Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Wpis powyżej - to było ze względu na maile jakie otrzymałem ;-)

S.O. bardzo muzykalny ze świetną barwą (między innymi pianino), bardzo dobry nisko schodzący bas,dużo szczegółów, powietrza, świeżość.

Aby nie było za kolorowo.

Trochę odchudzona średnica, sieje górą - w moim systemie i trochę brak mi tam separacji.

Trochę brak tła - tej ciemności w kablu.

Mam kłopot z przestrzenią.

Chyba dwa kable IC na pre-CD-końcówka to chyba trochę za dużo ?

Jeszcze nie wiem ?

Ale za krótki odsłuch - dziś marny dźwięk ,poczekamy do soboty ;-)

P.S.

Relacja jakości do ceny bardzo dobra.

zildjian => mój wpis wyżej to nie żadna złośliwość tylko nie miałem pozytywnej - rozmowy z panem Witkiem na temat podania jego tel. w necie (wczoraj delikatnie mu to sugerowałem ?? ) ,

ale widzę, że ty sprawę załatwiłeś i jest ok.

Gutekbull

W ogóle o tym nie myślałem. Po prostu dzisiaj rozmawiałem z P. Andrzejem i przy okazji zapytałem. To wszystko.

W łikend dostanę najgrubszy z interkonektów - mnie ciągle brakuje trochę wypełnienia (vide wpis pitera powyżej )

Ale jaka jest gwarancja, że grubość wpłynie na wypełnienie dźwięku w średnicy IC ?

Z moich doświadczeń wynika, że grubość jednolitego przewodnika w kablu głośnikowym, miedzianym daje większy bas, co nie znaczy lepszy ;-)

Nigdy na nic nie ma absolutnej gwarancji ! Ale mam doświadczenie z Argentum - im więcej materiału tym więcej namacalności,masy i barwy.

Mnie szczegółnie zależy na interkonekcie. Mój tandem głośnikowy XLO - Audiograde trudno pobić w rozsądnej cenie.

zildjian

Zydelek jutro gości w Gdańsku.

Wyślij maila by wziął z sobą Argentumy(ma najwyższe modele-warto posłuchać).

Jak znajdzie czas napewno nie odmówi(z natury to bardzo towarzyski typ).

pzdr

Panowie, a jak byście porównali S.O. do Stereovox HDSE? Śledziłem uważnie wątek Stereovox HDSE; Argentum więc myślę, że macie spore doświadczenie z porównań. Mi bardzo spodobał się po odsłuchu Stereovox choć ciut brakowało mi mięska. Wszystko było czyste, gładkie i perfekcyjne. Chciałbym wiedzieć jak oceniacie go w porównaniu z wypasionymi IC Sonusa?

ps. czekam na kabelek do odsluchu z S.O. ale bedzie to wersja podstawowa i ledwie 40 cm a mi jakoś zawsze lepiej grały 1 m.

IC pana Witka są bardzo dobre zdecydowałem się okablować nimi swój system.

Słuchałem najdroższego Argentum ,był niezły wart swych pieniędzy.

Słuchałem Audio Grade Percepcjonizm -czy jakoś tak , bardzo dobry kabel.

Słuchałem kabelków GLD Gdańska firma -były średnie.

Albedo też średni poziom.

Ale te kabelki IC Sonus Oliwa są doskonałe, warte znacznie ,znacznie większych pieniędzy.

Zamówiłem dwa do CD - preampu i preampu-końcówki po 120 cm w wersji "wypasionej" na złoconych XLRach Neutrika.

Kable nie są bez wad, zawsze można lepiej, ale tutaj cena ,a jakość - ta zależność jest humorystyczna - już chyba ktoś o tym wspomniał , podpisuję się pod tym "ręcyma i nogima" ;-)

Gutek

Znaczitsa rozgrzały się i puściły więcej prądu ? Jak wspominałem wcześniej przynajmniej jeden i/k u mnie zostaje - pre>końcówka. Stereovox obsługuje cd>pre. Spróbuję jeszcze Sonusa w obu połączeniach.

Dzisiaj dostaję "najgrubszą" wersję, bez ekranu.

Przetestuję również bi-wiringu głośnikowego.

zildjian=> ja już po twoich sugestiach dostałem tą wersję grubą,

kabelek jest genialny, wiesz jak to najlepiej sprawdzić ?

Spróbuj wrócić do starego okablowania - po prostu się nie da ;-)

I niech się tu niektórzy niezainteresowani się nie wcinają. Z Cream'ów zrobili mi już gdzie indziej degeneratów, a tak by the way, jak skończyli Davis,Coltrane,Parker,Holliday?

Wątpliwości były w kwestii czy jeden czy dwa kabelki, ale on się wyraźnie rozgrywa, a jeszcze do tego mam XLR z odwróconą fazą i to pan Witek musi jeszcze poprawić ( w Accu są piny odwrotnie jak w reszcie sprzętu )

Trochę się bałem ,że może być za jasno z dwoma IC - kablami pana Witka, ale podoba mi się ,a przecież o to w tej zabawie chodzi ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.