Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny wharfedale diamond 8.1

hoskafrajt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, czy te kolumienki wystarczająco dobrze nagłośnią pokój 19m . Słucham głownie jazz, muzyke klasyczna ( barok ). Mam amplituner Yamaha . W szczegolnosci chodzi mi, czy bas w tak malych kolumnach wystarczy na pokoj 19m. I jak jest z odtwarzaniem szczegolow w tych kolumnach.

https://www.audiostereo.pl/topic/17910-kolumny-wharfedale-diamond-81/

Do 19 metrów powinny wystarczyć o ile nie masz duzo grubych zasłon pluszowych foteli itp. Do Yamahy te głośniki pasują świetnie. Basu jak na swoją wielkość mają sporo. Nie są BARDZO szczegółowe, nikt ich nie nazwie analitycznymi, tymniemniej przyjemność słuchania mają w swojej cenie trudną do pobicia. Do składów barokowych nadają się wręcz znakomicie.

Moim zdaniem 8.1 ma 19m2 to troszkę mało. Miałem okazję je porównywać z Tannoyami M2 i Acoustic Energy AEGIS one. Według moich odczuć graja bardzo przyjemnym dzwiękiem, swietny srodek pasma, dobra stereofonia, duzy dzwiek jak na malutkie skrzynki. Niemniej jednak przeszkadzał mi dosyć skromny bas ( przynajmniej w porównaniu do M2 ), jest kolejnym argumentem przeciw temu, zeby ustawić je w pokoju o pow. 19m2. Jesli miałbym doradzic to prosze rozejrzec sie za uzywanymi AE-1 ( choc praktycznie sie ich nie spotyka:). Moim zdaniem to wybitne monitory i mogę je polecic z czystym sumieniem. Sa bardzo przejrzyste i analityczne, maja śiwetna gore ( kopułki vify ) i szybki, dobrze kontrolowany bas, odznaczaja sie niezła stereofonia i scena. Ale prosze ich posłuchac i wyrobic sobie swoja opinie.

Ale jesli to koniecznie maja byc Warthfardale to lepiej, zeby pan wybrał 8.3 ( choc wiadomo, ze drozsze)

Przeczytaj link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolumny do 1000pln i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) monitory do 600 pln.

Jest tam moja opinia o wharfedale 8.1 i wiele opini o innych kolumnach w tej cenie.

A moze pomyslisz, jak ktos wyzej proponowal o 8.3. Widzialem na allegro ze bardzo spadly ceny nowych kolumn serii diamond 8.X - 500 pln za 8.1 i chyba 1000 pln za 8.3. Nie wiem jak te 8.3 graja ale myle ze bardzo podobnie do 8.1 (zapytaj Ururam Tururam-to Guru od Wharfedale ;-).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:-P

Akurat o 8.3 wiem mało w zasadzie nigdy ich porządnie nie odsłuchałem. 8.1, 8. 2 i 8.4 znam dobrze. Nie sądzę, żeby trójka od nich odbiegała... Ale! Jak komus zależy na naprawde tanich, niezłych i nowych podłogówkach, to może się rozejrzeć za Wharfedale Crystal 30.

Dziekuje za wszystkie wasze opinie. Szczegolnie za zaangazowanie "guru od Wharedale" U.T. :) Kupilem diamondy 8.1 (jeszcze ich nie mam) mam nadzieje, ze sprawdza sie mimo wszystko w moim 19metrowym pokoju i z basem nie bedzie tragedii. I nareszcie bede dobrze slyszal kantaty Bacha , koncerty Vivaldiego, Jobima, ...itd. Do tej pory mialem jamo e550 (podlogowe) i cierpialem straszliwie ...:)

Juz mam. No i jest bardzo dobrze! Słuchalem, na razie krociutko wrzucilem "na szybko" pare plytek...rzeczywiscie bardzo ładny dzwiek, z basem jest wystarczajaco, a wokalami jestem zachwycony. Jazz brzmi rewelacyjnie, zaraz puszczam Goulda....

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.