Skocz do zawartości
IGNORED

CEC 51 XZ-co jest wart ?

lulu

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kilka CECów,ale nie wiem co ma oznaczać końcówka XZ,nie masz zdjęcia?Czy wygląda jak modele np.5100 czy 51?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Większość modeli CD CEC,charakteryzuje się dość analogowym brzmieniem,podejrzewam,że i ten nie odbiega od tego,posłuchaj któregoś z modeli z napędem paskowym i bedziesz wiedział,czy to brzmienie Ci odpowiada.Ja byłem zawsze zadowolony z kolejnych cedeków,i w tej chwili użytkuję napęd TL-X2.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Mniej więcej od miesiąca jestem użytkownikiem tego odtwarzacza. Co jest wart?.... myślę że wart jest swojej ceny... szczególnie gdy wytargujesz wysoki rabat u dystrybutora ;).

Odnośnie charakteru brzmienia... moim zdaniem jest to rozwinęcie stylistyki brzmieniowej poprzednich modeli ... tu mam na myśli 5100 i 51z.... gdyż te dwa znam dosyć dobrze.

A więc po kolei... w mojej subiektywnej opinii pierwsze co rzuca się na uszy to solidna podstawa basowa... bas jest rytmiczny... określił bym że trzyma muzykę w ryzach... nie jest bardzo rozciągnięty... i na pewno nie mułowaty!

Niezła jest też średnica która sprawia, że urządzenie jest muzykalne... czuć dużo powietrza i głębi.... szczególnie głebokość sceny ... gdy troszkę podkręcisz głośność... wtedy wszystko zaczyna żyć nabiera werwy... przy cichych odłuchach odtwarzacz jest raczej mało błyskotliwy... po prostu skupia się na odtwarzaniu muzyki ....

Strasznie ciężko opisywać subiektywne wrażenia, gdyż każdy z nas ma inną parę uszu ;) i słyszy inaczej.... nie wiem co Cię jeszcze ineresuje....

Odnośnie samej budowy.... bliźniaczo podobny do modelu 51Z - piszę tutaj o zewnętrznym aspekcie, gdyż wewnątrz nie wiem czy oba urządzenia się różnią.

Czy można się do czegoś przyczepić w budowie... na pewno do spasowania wyświetlacza z przednią ścianką, jakości aluminiowej ramki wokół samego napędu - jest w innym odcieniu niż całe urządzenie (ciemniejsze) i czasami wygląda tak jakby była przybrudzona... no i oczywiście tworzywa które z zewnątrz osłania napęd... kurzy się niemiłosiernie ;)

w razie pytań służę pomocą...

zdezintegrowany 3PO

odnośnie różnic w brzmieniu pomiędzy 51Z a 51zx .... cóż ciężko mi będzie powiedzieć coś konkretnego gdyż nie zdarzyło mi się odsłuchiwać obydwu urzadzeń w tych samych zestawieniach.... a chyba tylko taki odsłuch byłby miarodajny....

czy można wyłączyc wyświetlacz... napiszę szczerze nie wiem :) ... instrukcja nic nie wspomina na ten temat... zresztą litr przedniej wódeczki dla tego kto usłyszy różnice przy wyłączonym i włączonym wyświetlaczu ...... w ślepym teście ;) rzecz jasna.

Odnośnie wybierania ścieżek ... ktoś kiedyś pisał że odtwarzacze CEC strasznie długo wybierają ścieżki... przyznam że nie zauważyłem by mój wybierał ścieżki dłużej niż 5 sekund ..... no chyba że na płycie jest kilkadziesiąt ścieżek... ścieżkę nr 13 wybiera około 5 sekund... jeśli wybierzemy ją jako pierwszą do odtwarzania... przy przeskoku ze ścieżki 1 do 13 trwa to około 2 sekund....

pokombinuję z tym wyłączaniem wyświetlacza... jak się dowiem to napiszę co i jak...

zdezintegrowany 3PO

Nie ma mozliwości wyłączenia całkowitego display'a:((((

W porównaniu do 51Z znacznie szybciej wyszukuje sciezki, a brzmienie z tego co zapamietałem bardzo podobne do poprzednika (niestety bezposredni pojedynek w tej chwili jest niemożliwy).

• 10 miesięcy później...

Moje również bardzo pozytywne :) I zauwazyłem sporą różnicę po tym jak juz sobie pograł dobrze ponad 100 godzin. Już kiedyś pisałem, że znalazłem informację, że czas wygrzewania tego modelu wynosi aż 400 godzin. Pewnie to trochę przesada, ale coś w tym jest. Super przestrzeń, super bas, nie rzuca szczegółów na ucho, ale wszystko jest w muzykalnym sosie :)

zdezintegrowany_3PO -> Rozwazam ostatnio rozne odtwarzacze i DAC-i. Zaintrygowala mnie ta pozytywna recenzja w Stereo Times. Zastanawiam sie jak ma sie brzmienie tego odtwarzacza do innych odtwarzaczy i DAC-ow w podobej cenie (uzywane).

Ja również nie miałem powodu zmieniać mojej pozytywnej opinii o tym sprzęcie. Gra jak z nut i jest mocnym punktem mojego systemu.

Zweryfikowałem również jego przezroczystość w stosunku do pozostałych elementów systemu. Słuchając mojego systemu podstawowego z wzmacniaczem AudioNote P1PP i kolumnami VA Bach dostaję dźwięk przestrzenny, bardzo przyjemny w odbiorze, milutki - zero ostrości. W zestawieniu z słuchawkowym, zbalansowanym Q-Audio oraz Beyerdynamikami DT150 jest bardzo precyzyjnie, gorzej zrealizowane płyty kłują w uszy, generalnie inny świat, ale do analizowania muzyki albo słuchania dobrze nagranych utworów bajka. :)

Pozdrawiam,

Olo

Parsec -->

CEC 51XZ to piękna przestrzeń i bardzo szeroka scena ... do tego scena pozbawiona wystrzeń (niektórzy mówią że brzmi analogowo ale dla mnie analog to analoga a nie jakaś tam cyfra hahah).

W dobrze skonfigurowanym systemie gra bardzo rytmicznie (drive) z nisko schodzącym basem :)

... chociaż muszę przyznać że słyszałem go już fatalnie brzmiącego np. w KAIM ;) ale wtedy był on po prostu niewygrzany...

Jeśli uwielbiasz w muzyce przestrzeń i scenę posłuchaj koniecznie CEC-a

Ja w chwili obecnej szukam wzmacniacza do mojego systemu z lekko zagęszczoną średnica by trochę poskromić te nieokiełznane możliwości CEC'a w budowaniu szerokich planów :)

... dzielony NAIM mi chodzi po głowie taki od NAP200 w górę ... by poskromił nie tylko CD-ka ale i radialowe membrany :)

zdezintegrowany_3PO

Nie brakuje mi ich z CECem, rzekłbym nawet, że na Viennach jest ich aż za dużo (trochę w tym winy pokoju). Co do kontroli trudno mi powiedzieć - reszta systemu jej specjalnie nie sprzyja, moim zdaniem mógłby on być ciut bardziej zebrany, ale zawsze coś może być ciut lepiej ;). Na słuchawkach DT150 z Q-Audio jest pod tym względem idealnie, basu nie brakuje ale jest świetnie kontrolowany.

Od około dwóch miesięcy jestem właścicielem tego odtwarzacza. Przedtem miałem NADa S500.

Dźwięk jest gładki, szczegółowy i muzykalny. Brak wyostrzeń czy szorstkości. Niesamowita przestrzeń, scena i detale. Scena rozbudowana wszerz - musiałem zmienić trochę ustawienie głośników, aby ją poskromić. Bas głęboki, nic mu zarzucić nie mogę, choć NAD miał szybszy. Spisuje się świetnie zarówno w zestawie ze słuchawkami jak i w głównym systemie.

Spasowanie elementów rzeczywiści mogło by być lepsze: ramka otaczająca wnękę napędu odrobinę odstaje od powierzchni obudowy.

Szybkość czytania płyt: bez uwag. Czyta wszystkie, jakie mu podawałem (także CDR i CC). Przy dużych przeskokach między ścieżkami słychać pracę napędu.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony; zresztą sam fakt, że go kupiłem o tym świadczy.

Warto posłuchać.

miałem przez kilka dni u siebie ceca. polecam ten cd. dla mnie zagrał bardzo spokojnie, przestrzennie, dokładnie i nie zauważyłem specjalnie jakiejś specyficznej sygnatury dźwiekowej tego cd. ciekawej było u mnie kreowanie przestrzeni na cec-u - nie była jakaś strasznie szeroka, była za to głęboka i tworzyła przy muzyce klasycznej piękny półokrąg - jaki tworzy zazwyczaj pełny skład orkiestry symfonicznej.

świetnie sprawdziła się w muzyce klasycznej. serdecznie polecam ten cd jeśli tego głównie słuchasz. ze względu na jazz wybrałem iny cd ale cec 51xz jest według mnie bardzo dobry - szczególnie w cenie ok 5k pln.

czytał wszystko - cd, copy controled i cd-r. sprawdziłem też na bardzo zniszczonej płycie ze swoje kolekcji - też zadziałał szybko.

>inżynier

Jeśli sprostał Twoim preferecncjom to OK...

Ale ... :-) (mam nadzieje ze słuchałeś naima cd 5i).... przyszłym zainteresowanym polecam zwrócić uwagę na naima... daje prawie to samo (w pewnch aspektach wiecej w zależności od reszty toru) co CEC (absrtachując od niższej ceny) ale muzykalność jest większa, większy drive, więcej kolorów szybkiego basu, scena jednak bardziej w głab niż w w szerz i mniej powiększone mikrodetale (albo jak kto woli mniejsza analityczność) natomiast "stopinień wciągania w spektakl i przyjemne słuchanie" większy... może dzięki rytmicznośći i spójności ?

W moim systemie cd 5i naima daje dużo "anologowego" - przyjemnego , detalicznego ale gładkiego dźwięku a wzmacniacz to po prostu wydobywa i przekazuje do normalnych kolumn ;-)

Na alegro Naim 5i 4100 PLN(nówka+gwarancja)no ,ale to aukcja.

Co do CEC`a to mogę w pełni zgodzić się z Inżynierem Już kiedyś pisałem zresztą o nim(TL51XZ),kupiłem bo chciałem mieć top-loader ;O)I pasek na dokładkę,takie to analogowe :O)Po dołożeniu DAC`a moje uszy chcą słuchać tylko muzyki ;o)

---->pawelo

Nie dziwie się, że Tobie akurat bardzo Naim przypasował. Twój wzmacniacz bdb się z nim uzupełnia i do tego okablowanie.

Cec daje mniej od siebie w charakterze, nie dociepla, dlatego z Twoim wzmacniaczem i kablami, byłoby mniej kolorowo.

Ja mam CECa starszy model 5100 jako transport do Thety IIIa, nie czyta wszystkich CD-R, ale to akurat mi nie przeszkadza, po wymianie zegara gra jeszcze lepiej, bardziej analogowo, z jeszcze lepszą przestrzenią.

W tych pieniądzach CEC jest na pewno bdb wyborem, choć ja polecam go jako transport + DAC, wtedy źródło jest naprawdę

świtne i jak mówi Leszek nic tylko słuchać muzyki i nie zastanawiać się nad wymianą źródła.

pawelo

Naima nie suchałem, przyznaję bez bicia.

W ogóle to mam problem: często brak mi informacji i wszystkich możliościach, to po pierwsze, choć to stosunkowo łatwo poprawić. Po drugie to jestem za leniwy, aby wszystkie potencjalnie wspaniałe elementy systemu odsłuchać. Oczywiście w grę wchodzą tylko odsłuchy w moim systemie, a to rodzi (duże) problemy: znaleźć sprzedawcę, który zechce udostępnić, zebrać pieniądze na kaucję, załatwić transport, a potem jeszcze znaleźć czas na zorganizowanie tego wszystkiego... Na dodatek rzeczywiście optymalną decyzję można podjąć, gdy ma się kilka urządzeń u siebie w tym samym czasie i można robić wiarygodne porównania; to oczywiście powoduje wręcz wykładniczy wzrost komplikacji. Tak więc gdy trafi się sprzedawca, który zdejmie ze mnie większość tych problemów, to z miejsca ma fory. Jeśli to, co oferuje spdoba mi się, nie szukam dalej, biorę i cieszę się życiem, zajmując się innymi sprawami. Tak też i było w tym przypadku. Dostałem CD na tydzień do posłuchania, z dowozem, a gdy się zdecydowałem, to dostałem nowy egzemplarz, zapłaciłem i słucham muzyki.

Właśnie wróciłem z KAiM gdzie dzięki uprzejmości pp mieliśmy możliwość zapoznać się z nowym CEC 51XR.

Niesamowita maszyna ... odnoszę wrażenie że jest lepszy niż XZ :)

Najlepiej wypadł po XLR .... aż rwał się do gry ... niesamowia dynamika, głębokie plany + szeroka scena - w tej kwestii bardzo zbliżony do XZ :)

Chyba jednak lepiej niż XZ radzi sobie z kontrolą basu ... bas jest mniej poluzowany ... no i co mnie zdziwiło i to bardzo pięknie nasycił śrędnicę która w XZ jest już wyborna.

Ale ostatnio jar1 dokonał upgreadu Alpha i to może także byc przyczyną tej magii na średnicy która się nagle pojawiła :)

Dziś CEC był zdecydowanie lepszy niż Lector IV !!! Zdecydowanie !!!

zdezintegrowany_3PO

>inżynier

Doskonale Cię rozumiem. Często jest trudno znależć czas na słuchanie muzyki... a porównywanie klocków to już droga przez mękę. Sam ostatnio byłem dosyć skołowany jak szukałem wzmacniacza, który "nie zepsuje" cd i zgra się z głosnikami. "Faworytem" był wzmacniacz naima a za namową kolegów z forum zwróciłem uwagę na inny sprzęt i po poswięceniu obu więcej uwagi z moimi preferencjami lepiej zgrał się inny wzmacniacz co było dla mnie powiem szczerze dużym zaskoczeniem.

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.