Skocz do zawartości
IGNORED

MG Head DT/OTL Mk III Headphone Amp

janeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zainteresowany (na podstawie opisu urzadzenia) zakupem wzmacniacza słuchawkowego firmy Antique Sound Lab Mg Head DT/OTL Mk III Headphone Amp, jakie są jego walory dżwiękowe, jak "pasuje" do Sennheiser 650, co daje funkcja OTL - może ktoś z Szanownych Forumowiczów ma go, bądź słuchał-będę wdzięczny za informację.

https://www.audiostereo.pl/topic/18064-mg-head-dtotl-mk-iii-headphone-amp/

Wydaje mi sie cos, ze masz szanse byc pierwszy. :-) W Polsce mozna wciaz kupic poprzedni model, szanse na odsluch zerowe, a popularnosc marki chyba tez dosc ograniczona... Poszukaj opinii uzytkownikow na stronach anglojezycznych, tam predzej cos znajdziesz. Jak juz kupisz koniecznie sie podziel z nami swoimi spostrzezeniami! Mnie tez troche "korci" ten wzmak, ale wysoka cena i brak dostepnosci w kraju narazie skutecznie chlodza te zapedy. ;-)

Żaden ze mnie speckalista z tej dziedziny, ale OTL to nie funkcja tylko typ budowy wzmacniacza lampowego.

To skrót od "Output Transformer Less" czyli,że nie ma na wyjściu transformatora, który to powoduje wprowadzenie dość znacznych zniekształceń (nawet te najlepsze). Stosuje sie je dlatego,że lampy są wzmacniaczami napięciowymi stąd pracują na niewielkich prądach i mają problemy z niskoimpedancyjnymi kolumnami lub słuchawkami.

Pokusiłem się kiedyś o wykonanie 'klona' MGHead OTL, w jego pierwszej wersji. Niestety użyłem dostępnych traf jakie miałem (używane TG2/20/666) i nie było to zbytnio dopasowane do moich słuchawek.

Funkcja OTL w tym wzmacniaczu jest robiona dosyć 'dziwnie' ale działa. Klasycznie jest to wzmacniaczyk SE (lampa el84 w układzie triody) z wyjściem realizowanym na transformatorze i sprzężeniem zwrotnym. Przejście w tryb SE wyłącza sprzężenie zwrotne i podłącza do anody lampy wyjściowej kondensator, przez który sygnał jest przenoszony dalej na grniazdko 'otl' i słuchawki. Ot Cała filozofia. Sporo o tym wzmaku można było poczytać na forum www.head-fi.org.

hififreak.wordpress.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.