Skocz do zawartości
IGNORED

CD do jazzu do 2 kzł

qrczak

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam NAD 350 i CD 521i oraz B&W 602.Planuje wymienić CD NAD na coś lepszego do 2 kzł.Szukam szczegółowości, przestrzenności a duży bas nie jest konieczny.Myślałem o Rega Planet a może coś ze starszych Soniaczków (wyższe modele).Proszę o poradę i z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/18193-cd-do-jazzu-do-2-kz%C5%82/

Onix XCD-88 za $299. Pewnie z przesylka i clem zmiescisz sie w 2 kzł. Onix XCD-88 to praktycznie to samo co Music Hall CD-25 kosztujacy $600 i Shanling CDS-100 HDCD. Poszukaj, jest mnostwo informacji o tym odtwarzaczu i jego modyfikacjach. Jest to pewnie nalepszy "deal" jaki jest obecnie dostepny jesli chodzi o tani i dobrze brzmiacy odtwarzacz .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Thule CD100, ewentualnie 150 (wersja zbalansowana). Ta druga wykracza poza zakładany budżet, ale może uda się dostać z drugiej ręki. Miałem oba modele u siebie i dość długo je katowałem. Do klasyki bym ich nie polecił, za to w nagraniach jazzowych - palce lizać.

Też nie lubie B&W, a pisząc "imho kolumny sa number one" miałem na myśli, że ogólnie w systemie kolumny to podstawa i zgadzam się, że najpierw powinien pomyśleć o wymianie kolumn. Myśle że na tych kolumnach nie usłyszy różnicy pomiędzy proponowanymi CD a swoim, ale mogę się mylić.

Swoją drogą to bardzo ciekawa propozycja z tym Onix XCD-88, praktycznie można w ciemno brać.

qrczak>

Do jakiego jazzu?

Co Ci nie odpowiada w brzmieniu tego zestawu, który masz lub co chciałbyś ulepszyć.

IMO - nic nie zmieniaj;-) A w każdym bądź razie nie CD. Jeśli natomiast zmienić coś chcesz, to tylko myśląc już o całościowej zmianie i mając mniej więcej upatrzony ich kierunek, by nie powiedzieć - zestaw docelowy (no, przynajmniej na jakiś czas). Wg mnie największych zmian w tym zestawie dokonasz zmieniając 1) kolumny, 2) wzmacniacz, a dopiero na końcu CD. BTW - Rega jest ok., zwłaszcza skompletowana z dzielonym wzmacniaczem tej firmy. Także do jazzu. Wspomniany przez kogoś w tym wątku Thule, jak dla mnie był nazbyt ciemny, za mało szczegółowy, ale baaaardzo kulturalny (pozostałe klocki: Creek 5350SE+Avance Signature 3mkII, z tego wzmacniacza i kolumn można było osiągnąć więcej). To jednak mój specyficzny gust i w kontekście słuchanej muzyki (free i okolice). W mainstreamie winien się sprawdzić.

Wydaje mi się, że jeśli kiepski CD poda kiepski sygnał to ani sobry wzmak ani dobre kolumny nic z tego nie wyczarują.Prawdą jest, że NAD 521i jest wstępem do słuchania muzyki i po jakimś czasie przestaje wystarczać tak więc nie można spodziewać się po nim rewelacji.jeśli się mylę to chętnie wysłucham rad bardziej doświadczonych kolegów.

Może więc macie rację co do zmiany kolumn. A w takim razie co byście polecali do 2 kzł?Preferencje podałem a pokój to 18 m2.

qrczak a jak dobry CD wypuści dobry sygnał, a wzmak go spieprzy, a kolumny spierdzielą ?

Podłączałeś jakiś super-duper CD do swojego sprzętu i zagrało o niebo lepiej??

Sprawdź to idź do pierwszego sklepu audio i pożycz pod zastaw źródło nawet za 8 tyś i zobacz co się stanie.

qrczak, chyba nie mieszkasz na innej planecie i możesz do siebie zaprosić na piwo i sałatkę jakiegoś audiofila ze swojego miasta z wypasionym CDekiem i sprawdzicie co i jak.

Posłuchaj, porównaj, a kupić to już na końcu i nie trzeba wdowy do tego :)

Może nie Bydgoszcz ale rzut beretem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qrczaki pieczone! chyba nie zginiecie :))

jest na Forum wyszukiwarka

Ukryta Zawartość

wpisz "Bydgoszcz" i jak widzę jest trochę ludzi z tego miasta.

Ukryta Zawartość

Witaj

W dziale ogłoszeń na naszym forum są dwie propozycje sprzedaży Primare CD 20. Oferuje on dźwięk taki, jakiego szukasz, no może poza super przestrzennością. Ale za to jest bardzo szczegółowy, ma fajną górę, dobrą dynamikę, jest bardzo przejrzysty. Basu faktycznie za dużo nie ma. Tylko że ceny są mocno zawżone. Ja swojego Primarka kupiłem za 1700 zł. Spróbuj ponegocjować.

Pozdrowienia Stempur

PS. Nie ma mniej i bardziej ważnych elementów toru. Grają całe systemy i nie poszczególne elementy.

Cd do jazzu! Dobre, za chwilę pewnie ktoś spyta o kable do muzyki marszowej. Jeśli już, to należy dobierać sprzęt do preferowanego typu brzmienia - w końcu jazz może zabrzmieć interesująco zarówno grając dźwiękiem mocno ocieplonym jak i detalicznym i chłodnym, tym bardziej, że jazz to dość szerokie zjawisko, o ile mi wiadomo.

Wydaje mi się, że cd gra nie tyle sam co w układzie cd-wzmacniacz albo wręcz cd-interkonekt-wzmacniacz, bo kwestia dopasowania we-wy jest bardzo istotna.

Zbig

Dizęki za wyrozumiałość dla nowego forumowicza.Ciekawe czy Ty już po urodzeniu miałeś całą swoją wiedzę na temat hi-fi i nie musiałeś nikogo pytać o radę.Chyba nie po to jest forum aby się z kogoś wyśmiewać?

>qrczak

Szczerze mówiąc niezbyt pamiętam ten moment. No i wtedy hifi było dość trudno dostępne w Polsce.

Pragnąłem jedynie wyrazić swoje zdziwienie. Jak chcesz osiągnąć znaczącą poprawę za 2kzł, to musisz kupić używany zdecydowanie wyższej klasy. Niestety odtwarzacze nie posiadają liczników przebiegu, co nieco utrudnia ocenę jak długo jeszcze pożyje napęd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.