Skocz do zawartości
IGNORED

Chce kupić Polskie stereo za 15000zł ?

Ego_Neo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , w prównaniu z wieloma osobami na tym forum jesten dopiero na początku tej drogi .Do tej pory tylko czytałem wpisy (i gazetki o hifi) od ok 1.5 roku. Mam kilka urządzeń odtwarzających muzyke pamietajacych jeszcze czasy Pewexu i postanowiłem je wymienic na całkowicie nowe pochodzące od naszych rodzimych firm. I tak chce kupic: CD , wzmacniacz tranzystorowy , kolumny głosnikowe, kable do podłaczenia kolumn i cd z wzmacniaczem oraz zaciekawiło mnie tez kable sieciowe , kondycjonery i inne poprawiacze brzmienia muzyki. Osobiscie rozważam zakup następujących urządzeń : wzmacniacz Baltlab Epoca lub Amplifikator, Głosniki Audio Academy Mimas lub Esa Vivace , kable Albedo , kondycjoner sieciowy PowerBox lub Helion 2050 xp i kable sieciowe albo Powercord Super albo Helion 2200. Najwiekszy problem mam z odtwarzaczem CD. Poprosze o pomoc w jego wyborze. Dziekuje za pomoc.

jeżeli chodzi o CD to przy tym budżecie jedyna nadzieja w Piotrku608, jak skończy się odgrażać a w końcu zrobi:-) Jeżeli zrobi to tak dobrze jak swój wzmak słuchawkowy, w co trudno wątpić może być nieźle, szczegóły:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piotrek - chcemy CD608;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Sprawdź czy Madral robi jeszcze CD. Stronę Madrala znajdziesz na stronie Audio ("lista obecności"). Listę wzmacniaczy sugeruję rozszerzyć jeszcze o SoundArt Rock (4500) i SoundArt Country (6000).

ja bym odpuścił sobie te kondycjonery i wszelkiego rodzaju kable sieciowe.... zaoszczędzone pieniądze włóż w kolumny ... efekt będzie dużo lepszy niż z tymi "magicznymi" dodatkami tak chwalonymi przez prasę ..... ostatnio zwłaszcza ...

Popieram. Jak ESA to może wyższe modele od Vivace. Vivace nie brzmi źle, ale trochę bas ma mało kontrolowany (choć to może była wina Nad 352). Tym nie mniej przy tym budżecie proponuję trochę wyżej.

kable i kondycjonery na razie sobie odpuść. polskie CD również. natomiast kolumny i wzmacniacz - jak najbardziej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kabli sobie nie odpuszczaj:) jeśli słuchasz muzyki. Uzyskasz więcej niż z klocków w określonej grupie cenowej. Wzmak jest najmniej istotny. Dobre CD i kolumny to podstawa chociaż CD może być dużo tańsze. W tym budżecie z polskim CD będzie kłopot.

Pzdr.

Hehe,

No to ja wam powiem, ze mam wzmacniacz za "100zl" ;-) pt. Unitra pw7011 po tuningu oraz kable Bartka1 i to co te kable zrobily z Unitra jest doprawdy imponujace. Gra o kilka klas lepiej niz na gorszych kablach (czyt. dostosowanych klasa do wzmaka).

>>Arek67

Powoli sklaniam sie do Twojej konkluzji: Cd, kolumny i kable musza byc bardzo dobre a wzmak moze byc troche gorszy...

ps: tekst powyzej to nie zart ;-))

pzdr.

Polskie kolumny i wzmacniacz - jak najbardziej !!!

Z CD kłopot.

Z kablami - ostrożnie . Jesli możesz sprawdź czy

kwota , którą wydajesz na kable- dołozona np. do wzmacniaczanie przyniesie większej poprawy.

Z kwoty którą planujesz wydać - postaraj się troche przeznaczyć na adaptację pomieszczenia. To przecież jeden z ważniejszych elementów systemu.

Co do wzmacniacza- nie wiem czego szukasz w dzwięku ale myślę że na pewno warto zapoznać się z Sound Artem i Baltlebem ( co prawda to raczej przeciwne bieguny..) . Oprócz tych dwóch firm jakoś nie widzę nic innego . No chyba że jakaś lampa - ale to już zdaje się nie ten budżet

Najłatwiej będzie dobrać kolumny - jest w Polsce kilku producentów z dobrymi jeśli nie bardzo dobrymi produktami ( ESA , ARGOS, QBA , AudioAcademy , Sundial ) , o ciekawym i otwartym podejściu do klienta (vide ARGOS - ponoć jesli chcesz - przywiozą Ci do domu na odsłuch.Z czymś takim jeszcze się sie spotkałem !! )

Kable - cała masa....

Jesli Twój wybór padnie na monitory to jeszcze SoudArt ze swoimi standami

Moim zdaniem - nie ma żadnego kłopotu aby złożyć polski system wysokiej klasy. Kto wie , czy za te same pieniądze nie będzie lepszy niż "zachodni" lub "wschodni" (Ushery , Vincenty :-(

Szkoda , że nie mamy w Polsce CD , czy wzmacniaczy z "rozsądnych" pułapów cenowych - powiedzmy że do 2 tys. Do pojedynku z NAD-ami , Cambridge'ami czy tego typu firmami nie ma godnego rywala. Ale brytyjczycy ( choć nie tylko) zaczynali budowanie swojego rynku jakieś 30 - 40 lat temu . A my mamy sporo opóźnienia...

Ja mam tylko taką uwagę natury ogólnej - jak masz 15kzł+ na wszystko to biorąc pod uwagę Twoje propozycje kolumn mierzysz trochę za nisko. Nie oznacza, to że są to złe kolumny wręcz przeciwnie, jednak przy takim budrzecie można na zakup głośnikow przeznaczyć trochę więcej - z moich obserwacji wynika, że między kolumnami za ok 2-3kzł a akolumnami za 4,5- 6kzł są stosunkowo największe przyrosty jakościowe. Amplifikator, Baltlab i parę innych dobrych krajowych wzmaków w podobnych cenach spokojnie poprowadzi coś ambitniejszego.

Zegarmistrz ma rację !

Tanie ESy czy bazowe modele AA jakkolwiek dobre to jeszcze nie to. Za 15tys można przy dobrych chęciach i sporej cierpliwości zbudowac naprawdę udany system. Zacząłbym od zgrania wzmacniacza z kolumnami .

Z tych 15 tys na te dwa elementy przeznaczyłbym 10-12 tys z czego nawet do 8 tys na kolumny.

Reszę sukcesywnie - po odsłuchach - w kolejności - najpierw na na źródło ,potem na kable i na końcu akcesoria(sieciówki kondycjonery itp) Nie kupuj wszystkiego "na raz"

Swój system kompletowałem i "stroiłem" dość długo i starałem się dobrze zastanowic nad każdą złotówką.

Pók

SoundArt występował już w tym wątku.

Słuchałem trzech modeli wzmacniaczy (Rock, Swing, Jazz) i dwóch odtwarzaczy CD tej firmy (Blues i Sarah). Po tych drogich źródłach do wyższych modeli wzmacniaczy zbalansowanych (Swing, Jazz, Ella/Louis) w niedługim czasie ma ukazać się nowy odtwarzacz z linii "niezbalansowanej", czyli do wzmacniaczy Rock (są użytkownicy na forum) i Country (nowość). Ba, słuchałem także monitorów SoundArta. Kable, stoliki, podstawki pod kolumny - wszystko u jednego producenta.

Problem to dostępność urządzeń w danym momencie. Właściwie to jest produkcja na zamówienie. Można za to ustalić ewentualne inne wersje wykończenia, itp.

No to liczymy:

CD ROCK 4000zł

integra ROCK 4500zł

monitory Sonatina 2500zł

standy 1700zł

interkonekt 500zł

sieciówki 2szt. 500zł

stolik STO 1700zł

kale głośnikowe gratis

Razem 15.400zł

Podałem ceny katalogowe. Przy zakupie zestawu możesz liczyć na zniżkę przynajmniej 10%.

Papamek

Faktycznie, można skonfigurować taki zestaw(no i od jednego producenta).

Pytanie,jak ten system zagra?

Mam w pamięci zeszłoroczne AudioShow,SA z niewyjaśnionych przyczyn zagrał fatalnie.

Było to o tyle dziwne,że rok wcześniej byli w zdecydowanej czołówce.

No,ale znając solidne podejście do tematu tej firmy liczę na zdecydowaną poprawę na tegorocznym AS.

Oczywiście na plus równiez można przyjąć pozytywne opinie użytowników urządzeń tej firmy.

No ale na AS podobno nawet McIntosh grał słabo ;)

Można jeszcze zrezygnować ze stolika i sieciówek a dopłacić do wzmacniacza Country - ta nazwa to NIE udała się p.Witkowskiemu :)))

Contry wygląda bardzo oryginalnie, ma większa nieco moc od Rocka i zdalne sterowanie.

Co do drogich kabli a tanich wzmacniaczy to nie bagatelezowałbym tego, otórz byłem swiadkiem podłączenia kabli Kondo do starego TEchnicsa starego mam na mysli nie bardzo starego bo te wiemy ,że grały ,ale masówy Cd też był tej firmy hm smieszne to było, gdybym nie widział ,że to szmatławy Technics pomyslałbym, że gra jakaś solidna i wyrafinowana konfiguracja, pamietam wtedy, że pomyslałem sobie jak to mozliwe i że kabli nie nalezy lekceważyć, pamietajmy,że to one mają najdłuzszą drogę do poprowadzenia naszego dzwieku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.