Skocz do zawartości
IGNORED

Buduję bass trap - proszę o uwagi

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pokój ma wymiary 4.3 x 2.6 i 2.5 wysokość. Dzięki generatorowi sygnałów który jest w programie WinISD odkryłem że wzbudza się u mnie częstotliwość 66 Hz. Zresztą wynika to też ze wzorów.

Chcę zbudować dwa lub więcej rezonatory Helmholtza o pojemności 46,3 l. Ta wielkośc mi pasuje bo zamierzam przerobić na bass trapy takie drewniane półki. Ze wzoru wychodzi mi że muszę użyć rury BR o długości 9,08 cm przy średnicy 12,50 cm. Gdybym chciał zastosować rurę o średnicy 1,07 cm to wtedy miała by długość jedynie ok 1,07 cm... to chyba troche za mało żeby działało ??

Pozatym zastanawiam sie ile potrzebuję watoliny wytłumiającej dla 46 l ? Nie wiem ile mam tego kupić...

Może ktoś wie gdzie wokolicach Katowic można kupić watoline i rury BR ? Trochę nie widzi mi się zamawianie czegos takiego przez inet...

Witaj Sebastian

Proste i tanie jak i baaardzo efektywne pułapki basowe można zrobić samemu z paneli z wełny mineralnej, które możesz znaleźć na przykład na tej stronie www.rockwool.pl

Pokrywa się je jakimś materiałem żeby ładnie wyglądało i nie kruszyło się i umieszcza w rogach pokoju.

Dużo informacji znajdziesz również na stronie www.realtraps.com

Tam tłumaczą jakie parametry powinny mieć panele i gdzie je umieszczać żeby jak najefektywniej tłumiły bas.

Pozdrawiam

Marcin

Ps: Jako, że nie jest to najzdrowszy materiał polecam przy pracy z nim założyć maskę i rękawiczki.

66Hz to faktycznie może być upierdliwe; pierwsza uwaga skrzynki muszą mieć sporą objętość od 30l w górę; watolinę sobie daruj - wpływa to raczej na dobroć układu a nie na jego efektywne działanie dla konkretnej częstotliwości, raczej skup się na solidności pudeł (sztywności, szczelność, dobrze się nadaje to tego celu np. mdf 2,2 mm lub grubszy, ściany od wewnątz wyklej matą bitumiczną); średnica portu wpływa na dobroć układu, generalnie użyć standardowych portów ok. 6cm srednicy za 8-12 PLN i przyciąć na odp. długość; i trywialna uwaga uważaj przy poprawnym wyliczeniu długości "rury", tzn., zwróć uwagę na to w jaki sposób wyliczyłeś objętość, czy obu na pewno uwzgledniając grubość ścianek etc ;); no a potem - zadziała albo nie :D

Ależ ja przeczytałem chyba wszystkie wątki o pułapkach basowych na tym forum :)) Nie ma tego zbyt wiele. Na tym forum gada sie o polityce, o kabelkach za 3000 zł ale o akustyce jest niewiele...

Dlaczego piszesz że watoline powinienem sobie darować ? Przeczytałem że dzieki niej mogę rozszerzyć pasmo tłumionych częstotliwości. Może dzieki temu uda mi sie również wytłumiać rezonanse miedzy podłogą i sufitem (68 Hz) a nie tylko między ścianami ?

Stradiwariusz -->

Tzn jak powinienem zastosować tą wełnę mineralną ? Chodzi Ci o rezonator plytowy ??

Zastanawiam się teraz co się stanie jak przegnę pałe i zrobie za dużo tych pułapek basowych. Będę miał wtedy "dzurę" na 66 Hz zamiast "górki" ?

ja swoje rezonantory stroiłem ołówkami. generatorem sprawdziłem częstotliwości rezonanasu pomieszczenia, policzyłem rezonator, potem ustawiłem ponownie częstotliwość która mi nie pasowała i dokładając ołówków precyzynie zmieniałem parametry otworu. dwa ołówki potrafiły już odstroić otwór o średnicy 11cm. powodzenia.

też uważam, że akustyka pomieszczenia może mieć większy wpływ na dzwięk niż niejeden kondycjoner ;)

Jeśli użyję rury BR o średnicy 6 cm to przy obudowie 46,3 l długość rury wg obliczeń ma wartość -0,19...

Przy 7,5 ma już 1,07 cm długości. Czy taka krótka będzie OK ?

Jendrek -->

A czy użyłeś wytłumienia pułapki b. ?

I dzięki za pomysł z ołówkami. Ja mam zamiar zrobić na początku troche za długie rury BR a potem będę je skracał...

>ze sztywnością nie przesadzaj, to nie kolumna, zwykły 22mm MDF spokojnie wystarczy (można też inaczej, potem kombinowałem z rurami PCV jako komorą rezonansową)

>z moich spostrzeżen wytłumienie, czyli rozmycie rezonansu, czyli mniejsza dobroć, zmiejszyły skuteczność rezonatora. w pomieszczeniu 4x5 m mam dwa dośc duże na jedną czestotliwość a całkiem rezonansu nie zbiłem, więc widać, że trzeba masowego ataku na szkodnika.

pozdro.

>nie, nie wytłumiałem.

>skaracanie rury to daremna robota. zanim obetniesz, nie będziesz pamiętał jak było. przy zmienianiu powierzchni otworu słychać gołym uchem jak się dostrajasz do rezonansu.

>jak masz włączony generator na częstotliwośc która bruździ, można chodząc po pomieszczeniu ładnie "wysłyszeć "strzałki i węzły fali, to też jest pożyteczna przy tych zabawach wiedza.

pozdro i powodzenia w bojach.

Nie jest to rezonator tylko pochłaniacz. Panel z wełny mineralnej ma często 100cm na 60cm na 5-10cm. Ważne jest żeby był grubszy - 10cm jest akurat - gęstość też jest ważna - minimum 50kg/m3 żeby porządnie tłumiło. Można złożyć dwie 5cm oczywiście. Tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz taką, która może się nadawać. POkrywasz grubym prześcieradłem i wieszasz w narożniku pokoju. Nie ma takiej możliwości, żeby pułapka ci podbiła jakąś częstotliwość. Jest tu jedna regułą - im więcej tym lepiej.

Na obrazku masz przykłady miejsc gdzie można umieścić panele.

Marcin

post-7117-100008141 1170267521_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać, że miejsca oznaczone nr 1 są najbardziej istotne, więc najmniejsza ilość pułapek jaką zamontujesz to 4, poleca się jednak co najmniej 8.

Poczytaj stronę Ethana Winnera - jest tam mnóstwo pożytecznych informacji na ten temat (przypominam - www.realtraps.com).

Tu jest również strona z jego forum akustycznym - też ogromna kopalnia wiedzy o pułapkach basowych i nie tylko.

Ukryta Zawartość

Ludzie umieszczają tam również zdjęcia z własnoręcznie wykonanymi "bass trapami"

M

Ukryta Zawartość

Stradiwariusz

Zaskoczyło mnie to co piszesz. Z lektury tego forum zrozumiałem że tylko rezonatory Helmholtza potrafią sobie poradzić z niskimi częstotliwościami. Ja w dwóch rogach mam półki z książkami a w trzecim szafę z pościelą. Musiał bym to wywalić żeby zamontować te panele - ale czy efekt byłby lepszy ? W czwartym rogu jest niestety okno okno :((

Na obrazku poniżej widać że przy niskich częstotliwościach panel MONDOTRAPS ma prawie taką samą "wydajność" niezaleznie od tego czy wisi w rogach czy na ścianie. Być może to jest szansa dla mnie...

Ale i tak widać wyraźnie że takie panele jednak radzą sobie najgorzej z niskimi częstotliwościami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak jest umeblowany mój pokój. Za kolumnami i na przeciw nich są gołe ściany. Na dniach wstawię nową ogromną sofę + dywan + jakaś szmatka na ścianę za głośnikami (albo ta wełna mineralna). Za głową będę miał gąbkę z "piramidkami".

Ale nie mam złudzeń że to podbicie basu na 66 Hz zniknie. Myślę że bez dwóch rezonatorów Helmholtza się nie obejdzie. Gdzie powinienem je postawić ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytałem na tej stronie którą podałeś (www.realtraps.com) że ich ustroje akustyczne są zbudowane w taki sposób że wytłumiają niskie częstotliwości, ale średnie i wysokie "zostawiają w spokoju". Dzięki temu nie da się zbyt wytłumić pomieszczenia, choćby nie wiem ile dać tych ustrojów.

I właśnie to mi nie pasiło w Twojej wypowiedzi. Zwykłe oblepienie pokoju wełną mineralną to chyba jednak nie jest najlepszy pomysł. Trzeba przed tą wełna umieścic chyba jakąś specjalną płytę która będzie odbijała średnie i wysokie częstotliwości. Dzieki temu dzwięk będzie naturalny...

Czy ustroje firmy RealTraps są sprzedawane w Polsce ?

"Przeczytałem na tej stronie którą podałeś (www.realtraps.com) że ich ustroje akustyczne są zbudowane w taki sposób że wytłumiają niskie częstotliwości, ale średnie i wysokie "zostawiają w spokoju". Dzięki temu nie da się zbyt wytłumić pomieszczenia, choćby nie wiem ile dać tych ustrojów"

Tak ale "bass trapy". Panele , które są otwarte pochłaniają wysokie i średnie częstotliwości.

"I właśnie to mi nie pasiło w Twojej wypowiedzi. Zwykłe oblepienie pokoju wełną mineralną to chyba jednak nie jest najlepszy pomysł."

Czemu? Wełna mineralna jest najlepszym materiałem pochłaniającym.

"Trzeba przed tą wełna umieścic chyba jakąś specjalną płytę która będzie odbijała średnie i wysokie częstotliwości. Dzieki temu dzwięk będzie naturalny..."

Pytanie w wątku dotyczyło pułapek basowych. Ethan Winer proponuje zamiast rezonatorów Helmotza, strojonych na odpowiednią częstotliwość, szerokopasmowe pułapki basowe pochłaniajace niskie częstotliwości. Na jego stronie (www.ethanwiner.com) można znaleźć plany takich pułapek z podziałem na pochlanianie najniższego i wyższego basu (różnią sie odległościa płata wełny od deski/sciany), ktore są szczelnie zamknięte. Są tam także panele służące do wytłuminia wysokich i średnich czestotliwości które są otwarte, welna mineralna obita jest tam tylko w materiał ozdobno-antypylący.

"Czy ustroje firmy RealTraps są sprzedawane w Polsce ?"

Raczej nie.

Pozdr.

Bartek1

Czyli panele takie jak MONDOTRAPS to klasyczny rezonator płytowy ? W takim razie zmyliła mnie wypowiedz Stradiwariusza. Z jego wypowiedzi wywnioskowałem że nawet te panele które umieszcza sie w rogach to jedynie wełna mineralna. Jeszcze nie ogarnąłem tego co jest na stronach Ethana Winera - dużo tego jest.

A jeśli chodzi o rezonator płytowy to jak sprawić żeby działał szerokopasmowo ? Na tym forum znalazłem opis r. płyt. Xajasa który podawał nawet wzory do dostrojenia r. płyt. do wybranej częstotliwości. To jak to w końcu jest ?

A czy można zbudować rezonator płytowy który jednocześnie pochłania średnie i wysokie częstotliwości ? To by mi najbardziej pasowało. Umieścił bym to za kolumnami i za jednym zamachem pozbył bym się rezonansu na 66 Hz oraz odbić od przedniej ściany...

Posłużę się linkami bo nie wiem czy do wszystkiego dotałeś na tych stronach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatni link zawiera plany.

Wysokie i średnie oprócz pochłaniania dobrze jest rozpraszać (dyfuzory). Najlepiej zrobić trochę paneli pochłaniających, trochę rozpraszajacych i dopasować do swojego gustu i pokoju. Zbyt dużo tłumienia robi pokój "martwym".

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bartek1

A jak oceniasz skuteczność pułapki basowej takiej jak na obrazku ? Na stronie Ethana pisze że to działa na niskie częstotliwości. Niestety ja englisza uczę się w sposób "naturalny" ;) i dlatego nie jestem pewien czy dobrze to odczytałem.

Chciałbym umieścić te 60 x ok 200 cm kawałki wełny mineralnej nie w rogach pokoju (bo tam mam juz szafy) ale w rogach miedzy ścianą a sufitem - za mną i przede mną. Takie rozwiązanie było by chyba najtańsze. Niestety nie wiem jak ze skutecznością...

W połowie ściany za głośnikami zrobił bym pasek z wełny mineralnej żeby wytłumić odbicia. Za mną będzie pasek z 6 cm gąbki z piramidkami. Gyby nadal pojawiał się ten rezonans na 66 Hz to zbuduję wtedy klasyczny rezonator Helmholtza.

Czy taki projekt jest dobry ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, nie mam doświadcznia z tym. Dopiero zamierzam się brać za pokój który przeznaczyłem tylko do sprzętu audio. Z tego co czytałem na stronie jest to bardzo skuteczne ale wadą jest przestrzeń jaką to zajmuje.

No to zrobię jak zaplanowałem. Za jakiś czas napiszę jaki to miało wpływ na akustykę...

Czy ta płyta z wełny mineralnej która mi podał Stradiwariusz jest najlesza ?

Nie wiem, czy ta płyta jest najlepsza.

Musisz zwrócić uwagę na parametry, ważna jest gęstość - ponad 50kg/m3 i potem grubość - ok 10cm. Jest to bardzo łatwe do wykonania i bardzo efektywne.

Z tego co czytałem u Ethana Winnera pułapki najlepiej umieszczać w rogach pokoju, ale skoro nie możesz tego zrobić na wyskości środka pokoju umieść je tam gdzie możesz i ile możesz (np. w górnych rogach pokoju pomiędzy dwoma ścianami i sufitem). Nie wiem z czego masz ściany i czy masz dywan, ale sądząc po ilości mebli nie masz chyba za dużego pogłosu? Jeśli nie, to panele na pewno nic złego do akustyki pokoju nie wprowadzą, bo skoro wyrównują charakterystykę, to efektem może być to co nazywamy naturalnym dźwiękiem.

Ethan uważa, że nie ma możliwości przesadzenia z ilością paneli - po prostu im więcej tym lepiej. Jego produkty są strasznie drogie, a to co samemu z odrobiną wiedzy można zrobić samemu w domu (i to dużo taniej) nie będzie bardzo odbiegało od jego parametrów. Wszystko zależy od tego by wybrać dobrą płytę i umieścić ją w jak najlepszym miejscu.

"Na obrazku poniżej widać że przy niskich częstotliwościach panel MONDOTRAPS ma prawie taką samą "wydajność" niezaleznie od tego czy wisi w rogach czy na ścianie. Być może to jest szansa dla mnie..."

No tu chyba nie do końca... W rogach MONDOTRAPS mają dużą wydajność już przy 80Hz, umieszczone na ścianie osiągają te same parametry dopiero przy 200Hz...

Może warto by było pomyśleć o przemeblowaniu pokoju, jeśli chcesz instalować te płyty? Rogi są jednak kluczowe...

Pozycja 2 też dużo robi, w końcu to też róg.

Marcin

Stradiwariusz

No właśnie skupię się na pozycji nr 2. W rogu przede mną i za mną, miedzy ścianą i sufitem dam jakieś 2 m wełny mineralnej o grubości 10 cm i szerokości 60 cm. Za głośnikami będzie pas 200 x 100 cm na ścianie - być może w pewnej odległości od ściany np 5 cm - będe eksperymentował...

Pozatym Stradiwariusz mylisz pojęcia. Zwykły panel wełny mineralnej w poszewce z materiału to nie jest to co proponuje Ethan Winer. On robi skrzynki które na froncie mają 4mm sklejkę a za sklejka dopiero jest wełna mineralna. Miedzy wełna a sklejką jest powietrze - od odległości wełny do sklejki zależy czy będzie to pułapka na niski, średni czy wysoki bas.

Jesli wylepię cały pokój wełna mineralną to akustyka będzie jak w komorze bezechowej. A z ustrojami Ethana mi to nie grozi bo widocznie ta sklejka odbija średnie i wysokie częstotliwości.

Ja na razie zobaczę jak to jest gdy pokój jest solidnie wytłumiony. Jak będzie do kitu to zawsze mogę zdjąć kilka paneli. Ale myslę że będzie OK...

Punkt dla ciebie za uważne czytanie, jednak raz - takie panele są dużo droższe, dwa - trudniejsze do zrobienia i czasochłonne - zwłaszcza jak chce się ich zrobić z 8, a trzy - nie są aż tak niezbędne, zwłaszcza że nikt z nas nie ma zamiaru zaklejać nimi sufitu i podłogi, więc odbić i tak możesz mieć dość. Jest poza tym kilka rodzajów paneli i niektóre mają właściwości lepiej pochłaniające niskie częstotliwości a zostawiające w spokoju większą część wyższych - kwestia wyszukania właściwych. Jeśli pokój okaże się zbyt głuchy to zamiast zdejmować panele, co wyraźnie obniży skuteczność pochłaniania niskich częstotliwości, możesz również nałożyć na nie (od strony pokoju) folię aluminiową, która jeszcze zwiększy skuteczność wchłaniania basów, a poprawi odbijanie średnich i wyższych tonów. Zamiast folii możesz spróbować użyć papieru albo plastikowej folii - eksperymentuj.

Strad

Jako ze też się bede zabierał za takie pułapki powoli(raczej te droższe i bardziej czasochłonne) to mam propozycję namierzenia tej wełny sprasowanej. Wiem że Rockwool ma coś takiego w ofercie zdaję się i chyba służy to do ocieplania podłóg. Ma grubość około 2,5cm (1 cal) i jest sprzedawane w płytach. Nie ma tego raczej w typowej hurtowni. Chcieli mi to sprowadzić na zamówienie. Strona Rockwoola jest dość zawiła i ciężko wywnioskowac zniej który to model, zdjecia są liche i mało na nich widać. Trzebaby docieć który to model i ewentualnie namierzyć jakieś źródło gdzie na bierząco można to kupic od ręki.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.