Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD do przeróbki u p. Stelmacha?

qrczak

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna jakiegoś CD i poddania go modyfikacjom u p. Stelmacha.

Jaki CD dobry jakościowo i z dobrym napędem i niedrogim laserem polecacie?

Chodzi oczywiście o któryś z CD-ków wymienionych na stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam do sprzedania Teac CDP 3500 już z przetwornikiem na pokładzie. Tani laser Sony KSS210, Pracuje to bez zarzutu. Sprzedaję, bo chcę zamontować przetwornik w Pioneerze PD7700 z mechanizmem "Stable platter" albo w jakimś droższym Denonie. Jakby co to na priva (w "o mnie").

• 1 miesiąc później...

Witam,

Mam 2 pytania do posiadaczy Onkyo dx-7222:

- czy napęd pracuje cicho?

- jakiego typu laser siedzi w tym onkyo?

Może dodam, że dla mnie cicha praca napędu to taka, gdy z odległości jednego metra jest on praktycznie niesłyszalny. Czy tak właśnie zachowuje się napęd onkyo dx 7222 podczas pracy?

Pytam, bo zamierzam go kupić i podesłać p. Stelmachowi we wiadomym celu. Jeśli ktoś uważa, że onkyo dx-7222 się do tego nie za bardzo nadaje, to prosiłbym o oświecenie mnie w tej materii.

Wiem, że najlepiej byłoby, gdyby DAC p. Stelmacha był "podpięty" pod CDM1, ale to niestety chyba niemożliwe. Dlatego przymierzam się do zakupu dx-7222. Napęd pewnie plastikowy jak z cd-romu, ale za to tanio (mam nadzieję) wyniesie wymiana lasera, a też wydaje mi się, że onkyo nie robi takich bubli, w których wszystko naokoło potrafi paść... prócz lasera.

Do dx 7222 mam tylko takie zastrzeżenie, że mechanika nie jest umieszczona centralnie, lecz po boku; ale to nie jest chyba wielka wada.

Pozdrawiam wszystkich :)

Zaden znany mi odtwarzacz na CDM1 nie nadaje się do wmontowania DAC Andrzeja Stelmacha. Ale przecież są jeszcze równie dobre napędy Sony KSS171 i KSS151 (stosowane m.in. w Accuphase, Sony ES i droższych Denonach) i z takimi można połączyć ten DAC. Mam CD z takim mechanizmem, nawet otwieranie szuflady jest całkowicie bezgłośne.

• 1 miesiąc później...

odświeżam wątek bo mam ten sam problem.

Dojrzałem do przetwornika A.Stelmacha, niestety okazalo się że żaden "bazarowy " CD za 200-500 zł nie da mi tego czego szukam. Ostatnio miałem okazje posłuchac Sony XA5ES z moimi słuchawkami i... co wam będę gadał nie chce mi się już słuchać mojego Rotelka. Na tego soniacza mnie nie stać ale może ratunkiem będzie DAC pana Stelmacha. Niestety do mojego Rotela go nie założę i musze kupić coś taniego a dobrego. Cena max 250 zł. Co kupic uwzgledniając żebyu DAC się tam nie zmarnował.

Moje typy to Denon 735 (dostepny i tani laser podobno niezła mechanika) i Sony XE700 chyba dobra mechanika tylko nie wiem nco za laser tam siedzi. Rozwiązaniem minimalistycznym jest zakup za 100 zł Sony XE270 ale trochę mnie boli do takiego złomu taki przetwornik pakować (chyba że się myle i nie będzie to miało znaczenia).

Sony XE700 będzie OK. Z przetwornikiem Andrzeja Stelmacha zagra lepiej niż Sony XA5ES. Poza tym jest mnóstwo solidnych CD nadających się pod ten przetwornik (m.in. Onkyo 7511).

Nie ma tego Onkyo, bo Andrzej go jeszcze nie robił, ale wiem, żwe siedzą tam scalaki do których się bezproblemowo podłączy. Oprócz tego nadają się niemal wszystkie Denony (oprócz tych z laserami Sharpa), prawie wszystkie Siny i Akai, większość Onkyo, a nawet niektóre Rotele i Cambridge.

Ciekawe, że akurat teraz, kiedy zacząłem myśleć o DAC'u p. Stelmacha, wątek wypłynął (przeznaczenie jakie czy co? ;-))

Jak sądzicie, czy Thule AudioSpirit CD100 z transportem Sony nadaje się do tej przeróbki? Liczę przede wszystkim na poprawę kontroli basu...

Pozdrawiam,

Olo

Czy się nadaje? Zajrzyj pod maskę, pospisuj symbole kości (opampy sobie daruj) i zamailuj do andrzeja. Powinien na tej podstawie coś orzec. A co do zasadności przeróbki Thule... umów się na odsłuchy porównawcze z kimś kto ma ten DAC, w Warszawie na pewno Walery i Rafko mają.

McGyver, 11 Wrz 2005, 14:00

Zajrzyj pod maskę [...]

Boję się, jeśli chodzi o "zaglądanie do", to preferuję lodówkę ;-) Skrajnie atechniczny jestem, czego mam tam szukać i co spisywać?

Nie ma się co bać. Zdejmujesz pokrywę, szukasz czarnych (lub ciemnoszarych) prostokącików z mnóstwem metalowych wyprowadzeń po bokach (takie co mają tych nóżek 8 lub mniej możesz zignorować), spisujesz z nich to, co mają nadrukowane na grzbiecie, i już możesz zamontować pokrywę na powrót. Wysyłasz mailem do Andrzeja, i już będziesz wiedział więcej.

-> McGyver

Sporo dobrego piszesz o przetworniku Andrzeja Stelmacha. Czy współpracuje on z napędem CDM12.2?

(na stronie domowej AS mój model nie jest wymieniony, ale to jeszcze nic nie znaczy)

Czy warto się w niego bawić (aspekt brzmieniowy i finansowy) w CD-ku za (dawno, dawno temu...) 2000,- ?

CD z napędem CDM12, jak też i żaden inny z napędem Philipsa nie będzie się nadawał do wbudowania przetwornika.

A czy warto? Z całą pewnością warto. I jakość CD "nosiciela" ma znaczenie marginalne, przetwornik równie dobrze pracuje w tandetnym plastikowym CD jak i wysokiej jakości CD z laserem w polu magnetycznym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.