Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat z wybraniem słuchawek...

Micro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was drodzy forumowicze, jest to moj pierwszy temat na tym forum wiec prosze o wyrozumialosc w przypadku popelnionych blędów :]

Mam nastepujacy problem...

W tej chwili posiadam karte dzwiekowa zintegrowana na płycie głownej (epox8rda) oraz słuchawki philips'a hp-250.

Zamierzam w ciagu najblizszych tygodni kupic słuchawki z wyzszedj półki (sennheiser HD 555) i moje pytanie brzmi czy po ich kupnie, na mojej dzwiekówce odczuje roznica ktora bedzie warta 350zł róznicy jaka dzieli te słuchawki ?? - maja mi one słurzyc głównie do grania (prof. Counter strike) i słuchania mp3.

Jeżeli nie to powiedzcie mi jaka karta dzwiek. do 250 zł bedzie sie najlepiej nadawala do tych słuchawek (audigy 2 ZS ??), no chyba ze radzicie dozbierac jeszcze do czegos innego ??

Tak samo spytac sie was chcialem czy w tej granicy cenowej (300-400zł) wymieniony przezemnie wyzej model Sen'ków jest najlepszy :> (swojego czasu zastanawialem sie nad philipsami hp-890, ale niestety podobno wycofali je ze sprzedarzy, a nie zapowiedziano zadnego zastepczego modelu...)

Z góry dziękuje za porady...

https://www.audiostereo.pl/topic/18164-dylemat-z-wybraniem-s%C5%82uchawek/

1) tych słuchawek używasz Ty, więc idź do salonu i posłuchaj, które bardziej Ci odpowiadają. Może polubisz np Tonsile sd426A? polecam, bo tanie i najlepsze (patrz opinie) w swojej cenie

2) poszukaj wątku nt kart dźwiękowych i wzmaka słuchawkowego AVT471 w wyszukiwarce

3) dobre słuchawki grają dobrze, jeśli źródło jest dobre. Jak źródło jest do bani (kiepski walkman, tandetna karta muzyczna , słabe jakościowo mp3), to dźwięk ze słuchawek będzie oddawał mankamenty zapisu. Więc zastanów się, czy na mp3 potrzebujesz lepszych słuchawek - to coś, jak wkładanie foteli z mercedesa do wartburga - niby wygodniej, ale nadal trzęsie i kopa nie ma...

ze słuchawkami to:

1. większość rzeczy z kompa brzmi tak syfnie że przestaniesz tego wogóle na dobrych słuchawkach słuchać

2. do lepszych słuchawek to już praktycznie koniecznie wzmacniacz

3. słuchawek niemożna !!!!!!! kupować w ciemno bo to samobójstwo ( może ci niepasować brzmienie i mogą ci nieleżeć

4. opinie traktuj jako wstęp do tego co chcesz posłuchać w sklepie - a następnie kupić

5. z moich typów do 300 zł to ( planowałem słuchawki do sprzętu przenośnego i nieuwzglądniam poprawy jaką wniusłby wzmacniacz ) :

HD 497, koss porta pro, koss ktx pro1, koss ur-40, bartezz poleca grado sr-60 ale mi się wydaje że do kompa to byłaby przesada

W niedlugim czasie jade do kumpla posluchac sobie jak chodzi zestaw hd 555 i audigy 2 ZS :D

Takie pytanie jeszcze - czy ktos kto mieszka w Krakowie moze mi powiedziec czy ktos znalazl w miescie ten kit avt471 ? (i wogule co on daje [ogulnie] - tak jak pisalem jestem narazie Lamka w tej tematyce :P)

Mam takie pytanie - nigdy nie mialem do czynienie ze słuchawkami o budowie otwartej, a słyszalem od kumpla ze jak sie na nich słucha muzyki to słychac ja w drugim pokoju :>

Jak głosno takie słuchawki oddaja dzwiek na zewnatrz :>

Przy słuchawkach otwartych, w ciszy nocnej słychać cię będzie w drugim pokoju, za dnia to raczej nie.

piter z >

Trochę przesadziłeś z tym syfem na komputerze, wszystko zależy od sprzętu na jakim się słucha.

Mam Sennhaisery HD555 i kartę Maya 44 MK2, i gdy słucham na komputerze muzyki to dla mnie nie brzmi ona syfnie. Dobry wzmacniacz zewnętrzny na pewno poprawił by jeszcze brzmienie a nie je pogorszył.

micro

w otwartych uszy się mniej męczą. Fakt, mogą chodzić głośniej niż pasywne głośniki komputerowe :)

ten kit powinieneś dostać na www.avt.com.pl lub na jakiejś krakowskiej giełdzie elektronicznej. Za 100zł i dzień zabawy lutownicą ma się na prawdę dobry sprzęt.

karmaj

wcale nieprzesadziłem - ja ze swojego kompa wyrzuciłem grubo ponad połowe muzyki na mp3 a teledyski to już tylko oglądam i żałuje że niemam jakichś cienkich głośniczków szerokopasmowych bo dałoby się ich wtedy może jeszcze posłuchać :D - wcale nienapisałem że wszystko to syf ale że większość - mp3 128 kbps to sobie zaprzeproszeniem można wsadzić tak samo jak mp3 wyższej jakości tyle że źle przerobione i z wadami a takich jest niestety większość

hd 555 sa dobre, jak na te cene nawet bardzo dobre - do karty dzwiekowej lepiej kup wersje 50 ohmowa a nie 120. Co do karty dzwiekowej . .. audigy jest bardzo slaba brzmieniowa karta ale i tak lepsza od tej zintegriowanej (ktora jset tragiczna). Do grania starczy, ale do grania spokojnie starcza sluchawki jakie masz teraz. Jesli senki 555 podalczysz do badziejskiej karty dzwiekowej prawdopodobnie sie zalamiesz ;) bo uslyszysz wszytko to co maskuja slabe sluchawki. Do muzyki polecam zmienic karte na emu0404 i przy 50 ohmowych sluchawkach hd555 zagra to dobrze nawet bez wzmaka. Czyli senki 555 jak najbarfdziej na TAK a audigy zdecydowanie nie . . . tym bardziej ze i tak na slychawkach wyjsc 5.1/7.1 nie wykorzyzstasz.

Jeśli chcesz tego używać do gier i mp3 to HD555 to trochę "armata na komara" ;)

Owszem usłyszysz zarówno poprawę... jak i pogorszenie. Wspomniane tu już SR-60 podłączałem czasem do komputera i grało to całkiem fajnie gdyby przymknąć oko na to, że słychać było wszyskie szumy i okropne przydźwięki z pozostałych urządzeń....

Polecam Ci słuchawki mniej szczegółowe, lekko ocieplające z trochę jednak niższej półki np. KOSS UR-18(/19), KTX Pro1, PortaPro (te są najdroższe). Może coś z wyższych Philipsów Ci zpasuje.

HD497, UR-40 są bardziej szczegółowe, ale też beda dobre.

Zestaw dobre sluchawki + PC wcale nie musi brzmiec zle ... ja slucham na Sony MDR-F1 i faktycznie bezposrednio z karty dzwiekowej zintegrowanej z plyta to sie raczej nie da sluchac muzyki ale ostatnio poskladalem opisywany na forum DAC PCM2702 i slucham z rownie swietnie znanym na forum wzmacniaczem na TPA6120A2 i jestem pod wrazeniem - nawet mp3 nabralo nowego wymiaru :) I do takiego zostawu ktory nota bene kosztowal mnie jedynie niecale 100pln i troche roboty naprawde pasuja nawet wysokiej klasy sluchwki :) - no moze Staxy to nie ale HD czy Bayery napewno nie beda za dobre :)

Micro

Takie male OT :D - słyszałem ze moden hp_890 od philipsa zostal wycofany ze sprzedarzy - czy orientujecie sie moze czy i kiedy ma on porocic na półki sklepowe, a jezeli nie wroca to czy philips zapowiedzial moze jakis model zastepczy :> (pytam sie was bo nie siedzie w temacie :]

bartezzz >

Co ty tam masz w tym komputerze, że są takie zakłócenia.

Kiedy jeszcze używałem karty zintegrowanej, to w słuchawkach słyszałem zakłócenia gdy nagrywarka DVD pracowała, natomiast przy nagrywarce CD była cisza. Twardy dysk też nie był słyszalny.

Nie wiem jak jest z innymi kartami dźwiękowymi, ale na mojej Mayi44 MK2 nie ma żadnych szumów czy przydźwięków. Gdy muzyka nie gra, to jest absolutna cisza w słuchawkach. Nie słychać kręcących się dysków czy wiatraków. Zero zakłóceń.

Zgadzam się z ChUmlem, że słuchanie muzyki na kompie nie wypada wcale tak źle, a przy jako takim sprzęcie nawet bardzo dobrze.

Ostatnio poskładałem sobie Gainclona i go intensywnie testuję, przez to trochę mniej słucham muzyki na komputerze. Ale wieczorem czy w nocy, nadal zakładam słuchawki i puszczam muzykę z komputera i nie mam żadnych oporów nawet przy słuchaniu mp3 (oczywiście tych dobrze nagranych).

Tu się zgadzam z Piterem Z, że spotyka się dużo źle nagranych mp3, ale też często płyty z których to zgrano są kiepskie. Nie chodzi mi tu o jakiejś trzaski czy zakłócenia, tylko o zaskakująco kiepskie brzmienie muzyki na niektórych płytach.

>Nie wiem jak jest z innymi kartami dźwiękowymi, ale na mojej Mayi44 MK2 nie ma żadnych szumów

> czy przydźwięków. Gdy muzyka nie gra, to jest absolutna cisza w słuchawkach.

> Nie słychać kręcących się dysków czy wiatraków. Zero zakłóceń.

ja na emu0404 mam przydziwieki, coprawda wystapuja one wylacznie gdy puszczam bezglosnego wav'a 0dB a forum 608 jest podkrece na maxymalne wzmocnienie i wtedy slysze nawet przesuwanie okna po ekranie ;) ale sa to warunki absurdalne bo jak przy takim wzmocnieniu puscil bym jakis dzwiek nawet cicho to prawdopodobnie zepsulbym sluchawki albo bebenki ;) - przy normalnym wzmocnieniu lub bez forum608 jest cisza absolutna.

Poza dobra karta i sluchawkami trzeba jeszcze tylko wyciszyc komputer, najlepiej calkowicie czy 0 dB . .. sprawa nielatwa ale mozliwa do zrealizowania.

liamk >

Jak wypada słuchanie muzyki z komputera na wzmaku Forum608 w stosunku do słuchania z samej karty EMU 0404 . Przepaść, wyraźna czy niewielka różnica ?. Jak byś to określił ?. Ta karta nie ma wprawdzie wbudowanego wzmacniacza, natomiast Maya go ma, ale podobno uważa się że EMU oferuje lepsze brzmienie.

I jak w tym towarzystwie spisują się HD555, w porównaniu do innych twoich słuchawek ?.

> Jak wypada słuchanie muzyki z komputera na wzmaku Forum608 w stosunku

> do słuchania z samej karty EMU0404 . Przepaść, wyraźna czy niewielka różnica ?.

na senkach 580 (300-600ohm ) forum 608 dodaje bas oraz troszke pogarsza czystosc dzwieku (w koncu do dodatkowy element w torze audio) . . . ale generalnie calosc lepiej brzmi z forum 608.

na senkach 555 i 497 lepiej wypada bez foruma 608

> Ta karta nie ma wprawdzie wbudowanego wzmacniacza, natomiast Maya go ma,

> ale podobno uważa się że EMU oferuje lepsze brzmienie.

tak emu oferuje lepsze brzmienie, w przypadku sluchawek o niskiej impedancji i emu 0404 wzmak to piate kolo u wozu. Na senakach 580 albo bayerach 880 pewnie maya+wbudowany wzmak wypadnie lepiej.

>I jak w tym towarzystwie spisują się HD555, w porównaniu do innych twoich słuchawek ?.

sa to swietne sluchawki, nie wiem czy to dzieki EAR ale te sluchawki naprawde maja niespotykana przesrzen. Opisalbym to tak: czyjesz sie jak bys mial glowe w kuli o srednicy ok 3m i dzwieki nie dobiegaja tylko z prawe/lewej ale ze wszytkich kierunkow ale wlasnie maxymalnie z odleglosci tego 1.5 metra :/ . Tego efektu przestrzeni nie ma na senkach 580 . .. ale za to 580 potrafia grac znacznei dalej niz te 1.5 metra z hd555.

580 maja tez lepsza barwe dzwieku i sczegolowosc. Do sprawdzania nagran audio i mixowania lepsze beda 580. Warto miec obie pary sluchawk ;)

bartezzz,w biosie jset opcja "spread spectrum modulate" powoduje ona rozproszenie zaklocen EM w kompie - czesto pomaga na takie dolegliwosci. Sprobuj takze przelozyc karte w inny slot . .. a tak miedzy nami to ja sb live i wogle produky creative (emu to nie jest creative) nie uznaje za karty dzwkieowe ;) Audigy 2 i pozniejsze karty da sie wogle jakos sluchac ale wczesniejsze konstrukcje to kleska. Zarowno brzmineniowa jak i sterownikowo-technologiczna.

A która karta generuje silniejszy sygnał (jest "głośniejsza"), Emu0404 czy też Juli@?[mam słuchawki 32 omowe] (z tego co pamiętam Emu ma większą dynamikę, jednak wiadomo... parametry jak jak centymetry w siatkówkę - nie grają).

obie oferuja wystarczajacy ;) tzn. na sluchawkach o spl 100 lub wiecej sluchanie "na maxa" nie wchodzi w gre bo po godznie pewnie stracil bys sluch. Esi ma doadtkowo wyjscia symetryczne a te z zasady maja wiekszy poziom od niesymetrycznych no ale sluchawek bezposrednio po wyjscie symetryczne nie podlaczysz.

moja audigy2zf ma 108 db a mimo to w niektorych filmach (zwlaszcza divix) dzwięk jest zdecydowanie za cichy nawet jak na maxa wezmę głośność... po prostu wtedy mi się wydaje że trzeba koniecznie już mieć wzmaka....

przetwornik c/a (ten najbardziej mnie interesuje) ma w Emu0404 DR, S/N: 120dB, natomiast Esi Juli@ DR, S/N: 112dB, czyli teoretycznie Emu powinna grać głośniej (ale czy tylko od tego parametru zależy "głośność" karty), być może ze względu na wyjście symetryczne ta różnica 7db jest niwelowana i generalnie wychodzi na to, że obie karty generują równie silne nateżenie dzwięku.... zgadzas się?:)

tak sobie rozważam co lepiej kupić wzmaka do mojej karty (denon pma 860 - wiem że to wzmak wielki jak traktor, ale ma dobre wyjście słuchawkowe), czy też kartę Emu0404 (która ma zaledwie o 12 db więcej )... hmmmm no to mam dylement, szczerze mówiąc, to byłem zdecydowany na wzmaka (bo pewnie Emu0404 pewnie podobnie jak Audigy2zf za cicho) ale teraz nie jestem tego już na 100% pewny...

korekta emu 0404 ma 116dB (D/A), [tamta wartośc pochodzi ze stronki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jest to opis przetwornika zamontowanego na karcie Emu0404) i tam w tym opisie jest jak wół 120 db... zatem nie wiem czemu producent podaje (wszedłem na oficjalną stronę emu www.emu.com) inną wartośc...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.