Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie dziś pożyczyłem i słucham jeszce niewygrzanych. Co tu dużo mówić :))))))). W zasadzie poziom światowy i

HE za śmieszne pieniądze, jeśli sie weźmie pod uwagę co oferuje i za jaką cenę tzw. uznana konkurecja w analogicznym aspekcie brzmieniowym.

Na bardzo przejrzystym lampowym systemie A Witka jego kable były lepsze pod względem definicji i przejrzystości dźwieku, tworzyły bardzo dobrą synergię z jego elektroniką. Venustasy były bardziej

rozmyte , dawały w porównaniu lekką mgiełkę. S. O. grają mniej wypełnionym i masywnym dźwiekim niz PAD-y, bardziej delikatnym , mają chyba nieco gorszą dynamikę. Z kolei na moim sprzęcie Venusasy wydają sie lepsze, ale jeszcze za krótkó ich porównywałem a kable kóre pożyczyłem nie są wygrzane. Ale i tak różnica w dźwięku i różnica w cenie tych kabli jest lekko humorystyczna ...

Miałem w swoim systemie Venustas i dokładnie jak to opisałeś je odebrałem - trochę przymglone, wypełnione i lekko powolne. Najwięcej zastrzeżeń miałem do basu który był za wolny.

Moje Magnum M1 były po prostu bardziej czytelne z dużo lepszą przestrzenią i basem. No ale są droższe od PAD

Miałeś może okazję słuchać kabli MIT?

cles

Tak słuchałem tańszych MIT-ów - chyba Shogun, też mi sie bardzo podobała ich szybkosć. Ciekawe że te wrażenie lekkiej powolności Venustas to odebrałem tylko na IC, głośnikowe wydają sie szybkie. Bardzo mi pod względem szybkości podobało się połączenie IC MIT-a + głośnikowych PAD , tyle ze IC Shoguna był

gorszy pod innymi wględami.

A no wiesz Shotgun to dopiero wstęp do rodziny Hi-end MIT i jest więcej niż 2x tańszy od Venustas.

Gdybyś spróbował Magnum...Różnica do Shotgun - bardziej otwarty, bardziej dźwięczny i niżej schodzący ale tak samo eksplozyjny bas.

Spróbuj kiedyś

Po dzisiejszych odsłuchach Sonus Oliva u siebie zostaję na razie jednak przy PAD-ach. S.O. budzą szacunek swoją precyzją i przejrzystością brzmienia , oraz neutralnością połączoną z muzykalnością. Osobiście chyba wolę je niż np. drogie Siltechy G3 któryś onegdaj słuchałem ( chyba SQ 60 Gold ) , nie były muzykalne i nie miały basu ,a jedynie super szczegół.

Jednak PAD-y dają lepsze wypełnienie dźwiękiem i większą masę instrumentom, muzyka staje się bardziej obecna, w pokoju, tego zaczynało mi brakować po pewnym czasie po przełączeniu na Sonusy. No i płynności PAD-ów. W sumie te zalety u mnie przważają nad ich mniejsżą precyzją Moim zdaniem kable pana A. Witka to poziom referencyjny, i dobrze się sprawdzą w bardzo przejrzystych neutralnych i dokładnych systemach, a stosunek jakości do ceny to rewelacja.

Piter > dzięki za wypowiedz. czuje, że jest ona b. obiektywna. Takie same mam odczucia.:):):)

Nigdy więc nie wiadomo jaka frajd sprawi nam system. Waż jest, że za kilka stówek bija kable za parę tysięcy złotych. A u Andzeja słucha sie przyjemnie:):):)

Zydelek

Sam jestem ciekawy na ile on moze zamodelować brzmienie tych drutów. Spytam się jak oddam te pożyczone. Wziołem teź inne kable niż te których słuchałem u niego, więc może i tu jest problem. Na jego systemie przy porównaniu PAD-ów i jego kabli opadła mi z lekka kopara :). Ale trzeba przyznać że systemu o takiej przejrzystości

to ciężko znaleść, dźwięk jak kryształ. I pomyślec na jakim wzmacniaczu i ogólnej instalacji :))))

Dodatkowo to słuchałem tego na świeżo zrobionych kolumnach z nie do końca dostrojoną zwrotnicą i niewygrzanych głośnikach...

Wczoraj porównywałem głośnikowego srebrnego Sonusa z miedzianym Audioquest Forest. W związku z tym dostrzegłem pewne cechy charakterystyczne dla dwóch rodzajów materiałów, czyli dla srebra i miedzi. Miedż jest zwiewna, finezyjna ale o rozmytych konturach, wyraźnie wolniejsza ze słabszym oddaniem dynamiki. Srebro jest czystsze, gładsze, wypunktowane, precyzyjniejsze, z wyrażnie kreślonymi konturami i siłą uderzenia. Bas jest precyzyjniejszy i czytelniejszy.

Czy porównywaliście coś takiego i jakie są Wasze opinie?

To nie miedź jest "zwiewna, finezyjna ale o rozmytych konturach, wyraźnie wolniejsza ze słabszym oddaniem dynamiki" ale dobre wzmacniacze lampowe a srebro nie jest "czystsze, gładsze, wypunktowane, precyzyjniejsze, z wyrażnie kreślonymi konturami i siłą uderzenia. Bas jest precyzyjniejszy i czytelniejszy" tylko dobre wzmacniacze tranzystorowe:)

Pzdr.

hm. a ja myślałem, że miedź służy do tuszowania techniczności tranzystora:):):)

Żarty żartami. Wydaje mi się, że każdy przewodnik ma jakies swoje cechy własne, które albo się polubi albo nie. AQ ma świetną szeroką scenę. Jest zwiewny i gra ze swobodą. Nie da się zauważyć kompresji. Łagodzi ostości i uspokaja. Myślę, że to świtny kabel do tranzystorów. Przy lampie chciałbym mieć połączenie będące kompromisem obu cech. Czy coś takiego znajdę? Tego nie jestem pewien. Mając w systemie srebrne kable ucho się przyzwyczaiło do pewnych cech, których po przepięciu się na inny kabel oj!!! :):) brakuje.

Ważne jest pełne okablowanie tzn. razem z sieciówkami. Jak źródło cd ma dobry prąd to i na srebrze zagra bez wyostrzeń. Natomiast srebro ma w jednym miejscu problem tj. przełom góry i średnicy. Wychodzi to wyraźnie na klasycznym fortepianie. To jest dosłownie kilka dźwięków gdzie jest ta "szpila". Nawet najwyższe Siltechy mają z tym problem. Mały ale mają. Lampa w tych miejscach jest "wycofana" dlatego nie słychać. No i oczywiście często, chociaż nie zawsze na srebrze jest "chudy" bas ale znowu dla odmiany jest on "tłusty" na lampie.

Jesli chcesz coś bardzo dobrego spróbować o parametrach podobnych do srebra to Cardas Golden Ref.. Z tym, że on ma jedną rzecz której nie mają generalnie (oczywiście wyjątki są zawsze:)) srebrne kable. Ma pełną, czystą i aksamitną srednicę oraz idealną górę, gdzie efekt na metalowych kopułkach jest niesamowity. Tylko blacha gra prawdziwą blachę. Chyba też trochę używacie złych słów w opisie. Ideałm nie jest przejrzystość bo to oznacza brak muzykalności ale detaliczność i rozdzielczość połączona z płynnościa i gładkością. A srebro nie zawsze jest gładkie. Gładka jest lampa:) Dlatego to razem gra ale oddzielnie nie zawsze.

Pzdr.

• 4 tygodnie później...

Parsec-> efektowniejszych robiących wrażenie"na chwilę" tak. Bardziej neutralnych i zrównoważonychchyba nie.

Wystawiłem na sprzedaż z powodu, ze po sprzedaniu zamówię kable jeszcze lepsze (Sonusy)ale i droższe.

mam teraz u siebie ic i glosnikowe witkowe. ic wersja testowa, uboga, ale i tak fajna. glosnikowe biwire pelne. no i to gra. gra z silnym tranzystorem i nie wyostrza, pelno detali, poslucham jeszcze, troche bas luzuje, ale to minimalnie, koncowka i tak trzyma glosniki za morde.

w takich atrakcyjnych cenach to jest gratka. cos drozszego i by bylo wyraznie lepiej, to juz bym szukal wlasnie jakies golden reference czy transparenty dobre :)

>Parsec czula, i po malym tuningu jedna z lepszych na swiecie. masz w elegenckiej drewnianej obudowie? :)

co do sonus, moge na priv dac namiary na samego speca Andrzeja Witka, facet zna sie na rzeczy, kable, klocki, no i kolumny, niedlugo bede sluchal jego nowych konstrukcji.

Nie ma problemu.

Moje kable wyobraż sobie są tak jak poczwórneResony, tyle że z czystego srebra. Wyobraź więc sobie....co z tego moze wyniknąć :):):)

W cenie sprzedawanej przeze mnie nie kupisz ani u producenta ani nigdzie:):):)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.