Skocz do zawartości
IGNORED

czyszczenie potencjometru sprayem: jak?

e-gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam teoretyczne pytanie, widziałem na allegro środek w sprayu do czyszczenia potencjometrów, niestety sprzedawca nie był w stanie udzielić mi żadnych wskazówek odnośnie jego stosowania, poza tym, że "na pewno jest bezpieczny bo odparowuje". Mam pytanie, czy ktoś stosował tego typu specyfik? Jak z jego skutecznością? No i, może to zabrzmi durnie (na pewno nie chmurnie), ale gdzie należy spryskać? Gałkę w sumie można zdjąć z zewnątrz, czy zdjąć obudowę i pryskać wewnątrz na potencjometr?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Grzesiek

https://www.audiostereo.pl/topic/18288-czyszczenie-potencjometru-sprayem-jak/

Witam

Pewnie chodzi Ci o Kontakt - Spray do czyszczenia potenjometrów.

Nie jest on najlepszy (chociaż innych nie próbowałem).

W każdym przypadku działa na inny okres czasu (czasami pada po krótkim czasie, a czasami potencjomtr działa po czyszczeniu pare lat).

A spryskać trzeba na wnętrzności potencjometru czyli scieżke oporową z suwakiem. Jeżeli masz "otwarty" potencjometr to najprawdopodobnije dostaniesz sie rurką od spodu (od strony wyprowadzeń - w środku sprzętu oczywiście :) ). Gorzej jak masz np jakiegoś ALPSa czy inny szczelnie zamknięty. Tam już nie ma gdzie napsikać, chyba że delikatnie rozetniesz górę potencjometru czymś ostrym aby zobaczyć wnętrzności, napsikasz i zakleisz szczelnie obudowę żeby nic się do środka nie dostawało...

Pozdrawiam

W itam !

No nie, takich JAJEC dawno nie słyszałem, żeby Sikać do Alpsa, który podobno wytrzymuje bez Sikania 10 lat.

Fakt, że w moim DIY są dwa błękitne Alpsy (w/g ceny dużo gorsze od studyjnych czarnych), od 5 lat i zero problemów. Dawniej robiło się tak, że zdejmowało się metalową obudowę potencjometru i przestawiało druciki na inną ścieżkę lub olewało się ścieżkę spirytusem. No i było dobrze na następny rok, czy 2.

Nie było wtedy Alpsów, tylko Telpody, ruskie i DDR.

A poza tym firma Alps produkuje też kupę tanich odmian potów (rozpoznaje się je po wielkości, te do audio, czyli blue i black mają po 25 mm lub lepiej i są kwadratowe i po cenie > 75 zł

powodzenia w sikaniu

pzdr apasio

A jak ma więcej ???

W moich stareńkich Marantzach Model 2245 i Model 2440 (obejrzyjcie na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), nie licząć późniejszego PM200, oryginalne stare Alpsy trzeszczą nie mniej niż równie stare telpody.

Po prostu: to są zjawiska fizykochemiczne (utlenianie czy zasiarczanie ścieżek) i nic ich już nie zatrzyma.

Kwestia "sikania" do hermetyków typu Alps, Piher czy podobnych:

- bierze się cienkie wiertełko fi 0,5 do max. 1,0 i wiertareczkę do druków,

- delikatnie nawierca się w obudowie lub boku mały otworek - tak, żeby tylko sam czubek wiertła wszedł do blachy albo plastyku,

- delikatnie wytrząsa się wiórki (najlepiej przy wymontowanym potencjometrze) ale zwykle nie przeszkadzają,

- następnie rurką "wsikuje" preparat - jedno psiknięcie!!!

Potem wytarcie i... kropelka kleju topliwego na otworek.

Najlepiej uprzednio odciąć naleńki kąsek masy skalpelem i roztopić grotem lutownicy na powierconej powierzchni..

Osobiście polecam krajowy Kontakt PR - w mojej praktyce serwisowej bardziej sprawdził sie niż osławiony drogi Kontakt60 "Kontakt Chemie" czy Kontox (czeski).

ZoltAn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W radiowęźle zakładowym w mojej firmie do potencjometrów w konsoli mixerskiej i magnetofonach stosowano "Kontakt 60", "Kontakt Gold" i jakiś polski "Kontakt" wszystkie krótko działają, aż "odkryłem" "Clean Tronic" firmy "Valvoline" jest świetny, dobrze czyści i na długo konserwuje ścieżkę potncjometru.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.