Skocz do zawartości
IGNORED

Moje pierwsze stojaki DIY-co myślicie?

forrest26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Forum

Ostatnio na forum coś mało się dzieje, więc w wolnej chwili(miedzy klonowaniem a pracą), postanowiłem pochwalić się moim małym rękodziełem. Robili to już przede mną inni, więc czemu nie ja.

Stojaki sam sobie zaprojektowałem(takiego rozwiązania jeszcze nie widziałem), z materiałów do jakich miałem dostęp czyli:

na podstawy granit-szwed 30X26 cm, polerowany z 5 stron i od góry fazowany (faza 15 mm). w podstawach trzy otwory 10mm.

jako nogi 3 rury aluminiowe(anodyzowane), ich długość zależy od kolumny(to chyba jasne)

na górę płyta z MDF 28mm, fazowana od spdu malowana dwukrotnie proszkowo na czarny mat. tak jak granit nawiercone trzy otwory 10mm.

Przez całość prowadzone szpilki gwintowane 8mm i skręcane od dołu i góry nakrętkami.

Między rurami a granitem i MDF specjalne podkładki z tworzywa tłumiącego drgania.

Całość na kolcach, które zostały specjalnie zamocowane(nawiercone+klejone distalem)-nie do ruszenia.

Koszt-bardzo niski(dzięki uprzejmości dobrych znajomych)

A teraz może jakieś fotki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6476-100007569 1170268364_thumb.jpg

post-6476-100007570 1170268362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu jeszcze kilka fotek ale z inną górą 20x20(nowa ma 19x19), bez faz i w kolorze grafitowym.

Ukryta Zawartość

post-6476-100007565 1170268370_thumb.jpg

post-6476-100007566 1170268369_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

WarrioR> tak jak piałem wyżej-jest to rodzaj plastiku. Można zastosować dodatkowo skórę albo korek. Zobaczymy jak się sprawdzi gdy staną na nich kolumny.

Idę do pracy, więc dziś już nic nie odpiszę.

Do wszystkich zainteresowanych budową standów:

Jeśli potrzebujecie gumek antypoślizgowych- jak na foto- mogę pomóc. Mają niesamowitą ,,przyczepność, kolumny nie da się po nich przesunąć. Sredn. 18 mm wys. 3 mm mocowanie na wcisk w otwór śr. 5 mm.

Zainteresowanych proszę o kontakt na priv. [email protected]

Ukryta Zawartość

post-7066-100007515 1170268434_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwszorzędne standy. gratulacje.

A co do mocowania kolumn do standów, to polecam UHU tac patafix. To taka niebrudząca plastelina, którą można przyklejać plakaty do ścian. Nie tylko nie przesunie się kolumna, ale i można za kolumnę stand podnieść.

Niektórzy zarzucą mi krytycyzm ale standy mimo ładnego wykończenia wydają mi sie zbyt "ociężałe".Wiem powiecie że powinny byc ciężkie ale albo dał bym ciensze rurki albo te zdecydowanie wydłużył.

Cokoły sa też grubawe.Nie ujmując nic konstruktorowi zastosował bym terapie odchudzającą, nie koniecznie pozbywając się masy:)

Dawno nie zagladalem do zakladki DIY i dzisiaj postanowilem to zmienic.

Hmm sam sie zastanawiam co napisac w tym miejscu. Tzn pomysl na standy fajny i wykonanie tez ok.

Nie wiem czy wiesz ale zajmuje sie robieniem standow i stoliczkow pod sprzet.

Juz od jakis 2 tygodni nosze sie z zamiarem rozszerzenia mojej oferty o standy z granitu i metalu (bo przeciez nie kazdy musi lubic drewno)

Calosc jest narazie w fazie dopracowania i ale jak juz bedzie gotowe na pewno wrzuce fotki.

Nie chcial bym aby ktos mnie w tym miejscu posadzil o jakies kopiowanie pomyslow itp...

Cześć górek

Zmiana nicka i oferty?? ha,ha

Wiem, że zajmujesz się robieniem standów(za to ja nie), śledziłem kilka wątków z Twoim udziałem i powiem szczerze, że mi sie podobają.

Moje stojaki zrobiłem bo noszę się z zamiarem kupna kolumn podstawkowych, a że zima się przeciągała a dostęp do(w części darmowych) elementów(poza granitem, który również nie był za drogi jak na obecne realia), był łatwy, więc się skusiłem. Opcji było kilka, ale stanęło na obecnej.

Co do kopiowania, to jeśli ktoś ma tylko ochotę to proszę bardzo, bo nie jestem producentem a stojaki wykonałem dla własnej satysfakcji(oraz żeby było taniej).

Pozdrawiam

Wracam do walki z poślizgiem - zamieszczam lepszą fotkę. Kto jest zainteresowany, niech pisze na priv.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że niektórzy(korzystając z okazji), za wszelką cenę próbują w niewłaściwej zakładce(bo jest tu coś takiego jak "ogłoszenia"), wcisnąć coś swojego.

Popraw się porlick, bo pierwszy Twój wpis mnie tylko lekko poirytował ale ten to już ...

Za reklamę się płaci proszę Pana.

Eeee, a mnie się podoba tak jak jest. Przecież staną na tym kolumny a każda kolumna to przecież niezła bryła więc dół będzie ją trochę optycznie równoważyć i razem będzie ołkej. Poprosimy zdjęcia z kolumnami!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.