeszcze o niczym złym nie świadczy; jest to zgodne z zasadami przyjętymi na allegro. Ponownie zwracam uwagę na różnicę: "wcześniejsze zakończenie aukcji" to nie to samo, co "odwołanie ofert".

Teo, TAK!

I tego nie rozumiem, nie napisałem że zakończe aukcje i odwołam oferty, ale że mogę zakończyć aukcje przed czasem, gdyż ogłosiłem się w innych mediach do cholery jasnej :-) A oni mi aukcje wypinkolili !

Gdyby były oferty to bym czekał i tyle...

Przepraszam najmocniej, że robię to hurtem. Na Allegro korzystam wyłącznie z możliwości przeglądania i zadania

pytań sprzedającemu Piszę jasno wyraźnie po polsku że zakupu w moim imiemiu dokona mój syn M i wpłata zostanie przelana na konto [określam termin] i wystawiona opinia [określam termin]

na kopii maila pod kreską gdzie kończy się mój wpis

otrzymuję : ten e-mail został wysłany przez Użytkownika za pomocą serwisu Allegro. i tak dalej resztę znacie

nic prostszego jak sprawdzić zgodność nicka wymienionego w moim mailu z nickiem pod listą kupujących - staram

się nie komentować

P. Sulima

opteron:

>mogę zakończyć aukcje przed czasem, gdyż ogłosiłem się w innych mediach

Cóż, widocznie adminom zabrzmiało to jak "jeśli sprzedam poza allegro, wywalę licytujących", lub "zapraszam poza allegro"... A z adminami się nie dyskutuje, można się tylko pogodzić z ich wyrokami.

Przepraszam

Spotkałem już parokrotnie na Allegro Administratorów z wysokim IQ, którzy nie czepiają się do wszystkiego a jeden z nich przestrzegł mnie nawet przed sprzedawcą oszustem. Jednak nie zawsze bywa tak różowo, dominującym kolorem, jest kolor czarny.

pozdrawiam

P. Sulima

Gość

(Konto usunięte)

Bardzo dobrze ,że tak się stało - fakt powinni usuwać wszystkie takie aukcje.

Co to jest możliwość skończenia aukcji przed czasem? Bzdura jakaś , denerwuje mnie to strasznie.

Składając ofertę w Twojej aukcji jestem związany umową z Tobą , delkaruje że za taką a taką kwotę kupię od Ciebie towar , chyba że w ramach tej samej aukcji ktoś mnie przebije

A Ty co ? nie masz , żadnych zobowiązań wobec mnie?

Jeśli coś kupujesz to też licytujesz w kilku podobnych aukcjach , a potem wybierasz jedną , a reszte olewasz?

jacch: a może przeczytałbyś wątek, zanim coś napiszesz? ;-p

Zakończenie aukcji przed czasem a odwołanie ofert to dwie zupełnie inne rzeczy. Piszesz o pierwszym, a protestujesz przeciw drugiemu - dzień dobry, czas się obudzić! ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.