Skocz do zawartości
IGNORED

Zerowy błąd prowadzenia wkładki

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Vinyldemon skoro juz jesteś to pozwole zadać Ci znów pytanie, hm chyba powinieneś pobierać opłaty. Mam tego śmiesznego Ortofona Om 30 ze złamaną igłą, wiem ,że to nie szczyt , ale przynajmniej nie ryje płyt dopuki nie nauczę się gamofonu nie chcę wchodzić wyżej, kupiłem narazie Sumiko Oyster tak ,aby coś grało. Pytanie brzmi czy jest sens wymieniać igłę w Ortofonie czy to bedzie podobna klasa dzwieku lub jak kto woli brak klasy?

yoalos

To zależy jak z kasą sobie radzisz,jak możesz wysupłać na igłe do Ortofona to kup,będzie to nowe doświadczenie i porównasz do Sumiko,ja wychodze z zasady że "najlepiej samemu usłyszeć".Do Ortofonów nic nie mam poza ceną, bo niestety firma droga w porównaniu do konkurencji i te niskie modele graja tak troche jednostajnym dźwiękiem,no ale czego wymagac od wkładki do 500zł.Zresztą w tym przedziale cenowym jaki Cie na razie interesuje to już dawno nie siedze.Niestety z wkładkami jest troche tak jak z kablami,podobny przedział finansowy podobne granie,dopiero przeskok ze dwa oczka wyżej daje wyraźnie słyszalne efekty, a nie "efekty na zasadzie może lepiej, ale sam nie wiem"

Vasa

Nie myślę o ramionach tangentialnych , bo to oczywiste.

Interesuje mnie ramię klasyczne, np B.J Parallel Tracking Arm zrobione przz Burne-Jones &Co LTD w latach pięćdziesiątych, czy Garrard Zero Arm

Ja wiem tylko o tej dwojce. Przy czym pierwsze to zlom i zabytek - wyglada jak ramie od patefonu z tuba i zdaje sie pracowalo wmono z naciskami rzedu kilkadziesiat G. W sumie dziwna sprawa, ze po chyba udanym modelu Garrarda nie podchwycono paleczki. Wszyscy rzucili sie na ramiona tangencjalne, zwlaszcza japonczycy ze swoimi plastikowymi tandeciakami a ani w w przypadku tandeciakow ani Air Tangentow problem nie zostaje zredukowany naprawde do zera. Dodatkowo w przypadku tangencjalnych dochodza nowe problemy ("co by tu jeszcze spieprzyc, panowie, co by tu jeszcze...?").

Czytałem, że ramię było drogie i precyzyjne w produkcji, stąd nie osiągnęło takiej popularności. Ale brzmieniowo jest kompletnie zaskakujące. Kolega twierdzi ( nie sprawdzałem), że 47 lab wypuściło teraz takie ramię za 1600 bugsów

Ze slow producenta co prawda wynika, ze jest tam "rotating head" ale chyba nie chodzi o redukcje bledu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>didivan

już było na ten temat, ale ta bzdura ciągle jest wyciągana.

"Straight arm has tracking error, but it is far less damaging to the signal than the strong inside force caused by the offset angle."

Przytaczam to zdanie z nieszczęsnego linka, żeby każdy kto chce/może zobaczył na własne oczy jak te pajace bredzą. Sam nie wiem czego tu więcej: ignorancji czy bezczelności.

Powiem krótko:

1) Twierdzenie, że błąd prowadzenia ramion prostych (a będzie to zwykle ponad 20 stopni) jest mniej "niszczący" dla sygnału niż siła dośrodkowa ramienia prostego jest gruntownie fałszywe. Kto chce niech sprawdzi czytając Baerwalda i Lofgrena (też było na forum z linkiem do oryginałów ich prac) jak ogromne sa zniekształcenia gdy nie ma kata korekcji tzn. gdy ramię jest proste.

2) Ale może ramię proste rzeczywiście nie wykazuje siły skatingowej? To tez jest całkowita nieprawda. Pisałem o tym niedawno po raz nie wiem który. Powtórzę jeszcze raz: SIŁA SKATINGOWA POWSTAJE WSKUTEK TEGO,ŻE STYCZNA DO SPIRALI ZAPISU (ROWKA) W PUNKCIE GDZIE ZNAJDUJE SIĘ IGŁA W OGÓLNOŚCI NIE POKRYWA SIĘ Z KIERUNKIEM IGŁA-PIVOT (OŚ OBROTU RAMIENIA OBROTOWEGO). Siły skatindowej nie ma tylko u ramion stycznych ("tangencjalnych" - w jakim to języku?) bo wtedy sie pokrywa. AMEN

Prosze wszystkich zainteresowanych: Czytajcie na ten temat, zrozumcie i nie bądźcie okpiwanymi ofiarami ignorancji. Nawiasem gdy ostatni raz zajrzałem na strone z tą reklamą to cena była $700 (ze znaczącym dopiskiem: We do not sell to USA)

Profee

To ramie sakury (pierwszy raz je obejrzałem) rzeczywiście wygląda jak żuraw z jakiegos mazowieckiego skansenu.Nie przekonuje zupełnie

Ramię z Garrarda Zero 100SB ma dwa anyskatingi .Osobny na eliptyczną i sferyczną igłę. Regulowaną wysokość ramienia.

Ramię składa się z dwóch równoległych (w poziomie) płaskownika i pręta i obrotowo osadzonej na nich oprawce wkładki, co powoduje zmiane kąta oprawki w trakcie odtwarzania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, przepraszam, nie jestem mściwy tylko porywczy. Sam bys sie dudivanie wnerwił jakbyś przemyślał co ci idioci wypisują. Może nie działałbys wtedy na ich korzyść poprzez kolportowanie wiadomości o ich "ofercie".

stefanB

To ramie Garrarda to bzdura jakich pełno w tej materi,jak oni to wymyslili to nie mieli pojęcia o różnych sprawach związanych z mechaniką drgań,po prostu jeszcze sie uczyli.Ta konstrukcja to przeciwległy biegum rozwiązania unipivitowego.Moim zdaniem gramofon mało się nadaje do grania na wysokim poziomie,taka tylko ciekawostka techniczna.

• Redaktorzy

To ramię RS-A1 z rotującą głowicą - rozumiem że towarzyszy temu założenie, że siły oddziałujące na igłę "same" niejako ułożą własciwie głowicę w stosunku do rowka, niwelując błąd kątowy. Jedyna oddziałująca w ten sposób siła, jaką tu widzę, to nacisk ścianek rowka na igłę. Hmm. Widzę tu też możliwe pułapki, np. za głowicą istnieje dźwignia posiadająca masę, która jest wobec niej w różnym położeniu zależnie od aktualnie czytanego punktu na płycie. Następnie, siła skatingu będzie wywierać siłę w kierunku na skręcanie głowicy, chyba że czubek igły znajdzie się idealnie w środku ciężkości układu wkładka - głowica - i chyba też trochę masy z ramienia. W sumie wygląda, że zagadnienia nie da się w ten sposób rozwiązać, gdyż dołożono nowe problemy nie załatwiając starych. Jaka jest wasza opinia? P.S. A Dudleyowi się podobało, jak gra. Może więc mimo dziwacznych założeń nie jest tak tragicznie?

Ciekawe jak wyglada igła tego Dudleya po miesiącu grania na tym ramieniu,może nie zwraca na takie szczegóły uwagi.Gramofon zagra nawet jak się ekstremalnie nie wyjustuje wkładki tylko dźwięk może nie byc w 100% taki jak trzeba,no ale człowiek może mieć już "uszy do wymiany" nie zam osobiście to ciężko mi coś powiedzieć na temat jego osłuchania.Druga sprawa to gdy głowica zmienia kąt, to zmienia się także wartość nacisku igły z racji tego że przeciwwaga zostaje tylko w jednym stałym położeniu.

>vinyldemon

Ramię Dudleya to oczywiście ciekawostka rodem z muzeum techniki.

Szanuję Twoją wiedzę o patefonach i szpilkach do nich, ale (po dziesiątkach godzin naszych rozmow telefonicznych) uważam że twoje wpisy w tym wątku to wylącznie autokreacyjna demagogia. Pozdrowienia.

>vinyldemon

Powtórzyłem automatycznie za toba, ale właściwie (jako facet, który daaawno odstawił gramofon i jeszcze nie wie, czy do niego wraca) nie wiem co.

Dudley skonstruował ramię Burne-Jonesa, czy Garrarda?

>jozwa maryn

Chyba nie czytałes ichniej ideologii. Założenie jest zupełnie inne. Mianowicie, że zniekształcenia powodowane całkowitym brakiem korekcji mają nie być tak szkodliwe ("damaging to the signal") jak zniekształcenia wywoływane przez siłę skatingową (tak dosłownie). Takie twierdzenie jest bardzo dowolne bo nikt takich porównań nie robił . Wiadomo (Baerwald, Lofgren)jaki jest związek zniekształceń z błędem prowadzenia i nikt przy zdrowych zmysłach nie wyrzeknie się korekcji czyli sprowadzenia tego błedu do minimum. Jednak takie twierdzenie ma uzasadniać rozwiązanie, w ktorym ramię jest proste czyli nie ma kąta korekcji (inaczej: cantilever leży na linii igła-pivot). Ich zdaniem bowiem ramie proste nie wykazuje siły skatingowej. A tu kula w płot, bo siła skatingowa powstaje wyłącznie z powodu niepokrywania się kierunku stycznej do rowka w punkcie gdzie jest igła z kierunkiem igła-pivot, a więc w ramionach prostych też występuje! Nie ma jej tylko w ramionach (właśnie) stycznych (zwanych tangencjalnymi).

A dlaczego ramie jest przegubowe (wskutek czego jest ramieniem prostym - kantilever pokrywa się z linią igła-pivot, korekcja spada do zera)? W swych wyjaśnieniach piszą o minimalizacji bezwładności ramienia. W istocie jest nim owa głowica przegubowo połączona z resztą. Podobnie spektakularne zmniejszenie bezwładności ramienia ma miejsce w ramionach stycznych, bo są one lub mogą byc podobnie krótkie jak tu owa głowica. Prawą ręką do lewej kieszeni. A że trudniej , efekt gorszy i drogo? Nie szkodzi, ważne, że inaczej, może sie ktoś nabierze? Słowem ignorancja walczy o lepsze z handlarską bezczelnością, czy może jedna napędza drugą.

Nie, i dlatego nie wypowiadam się na ten temat. Zwrócę tylko uwagę, że de gustibus non est disputandum, albo inaczej podobanie czy niepodobanie sie brzmienia nie może byc argumentem w dyskusji nad tym aspektem sprawy do którego sie odniosłem.

Rozumiem, ze gust to gust, ale gdybys to ramie posluchal i polubil jak spiewa, czy Twoja konkuzja, ze " ...ignorancja walczy o lepsze z handlarska bezczelnoscia..." pozostala nienaruszona?

>koteczek

Jeżeli jest tu miejsce na moj błąd to chyba tylko w tym, ze z braku danych przedstawiających FAKTYCZNE założenia tej konstrukcji opieram się na reklamiarskim bełkocie. Ale tylko on jest dostępny. Czy mając normalne techniczne uzasadnienie niekonwencjonalnej konstrukcji publikowałbyś zamiast niedowarzone rojenia niedouka? (Nie, bo przeciez tylko głupiec nie widzi, że jest głupcem). Trzymając się rozsądku przyjmuję, że tych pierwszych brak.

Gdyby mi się dźwięk podobał to starałbym sie wyjaśnić dlaczego w istocie tak sie dzieje. Może odkryłbym rzeczywistą istotę konstrukcji?

• 6 miesięcy później...
  • Redaktorzy

Spojrzcie, chlopaki, co jest na Allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.