Skocz do zawartości
IGNORED

Nad +tannoy - moje zmagania

within

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupilem ostatnio wzmacniacz NAD Series 20 3020A i powiem szczerze ze jestem srednio zadowolony z dzwieku. Moze ktos sie orientuje jak to jest z tymi nadami, zorientowalem sie z sieci ze jest sporo odmian tego wzmacniacza (nada 3020). Widzialem ze jest 3020B, moj jest z lierka A. Czy ten egzemplarz to to samo co slynny 3020? Sprzet gra z Tannoy M2 + Yamaha cdx390 kable zwykle jamo (z Euro). Mam do tego jeszcze tunerek NAD 4020A. I tu pierwszy problem, dzwiek z tunera jest, nie wiem jak go okreslic, "metaliczny", wydaje mi sie ze jest zbyt duzo wysokich. natomiast dzwiek z cd jest troszke zamulony, to znaczy nie ma w nim swiezosci (ze tak to okresle), jest dosc plaski. Nie zachywca raczej. Poprzednio mialem cos takiego jak Miida (wzmacniacz raczej wiekowy, made in japan). I, pomijajac kwestie trzesczacych juz dosc mocno potencjomatrow w starym wzmacniaczu, powiem szczerze ze przy porownaniu obydwu wzmacniaczy roznica jest naprawde niewielka. NAD prezentuje moze troszke lepszy bas u poukladanie muzyki, ale dzwiek jest jednak czystszy, taki bardziej soczysty ze starego wzmaka.

Moze to polaczenie jest nie bardzo? Wczesniej probowalem tez Luxmana L coś tam, nie pamietam juz dokladnie, ale z niego dzwiek byl juz zamulony na maxa (efekt kolumn zamknietych w szafie;) ).

Chcialbym wzmacniacz ktory z moimi tannoyami gral by "soczyscie", moze macie jakies sugestie. Chodzi mi o dzwiek nie meczacy, z ladnym basem (nie musi walic jak siekiera), ale ma byc ladny. Nie wiem czy pojecie soczystego dzwieku jest jasne, nie bardzo znam sie na fachowych okresleniach dzwieku ;)

chodzi mi generalnie o dzwiek "normalmny" bez odchylow w jakakolwiek strone, czysty, nie zamulony, dynamiczny. Czy jestem w stanie cos takiego osiagnac za normalne pieniadze. Nie jestem audiofilem, po prostu lubie muzyke i chcialbym sie cieszyc nia ladnie brzmiaca. A jak na razie widze ze szukam troszke po omacku.

Dzieki za cieprliwosc i dzieki z gory za ewentualne porady. Slucham roznej muzyki- glownie rock, nowe brzemienia, jazz , i obrzemienie takiej muzyki mi chodzi bardziej, mniej klasyczna

Pozdrawiam :)

piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/18264-nad-tannoy-moje-zmagania/

to co napisałeś oznacza że potrzebujesz elektroniki ze stajni Marantza. Wzmak najlepiej PM66 KI na modelach CD się nie znam ale inni może pomogą. Ja obecnie gram na Tannoy M2 w połączeniu z amplitunerem Yamaha rxv590( stara seria) a sygnał puszczam z karty dźwiękowej Audigy 2 i jestem usatysfakcjonowany więcej niż bardzo choć trudno powiedzieć czy mam małe wymagania czy to naprawdę gra. Moja dziewczyna która ma raczej niezłe ucho (odróżnia interkonekty) twierdzi że jest świetnie nawet lepiej niż z Tannoy M5 które mam w innej konfiguracji ale robiłem mały teścik i te M5 wróciły do KD. Zapomniałbym dla uczciwości dodać że tych M2 słucham z subwooferem Tannoy M10 który w.g mnie do muzyki jest idealny ( obudowa zamknięta)...ale jaki ze mnie audiofil jeśli słucham na takim zestawie muzyki...:( więc moje wpisy traktuj jako mocno subiektywne...Gratuluję wyboru kolumn bo akurat Tannoy M2 to najbardziej udany model z serii Mercury( miałem już wszystkie możliwe elementy z tej serii)...dobre są jeszcze M4...

Do Tannoy'ków M2 polecam wzmacniacz firmy Reloop Ha-200. Kosztuje niewiele (ok. 720 zł), a gra wspaniale w połączeniu z tymi kolumnami. Dźwięk jest żywy, energiczny z doskonałym basem i przede wszystkim krystalicznie czysty. Polecam :-)

Heja,

A w takim razie jaka jest opinia - co do tannoyow pasuje? A co sadzicie o polaczeniu tannoy m2 z jakas yamaha? Choc boje sie, slysząc opinie ze yamaha gra raczej ocieplonym dzwiekiem, że moze to dac znowu efekt zamulenia.

A wracając jeszcze do nada, nikt sie nie orientuje jakie są różnice między tymi wszystkim modelami 3020, z literkami, bez literek, etc?? Chciałbym po prostu wiedzieć czy to co mam nie jest jakimś freakiem w stosunku do słynnego i chwalonego 3020 ;)

Z dalszych wrazen odsluchowych zestawu- dzwiek jest lekko zamulony tylko w polaczeniu z yamaha cdx 390. Jak juz pisalem gdy źródłem jest tuner lub komp (sb live) dzwiek jest raczej metaliczny (nie jest to tragedia ale jak dla mnie jest troszkę męczący.

pozdro

pp

A tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatnia wersja Nad'a 3020 miała literkę "i" i była produkowana niemal do końca lat '90. Generalnie wszystkie odmiany tego NAD' miały ocieplone brzmienie, z czego wersja "i" była najbardziej neutralna. Należy również dodać, że są to wzmacniacze już nastoletnie i powyższa cecha napewno jest dzisiaj bardziej "uciążliwa", a wpływ na to ma nie tylko wiek tych urządzeń, ale również odejście obecnie od takiej szkoły dźwięku. Może się okazać, że nawet wymiana kolumn, na bardziej neutralne i "żywe", nie przyniesie efektu, który będzie Ciebie satysfakcjonował - tym bardziej dzisiaj, w dobie urządzeń, które grają najczęściej w sposób efekciarski i bez wyrazu (w tym także nowe NAD'y).

Reloop to rzeczywiście "mocny" wzmacniacz. Jeżeli będziesz słuchał na umiarkowanych poziomach głośności to nic złego nie stanie się kolumnom. Na godz. 9.00 wzmacniacz gra już całkiem głośno i wówczas pokazuje swoją "paletę barw". Na niższych poziomach głośności (tzn. na godz. 8.00) dźwięk jest trochę złagodzony (mniej basów), ale brzmi też całkiem przyjemnie. Cały opis odsłuchu reloopa w połaczeniu z Tannoyami znajdziesz w dziale "OPINIE". ***Chciałam jeszcze dodać, że wzmanciacz wygrzewa się dość długo (ponad miesiąc). Na początku (tuż po zakupie) pasmo było nierównomierne, tzn. słychać było więcej "góry" niż "dołu". Po miesiącu wszystkie elementy we wzmacniaczu uległy "wygrzaniu" i pokazał się piękny bas. ***Reloop Ha-200 w połaczeniu z Tannoyami idealnie nadaje się do Jazzu i rocka.

jak miałem kiedyś NAD C-350 to po podłączeniu do moich Tannoy M2 szybciutko go odłączyłem bo grało fatalnie, sucho, matowo i zamulone...Tannoy M2 wróciły wtedy na tyły do KD a Nad poleciał do napędzenia Mission 704-grał super w tym zestawieniu. Teraz Tannoy M2 mam podpięte do Y rxv 590 i grają super a Nada i mission dawno sprzedałem. Kolumny są super ale sporo wymagają od otoczenia i ten mezalians z Reloopem może być rzeczywiście strzałem w dziesiątkę. A cd Y390 to bardzo kiepskie CD i radziłbym je zmienić na Nada albo Rotela, ewentualnie Pioneera z najwyższej półki( używane są na allegro w dobrych cenach). Byle nie Technics...A może wystarczy intekonekt?

ewentualnie coś złego może byź z akustką pomieszczenia bo z moich doświadczeń wynika że akustyka to 50% sukcesu, obecnie gra u mnie dobrze prawie wszystko ( nawet budżetowe konstrukcje) a o dudnieniu czy zamuleniu raczej nie ma mowy nawet na Tannoyach...

Powiem szczerze ze powoli przekonuje się do tego zestawu, tzn nad 3020 + tannoy'ki. Slucham, slucham i coraz bardziej mi sie podoba. Co prawda wciaz uwazam ze wysokie sa jakby troszke zbyt natarczywe...no ale zobaczymy jeszcze po jakims czasie. Zamulenie z cd wynika chyba z odtwarzacza yamahy, bo przy tunerze i kompie nie wystepuje :)

Ale cos mnie korci do sprobowania tez tego reloopa

pozdro

pp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.