Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm. stereo + procesor kina domowego

pranar

Rekomendowane odpowiedzi

Mniej więcej 15 lat temu kino domowe zaczynało swój żywot. Modne wtedy były zestawy typu stereofoniczny wzmacniacz plus zazwyczaj trzykanałowy procesor dolby surround. Są dziś jeszcze w sprzedaży tego typu "klocki" ? Czy ma sens zakup takiego urządzenia w celu uzupełnienia zestawu stereo o możiwość odsłuchu wielokanałowego ? Proszę o opinie na powyższy temat.

https://www.audiostereo.pl/topic/18386-wzm-stereo-procesor-kina-domowego/

Tak, wchodziłaby w grę np. Yamaha DSP E 800 - 3 kanałowy wzmak + procesor DD, DTS. Jak najbardziej jest sens, np. Yamaha DSP E 800 + dobry wzmak stereo lub końcówka mocy zdeklasuje każdy amplituner do 6-8 kzł, a kto wie czy i nie droższy ! A więc jest to słuszna droga :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a tak to wygląda :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zyzio,

za cene DSP E800 dostaniesz pozadny amplituner z lepszym dekoderem i wyjsciem na poweramp. Czasy tgo rozwiazania minely dawno temu...

xajas

www.jaschiks.com

Niezupełnie, Yamaha DSP E 800 przewyższa jakością większość amplitunerów, a zdrugiej ręki nie powinna kosztować więcej niz 1000 zł - tam siedzi napradę duże trafo i 12000 mF kondziołków Elna for Audio na 3 kanały, niektóre amplitunery 7.1 nie mogą nawet stanąć przy DSP E 800....Co do dekoderów to 5.1 DD, DTS w zupełności większości wystarczy. AAA i jeszczo jedno DSP E 800 sprawdza sie jako przetwornik C/A także bardzo dobrze, że o bardzo przyzwoitej jakości stereo nie wspomnę, w szczególności z końcówką Rotela :)

wydaje mi się że to wcale nie jest takie złe rozwiązanie, można by np. zastosować jakiś starszy procesor np.

E 492 który można trafić dosłownie za parę groszy, odtwarzacze DVD są teraz wyposarzane we wszystkie potrzebne dekodery, więc nawet jak nie ma ich procesor to i tak możemy się cieszyć pełny kinem, jest to rozwiązanie przede wszystkim dla tych którzy mają już dobre stereo którego z amplitunera raczej nie usłyszą.

koledzy ten temat bardzo mnie zainteresował

napiszcie cos więcej na temat wzmacniaczy AV do kina domowego

mama stary sprzęcior Technics i nie barzdo mi się chce wyłożyc kasę na nowego ampa aby posłuchać czegoś w kinie domowym

myślę że warto pociągnąć ten wątek bo wiele osób stoi przed tym samym dylematem co ja

Z poważaniem

LOK

Zobacz w moim "o mnie" jest pogodzone kino i stereo - procesor Rotel RSP 1066 do kina, preamp Primare Pre 30 z przelotką do stereo (bez przełączania kabli) + końcówka mocy - wkrótce bi-amping na przód, no ale trochę drogo :(

Właśnie, też mam ten dylemat - mam NADa C372 i chcę go wykorzystac do napędzania frontów w HT. Mógłby ktoś doświadczony opisac rozbudowe systemu z wykorzystaniem wzmaka stereo, tak żeby nie uronić jakości w stereo i wpiąć w to wszystko procesor ...

Do C372 na łamach "What Hi-Fi" właśnie polecali Yamahę DSP E 800 - pre out main w Yamaszce łączymy z pre in we wzmaku i po kłopocie lub przez petlę magnetofonową - wszystko jest opisane w instrukcji :) Nad zasila przody - Yamaszka tyły i central :) CD/DVD łączymy analogowymi interkonektami do C 372 (mamy wysokiej jakosci stereo), a cyfrowym koaksjalem lub optykiem z Yamaszką i to wszystko :)

wszystko fadnie pieknie

ale

jest to sprzet juz od jakiegos czasu nie produkowany wiec nie dostepny w sklepach - pozostaje allegro a w zasadzie e-buy bo na polskich stronach go nie znalazlem. na niemieckom e bayu znalazlem ja 410 eurakow a to nie malo. plus koszta przesylki...

dsp-800 nie ma najnowszych prologikow a podobna petle mozna wykonac rowniez z kazdym innym ampli ktory moze nie ma takich traf jak ta yamaha ale w koncu jest nowszy i napedzi central i tyly

ale jest to mysl :)

To, że DSP E 800 chodzą po 400 Euro o czymś świadczy, był to prcesor roku w "What-Hifi" w 2001r., miał też rekomendację w polskim "AV" - 12/01, miałem z nim styczność i potwierdzam że jest naprawdę wart zainteresowania, niestety na pewno będzie trudno dostępny i stosunkowo drogi :(

zyzio - wszystko ladnie pieknie ale mamy rok 2005 i technologie ida do przodu

sam bym maja yamahe650 pewnie wymienil na ten procesor i dokupil wzmaka ale to jest sprawa dosyc trudna - na niemieckim e-buy znalazlem jeden taki procesor co swiadczy o jego stosunkowo malej popularnosci

piszesz wiec o swoistym rozwiazaniu ktore moze sie przydac komus kto posiada juz niezle stereo i ma ochote rozbudowac system o central i tyly nie tracac na jakosci. podejrzewam jednak ze i tak zdecyduje sie do zakupu jakiegos tam taniego procesorka bo to tylko kino i ladowanie kasy w dzwiek przy kinie jest spora przesada.

• 3 tygodnie później...

Witam

przeczytałem Wasze wpisy i tez zainteresowalem sie rozbudowa mojego stereo o KD, ale do tej pory mialem mała srtyczność z KD i tym sprzetem.

pisaliscie o możliwości podłaczenia do nad c372 pod pre in badz petle magn., ale czy mozna podlaczyc to do wzmacniacza nie posiadającego pre in i petli magnetofonowej, np. do aux,dvd... ?

i jeszcze pytanie o jakies alternatywy do Yamahy DSP E 800 (moze cos mniejszym kosztem, nie zalezy mi na duzej jakosci kina bardziej wazne to przy stereo) ? i czy to da sie wykonac tylko z procesorem kina domowego czy tez z normalnymi ampliturenami AV ?

pozdr

Jest jeszcze jedna alternatywa, kupić dvd z kompletem dekoderów i do tego trzy końcówki mocy, np Gainklony, wszystkie połaczenia wychodzą ze źródła czyli dvd i też jest cacy, sam teraz nyślę o takim właśnie rozwiązaniu.

Pomysł super - bardzo mi się podoba!

Koncepcja wykorzystania wyjść analogowych z wewnętrznego dekodera DVD i integracji wzmacniacza stereo z dodatkowym trójkanałowym jest bardzo atrakcyjna. Zarzucono jednak produkcję tych trójkanałowych urządzeń - wielka szkoda! Producenci postanowili zarabiać na skrzynkach z 5 i więcej kanałami oraz kompletem dekoderów - zawsze można więcej kasy od ludzi wyrwać. A przecież kupa droższych i tańszych DVD ma swoje własne dekodery i ludzie 2x płacą za to samo! No i troszkę fatalnie że kanał centralny będzie zasilony z trójkanałowca - zazwyczaj nie tak zaawansowanego dźwiękowo jak wzmacniacz stereo. A przecież kanał centralny jest w KD najważniejszy.

Jednak, jak wspomniano wyżej - niektórym zależy na jak najlepszym stereo a kino pozostaje jedynie miłym dodatkiem. I taki kompromis wydaje mi się jak najbardziej dopuszczalny. Kwestię wysterowania kanałów i opóźnień z DVD (zwykle te opcje nie są w odtwarzaczach tak dobrze i przejrzyście zorganizowane jak w amplitunerach) traktuję już jako marginalną.

Co do pomysłu sluda: nie wiem czym jest Gainclone - czy to tylko końcowka mocy czy wzmacniacz zintegrowany? Bo jeśli sama końcówka to jeszcze należy pomyśleć o 3 kontrolerach głośności (przód, tył i centralny bo aktywny sub świetnie radzi sobie sam ;) ): pasywnych - co może nieco pogorszyć dźwięk, lub aktywnych (co znacznie podraża koszty).

Ale idea przednia: bardzo ambitna i z wielkim zaciekawieniem będę śledził postęp w jej realizacji.

Proszę Cię, slud o bieżące informacje - to bardzo ciekawe.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

>>>Gugur

jest cala masa starszych koncowek zasilajacych same tyly i central

mam na mysli yamahe

dostepne na allegro - okolo 250pln

nie maja one wejsc cyfrowych ale ale do pozostalych spraw moga sie nadawac

Odsyłam do działu DIY, jest bardzo obszernie opisany wątek wzmacniacza lub końcówki Gainclone Petera Daniela, której koszt bez obudowy może zmieścić się już w granicach 200-300zł, natomiast dźwiękowo broni się w porównaniu z takimi klockami jak np. Krel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję, slud, z chęcią luknę.

"Prawie Krell" za 300 złotych? Hohohoho... brzmi obiecująco. :)

To już zupełny offtopic - czy ktoś wykonuje te G-clony na zamówienie i ile to kosztuje?

Może więc pogadać z jakimś DIY- fachowcem o Gainklonie na 3 kanały ze wspólną regulacją głośności? Albo pójść na całość i zamówić pięciokanałową wersję z dyskretnymi wejściami z DVD?

Jest tylko mały problem... DIY - audiofil może nie rozumieć wielokanałowych potrzeb i potraktować moje pomysły wyżej jako zamach na legendę i profanację! ;)

Ja też bym do swojego auta nie założył głupich neonów i spojlerów - są jakieś granice powyżej których zaczyna się świętokradztwo! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Pojawiło się też coś takiego jak Usher DV-9 - ma to 4 końcówki mocy do zasilania centralnego i tyłów w konfiguracjach 6.1, funkcję Pure Direct - może to jest rozwiązanie? Macał to już ktoś?

cena okolo 600 eurakow - sporo

Ukryta Zawartość

post-983-100005991 1170270696_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Daaaaaawno temu założyłem topic o nazwie "ekstremalny eksperyment" lub coś w tym stylu, gdyż wtedy praktycznie nic na forum o takiej idei nie pisano. Mówiąc krótko po przesiadce z niezłego wzmacniacza stereo na niedrogi amplituner byłem załamany przepaścią jakościową pomiędzy tymi urządzeniami (z powodów finansowych nie mogłem zatrzymać obydwu) i zastanowiłem się nad ideą następującej konfiguracji:

-dekoder DD/DTS

-3 jednakowe wmacniacze zintegrowane stereo ze zdalną regulacją głośności tym samym, jednym pilotem (1szy wzmak - 2 kanały główne, 2gi wzmak - 2 kanały tylne, 3ci wzmak- przedni centralny i ewentualnie tylny centralny, zależnie od posiadanego dekodera)

Cena kompletu z drugiej ręki wyniosłaby tyle co średni amplituner, a jakościowo nie byłoby żadnego porównania, ale to pod warunkiem odpowiednio dobrego dekodera i podłączenia tego wszystkiego. Niestety idea legła, gdyż upolowanie trzech identycznych, nie produkowanych już wzmaków z 2giej ręki, jeszcze w odpowiednio dobrej cenie graniczyło z niemożliwością w krótkim czasie - celowałem w Denona PMA350SE, ewentualnie coś z Harman`a (np 630), Rotel`a lub Pioneer (np A400X,A307R), ONKYO; NAD i CA odpadały ze względu na charakter brzmienia. Problemem był również dekoder, nie trudno było kupić segment Technics, potrafiący dekodować jedynie AC-3 oraz mnóstwo nieprzydatnych urządzeń pracujących jedynie w Dolby Surround Pro Logic. Trzecim rozwiązaniem był zewnętrzny dekoder firmy Creative (wtedy bardzo drogi) lub zewnątrzna karta "stand-alone" - czyli działająca bez połączenia z komputerem jako samodzielne urządzenie" jednakże nie sądze aby można uzyskać z tego więcej niż dobre rezultaty. Dzisiaj SoundBlasterExtigy z drugiej ręki można kupić za ok 200 zł.

Dekoder w odtwarzaczu DVD moim zdaniem raczej odpada ze względu na kiepską jakość analogowego toru audio i małe lub nawet zerowe możliwości konfiguracji.

Na chwilę obecną jako dekoder wykorzystałbym amplituner 7.1 z dobrą sekcją analogową i szerekomi możliwościami konfiguracyjnymi, chociażby posiadany przezemnie DENON 2105 (koszt poniżej 2k, można by stopniowo dokompletowywać kolejne wzmacniacze/końcówki mocy i w międzyczasie korzystać z tych wbudowanych) we współpracy z 3ma jednakowymi wzmacniaczami zintegrowanymi.

>>>przemski

mam ten sam problem i podobne dylematy

zajrzyj do watku obok zalozonego przeze mnie

uwazam ze nie mam sensu wywalac kase na dobre ampli zeby napedzac dwie pierdziawki z tylu

cos czuje ze moja yamaha zostanie zastopiona przez jakas mlodsza siostre - kto wie moze nawet jakis stary dekoder dsp - wazne jednak zeby mil wejscie spdif i to wszystko - do kina starczy

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy:)... ideą tego pomysłu jest to aby wszystkie kanały były zasilane jednakowymi, jak najlepszymi końcówkami mocy. Moja koncepcja zakłada również to że wszystkie kolumny w systemie 4.0-7.0 są jednakowe. Ma to ogromne znaczenie przy grach, gdzie w czasie rzeczywistym tworzone jest pełne środowisko przestrzenne w 360 stopniach wokół widza/gracza.

• 5 lat później...

Witam odświeżam temat, gdyż także jestem zainteresowany rozbudową wzmacniacza stereo o procesor kina domowego Pioneer VSP 200. Jeśli ktoś miał do czynienie z tym sprzętem, proszę o opinie - jak się sprawuje oraz jak podłączyć do wzmacniacza

Jeżeli masz DVD/BD z wyjściami na 6 głośników to może i warto, ale z tego co wiem to system pro-logic emituje sygnał mono na tyle głośniki. Niby będą dwa ale będą grały tak samo. Jeżeli masz DVD/BD z wyjściami cyfrowymi coaxial/optyczne to kup coś nowszego, przyzwoite yamahy na allegro stoją od 600zł do 1000zł i mają dekodery DolbyDigital albo DTS.

"Dolby Surround/Pro Logic is based on basic matrix technology. When a Dolby Surround soundtrack is created, four channels of sound are matrix-encoded into an ordinary stereo (two channel) sound track. The centre channel is encoded by placing it equally in the left and right channels; the rear channel is encoded using phase shift techniques. A Pro Logic decoder/processor "unfolds" the sound into the original 4.0 surround—left and right, center, and a single limited frequency-range (7 kHz low-pass filtered[1]) mono rear channel—while systems lacking the decoder play back the audio as standard stereo"

Witam! Jeśli ktoś chce pogodzić stereo i kino domowe to nie przy pomocy amplitunera a już tym bardziej nowego, one już kompletnie nie nadają się do stereo, starsze modele i to z wysokiej półki to jeszcze tak np z końca lat 90. W domowych warunkach w zupełności wystarczą dekodery DD i DTS. Dobrym lekiem na ten problem jest zakup jak wyżej koledzy piszą procesora do kina i podpięcie go do wzmaka stereo albo zakup jak już wcześniej pisałem w innych postach tylko wzmaka do kina ale topowy model np: Yamaha DSP-A1, DSP-AX1 itd.U mnie gra w stereo Yamaha CDX-1060 i DSP-AX1 na kolumnach z głośnikami scan-speak i naprawdę daje radę - bez kitu! Nie pchajcie się w nową generację amplitunerów kina domowego bo są przebajerzone i udają że grają - sam to przerabiałem! Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.