Skocz do zawartości
IGNORED

nawilzacz a sprzeta audio

surt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich w ten pochmurny dzionek :)

Pojawil sie juz watek "kurz a sprzet audio" i pomyslalem o temacie "nawilzacz a sprzet audio". No wlasnie jaki jest wplyw tych zmyslnych uzadzonek. Czy nawilzacze moga miec szkodliwy wplyw na nasz sprzeta audio?

Pytam wiedziony wczorajszym doswiadczeniem i nie bede oszukiwal ze tez duza obawa o moj jak narazie skromny sprzecik. Mianowicie mam nawilzaczo-oczyszczacz powietrza i niejednokrotnie uzywalem go w funkcji nawilzania i zawsze widzialem jego efekt pozytywny czyli odpowiednia wilgotnosc powietrza i negatywny czyli bialy osad zwiazkow wapnia na meblach wytracony z wody /pomimo uzywania filtrowanej wody/.

Wczoraj wlaczylem go podczas dnia na dosc dlugi czas w funkcji nawilzania i tak sie zlozylo ze stal sobie w poblizu Piano Crafta. Po powrocie z pracy uswiadomilem sobie ze ten bialy nalot ktory zawsze pojawial sie na meblach pojawil sie na moim sprzecie audio :) /spostrzezenie poniewczasie :) /

I tu moje trwozliwe :) pytanie, czy mozliwe jest ze ten bialy nalot osadzil sie tez na soczewce wewnatrz odtwarzacza CD? Niestety nie mam mozliwosci naoczniego sprawdzenia tego z powodu ze sprzet jest jeszcze na gwarancji i nie chce go rozkrecac.

Czy polozenie soczewki odtwarzacza CD, jak by nie bylo dosc gleboko w obudowie, stanowi jakies zabezpieczenie przed takim wplywem? Z waszym doswiadczeniem napewno macie jakies spostrzezenia dotyczace takich problemow.

Czy mam powod do niepokoju?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18223-nawilzacz-a-sprzeta-audio/

Dziwny jakiś masz ten nawilżacz. :-/ U mnie chodzi takie ustrojstwo przez całą zimę, walę do środka wredną nieprzegotowaną kranówę, a cały osad zostaje w środku, wystarczy raz na 2-3 tygodnie wyczyścić i już.

moj nawilzacz nie posiada zadnego filtra i dziala na zasadzie wzbijania czasteczek wody za pomoca wirujacego "trzpienia" mimosrodowego wiec jaka wleje sie do niego wode taka "rozpyla". Ma za to uzyteczna funkcje filtrowania powietrza bez nawilzania.

moze ktos mnie uspokoi z ta mozliwoscia osadu na soczewce?

to chyba zalezy od konstrukcji odtwarzacza. jedne sie kurzą bardziej niż inne. może się odezwie ktoś, kto ma za sobą grzebanie w PianoCrafcie.

BTW mój jest ultradźwiękowy i niby z filtrem, a i tak pyli trochę.

>BTW mój jest ultradźwiękowy i niby z filtrem, a i tak pyli trochę.

do pq

zauwazyles moze niekorzystny wplyw tego "pylu" u Ciebie na Twoj odtwarzacz CD /szczegolnie na soczewke/ - musiales ja czyscic?

-

Naprawde nikt sie nie spotkal z takim problemem u siebie, nie koniecznie w Piano Craft? Nie mam jak rozebrac mojego sprzetu sie sie niepokoje :)

pozdrawiam

a ja nie mam nawilżacza, białego nalotu na meblach i sprzętem - i nic po za kurzem nie ma dostępu do mojego sprzęciku :)

- a wydaje mi się że Twój PianoCraft zabardzo nie ucierpiał jeśli działa to nie jest tak źle ;)

>zauwazyles moze niekorzystny wplyw tego "pylu" u Ciebie na Twoj odtwarzacz CD /szczegolnie na

>soczewke/ - musiales ja czyscic?

Poprzedni odtwarzacz zaczal nawalac zanim przyszedl nawilzacz i czyszczenie mu nie pomoglo

Obecny na razie nie wykazuje problemow.

do Ururam Tururam

Moglbys napisac jaki model i jakiej firmy jest Twoj nawilzacz? Jesli rzeczywiscie wlewasz zwykla kranowe nieprzefiltrowana i nie masz bialego osadu dookola to moze zmienie swoj na "lepszy model" :) Chyba ze u Ciebie w kranie jest wybitnie miekka woda. W niektorych miejscach przy ujeciach wody montowane sa odzelaziacze, odmanganiacze a ostatnio nawet reduktory twardosci wody.

Marka: Ufesa.

Jego wadą (sporą!) jest prądożerność 300W jak nic żre. Ale można tam - jak pisałem - wlewać kranówkę, natomiast do takich pozostawiających osad należałoby stosować wodę DESTYLOWANĄ, co też nie najtaniej wychodzi.

A wodę w kranie mam stosunkowo twardą.

>Moglbys napisac jaki model i jakiej firmy jest Twoj nawilzacz?

moze . . . jakis audiofilski ???

>Jesli rzeczywiscie wlewasz zwykla kranowe nieprzefiltrowana

> i nie masz bialego osadu dookola

z pewnoscia audiofilski !

>Ciebie w kranie jest wybitnie miekka woda.

czyzby audiofilska ? :)

ps.

nie przejmoj sie ;) soczewka i optyka nie powinna ucierpiec, weglan wapnia (bo pewnie glownie to jest nalotem) jest raczej izolarotem elektrycznym i niestety cieplnym . .. jak osiadzie Tobie ze 2mm na koncowce mocy/radiatorach to moze byc problem ;)

Niestety osad powstaje również wewnątrz urządzeń audio. Sprawdziłem to sam. Odkąd używam ultradźwiękowego nawilżacza, mój CD 17KIS muszę czyścić przynajmniej 2-3 razy w sezonie grzewczym. ( przestaje czytać niektóre płyty) Polecam płyn do czyszczenia obiektywów aparatów fotograficznych (płyny do czyszczenia okularów wydają mi się gorsze ). Co do wpływu osadu na elektronikę nie mogę się wypowiedzieć bo nie wiem. Całe szczęście, że przestają grzać :)).

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

tu -->> www.venta-luftwaescher.de

Venta działa, żadnych osadów węglanów, azotanów, siarczanów i chlorków. Dziwne zjawiska, o których piszecie wynikają z nadmiernego nawilżania. Nawilżacze ultradźwiękowe wytwarzają aerozol o najmniejszych rozmiarach cząstek, które docierają wszędzie. To się po prostu musi skroplić, niestety także na sprzęcie i wewnątrz niego.

Oto i rzeczony przyrząd.

Zwróćcie uwagę na ten audiofilkski kabel zasilający!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:-]

A jak świetnie wygląda w ciemności!

Tylko w nocy trzeba uważać, bo nie wiadomo w które miejsce mieszkania aktualnie przejechał, i jeśli akurat ma zgaszone światła, łatwo się potknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.