Skocz do zawartości
IGNORED

Lutowanie miękkie teoria i praktyka

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

dobra korwin, chwila oddechu. te wszystkie luty dech mi zapieraja. powiedz moze jeszcze raz, cobys zrobil z majo, gdyby majo byl pod reka. jak to bylo? trzech kopie, trzech patrzy komu dokopac ze swiadkow? jakos tak, nie?

Korwin, w celu kontynuuacji dzielenia sie swoja (jak wszyscy widzimy penetrujaca glebie zagadnienia) wiedza w tym jakze fascynujacym temacie, opowiedz nam jeszcze o temperaturach, nominalnych, zalecanych, maksymalnych i innych przy lutowaniu. Mozesz tez nas zaskoczyc przydatnymi informacjami dotyczacymi roznych produktow oraz narzedzi potrzebnych w podniecajacym hobby lutowania. Moze jakas rekomendacja fajnych lutownic z polskiego rynku, takich z regulacja temperatury i jej wskaznikiem, z odkurzaczami praktycznymi przy odllutowaniu i wreszcie cos o srebrze, a nastepny temat moze byc o pokrywaniu miedzi i ich stopow srebrem, zlotem i platyna. Masz jeszcze mnostwo do napisania.

mcgyver, przyjacielu, bez jaj.

ktoren facet z rocznika przedwojennego pisze tak: Wiedzę o kobietach czerpie się z praktyki stawiając raczej na ich jakoś a nie ilość. Polecam przy tym metodę samotnego myśliwego, agencje towarzyskie są raczej nie wskazane, chyba, że preferujesz tak zwany gruppen sex , którego nie polecam.

i gdzie tu przegiecie:-) od razu pomyslalem sobie, ze ten lut miekki oraz praktyka lutu miekkiego to bedzie moj ulubiony watek.

poza tym, zauwaz, mcgyver, jesli uwazasz, ze to przegiecie: facet bardzo stara sie stawiac przecinki. tak bardzo, ze przed kazdym ze stawia przecinek. nawet w 'chyba, ze'. tu akurat stawia sie przecinek przed 'chyba'. mlody jest ten nasz korwinek, mlody i glupi. a jak ma zastawke i jest mlody, to tym bardziej powinien wybierac sobie spokojniejsze dyscypliny:-)

ech, korwin, korwin...

majo

Chcialem ci podziekowac za konstruktywna krytyke i wsparcie ktore udzielasz na forum :>

Ale mam mala prosbe i ktora pewnie przyniesie ci wiecej chwaly i powazania.

Slyszales o nagrodach darwina?

W takim razie sprobuj taka zdobyc.

Nie powinno byc to zbyt trudno dla Ciebie....

Tinol jest bardzo plastyczny można go przeciągać na zimno na przeciągadle złotniczym stopniowanym co 0,33mm

uzyskując w ten sposób materiał o węższym przekroju Jeśli idzie o luty miękkie najniższą tt [ 117 st C]ma lut o składzie 50%In + SN | 25% In + Pb + Sn tt [138] następnie lut 80% In + Ag +Pb tt [156.7] 100% In tt [156,7] 90% In +Ag tt [230 ] 5%In +Ag +Pb tt [280-285] 5%In +Ag +Pbtt [290] najwyższą 5% In +Pb tt[315]

Opisu złocenia i srebrzenia nie będzie do ogniowego używa się amalgamatów RTĘĆ do galwanicznego CJANKÓW

STACJI LUTOWNICZO ROZLUTOWNICZYCH niech co niektórzy szukają sobie sami można je kupić w sklepach Internetowych, na Allegro oraz w zwykłych sklepach i hurtowniach na terenie całego kraju dotyczy to także pistoletowych kolb oporowych z dwoma zakresami grzania stałym około 30 W i krótko okresowym około 60 W

A teraz dobranoc Kochane Dziateczki Miś Uszatek idzie naoliwić

piwkiem swoje zardzewiałe części

sporo mnie nie bylo.. widze ze niewiele sie zmienilo.

mcgiver.. moze zwrocisz uwage koledze jazzowi czy jak mu tam. bo gadki majo przy zlosliwosci tamtego pana to maly i nieszkodliwy koloryt. ale co tam, towarzystwo wzajemnej adoracji nie bedzie sobie wzajemnie wchodzic w parade co nie?. zalosne.

reasumujac;

majo, daj na luz :)

korwin, dobra robota. wiele sie dowiedzialem i przyda mi sie to w moim niezgrabnym lutowaniu. dzieki.

jazz. pokrywanie miedzi i ich stopow srebrem, oraz analiza oferty lutownic to maly pikus w porownaniu do mazochistycznego hobby sprzedawania tunerow radiowych za 3 kilo papierow.

Na niepolską w moim przypadku składnię złożyło się między innymi mówienie po niemiecku ukraińsku rosyjsku i

tak zwanym językiem poprostu mieszanina polskiego rosyjskiego tatarskiego i czort jeszcze wie jakiego oraz pewne częściowo wrodzone częściowo pourazowe przyczyny. Ale jakoś z tym żyję żałosne jest tylko to, że ktoś widząc wręcz podręcznikowe objawy nie potrafi wyciągnąć z nich wniosków tak jak by nie miał w swojej klasie nikogo z dysleksją i dysgrafią Dane dotyczące lutów na bazie Indu pochodzą z materiałów opublikowanych przez firmę The Indium Corporation of America . Jak zdobędę namiary na tani ciekawy sprzęt wyślę Ci je mailem dotyczy to również ciekawej specjalistycznej literatury

Pozdrawiam Twoich Bliskich i Ciebie

KORWIN

Nie wiem doprawdy już mi na Ciebie złość przeszła, ale również nie wierzę abyś pod Halą Targową nie zareagował podobnie jak ja i patrzył jak podpity osiłek w biały dzień rabuje bezbronnego a tajniacy o których doskonale, że są tajniakami udają, że nic się nie dzieje i oni tego nie widzą ponawiam spokojnie pytanie co byś

zrobił bo teraz to była obca zupełnie staruszka a jutro mogła by być Twoja Matka ja w takich sytuacjach nie myślę

działam instynktownie myślenie przychodzi potem i albo mówię sobie dość albo świadomie z zimną krwią masakruję prawie do kalectwa aby mając taką nauczkę nie próbował skrzywdzić kogoś po raz drugi. Może to nie

jest moralne ale jest przynajmniej skuteczne

Korwin

Drogi sabatielu:

Byly zawsze dwa warianty. Jednym byla przynaleznosc do partii i niefortunne zasniecie na sali, lub bak w nieodpowiednim momencie ku ogolnej konsternacji i pozniejszym laniu drewniania linijka po lapach doroslych badz nie badz facetow-czlonkow za nieodpowiednia postawe wobec stalinowskich wymagan prerz samego przewodniczacego w towarzystwie kilku bulgarek jednoczesnie spozywajacych soczyscie im kapiace na biust pomidory. Drugim wariantem byla nieprzynaleznosc do partii i w przypadku typowego fajtlapy wariant pierwszy laczyl sie wspolnym efektem wlasnie z tym drugim dotyczacym notorycznego i przyslowiowego wlasnie fajtlapy i kretynskiego nygusa. Tym efektem byla oczywiscia ciagla paranoja spisku, tworzenia sie klik i poczucia ciaglego zagrozenia badz utraty legitymacji partyjnej i wstepu do fajnych sklepow z lepsza czysta, badz bezsensownego znalezienia sie w areszcie bardziej na posmiewisku, niz na przesluchaniu, badz egzystencji w ciaglym strachu i wyimaginowanych zagrozen. To co charakteryzowalo tez fajtlape, to niezreczne i niewyrafinowane poslugiwanie sie osobami trzecimi w banalnych i przede wszystkim idiotycznych czynnosciach, ktore same byly rezultatem chorej wyobrazni fajtlapy o stanie rzeczywistym. - To tyle a propos formacji wzajemnej adoracji, oraz wyimaginowanych prowokacji na naszym forum.

Co do tunerow, najlepia sprzedaja sie te w okolicach $4500 za sztuke. Na ktory masz ochote?

Co do masochizmu, czesto slysze ze samo zycie w Polsce jest jego najlepsza definicja, ale sam ty Sabatiel, nie jestes jeszcze w stanie mnie do tego calkowicie przekonac.

Dzień Dobry.

Postanowiłem się nie mieszać i ciagnąć poprostu swoje byleby do przodu, komu się temat nie podoba niech poprosty nie czyta, ma jakieś cenne uwagi niech się nimi podzieli, angielskojęzyczna, rosyjska a nawet polska

literatura może czasem tylko rozrzucona jest wyjątkowo bogata , tutaj pragnę umieścić same jedynie podstawy na odsyłacze i bibliografię przyjdzie czas przy podsumowaniu i tak będę musiał to skorygować przeredagować

i umieścić w jednym zwartym poście aby informacje nie były a logicznie porozsiewane

Wracam późnym wieczorem

AMF

Korwin

drogi jazzie :P

kompletnie nic a nic nie rozumiem z tego co piszesz. tyle tam takich.. sam nie wiem jak to nazwac. to tak jak bys napial wszytkie muskuly, a te rozerwaly by koszulke peczniejac bez konca, az jeden z miesni czworglowych uda urwal sie z przyczepu i zdzielil cie w lep nokautujac na miejscu:) jestem zawiedziony. czlowiek sie wysila, a tu taki numer.

tak wiec drogi jazzie..

aha jeszcze jedno.. sorki korwin za zasmiecanie watku.

juz spadam. co milalem do napisania juz napisalem. bez urazy:) czekam na kolejne twoje wpisy.

penie jazz i inni sie beda tu pultac, ale ja juz nie bede ci tu przeszkadzal :) trzymaj sie bracie.

sebatielu, przyjacielu, lutuj dalej. dobrze lutujesz. smialo. lutuj na zimno, lutuj na goraco, lutuj jakbadz, lutuj kogo chcesz i gdzie chcesz. lutuj. w lutowaniu mozna odnalezc wiecej niz nawet korwin (jak zastawka, synu?) przypuszcza.

>Korwin

Mam do Ciebie pytanie, bo widac spec od lutowania z Ciebie niewaski...

Musze przylutowac drut stalowy nierdzewny, cieniutki (0.2 mm), izolowany teflonem, do mosieznej, zloconej koncowki zenskiej, takiej jak w zlaczach komputerowych. Jak to zrobic? Jaki lut, jaki topnik?

Pozdrawiam

Lut musi zawierać Ind [indium ] 50% In + Sn temperatura topnienia tt 117 stopni C

100% In ........................................ tt 156,7

5%In + Ag + Pb................................tt 290

topnik wystarczy kalofonia aktywowana lub pasta [ specjalna do lutów z indem .

Zwykła kolba lub pistoletowa.

Lutami tymi lutyje się aluminium, wolfram, monilibden, nikiel, Złoto, STAL NIERDZEWNĄ, Pallad, platynę, german,

krzem

Ten temat na tym Forum zakończyłem [ zpowodu chamstwa niektórych uczestników} dla Ciebie robię wyjątek,

jest to pierwszy i ostatni po kilku dniach możesz to co jest tutaj wklepane +nowe oglądać na q-audio.

Korwin

Luty z Indem i topniki mogą mieć pod adresem www.cyfronika.com.pl lub będą wiedzieć kto ich sprzedaż prowadzi pridukowane są [w każdym razie kiedyś były] przez firmę The Indium Corporation of America

Korwinie, widze, że nie masz łatwego życia w tym miejscu :)

Kopernik, Kolumb - oni też nie mieli łatwo w życiu :)

Mam pytanie: czy zgodzisz się na zebrać całą Twoją wiedzę na temat lutowania piękkiego i zezwolić mi na jej publikację na mojej stronie? Chyba same zalety takiego rozwiązania: nikt, kto nie będzie chciał - nie musi czytać; chętni przeczytają z dreszczykiem emocji, a Ty nie zjesz tyle nerwów.

Pozdrawiam

Zgoda

Potrwa to rochę ale nic się nie martw damy sobie radę , w tej chwili jestem nieco zajęty pracą niewolniczą 5złp

za A4 przekładu Vanitas vanitatum et omnia vanitas [marność nad marnościami i wszystko marność ] podaj mi namiary na swoją stronę . Warunek mam tylko jeden konieczny i wystarczający, będziesz musiał z niej przepędzaj chamów, poprostu nie mam siły się z nimi użerać czas muszę poświęcić na coś zupełnie innego między

innymi pozbycie się palnika wodorowotlenowego [CCCP Efekt 80 ] i narzędzi po byłej pracowni złotniczej.

Pozdrawiam Twoich Bliskich i Ciebie

I dziękuję za piękne obrazki

Korwin

Korwinie, mógłbym powiedzieć "dziękuję bardzo", ale powiem raczej "jupi!" :)

Namiary na moją stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chociaż w obecnej chwili staram się przywrócić ją ponownie do stanu użyteczności publicznej po wielkim BUM serwera (więc jak już tam wskoczysz - to proszę, bądź wyrozumiały :)

Pozdrawiam gorąco,

razemz z rodziną - która w rewanżu pozdrawia Ciebie i Twoich (hihi)

sir_maciej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Korwinie drogi, Twoja emigracja z naszego forum byłaby stratą niepowetowaną, przykro mi że nieopanowane i bezmyślne chamstwo skłania Cię do takich kroków. Jesteś ciekawą osobowością i dysponujesz imponującą wiedzą i doświadczeniem, w konfrontacji z Tobą i paroma innymi forumowiczami chamstwo to tylko margines, śmieci które trzeba zamieść i wyrzucić, a jeżeli się nie da to ZIGNOROWAĆ albo używając przycisku, albo po prostu nie reagować.

Mam nadzieję że będzie mi dane jeszcze czytać Twoje wpisy a może i nawet poznać osobiście.

Pozdrawiam

Grafton

>Korwin

Waśc sie nie daje.... u mnie nikt nawiedzony sie nie wpisze bo go ... pa,pa....

=======

Na zachodnich forach rozpisuja sie ci którzy mają cos do napisania... maja wiedzę... a reszta słucha..[czyta] jak świnia grzmotu..... a pózniej sie okazuje [ u nas] że gainclone jest h-End.. jaja....sie narobiło...

=======

>Korwin

Serwisówke mam i puszcze w środę!

Chłopie ja Cię poprostu kocham, a przysięgam że nie jestem gejem . W życiu jest czas orania, czas siania, i czas

olewania i właśnie dzisiaj olałem wieloletniego jurora muzycznowokalnych festiwali nazwisko raczej znane bo często pojawia się w moich mailach w DW obok Irka Malinowskiego i Andrzeja Zaryckiego. Może jak będę na AGH-u uda mi się zrobić generalny przegląd ich śmietnika to znaczy wszystkiego co z lampami jest związane

Pozdrawiam gorąco

Zbyszek

Oprócz lutowania mam trochę informacji na temat mikrofonów do Uherów to trochę do nieśmiertelnego dołożę.

w , www.cyfronika.com.pl mają trochę niezłych lutów i doskonałych topników do koloru do wyboru.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.