Skocz do zawartości
IGNORED

JAMO CLASSIC 8 - ZWROTNICA -

SZYBA

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wymienić cewki w zwrotnicach tylko nie mam możliwości zmierzenia ich specjalnym miernikiem .

W sklepach nie mają takich jedynie na zamówienie , w serwisach RTV też brak bo im nie są potrzebne takie mierniki .

Pytanie do was co mam zrobić , może ktoś ma schemat zwrotnicy z kolumn Classic 8 albo już kiedyś miał styczność z taką zwrotnicą będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje .

https://www.audiostereo.pl/topic/18393-jamo-classic-8-zwrotnica/

Możesz mi przesłać zwrotnice, to Ci pomierzę, rozrysuję, doradzę co i na co wymienić i odeślę. Wyjdzie taniej niż zakup miernika (takie kosztują od 250 do450 i więcej zł), a poradę będziesz miał gratis. Tylko opisz kabelki który do czego idzie żebyś potem mógł zmontować prawidłowo.

A ja za 450zł. będę Cię molestował e-mailami zapewniającymi, że gra lepiej. Aż zaczniesz słysześ, że gra lepiej (nie zwracam pieniędzy za niepowodzenie więc MUSISZ zacząc słyszeć - nie masz wyjścia :)))

Szyba, nie mam najbledszego pojęcia. Skąd niby mam wiedzieć ile będą kosztować cewki skoro nawet nie wiem jakie to cewki?

Jak będziesz miał jeszcze pytania napisz na priva. Ja nie mam czasu na wertowanie forum w poszukiwaniu pytań do mnie.

Z cewki wychodzą dwa kable i każdy jest przylutowany do danego miejsca .

Pytanie , czy jak zmienie kable cewki odwrotnie może sie coś stać czy to jest obojętne jak się je przylutuje .

McGyver, 20 Maj 2005, 10:59

>Ważne jest geometryczne położenie cewki względem innych cewek. Polaryzacja nie ma znaczenia.

McGyver, a stwierdziłeś to nausznie? Jeżeli kierunkowość kabli głośnikowych czy interkonektów może mieć znaczenie, to cewek chyba tym bardziej. Bo mówiąc o polaryzacji masz chyba na myśli kierunkowość podłączenia cewki?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

achhh less mam pracę domową dla Ciebie: podłącz 2 cewki do siebie, potem do miernika i weź tak jak mówi McGyver, pozmieniaj położenie ich względem siebie - zobaczysz co się będzie działo. Może takie proste doświadczenie do Ciebie dotrze i przyznasz rację McGyverowi

geometryczne położenie cewek

tzn jak położone są osie główne cewek tworzących zwrotnice, które umieszczasz na płytce. Najlepiej gdy położenie jest takie jak w 3D układzie współrzędnych po osiach X i Z. Wtedy prąd płynący przez uzwojenie jednej cewki i wywołujący pole elektromagnetyczne prawie nie wpływa na uzwojenie drugiej cewki. Ponadto dobrze jest gdy odległość 2 cewek jest duża, tj 10 cm jest już dobrym wynikiem. Czasem problematyczne może być prawidłowe rozmieszczenie wszystkich elementów indukcyjnych na płytce, dlatego czasem trzeba pójść na pewien kompromis i "mniejsze zło"

Polaryzacja

Z każdej cewki wychodzą 2 druty. Nie ma znaczenia do którego z nich podłączysz + a do którego -

To tyle jeśli chodzi o Twoje pytania. Jeżeli pojawią się jakieś inne, wal śmiało forum jest od tego aby sobie wzajemnie pomagać ;)

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.