Skocz do zawartości
IGNORED

Zworka we wzmacniaczu NAD-a

psf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie wiem czy temat nie byl juz poruszany na forum ale mam pytanie,posiadam wzmacniacz NAD C352 z tylu tego wzmaka jest zworka laczaca gniazda PRE OUT i MAIN taka zwykla metalowa.Moje pytanie jest nastepujace czy jest sens zastepowac ta zworke jakims lepszym interkonektem i czy to przyniesie jakies wymierne korzysci?Wiem,ze najlepiej sprawdzic samemu ale na chwile obecna posiadam tylko jeden interkonekt.Czy ktos juz tego probowal i z jakim skutkiem? POzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/17898-zworka-we-wzmacniaczu-nad-a/

-> psf

Moim zdaniem jest sens... sam tak robiłem, gdy posiadałem NADa C320 ;-) Po wpięciu interkonektu (zwykły tani Bandridge 0,5 m) miedzy "pre out" a "pre in" w brzmieniu wzmacniacza poprawilo sie doslownie wszystko... Nie wiem niestety, dlaczego, ale najwazniejsze, ze poprawa była. Kiedyś też z kolegami dokonaliśmy tego eksperymentu podczas odsłuchów NADa C352 ... Wówczas wpiety został StraigtWire Sonata... No powiem tylko tyle, że kolegom biorącym udział w tym odsłuchu poopadaly szczęki :-D Może się odezwą w tym wątku i opiszą wrażenia ;-D

Zresztą sam wyjmij te "gwoździe", wepnij jakiś interkonekt i posluchaj, to nic nie kosztuje... Jak nie usłyszysz różnicy, to wepniesz z powrotem "gwoździe" i po krzyku.

->cwirek2432

Spróbuj, najlepiej - moim zdaniem - wykorzystać do tego interkonekt taki sam, jak między CD a wzmacniaczem (w miarę możliwości krótki ok. 20 cm max) - możesz kupić ( w Twoim przypadku) Copperheada ze szpuli i spróbować ;-)

psf

Jeśli ktoś ma w systemie wzmacniacz NAD? ze zworkami, to wymiana tych zworek na jakikolwiek sensowny interkonekt jest najtańszym sposobem poprawienia brzmienia całego systmu. Miałem okazję uczestniczyć w takich eksperymentach ? różnica była znaczna. Wywalaj zworki!

Pozdrowienia Stempur

Czy jest sens zaraz po przyniesieniu wzmacniacza z salonu, odtworzyc i kozikiem jakim powypruwac te badziewne, miedziane, pokryte (o zgrozo, cyna !) sciezki z obwodow drukowanych i zastapic je polaczeniami p2p ze srebra ?

Alez oczywiscie ! Wszyscy tak robia i sobie chwala. Nowe luty oczywiscie 24k gold za pomoca dmuchawki. LOL,

Dzieki za wpisy :) Czyli jednak warto wywalic zworki :) Mam jeszcze pytanie jakiego interkonektu uzyc zeby zastapic te zworki? Obecnie uzywam miedzy wzm-cd Proteusa ale myslalem zeby wpiac tam jakis inny interkonekt.Jaki moglibyscie polecic IC do tego polaczenia?

mam 320 bee - i mówicie że wymiana tych zworek na kabel przyniesie poprawe ? - hmm mam bandridga PROFIGOLD PGA 4201 który aktualnie jest podpięty z moim cd ale to aż 1 m (wiem zrobiłem błąd kupując właśnie taką długość) przy wymianie CD napewno wymienie okablowanie wtedy może rzuce tego PGA 4201 zamaiast tych zworek ale czy 1 m to nie za dużo ? - no ale jak to mozliwe że dźwięk się poprawia ? ...hm a może dlatego że kabalek nadaje jakąś tam charakterystyke dźwiękowi ? hm zworki nie są czasem bardziej neutralne ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

(P)rinted ©ircuit (B)oard - plyta z obwodami drukowanymi. Wyjscie przedwzmacniacza doprowadzone jest kabelkiem jakims do gniazda zworki z tylu i podobny kabelek biegnie zpowrotem od gniazda na plyte montazowa na wejscie koncowki mocy.

Po prostu trzeba te zworke zrobic na plycie. Mozna zlotym drucikiem, mozna srebrnym.

-> dudivan

No tak, wyśmiać można wszystko i na to nie ma rady. W takim razie powiedz mi, dlaczego do łączenia osobnych preampa i końcówki mocy tosuje się interkonekty, a nie gwoździe długości np. 0,5 m ?? Nie wiem, dlaczego tak "tępisz" próby robienia takich eksperymentów - przecież to prawie nie nie kosztuje, a jak się nie sprawdzi, to można wywalić łączówkę i z powrotem wstawić te ordynarne zwory... Co do stosowania krótkich interkonektów do łączenia poszczególnych płytek we wzmacniaczu - obejrzyj sobie "rozbierane" zdjęcia MF TriVista (lub NuVista, teraz nie pamiętam dokładnie) - tam p. Michaelson zasotosował króciótkie (ok. 5-cm) interkonekty do tego celu... No tak, ale przecież on jest głuchy i kleci jakąś tam budżetówkę dla naiwnych :-/

-> psf, baq85

Oczywiście najlepiej jest zastosować jak najkrótszy interkonekt, ja użylem 0,5 m, bo taki miałem pod ręką... Przecież można do tego celu sklecić sobie z jakiegoś Klotza, czy Cordiala krótką łączówkę za psi grosz.

-> stempur

(off topic) Już wróciłeś do miasta ?? ;-) Odezwę się na priva dziś po południu...

>No tak, wyśmiać można wszystko i na to nie ma rady. W takim razie powiedz mi, dlaczego do łączenia osobnych >preampa i końcówki mocy tosuje się interkonekty, a nie gwoździe długości np. 0,5 m ??

A kto kupi gwozdzie za 800 zl i jeszcze bedzie przysiegal, ze "teraz to dopiero slychac" ?

>Nie wiem, dlaczego tak "tępisz" próby robienia takich eksperymentów - przecież to prawie nie nie kosztuje, a >jak się nie sprawdzi, to można wywalić łączówkę i z powrotem wstawić te ordynarne zwory...

Tylko po co robic gorzej, jesli mozna lepiej ?

>obejrzyj sobie "rozbierane" zdjęcia MF TriVista (lub NuVista, teraz nie pamiętam dokładnie

NuVista - od nuvistora - taka zminiaturyzowana lampa.

Jooo....wpialem sobie dzis najtanszy inter i kurde slychac roznice :D. Moze nie jest ona jakas kolosalna ale jest :)). Najbardziej to zmienil sie basik, stal sie glebszy i jest super :D, trza bedzie chyba koopic jakis lepsiejszy interkonekt i bedzie gitek :) Pozdroofka ;]

a może ma ktoś na sprzedaż krótki kabelek DIY i chce się go pozbyć ? albo zrobi mi coś za pare groszy ? (dosłownie za pare groszy - bo kasy mało) - sam nie zrobie bo lutownica w moich rękach to zbrodnia ;) normalnie cierpliwości nie mam :P

(...)chociaż mam jeden kabelem bandridga z serii profigold 2xRCA i Jack z tym że końcówka jacka umarła, może rozdzielić kabelek i z 2 stron zrobić RCA ? tylko gdzie dostać chinche do prfi golda ? a może uciąć z 2 stron i zastosować jakieś nowe chinche ? - jakie polecacie ? - taką robote to bym już chyba koledze zlecił :P - a kabel nie jest za gróby. Może coś z allegro ? albo innych internetowych sklepów ?

Miałem kiedyś w domu wzmacniacz zintegrowany RI Audio, modelu nie pamietam, ale kosztował ok 2500zł w detalu. Po wymianie identycznych zworek na kabel AQ Anaconda, poprawa była bardzo znacąca. Pytanie, czy przy tańszym kablu gra będzie warta świeczki (Anaconda to jednak koszt ok 3000zł, czyli więcej niż sam wzmak :-).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

baq85>

Ukryta Zawartość

Katalog > akcesoria > konektory > cinch

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

>>>psf

przepraszam że tak zaśmiecam Twój wątek, ale zaciekawiło mnie to (mam nadzieje że nie masz mi tego za złe:))

- to jest to co (w pośpiechu) znalazłem na allegro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co powiecie o tym ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chyba wystarczy ? - zostawić fabryczne gniazd a chinch i kupić tylko 2 czy wymienić wszystkie 4 aby były jednego producenta ?

Ukryta Zawartość

Wywaliłem właśnie zworki ze swojego Nada 306 i wpiałem interkonekt DIY nakablu mikrofonowym Klotza i wtykach Nakamichi. Efekt jest więcej niz zadowalający:))))))) Poprawa wszystkich zakresów i przestrzenności. Zachęcam do eksperymentowania.

P.S. Którys z forumowiczów twierdził, ze ten MOnacor jest zrobiony z kabla Gotham.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

To mi Krzych pokazal ze mozna wymienic zworki w moim NADzie 352. I to mi opadla szczeka. Nie ma sensu klucic sie czy to cos daje. Jest to bardzo latwa rzecz do sprawdzenia. U mnie dzwiek poprawilo to znacznie. Teraz mam wpiete zamiast zworek kable XLO 150 ktore czekaja sobie na sprzedaz w gorszych czasach. Szczerze powiedziawszy jako, ze kupilem je kiedys okazyjnie to warto moim zdaniem troche zainwestowac i zrobic sobie jakis interkonekt zamiast zworek.

Niedowiarkowie niech po prostu sprawdza :)

Popieram:) Ja od wczoraj siedzę ze szczęką na kolanach:)))

Na poczatku zauwazyłem, ze dzwięk stał sie gładszy, ot niewielka poprawa - pomyslałem. Ale jak to sie mówi, im dalej w las, tym więcej drzew. Zauważyłem, że na nowo odkrywam niektóre płyty. Kulturalniejsze wysokie tony, pełniejsza srednica, poprawa głebokości i barwy basu, precyzyjniejsza scena. TFF (Tapping Foot Factor) osiągnał rekordowy wspólczynnik ;))))))))

Nie twierdzę, ze w kazdym systemie efekt bedzie taki sam, ale u mnie osiagnałem to, czego długo szukałem:)

:) Ciesze sie,ze watek sie rozrasta.Tak myslalem,ze zastosowanie IC moze przyniesc jakis efekt ;) U mnie po wpieciu zwyklego IC nastapila poprawa tj.dzwiek nabral wiecej powietrza i jest troche b.wygladzony ale mi to akurat opdowiada.Przeprowadze jeszcze eksperymenty z lepszym IC i zobaczymy,narazie jest obiecujaco:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.