Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz lampowy

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Może mógłbym się podjąć budowy taniego lampa, robiłem kiedyś takie, ostatnio tylko dla siebie, ale jestem jak najbardziej w temacie.

Jeśli jesteś zainteresowany na poważnie, proszę o kontakt: [email protected]

pzdr apasio

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-312482

Moze sie przyda :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj jest zjefajny wzmak DIY na ladnych lampkach 6C33C :)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Virus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-312483

Tak w ogóle to na początku powinienem zadać Wam trochę inne pytanie.

Może zacznę tak.. mam miernik :)) taki podstawowy, marzy mi się lampa nawet jeśli miałaby kosztować do 1000 zeta, doświadczenie w elektronice - bardzo słabe, kiedyś złożyłem wzmak samochodowy 4x70W i to tyle z takimch moich doświadczeń typu zbuduj sam wzmacniacz. Teraz konkretne pytanie... czy dam radę zbudować sam poprawnie lampę? Nie chcę konstruować sam PCB, bawić się z masami we wzmacniaczu, szukam sprawdzonego schematu z którego byłbym zadowolony a który byłby na moje i mojego miernika :) możliwości. Jest taki? Podołam? Kupno jakiegoś firmowego raczej mnie nie interesuje - wolę sam podłubać...

Dzięki za zainteresowanie tematem.

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-312501

Witam !

Nie polecam budowy wzmaczniacza na lampach 6C33C dla początkujących.

Te lampy dostarczają mnóstwa kłopotów, poczynając od tego, że publikowane charakterystyki są zupełnie inne

niż rzeczywiste. Pomiar ch-yk jest też upierdliwy, wymaga zestawienia potężnego stanowiska pomiarowego, odpowiednio do prądów żarzenia i anody. I tak dalej, pływanie prądu anody, nagrzewanie się bańki do temperatury powyżej 300 stopni przy dużej powierzchni promieniowania ciepła, czyli jak w ampach Pass,

tam musi być radiator, tutaj odpowiednio skonstruowane chassis. I to tyle problemów na początek.

Walczyłem długo z tymi, ale te lampy potrafią odwdzięczyć się pięknym dźwiękiem, szczególnie w SE.

N. p. banalny niby problem, ale jak to zrobić: wycięcie ładnie otworu o średnicy 50 mm pod podstawkę w chassis.

Chcesz się przekanać, czy masz dosyć cierpliwości i umiejętności mechanicznych, lub dosyć kasy: spróbuj wyciąć

ładny, okrągły (nie pięciokątny, poszarpany) otwór w kawałku blachy Al lub Cu o grubości 2-3 mm.

Jeśli się uda, możesz przystępować do budowy.

pzdr apasio

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-312504

otworami typu fi50 w blasze 2-3 mm to się nie przejmuję - jest na wydziale pan Kazio z 40-toma latami doświadczeń w zawodzie. Zanoszę mu element, daję na 5 piw, a frezarka górnowrzecionowa sprawę załatwi. Jeśli chodzi o sprawy mechaniczne to raczej się nie przejmuję - chociaż pewnie na 1szy raz nie będę miał dobrego pomysłu jak to ładnie zabudować(ale może w sieci coś się znajdzie). JA MAM PROBLEM RACZEJ TYPU ELEKTRYCZNEJ. LUTOWNICA JEST, CIERPLIWOŚĆ TEZ, TYLKO CZY TO WYSTARCZY ???!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-312514

Witam Polecam moja konstrukcje na KT88 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub 6C33C

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), jesli jestes zainteresowany szczegolami pisz na priva.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-312563

... a ja tam twierdzę, że zrobić prosty wzmacniacz na 6C33 to nic prostrzego. W DYJ-u Fonaru jest opis co i jak. Układ można jeszcze dodatkowo uprościć wyrzucając stabilizację napięć anodowych stopni wstepnych.

A mechanika obudowy ? - cóż z tym zawsze są problemy.

Trochę drogie mogą być transformatory głośnikowe, ale warto. 15-17 watów z pojedyńczej lampy w układzie SET

wystarczy na nagłośnienie przeciętnego pokoju, na przeciętnie skutecznych głośnikach.

Lisor.

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-312673

Witam Lisor!

Dobrze, że zaznaczyłeś, że zrobić prosty wzmacniacz, to nic prostszego (zwróć uwagę, jak to słowo się poprawnie pisze). Prosty wzmacniacz gra w sposób też prosty...Jakoś ci Panowie z Fonaru nie kontynuują swoich dzieł. Jeden napisał, że jest człowiekiem czynu, ale ten słomiany ogień szybko wygasł (mówię o OTL), drugi zaczął ustrojstwo wielce dydaktyczne na płytach ze sklejki, nawet zrobił pomiary i jakoś chyba się zniechęcił do całego przedsięwzięcia...

Moim zdaniem, najsamwpierw należy posiąść wiedzę, potem skorzystać z najlepszego narzędzia czyli mózgu i wyobrazić sobie, jak to ma być skonstruowane, jak ma grać itd. a potem dopiero brać się za robotę...

Polecam raz jeszcze stronę Maćka Parvi, gdzie wyraźnie jest napisane ile miesięcy myślał nad projektem.

Życzę wielu udanych konstrukcji !

apasio

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-313073

Witaj saczek !

Widzę, że popełniasz podstawowy błąd, co to moc głośników, co wzmaka.

Otóż to są dwie zupełnie różne rzeczy, mianowicie moc głośnika (kolumny), dotyczy maksymalnej obciążalności sygnałem sinusoidalnym. Nazywa się to mocą RMS i tylko taką należy się zajmować, odrzucamy głupoty reklamowe w rodzaju mocy muzycznej, PMPO itd.

A więc jeśli kolumna ma moc znamionową RMS 100 W, to znaczy, że ta kolumna wytrzymuje dostarczany sygnał o mocy 100 W w dłuższym przedziale czasu, tzn, głośniki w niej zamontowane nie przepalą się po pół godziny takiego grania. I to jest wszystko od strony kolumny.

Widzisz więc, że bezpiecznie będzie nie podłączać takiej kolumny do wzm o mocy większej niż 100 W.

Ale to nie tak do końca, bo czasem wzm o mocy 50 W potrafi zepsuć głośnik (szczególnie wysokotonowy) na skutek wzbudzenia, lub przesterowania.

Temat jest naprawdę bardzo obszerny.

Ty w jednym zdaniu poruszyłeś też sprawę, jaki ma być wzm , aby w pokoju 25 mkw było głośno.

Otóż nie powiem tego, bo tu wchodzi w grę parametr kolumn nazywający się skuteczność. Mierzony on jest w dB

im więcej, tym lepiej, ale tu też jest haczyk, bo niektórzy producenci głośników/kolumn zwyczajnie oszukują, bo są dwie normy pomiaru skuteczności.

W każdym razie różnica 3 dB w skuteczności oznacza dwukrotnie większą moc akustyczną (nie elektryczną)

wypromieniowaną przez głośnik. Nie oznacza to wprawdzie dwukrotnie większego hałasu (ucho ludzkie ma charakterystykę nieliniową), ale zawsze to będzie głośniej.

Z praktyki: pokój mały, czyli 12 mkw, zagracony, czyli kubatura zmniejszona, wzmacniacz o mocy 2 x 12 W

lampowy, głośniki o małej skuteczności 85 dB, + sub na basy 100 W , gdy 10 po 12 na potku, głośność koncertowa. Z mikro wieży audiofilskiej Onkyo 2 x 15 W podobnie. Ze wzm lampowego 2 x 35 W (PP EL34)

ogłuszający poziom. Z tranzystora (HEXFET), 2 x 60 W wariactwo, startujący odrzutowiec, wszystko w tym samym pokoju, na tych samych głośnikach.

Ale do nagłaśniania najlepsze były Altusy 140, moja Żona uwielbiała wystawiać jedną z tych paczek w drzwi balkonowe i rozkręcać wzm mojej konstrukcji (80 W), sąsiedzi MUSIELI słuchać jej muzy.

Tak, że należy zacząć od paczuszek...

pzdr apasio, życzę wielu udanych konstrukcji...

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-313077

witaj apasio ! ;]

no najwyraźniej się nie zrozumieliśmy jak nadmieniłeś. W momencie, w którym zapytałem się o moc wzmacniacza lampowego miałem m.in na myśli taką jego moc, przy której nie wystąpi przesterowanie - to po pierwsze. Po drugie z tego co wiem ze wzmacniaczami lampowymi i ich mocą jest zupełnie inaczej niż ze wzmakami tranzystorowymi - tutaj moc rzędu 10W w klasie A daje zupełnie inny efekt niż wzmacniacz na tranzystorach o tej samej mocy.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-313084

Do apasio.

Napisałem przed chwilą piękny tekst, ale poszedł w ...

Wspomnę tylko coś w obronie kolegów z Fonaru. Może i wolno im idzie, ale oni nie zajmują się biciem... no wieRz...

Pozdrawiam - Lisor.

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-313123
  • 2 tygodnie później...

Witam !

Saczku !

Zamiast używać mało precyzyjnego słowa: przesterowanie, lepiej założyć, że wzmacniacz będzie oddawał moc maksymalną X z poziomem zniekształceń harmonicznych n.p. 1%. Efekt, o którym wspominasz, że wzmacniacza lampowego można słuchać głośniej niż tranzystorowego o tej samej mocy jest wytłumaczalny technicznie, nie ma tu nic z magii. Po prostu we wzm. tranzystorowym po przekroczeniu pewnej mocy wyjściowej zniekształcenia harmoniczne narastają w sposób bardzo gwałtowny, ta krzywa (h od P) staje się niemal pionowa. w lampowym jest inaczej, h narastają łagodnie i dlatego nie są tak męczące. Do tego dochodzi przebieg w zakresie małych mocy. Dla lamp h są b. małe dla małych mocy oddawanych i z wolna rosną z mocą, dla tranz. dla b. małych mocy

zniekształcenia są sporo większe niż dla np. 20 czy 30 W. Mówię tu o typowych kostrukcjach PP.

Tak więc są to dwa różne światy. A w ogóle skąd powrót do lamp ?. Między innymi ze względu na zniekształcenia typu TIM, występujące tylko w tranzystorowcach, powstające przy zastosowaniu głębokiego ujemnego sprzężenia zwrotnego. Ten problem nie występował w lampach, bo z uwagi na obecność trafa wyjściowego i jego ogromnej indukcyjności, a także pojemności nie można było stosować głębokiego sprzężenia (utrata stabilności, niespełnienie kryterium Nyquista). Ale uwaga! To wszystko tyczy przeciętnych konstrukcji i dawnych czasów. Obecnie konstruktorzy potrafią, mając lepsze elementy, minimalizować zniekształcenia TIM poprzez ograniczanie sprzężenia zwrotnego. Niektórzy wręcz reklamują swoje wzm, jako nieposiadające w ogóle sprz. zwr. Na przykład Densen. Myślę, że to reklama, pewnie jest tak, że ten wzm. nie ma globalnego, ale za to ma lokalne sprzężenia zwrotne, które załatwiają sprawę wymaganej liniowości.

Temat, rzeka, radzę dużo czytać i budowć własne konstrukcje, wszak przecie o to chodzi w hobby, aby dobrze bawić się...

pzdr apasio

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-317801
  • 2 tygodnie później...

Witaj apasio

A to mi dosoliłeś postem na temat wzmacniacza 6S33S w wersji edukacyjnej "na desce". To prawda, że nie doczekał się on wersji w poważnej obudowie. Faktem jest, że od strony elektrycznej został on uruchomiony i opisany. Mam wiele konstrukcji pozostawionej w takim właśnie stanie (np. jeszcze jeden opisany w Fonarze wzmacniacz PP na EL34). Rzecz w tym (i ubolewam nad tym faktem), że bawię sie takimi konstrukcjami do momentu ich uruchomienia i obmierzenia - potem sprawa przestaje mnie rajcować i biore się za coś innego.

Jestem jednak w pewnym sensie usprawiedliwiony - nawet z tych prototypowych konstrukcji można się wiele nauczyć - w końcu mogłem ich nie opisywać w necie i nie byłoby sprawy.

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-321683

Witam szanownego gsmok-a. Z zapartym tchem śledziłem rozwój wzmacniacza

6S33S „na desce” i kilka razy pozwoliłem sobie napisać do kolegi.

Polecam www.fonar.com.pl , www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=1300 ,

www.tubescreen.com/diy/se_6s33s/6s33s_se.htm .

Może Szanowny gsmok da się namówić na opis brzmienia 6S33S SE w zależności od zastosowanego transformatora głośnikowego, w końcu to forum Audio.

Tak czy inaczej dziękuje za informacje w listach i opublikowanie Pańskiej pracy

na podanych stronach. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-321724

Witaj gsmok !

Nie miałem zamiaru Cię urazić, czy dosolić, znam ten stan, gdy coś zagra i już brak chęci na kontynuację dzieła.

Dlatego w swoim czasie postanowiłem zaczynać każdy nowy projekt od...obudowy. Ale i przy takim podejściu brak konsekwencji i niecierpliwość powoduje, że te obudowy są czasem (zawsze) niekompletne.

Podzielam zdanie kolegi, któryprosi o wrażenia odsłuchowe, też chętnie poczytam, czy potrafisz tak pięknie pisać o dźwięku, jak niektórzy Panowie Redaktorzy od HI-FI.

pzdr pasio, życzę WIELU udanych konstrukcji

P.S. Ten klucz telegraficzny, który kiedyś kupiłem na allegro, nie pochodził od Ciebie, tylko od sprzedawcy o ksywce podobnej, bo tsmok ! Pamięć ludzka, szczególnie w podeszłym wieku, jest wielce zawodna, ale znalazłem dokument papierowy, który wyjaśnił nieporozumienie.

https://www.audiostereo.pl/topic/18342-wzmacniacz-lampowy/#findComment-321787
  • 7 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.