Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie przewody do zestawu Technics-a

Cobi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie!

Mój sprzęt audio to w całości Technics: Amplituner SA-AX7, CD SL-PS770D i D.S.P. SH-GE90. Ponad to do tego mam DVD Pioneer DV-575A. Nie jest to jakiś zestaw audiofilski ale chciałbym te wszystkie segmenty spiąć dobrymi kablami na miare tego sprzętu. Jakiej firmy kable polecacie bo jestem w tym zupełnie zielony, a obecne przewody jakie posiadam to troche badziewiaste są. :( Jeśli ma to jakieś znaczenie to dodam że kolumny mam Dali 104.

Pozdrawiam!

Cobi

https://www.audiostereo.pl/topic/18325-jakie-przewody-do-zestawu-technics-a/

Hmmm... jednak wydaje mi się że zmiana kabelków by coś dała bo na tych co mam teraz przy podkręceniu głosu słychać upierdliwe brzęczenie, a jak odepne kabelki to jest idealna cisza. Może pokusze się o Profigolda bo często ta firma przewijala sie na forum, więc do mojego sprzętu będzie chyba wystarczająca. Ewentualnie sam zrobie przewody, tylko powiedzcie mi jakie cinche kupić i jakie kable.

Pozdrawiam,

Cobi

Trudno się dziwić, że jest cisza, gdy odepniesz kabelki!

A proponuję z interkonektów jakiś tani model Real Cable'a (za ~50zł), a do głośników takoż Real Cable np LC250012 (jakieś 15 zł za metr). Pomóc może nie pomoga takiemu zestawowi ale na pewno nie zaszkodzą.

Upierdliwe brzęczenie nazywane jest w kręgach wtajemniczonych "przydźwiękiem". Wrzuć to hasło do wyszukiwarki i sprawdź, czy przypadkiem nie przydźwięk (kablówka?) jest problemem i jak mu zaradzić.

Kable zastosować możesz praktycznie dowolne - przy tej klasie sprzętu nie ma to znaczenia. Postaraj się jedynie o cokolwiek lepszego niż "kabelek od lampki" - jakieś w miarę solidnie wykonane interkonekty, kable głośnikowe np. z plecionki miedzianej 2,5 mm2, i chwatit. Jeśli wciąz występować będzie buczenie, na pewno nie kable będą jego przyczyną.

• Redaktorzy

jaroomen: skąd ten wniosek? Czy nie za łatwo używasz tego słowa? Technics to dość szacowna marka, niestety już nie istniejąca, produkująca swego czasu niezłe odtwarzacze CD i zwykle nieco gorsze wzmacniacze. Sam miałem wzmacniacz 800Mk.2, i magnetofon BX501 (używany obecnie przez moje dziecko). Sprzęt taki sobie, ani gorszy, ani lepszy od innych niskobudżetowych.

Uuuu znienawidzone Technicsy tak samo jak Altusy :)

Przez tych którzy dawno temu mogli sobie tylko pomarzyć o wieży Technicsa z Baltony zasilającej błyszczące Altusy 140. Gula im rosła to się teraz odgryzają :)

A pamiętacie pewne ujęcie z filmy Psy II? Co Franz Maurer miał w domu w salonie?

Przyjrzyjcie się uważnie.

Nie dla was sprzęt dla twardzieli - cieniasy ;)))

• Redaktorzy

Gula jest kwestią charakteru. Ja na przykład jestem człek spokojny, nie popadam w prostrację, tylko powolutku nabywam obiekty moich dawnych marzeń, napawam się, a potem to zależnie od sytuacji. Technicsa już miałem, potem kupiłem decka Akai (takiego miał ojciec kolegi - marynarz), mam też Poloneza o którym marzyłem w 1978 roku. Nie wiem co nabędę potem, może Corollę z wczesnych lat 80., kto wie? Albo nie, Nissana Bluebirda! Fakt, nie kupiłem Altusów (a w 1985 kolejka po Altony do mnie nie doszła!), ale kolega miał, to i tak już się nasłuchałem.

Nie, nie zdążyłem mieć! ;-)

Jak już mnie było stać na wieżę budowaną z elementów, to pionier był w odwrocie - więc wziąłem się za Yamahę. A potem przyszedł czas Quada.

a w temacie kabli to mozesz sobie zrobić z kabla klotz - ma świetne opinie na forum (wyszukiwarka) podobno dobry do ostrych systemów - może doda technicsowi trochę ogłady. A jak ci sie nie chce dłubać to kup to gotowego za 59 zł na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę że lepszej relacji cena/jakość nie znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Może tu coś znajdziesz? Np. PGA4200 chyba byłyby w sam raz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczytaj sobie ten watek moze ci w czyms pomoze:

Ukryta Zawartość

Sam mam wzmaka i zrodlo Technicsa. polaczone to jest kabelkiem wlasnie profigolda (takim za 19 zl za 0,5 m)niedawno kupilem na allegro interkonekt van den hul The Bay, ale bez oryginalnej konfekcji. nie mam ich jeszcze w domu, ale jak dotra to na pewno podziele sie sie swoimi wrazeniami po odsluchu. grunt to cierpliwosc w poszukiwaniu wymarzonego dzwieku.

Ukryta Zawartość

Nie musisz mieć kompleksów. Szczególnie Twój CD jest znakomity jak na klasę budżetową (sam miałem 770A i miło wspominam).

Spróbuj może czegoś z oferty Monster Cable. Spinałem w dawnych dobrych czasach Technicsy (bo jeszcze miałem "dzielony" wzmacniacz SU-A 900D) Interlinkiem 400. A głośnikowy Monster Bi-Wire (bez żadnych innych oznaczeń) chyba po 40 złotych za metr (gdzieś tak - to było z 9 lat temu i nie pamiętam).

Grało bardzo przyjemnie choć wzmacniacz mimo potężnych gabarytów i imponującego wyglądu (te wychyłowe wskaźniki...mmmm) nie był (delikatnie mówiąc) najlepszym urządzeniem za te pieniądze.

Pozdrawiam wszystkich ex- i aktualnych Technicsowców - mam sentyment do tych klocuszków.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Dzieki wszystkim za pomoc, powodem przydzwiekow okazal sie komp. A co do kabli to wykonalem samodzielnie na kablu Klotz i cinch-ach Neutrika i jestem zadowolony. Zdecydowalem sie zrobic samodzielnie bo bylo kilka tych kabelkow (razem z kompem 26 cinch-y), a za dobre, gotowe kable musial bym troche zaplacic.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.