Skocz do zawartości
IGNORED

Wejście antenowe starego typu.

e-gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem ze względów sentymentalnych bardzo stary amplituner pioneera.

Może ktoś pamięta jeszcze te wejścia antenowe "na drut", wygląda to tak,

że jest śrubka, wokół której można okręcić wspomniany drut. Można też do niej

przyłożyć palec (rewelacyjnie wówczas odbiera!), ;) nie można za to zastosować

anteny ze wzmacniaczem.

Czy ktoś się orientuje jak temu zaradzić - przeróbka gniazdka na standardowe?

Jaki byłby koszt takiej modyfikacji? a może da się dostać jakieś przejściówki?

Pozdrawiam,

z góry dzięki za odpowiedź,

Grzesiek

https://www.audiostereo.pl/topic/18283-wej%C5%9Bcie-antenowe-starego-typu/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To jest standardowe wejście antenowe przystosowane do podłączenia anteny, z której sygnał dociera do tunera za pomocą kabla symetrycznego o impedancji 300omów. Przypuszczam, że w Twoim tunerze są oznaczone FM, AM i GND. Impedancja wejściowa pomiędzy FM i GND wynosi 300omów i wystarczy zastosować symetryzator antenowy, włączony pomiędzy te gniazda, do którego podłączysz antenę - nawet ze wzmacniaczaczem - za pomocą kabla koncentrycznego.

GM

Dzięki za pomoc! Nie myślałem, że to będzie tak proste.

Wejść antenowych w moim tunerze jest kilka, myślę, że trzeba będzie wpiąć symetryzator pomiędzy FM 300om BAL.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po prostu włóż przewód koncentryczny odpowiednio zarobiony (tak jak przy antenie )dokręć obejmę do ekranu a śrubkę do przewodu sygnałowego - przewód zakończ z drugiej strony żeńskim wtykiem antenowym i będziesz miał standardowe niesymetryczne wejście FM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

GND to akronim od słowa ground, czyli angielskiego "uziemienie/masa". Jeśli wejście antenowe FM ma impedancję 75omów, to raczej zawsze będzie miało postać pokazaną na zdjęciu "e-gregora". Gdyby jednak tak nie było, to przy impedancji wejścia FM 75omów, zacisk GND musiałby być zaraz obok zacisku "gorącego". Po to, aby nie "rozplatać" kabla koncentrycznego za bardzo. Podłączenie przy taki mrozwiązaniu, polega na podłączeniu żyły środkowej kabla koncentrycznego do zacisku FM, a jego ekranu do zacisku GND.

GM

Witam !

Generalnie jest tak:

wejście symetryczne 300 Ohm MUSI mieć dwie śrubki lub dziurki, bo jest symetryczne względem masy.

I tu podłącza się przewód (kabel) płaski od anteny typu dipol (duża antena szerokość ok. 2 m, innych nie było w handlu, chociaż one były na komunistyczny UKF, nteraz może być węższa) bez żadnych rzeczy po drodze.

To, o czym mówię, to starocie z lat 70.

Potem strojniki (czyli po polsku tunery), były wyposażane w gniazda niesymetryczne, do kabla koncentrycznego 75 Ohm z odpowiednią wtyczką ( i tu można było posłużyć się masą do oplotu). To samo tyczy telewizorów, tylko z tą różnicą, że w TV i w tunerze są inne gniazda. W jednym męskie, w drugim żeńskie. Jak jest nie pomnę, nie chce mi się odwracać sprzętu, tuner-strojnik jest na samym dole, przywalony 20 kg innego sprzętu.

Dlaczego używam głupiej nazwy strojnik ? Otóż za komuny , na fali spolSZCZANIA imperialistycznych nazw, jak tuner, powstał i strojnik, choć sto razy było lepsze dawno znane radio, no ale strojnik był bez wzmacniacza...

pzdr apasio

Gniazda antenowe w tunerach są w stosunku do gniazd antenowych w telewizorach odwrócone. Chodzi o to, żeby przy podłączaniu do standardowego gniazdka kablówki nie podłączyć tunera radiowego do gniazdka telewizyjnego i odwrotnie.

W tunerach radiowych gniadka są męskie (nie ma co - męski szowinizm;-).

Jak iod każdej zasady są wyjątki, a więc w tunerach Pioneera (a przynajmniej w tym modelu, który miałem) gniazdka są takie jak w telewizorach ale, że ten model był produkowany także na rynek amerykanski, może to być po prostu związane ze znanym wszystkim faktem, że tam, za oceanem, ludzie chodzą do góry nogami i wszystko muszą mieć na odwrót ;D

Oczywiście to wszystko nie madziś żadnego znaczenia, bo kablówki (a przynajmniej Aster, którą mam w domu) odchodzą od tradycyjnych gniazd zastępując je nakręcanymi. I takie gniazda też "od zawsze" można spotkać w tunerach, mam bowiem takie gniazdko w ćwierćwiekowym tunerze Technicsa ...

Standaryzacja w tym zakresie oznacza brak standaryzacji. A cały czas mowa o gniazdach anten 75 Ohm :D

panowie mam problem tez z gnazdem antenowym (gniazdo DENON ampli 1705)

tyle ze nie moge dostac nigdzie wtyczki do zarobienia na kablu 75 ohm

w zestawie był tylko gówniany kabelek jako niby ant pokojowa :D

mam nową ant FM na dachu i jakos DIY podłączyłem ale to woła o pomste do nieba

Prosze moze ktos wie gdzie mozna takową wtyke kupic ??

byłbym wdzięczny !!! Help !

na foto nr 1 jest przykładowy widok gniazda zamotowanego w ampli denona

na foto 2 jest moja samoróbka

a tak dla przypomnienia widok standardowego gniazda 75ohm foto 3

moze ktos mial podobny problem ?

ps przeróbka gniazda odpada bo sprzet jest na gwarancji

Ukryta Zawartość

post-6852-100006844 1170269380_thumb.jpg

post-6852-100006845 1170269378_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.