Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO HTE 602 FUSION SUB

wroc_morris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

planuję zakup zestawu kina domowego ONKYO HTE 602 FUSION SUB.

W jego skład wchodzą:

- Amplituner AV ONKYO TX-SR602E

- Odtwarzacz DVD ONKYO DV-SP502E

- Głośniki stereo TANNOY Fusion 4

- Głośnik centralny TANNOY Fusion C

- Głośniki surround TANNOY Fusion R

- Subwoofer TANNOY TS 8

W Maxaudio zestaw można nabyć za 6499,00 PLN , a w Mediamarkcie za 5999,00 PLN.

Zestaw ma służyć głównie do oglądania filmów DVD.

Chciałbym prosić doświadczonych forumowiczów o opinie na temat tego zestawu.

Jeden z moich znajomych, który interesuje się tematem stwierdził, że jest to ciekawa propozycja za całkiem przyzwoitą cenę.

Pozdrawiam

morris

https://www.audiostereo.pl/topic/17736-onkyo-hte-602-fusion-sub/

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem tegoż zestawu od całkiem niedawna. Dopiero go rozgryzam. Ustawiam odpowiednio kolumny, itd.

Generalnie, Fusiony, jak na razie, dopiero wygrzewają się, ale uważam, że grają całkiem, całkiem - jak za tę cenę. Mnie się udało kupić jeszcze taniej, dlatego dołożyłem do kabelków - do frontów i centrala doradzono mi Monitory Atmos Air 195, do surroundów - niestety nie pamiętam, ale tu można taniej. Interkonekty - to Real Cable bodajże. Generalnie - zdecydowałem się na to, co proponowali w salonie. Chodziło o przytemperowanie wysokich tonów i większą dynamikę, przestrzenność.

Co do dźwięku zestawu - jest dość delikatny, muzykalny. Fani łomotu w kina a'la Yamaha czy H/K niekoniecznie znajdą tu te same odniesienia, co nie znaczy, że ten mały subwoofer nie potrafi przygrzmocić.

Dopiero bawię się różnymi ustawieniami, tak więc najwcześniej za tydzień czy dwa mogę podać pełniejszy opis.

Pzdr

Adam

ja polecam raczej model suba z serii mercury M10. Dziś byłem w sklepie gdzie widziałem to czarne maleństwo Ts8 i szczerze go nie polecam bo cudów nie ma. Przy takich rozmiarach to nie ma szans przyzwoicie przygrzmocić. Tannoy M10 jest na maxaudio za 899zł. W tej cenie nie ma nic lepszego a i kolor ten co fusiony w przeciwieństwie do TS8. Ten drugi ma też słabszy i mniejszy głośnik.

Cześć,

dziękuję bardzo za opinie i czekam zniecierpliwiony na dalsze spostrzeżenia...

Spotkałem się już właśnie z opiniami, że jest to zestaw raczej muzykalny i dość delikatny. Nie słyszałem go jeszcze, ale raczej jestem zwolennikiem właśnie takiego dźwięku.

Przeglądając stronki napotkałem też M10 i zastanawiałem się dlaczego ten model nie jest w zestawie skoro pasuje do niego bardziej, chociażby ze względu na kolor.

Raczej chyba nie ma możliwości zakupu tego samego zestawu z M10, a zakup każdego elementu oddzielnie nie wchodzi w grę bo cenowo nie wyrobię (obliczyłem, że gdybym każdy element osobno kupił to cena wyniosłaby ok. 10000 :-o

pzdr

morris

Ja proponuję albo kupić zestaw z subem TS8 za 2999zł i jego odsprzedaż( ryzykowne bo mało będzie chętnych) albo zakup w Saturnie oddzielnie-byłem dziś i mieli takie ceny: Tannoy Fusion 4-1599zł + center-499zł+R-450zł według mnie zajebiste ceny-lepsze niż na allegro a zwłaszcza u pazernego KMICIC 202:DD Słuchałem sobie tych Fusion i mają bardzo przyjemne brzmienie, według mnie nawet zwiewniejsze od serii Mercury którą mam poupychany cały dom:)

A suba Tannoy M10 szczerze polecam-u mnie w 23m2 gra znakomicie i w połączeniu z Tannoy M1 nagłaśnia mi konkretnie pokoik...jest bardzo dobry w muzyce a kino też nieźle choć lepszy jest w materii szybkości niż dużych zejść w najniższe rejestry. Chyba to i tak lepiej niż miałby się silić ponad siły... a do tego brak basrefleksu w tej cenie to duży atut( oczywiście w muzyce)

>Norwidos

W sumie masz rację co do oceny zastosowania suba TS8. Ku memu zaskoczeniu (miało to miejsce już na wcześniejszych odsłuchach w salonie) subwoofer ten nieoczekiwanie dobrze brzmiał w muzyce. Ale w kinie też nieźle się sprawuje. Kwestia oczekiwań. Od momentu zakupu obejrzałem już kilkanaście filmów i nie czuję się zawiedziony. Z tym, że maksymalnie do 25 m2 ten sub się nadaje. Na większej powierzchni może już nie wyrabiać.

Nie da się ukryć, że zestaw ten szczytem techniki to nie jest, ale moje oczekiwania, co do jakości dźwięku, spełnia w zupełności. Patrząc na cenę, jaką zapłaciłem - to kolumny mam w sumie gratis (łącznie z podstawkami).

>wroc_morris

Subwoofer jest szary (nawet ładnie się prezentuje jako mebel), a nie czarny. Postaraj się odsłuchać całego zestawu w pomieszczeniu o jak najbardziej zbliżonej powierzchni do Twojego pokoju. Wtedy będziesz mógł rozwiać ewentualne wątpliwości. W tej cenie (za zestaw 5.1) uważam, że jedynie zestaw Dali Concept brzmi równie dobrze. U mnie zadecydowały walory estetyczne (Najlepsza z Żon;)).

Osobiście Fusiony również podobały mi się z Denonami (A 2105 + DVD 1910). Brzmią trochę bardziej basowo. Tutaj - zadecydowała cena - zależało mi na polskiej gwarancji (złe doświadczenia).

Pozdr

Adam

Hej,

wczoraj byłem znów w MM przyjżeć się kolumenkom. T8 - faktycznie malusie ;-) ale jeśli do 25m wyrabia, to na moje potrzeby jest ok, bo pokój ma ok 20m.

A co to za sklep: Saturn ?

Też zastanawiam się nad Denonem A2105 + DVD 1910, ale to DVD nie odtwarza formatu SACD, co z kolei jest dużym plusem Onkyo DV-sp502e, przynajmniej w moim mniemaniu.

>Adam_m - a gdzie kupiłeś swój zestaw ?, i za ile jeśli możesz napisać...

pzdr

morris

Saturn? A nie słyszałeś hasła: "Żer dla skner!". To nowa sieć marketów z elektroniką. W warszawie jest już kilka? na pewno 2. Dla mnie mają obsługę niebo lepszą od MM. Ja nie wierzę żeby TS8 wyrabiał w 25m2 bo M10 w moich 23m2 jak zrobiłem mu test pokazał jednak ograniczenia a jest ze 2,5 raza większy od TS8 i ma głośnik 25cm.

W 26m2 dobrze to gra mój Paradigm PS 1200:)))

Hej,

niestety nie słyszałem o Saturnie. We Wrocku nie ma tego sklepu :-(

Jest 2 x MM i top hihi ;-) Byłem w nim wczoraj, ale nie zrobili na mnie dobrego wrażenia. Oprócz promocji na papierze... w sklepie nie było nic ciekawego.

pzdr

morris

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.