Skocz do zawartości
IGNORED

Czyszczenie a jakość dźwięku

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przeczyściłem sobie soczewkę w moim cd i okazało się, że ta operacja czyszczenia zmieniła brzmienie mojego systemu. Otóż dźwięk zaczął dobiegać bardziej ze środka głowy ( mam system słuchawkowy ) ale jednocześnie stał się bardziej wyrazisty, rozdzielczy, przestrzenny i troszeczkę stracił na cieple. Ponadto zaczął czytać cdr-y, gdzie wcześniej niektórych nie trawił, szybciej szuka utwory. Oczywiście tego można było się domyśleć ale prawdę mówiąc bardziej mi odpowiadał dźwięk przed czyszczeniem. Jak soczewkę ponownie trochę "zabrudzę" ciepło w dźwięku powraca ale to nie jest już to samo. Czy czyszczenie soczewki lasera w cd może tak diametralnie zmienic brzmienie?

• Redaktorzy

Wszystko zależy czy posiadany CD kupiłeś jako nowy, czy na rynku wtórnym. Jeśli na wtórnym to pewnie po prostu powrócił do brzmiena z czasów nowości.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Igod :) Nie śmiej się . Może royber miał rzeczywiście wąski strumień w danych z powodu brudu i dochodziło do niego 70 % . To możliwe , jeśli CD Roybra miał dobry algorytm odtwarzania próbek.

Jesli poprawiamy stabilizacje zasilania DAC, to tym samym zmiejszamy ilosc błędów jakie się wkradają podczas konwersji. Efekt jest podobny jak opisał Royber, scena staje sie bardziej scentralizowana, dokladna, dzwiek tez przybiera na precyzji. Jesli soczewka była zabrudzona do tego stopnia ze CD nie czytal CD-R, to na pewno to co odczytywał było obarczone sporą iloscia bledów. Myśle ze nie ma sie z czego śmiać, jest to jak najbardziej uzasadnione.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

ale panowie, zwróćcie uwagę że Royberowi bardziej podobał się dźwięk z brudnej soczewki - może to pole do nowych modyfikacji np. takie odpowiednio dobrane przybrudzacze do soczewek ocieplające dźwięk zbyt ostrych systemów...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.