Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy GRADO RA 1

pcstud

Rekomendowane odpowiedzi

Z duzym zainteresowaniem sledze roznie watki na forum poswiecone wzmacniaczom sluchawkowym (szczegolnie konstrukcjom typu DIY) i wydawalo mi sie, ze mam juz wyrobione zdanie na temat tych konstrukcji. Zupelnie jednak zbil mnie z tropu wzmacniacz RA 1 ktory jest... bateryjny. Jak to sie ma do tych grzejacych sie lampowych "potworow"? Gdyby wzmacniacz nie byl firmowany przez Grado pomyslalbym, ze to tylko jakas zabawka ale nie podejrzewam o to tak znakomita firme... Wyjasni mi ktos ten fenomen? O co tu chodzi? ;-)

pcstud

https://www.audiostereo.pl/topic/17824-wzmacniacz-s%C5%82uchawkowy-grado-ra-1/

To że jest bateryjny to moze i ma swoje techniczne plusy... ale zabudowa!Ta to jest bardzo ciekawa!Śmiech na sali.... Grado moze walic wysokie ceny za pusty środek... a rodzimy producent juz byłby okrzyczany jako zdzierca...

Nawet niema co opisywac... jeden podwójny scalak za 4 ZŁ w wysokoomowej aplikacji.

Miękki relaksujący dzwiek bez jakichkolwiek aspiracji wydobycia lepszego dzwieku ze słuchawek Grado.

Jest to pewna ciekawostka,słuchawki robia niezłe a wzmak średniak.

Zasilanie bateryjne jest swietnym rozwiazaniem. Sluchalem taniego przedwzmacniacza phono firmy Aura z zasilaniem bateryjnym (chyba 4 baterie 9V) na gramofonie Aura z tania wkladka Grado i dzwiek byl wyborny na plytach analogowych. Cd player za 17 tys. zl wysiadl w przedbiegach (porownywane byly te same nagrania deutsche grammophon muzyka operowa z analogu i odpowiednik na CD). Ze wzmacniaczem sluchawkowym moze byc podobnie. Tylko nie dajmy sobie wciskac astronomicznych cen za takie zabawki. Faktycznie sa proste, bo odpada cala sekcja zasilacza tradycyjnego. Czy $350 za Grado RA-1 to duzo - nie wiem, ale znam drozsze pre sluchalkowe na tradycyjnych zasilaczach ;) Trzeba by porownac...

• 2 lata później...

Chciałbym odświeżyć wątek. Od dłuższego czsu posiadam klona Grado RA-1. Niedawno kupiłem Shure E2 o impedancji 16 Ohm. Czy mogę podpiąć je pod RA-1? Zależy mi również na porównaniu klona z oryginałem. Czy ktoś z Krakowa posiada taki sprzęt i skory byłby do porównania? Ze swojej strony zaoferować do odsłuchu mogę również Grado SR-125

Kiedyś kupiłem tego JRC z ciekawości w sklepie elektronicznym, 3,50PLN mnie wyszedł. Gra przyjemnie, ale takim śmiesznym dźwiękiem, strasznie przeciąga frazy i brzmi jakoś tak cukierkowo, ale raczej w złym tego słowa znaczeniu. Oczywiście, "architektura" układu jest uzasadniona troską o czas grania na jednym komplecie baterii.

michal bylem dzis u senicza

poprostu nie mam slow jak gra wzmak lampowy jego dziela- poprostu poezja

a kiedy podlaczy sie jego maranciunia to juz wogole nic sie nie mowi tylko slucha i slucha

jutro obszerna relacja , dzis juz nie mam sily

ale na koniec powiem ze poprostu nie mam slów..................................................................

intuos, 9 Wrz 2007, 23:48

>michal bylem dzis u senicza

>

>poprostu nie mam slow jak gra wzmak lampowy jego dziela- poprostu poezja

>a kiedy podlaczy sie jego maranciunia to juz wogole nic sie nie mowi tylko slucha i slucha

>

>jutro obszerna relacja , dzis juz nie mam sily....

intuos jakie wzmacniacze słuchawkowe słyszałeś wcześniej dla porównania ...

na szczescie wiele osob z moich znajomych nie zawraca sobi pupki tym forum i na odsluchach u tych osob mam swiety spokoj z utartymi schematami testow i ich opini z forum, potem opisze co slyszalem...jak wyzej

Ja bym się chętnie umówił na odsłuch w bardziej kameralnych warunkach niż Audio Show, może być u samego budowniczego. ;) W sumie też jestem na kupnie jakiegoś lampiaka, tzn. już mam kupić, a potem znowu plany mi się zmieniają, myślę o zbudowaniu, ale czas schodzi na czymś innym, i tak w koło Macieju. :D

co tu duzo mowic , wzmak Senicza i wszystkie jego dziela maja to cos w sobie, kiedy sie ich slucha dech zapiera jak duzo powietrza jest w utworach i jak te slabe sa dobrze nagrane ...jednak.

bez slawka wszystkie moje polyty w domu wydaly sie plaskie i smutne

Bateryjne wzm sluchawkowe maja zalete w postaci braku brumu z zasilacza. Nie trzeba ciagnac odpowiednio masy gdyz bateria ma czysty prad wiec i bledy nie sa slyszalne. Wspolczesne sluchawki maja tak duza skutecznosc ze najmniejszy brum jest swietnie slyszalny. No i mozna takie cos zabrac do parku czy rendke. Jka panienka zbyt duzo gada to se mozna posluchac na lonie przyrody.

ptx, 10 Wrz 2007, 16:57

>intuos

>jeżeli wzmacniacz jest faktycznie taki dobry jak to opisujesz to zwracam seniczowi honor :)

jezeli masz dobre zrodlo to jedyne co wyczytam na twojej twarzy po podlaczeniu go do toru ,to usmiech od ucha do ucha na twojej twarzy i zamkniete oczy, a czemu zamkniete bo powietrze w nagraniach tak zludnie oddaje przestrzen ze chcesz sie w czuc w atmosfere i sobie to wyobrazic

Ten temat dotyczy wzmacniacza Grado RA-1 zasilanego bateriami - nie posiadającego żadnych lamp. Jeżeli chcecie porozmawiać o lampiakach to proszę bardzo ale pilnujcie porządku. Kupiłem RA-1 jako ciekawostkę, lampiaka też mam ale nie o nim tutaj chciałem pisać. Chcę jedynie sprawdzić czy mój klon gra jak oryginalny.

• 2 lata później...
  • 8 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.