Skocz do zawartości
IGNORED

Mały pokoik a kino domowe

ROM 77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanko -pokój 4,6m na 2m co doradzacie kino domowe zintegrowane czy amplituner i kolumny

2,5 tys na wydanie raczej ze sklepu nówki odtwarzacz już mam

Skłaniam sie raczej do opcji z ampem i małymi kolumnami(nie ma miejsca na duże stojące)

czy jest to możliwe i będzie w miare dobrze grało(nie mam pojecia jaki amplituner)

Myślałem o kolumnach Tannoy fx 5.1 ale niestety promocja w MM sie skończyła a były

po 799zł trochę zaspałem.Dodam że zestaw ma słuzyć raczej do filmów ale moze to sie zmieni

Czekam na rady i propozycje szukałem na forum ale to nie rozwiało moich wątpliwości

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17709-ma%C5%82y-pokoik-a-kino-domowe/

Wiesz chodzi mi o to czy w tak małym pokoiku można coś zainstalować

i jaki sprzęcik by sie w nim najlepiej sprawdził martwia mnie te kolumny

czy mały rozmiar kolumienek zagra wmiare dobrze

Jeżeli chodzi o amplituner to sklaniam się do Denona 1705 lub Yamachy(OGRANICZENIA Z KASA)

Pozdro

Myślę, że na wstępie można sobie podarować głośniki podłogowe. Zostają monitory - będzie taniej :)

Pozatym i więcej kolumn tam umieścisz, tym większe prawdopodobieństwo że dźwięku będzie "za dużo", zacznie on się dusić. Więc jeśli masz możliwość, to wypożycz sprzęt do domu i sprawdź, czy tak będzie.

Jeszcze jedno: Odtwarzacz DVD da się podłączyć nie tylko do amplitunera wielokanałowego. Do normalnego wzmacniacza też.

Dzięki czyli zostają monitory ale jakie?

Moze jakieś sugestie

Dwa dni temu byłem w MM i widziałem monitorki Yamachy ale sprzedawca odradzał

twierdząc że Yamacha robi tylko dobre amplitunery

sam już nie wiem....

Powtarzam: jeśli kupisz amplituner + 5 kolumn to się zawiedziesz. Może nie teraz, może za rok lub dwa, ale pewnie stwierdzisz że nie jest tak jak być powinno. A przywiązaniem do zakupów w sklepie zamykasz sobie drogę do dobrego sprzętu (cena!).

Na Twoim miejscu zrobiłbym np. tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To przykładowe zestawnienie, ale z pewnością zdeklasuje denona i 5 tanich kolumn.

Powtarzam: wypożycz ampli + 6 kolumn do domu, podłącz i pomyśl: faktycznie, nie tego oczekiwałem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Małe, duże, średnie, kwadratowe i pierzaste..... obojętnie jakie to i tak w pokoju 9m2 skończy się na tym, że przynajmniej jeden głośnik będzie Ci grał prosto w ucho. I po co to komu?? Posłuchaj tych co Ci dobrze radzą.

Dobre stereo (kolumny + wzmak) i do tego dvd!!!!

Z czasem będziesz się śmiał ze swojego pomysłu kina w tym pokoju, a na pewno z muzyki w 5.1.

Poczytaj lepiej na zakładce stereo jak ludzie budują swoje zestawy za kwotę oscylującą w możliwościach Twojego budżetu. Jak zaczniesz od kiepskiego kina to z tego już nigdy dobrego stereo nie zrobisz. A na dobrym stereo możesz zawsze zbudować świetne kino (zakładam, że kiedyś Ci się 9m2 powiększy).

Słuchając rozumu....

Moja /subiektywna/ propozycja dla tej powierzchni i do czerpania przyjemnosci z kina domowego:

amplituner Panasonic SA-HE75 (ok. 900 pln)

kolumny SB-TP20 (1000 pln)

mozesz jeszcze dokupic odtwarzacz dvd Panasonic S-47 (400pln)

Powinienes byc z tego zestawienia zadwolony.

Jezeli jednak chcesz kupic cos bardziej rozwojowego na przyszlosc to mozesz np. pomyslec o tym:

Ukryta Zawartość

A wracajac to rozmiarow pomieszczenia. Panowie, porzucmy na chwile nasze zamilowanie do sprzetu wysokiej klasy. Ten pokoj jest za maly do tego, zeby wstawiac tam sprzet o duzej mocy. Zeby naglosnic taka powierzchnie naprawde nie potrzeba "mocnego" sprzetu. Tak naprawde najlepszym rozwiazaniem bylby zestaw zintegrowany z nieduzymi kolumnami. Jezeli jednak zamierzasz przeniesc zestaw do wiekszego pokoju to pomysl o czyms innym.

Zestaw (Panasonica), ktory podalem na poczatku (a i sam nie uwazam, ze jest super hiper) bedzie rowniez za mocny do rzeczonych 9m.

ROM 77 - musisz polegac tylko i wylacznie na sobie i na tym czego od sprzetu oczekujesz. Tak jak padaly wyzej propozycje - najlepiej jakbys posluchal tego u siebie w domu.

Ja na 20m pokoju mam podobne zestawienie do proponowanego Panasa (mam inny ampl: SA-XR30). Kupilem to uwzgledniajac kubature pomieszczenia oraz to, ze zamierzam korzystac z tego max 2-3 lata.

Ukryta Zawartość

worst napisał: "A wracajac to rozmiarow pomieszczenia. Panowie, porzucmy na chwile nasze zamilowanie do sprzetu wysokiej klasy. Ten pokoj jest za maly do tego, zeby wstawiac tam sprzet o duzej mocy. Zeby naglosnic taka powierzchnie naprawde nie potrzeba "mocnego" sprzetu."

"Zestaw (Panasonica), ktory podalem na poczatku (a i sam nie uwazam, ze jest super hiper) bedzie rowniez za mocny do rzeczonych 9m."

>> worst

Za mocny? Moja rada: zmniejszyć głośność.

Utożsamiasz sprzęt wysokiej klasy z wysoką mocą.

Nie wiem czy to jest adekwatny przyklad... ale to tak jakby kupic sportowy samochod i jezdzic nim 30km/h ;-) Mozna, pytanie tylko po co.

Czy sluchanie dobrego sprzetu "po cichu" bedzie wiele roznic sie od sluchania "po cichu" zintegrowanego zestawu - i czy kazdy te roznice wychwyci z uwagi na to, ze kazdy slyszy inaczej i ma tez inne potrzeby/oczekiwania? Dodam tylko, ze jestem przeciwnikiem zintegrowanych ampli z DVD i kolumnami.

Jestem zwolennikiem mierzenia sil na zamiary. Po przeprowadzce na nowe mieszkanie i zmniejszeniu sie kubatury pomieszczenia zrezygnowalem (z wielkim zalem) z kolumn w drewnianych obudowach, wlasnie po to zeby uniknac lizania cukierka przez szybe i sluchania "po cichu".

Mowie tylko o tym, ze polecac mozemy rozne sprzety - pytanie tylko czego oczekuje od tego sprzetu ROM i czy bedzie z jakosci dzwieku zadowolony.

Witam. Nie wiemy przede wszystkim czego oczekuje ROM77 od sprzetu...??? Jeśli nie szykuje się zbyt szybko "przeprowadzka" do większego pomieszczenia to może np. kupić jakiś tani zestaw, nie za drogi, który po zmianie "lokum" na wieksze ewentualnie odsprzeda bez wiekszych strat;) np. takie coś

Ukryta Zawartość

nie wiem jak to się przezentuje "dzwiękowo", ale w 9 metrach napewno sie sprawdzi i jeśli wierzyć tym recenzjom nawet znakomicie sie sprawdzi;)

co do mocy wzmaka...hmm... kupienie mocniejszego jest inwestowaniem w przyszłość z nastawieniem na zmianę lokum na większe w przyszłości... ale pod warunkiem że kupi naprawdę porządny amplituner który za szybko się nie "zestarzeje"... można potem dokupić do niego wieksze kolumny itd.

ale w tym wypadku nie warto oszczedzać na amplitunerze według mnie, a jesli zmiana lokum nie szykuję sie zbyt szybko to chyba jednak coś słabszego, bo i po co mega moc w takim metrażu...?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>> worst

"Czy sluchanie dobrego sprzetu "po cichu" bedzie wiele roznic sie od sluchania "po cichu" zintegrowanego zestawu"

OCZYWIŚCIE! Dobry sprzęt gra dobrze również na niskich poziomach głośności.

"czy kazdy te roznice wychwyci z uwagi na to, ze kazdy slyszy inaczej i ma tez inne potrzeby/oczekiwania?"

Może nie od razu, ale za rok na pewno. Inne potrzeby - jasne, ale żaden SŁYSZĄCY człowiek nie powie że thomson za 2000 zł plastikowy zagra lepiej od np. stereo NAD + KEF. A przecież każdy z tych ludzi ma inne oczekiwania, prawda?

pozdr.

Dzięki panowie za uwagi i rady dało mi to do myślenia i napewno mam wiekszą jasnośc w tym temacie

Co do pytania o zmiane pokoju na wiekszy to niestety chyba szybko nie da rady

Jeżeli by wam jeszcze coć przyszło do głowy to prosze o napisanie

Pozdrawiam i jescze raz dzieki

• 2 miesiące później...

Witam przez 3 miesiace trochę dozbierałem pieniążków i obecnie dysponuję kwotą 4 tys

wiec odświeżam temacik czy coś się zmieniło myślałem o yamacha 657 ale cały czas jestem głupi

w temacie kolumn do mojej kliteczki doszedł model tannoy fx 6.1 czy warto???

Czekam bardzo na sugestie

Myślę że rada o zwykłym stereo jest w Twoim wypadku sensowna, ale są gusta i guściki.

Jeśli natomiast chcesz KD mogę Ci sprzedać 6 miesięczny CA Azur 540R, z polską gwarancją. Klocek jest w idealnym stanie. Jeśli będziesz zainteresowany mój email znajdziesz w "o mnie". Poniżej o info o 540R:

Ukryta Zawartość

pzdr.

Witek-Sławek

Ukryta Zawartość

Gość Przemski

(Konto usunięte)

....inaczej: jakiejkolwiek klasy i typu sprzęt nagłaśniajacy w takim pomieszczeniu będzie się instalować trzeba zwrócić uwagę na to ABY GRAŁ DOBRZE PRZY NISKICH poziomach głośności, bez kompresji dynamiki, obojętnie czy będzie to zintegrowany mikrozestaw, czy też pełnowymiarowe klocki z wyższej półki moc nominalna nie jest tu głównym wyznacznikiem;

Hm te 2 dobre kolumny to by mogło być ale problemem jest brak miejsca

szerokość pokoju to 2 metry i trzeba jeszcze otwierać drzwi

więc raczej muszę się ograniczyć do małych kolumienek(monitorków)

• 5 miesięcy później...

Witam odnawiam wątek po 6 miesięcznej bytności w kraju gdzie mozna brone opatentować:)

Dalej nie mam sprzętu i w tym miejscu chcę sie spytać czy cos sie u nas zmieniło czy doszły może jakies ciekawe

monitorki i amplitunery(oczywiscie dalej do 11m2)

Co sadzicie o Tannoy EFX6.1?

Preferencje sie nie zmieniły głównie chodzi mi o kino mniej o muze

>> wildstar

To co mówisz ("przyjedźcie do mnie, u mnie gra wspaniale") to absurd. Po pierwsze jest wysoce wątpliwa jakość (tzn. neutralność itd.) Twojego KD, a z pewnością niższa niż cenowy odpowiednik stereo. Nie przebijesz mnie argumentami bo ja też mogę powidzieć: Hej, mam dowód na swoje racje, chodźcie do mnie, posłuchajcie. Sens tego - żaden.

>> Xajas

Jesteś moim autorytetem w dziedzinie KD więc liczę że uszanujesz inny pogląd na "te sprawy". Nie chcę nikogo na siłę uszczęśliwiać bo nie mam w tym żadnego interesu. Po prostu z moich doświadczeń wynika że w pewnej sferze cenowej (tj. na pewno < 10 kzł, a pewnie i drożej) system 5.1 nie umywa się do 2.0 w ŻADNYM aspekcie, z efektami przestrzennymi włącznie. Pisałem o tym już kilka razy i będę konsekwentny.

Tylko nie nazywaj mnie proszę ortodoksem, bo nie wykluczam 5.1 z powodu idei/poglądów, a z powodu własnego ucha. Co więcej, sam chciałbym mieć kino domowe, ale dopiero jak uzbieram kasę, która pozwoli mieć na prawdę KD, a nie namiastkę, czyli tak 100 kzł, realnie patrząc.

Jak ktoś ma mały pokój i całkiem sporo pieniędzy to polecam Blue Sky Media Desk, na początek aktywne 2.1 ale z możliwością rozbudowy do 5.1. Naprawdę dobra recenzja w grudniowym Estrada i Studio, jednak należy zaznaczyć że dotyczyła możliwości zestawu w obróbce dźwięku, w kinie powinno być rewelacyjnie.

Ukryta Zawartość

Tańszym rozwiązaniem może być zestaw M-Audio Studiophile LX4 2.1 który też ma możliwość rozbudowy do 5.1.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

>>>vorpane

Dawno mnie tu nie było a po Twoim wpisie zwątpilem całkowicie w sens tego forum. Zacytuję kolegę :"Po pierwsze jest wysoce wątpliwa jakość (tzn. neutralność itd.) Twojego KD, a z pewnością niższa niż cenowy odpowiednik

>stereo. Nie przebijesz mnie argumentami bo ja też mogę powidzieć: Hej, mam dowód na swoje racje,

>chodźcie do mnie, posłuchajcie. Sens tego - żaden."

Każdy kto wyraża tutaj swoje opinie opiera je na własnych doświadczeniach. Ja opisałem swoje i takie mam prawo. Ty najwyraźniej przetestowałes wszystkie możliwe konfiguracje i stąd płynie Twa mądrość życiowa. Pozostaje mi tylko pozazdrościć.... co niniejszym czynię. Pozdrawiam

PS. Jak zdecyduje się zrezygnować z innych życiowych przyjemności aniżeli wsłuchiwanie się w alikwoty rozjaśnionego brzmienia z naturalną podstawą basową wówczas zgłoszę się do Ciebie na korepetycje. Ja należę do tych, którzy się wciąż uczą, Ty już wiesz wszystko.

>> WildStar

1) Jeśli poddać krytyce systemy niektórych "starych" forumowiczów, podnoszą krzyk (być może słusznie). Ale widać, że nowych userów też to dotyczy :(

2) Zapewniam że z mojej strony to nie jest krytykanctwo. Wybacz, ale wątpić mam prawo. Nie bezpodstawnie, bo słyszałem systemy 5.1 klasy takiej jak Twój a także tańsze i sporo droższe. Żaden nie zagrał w miarę neutralnie, mało który wogóle grał znośnie.

3) Powtórzę: dla mnie jest niepodważalna wyższość stereo i to z dwóch powodów. Pierwszy to oczywiście doświadczenie ucha (małe ale wystarczające) a drugi jest bardziej obiektywny: 40% systemu wielozadaniowego (czyli 5 kanałów i obsługa formatów, konwertery, DAC'ki itd) nie może przewyższać 100% systemu jednozadaniowego (2 kanały i jeden format).

4) Oczywiście wszyscy mają się wypowiadać. Inaczej nie było by się o co spierać. Ale po co stosować te retoryczne zabiegi o mądrości życiowej? Jak chcesz kogoś (starszego niż 15-latek) przekonać do swojego zdania, to proszę merytorycznie.

5) "Ja należę do tych, którzy się wciąż uczą, Ty już wiesz wszystko." - to teraz ja powiem lekko retorycznie: może się obraziłeś? Nie bądź taki przygnębiony, nie wiem wszystkiego. Tylko Chuck Norris to wie.

6) Dowód: jak tylko plany nie spalą na panewce to w lutym jeszcze będę gościł bardzo profesjonalnego audiofila. I On powie, czy wybrałem dobry dźwięk. I powie to na forum, bez cenzury.

Jak można porównywać coś, co właściwie jest nieporównywalne?

Ale banał, no nie :-), ale często używany w takich wypadkach.

Stereo to stereo i oczywiście film też idzie obejrzeć na dwóch kanałach jeśli potrzeba. Jak mamy dobry zestaw stereo i w miarę porządne DVD, to też może być niezła zabawa, ale jeśli dodamy do tego niedrogi zestaw kinowy (kolumny+amp) nawet porównywalny cenowo z zestawem dwukanałowym, to w kinie... podkreślam, tylko w kinie film będzie zdecydowanie inaczej odebrany niź na "normalnym" stereo. Jasne, że nie będzie spektakularnych fajerwerków, ale można przy tym nacieszyć uszy.

Poza tym możemy przecież wykorzystać tylko w kinie (jeśli wyposażenie ampa i wzmaka pozwala) wzmacniacz stereo... jako końcówkę mocy do przednich kanałów i będzie jeszcze lepiej.

=>Rom77

Przecwiczone rozwiazanie u kolegi na podobnym metrażu:

Amplituner (z mozliwościa ustawiania ilości głośników i odległości) +DVD (z mozliwościa ustawiania ilości głośników i odległości) firmy XXX

4 identyczne monitory + subwofer.

Uwagi:

- KD jest z natury predysponowane do współpracy monitor+subwofer.

- Ze względu na brak miejsca zrezygnowalismy z głośnika centralnego.

- Korekcje odległości w AV się sprawdzają pod warunkiem że nie masz głośnika przy uchu.

- Jeżeli nie uda się ustawić KD w pokoju to prawdopodbnie nie uda sie takze ustawic stereo (jeden i drugi pare m2 miejsca potrzebuje) warto zastanowić się na słuchawkami.

- Ponieważ powyżej przedstawiony system jest uniwersalny (KD/SACD/DVDAudio) KD idzie przez coaxial (regulacje w AV), SACD/DVDAudio przez analog (regulacje w DVD).

pozdr

P.S.

Ustawienie do odsłuchu SACD/DVDAudio sprawdza sie bardzo dobrze w KD. Odwrotnie nie koniecznie. Ustawienia pod odsłuch muzyki wielokanałowej są dużo bardzie purystyczne i raczej mało tolerancyjne (oczywiście zależy to od stopnia ortodoksji użytkownika) niż w KD. I wcale nie jest to zarzut wzgkedem KD. One sie po prostu od siebie róznią i dosyć mocno.

Ciągle mowa o 11m2?

W takim pomieszczeniu rezygnacja z suba będzie niezwylke pragmatycznym rozwiązaniem, ale tego centralnego to szkoda by było nie mieć przy oglądaniu filmów.

Do muzyki wielokanałowej, to rzeczywiście niekoniecznie centralny głośnik się przydaje, często jest wogle nie wykorzystywany.

Tak panowie ciagle mówimy o 11m2

Jestem zaskoczony propzycja 4 monitorków i suba zawsze myślałem że potrzebny jest central

który odpowiada w kinie domowym za dialogi chyba ze sie myle

Jak pisałem wcześniej na zestawie bede głównie ogladał filmy

oczywiscie jak znajde czas żeby troche pomieszkac w domu:)

Jaki amplituner polecacie słyszłem że do kina raczej Yamacha niz Denon

no i jeszcze małe monitorki

Dlaczego brak centralnego?

Masz mało miejsca, a zle ustawiony central spowoduje duzo gorszy efekt niz jego brak. Jak bedziesz w sklepie posłuchaj najpierw normalnego zestawu 5.1 później poproś obsługę aby w ustawieniach AV wyłączyła centralny. Zrozumiesz wówczas dlaczego ci propnuję do małego pomieszczenia 4 monitory+sub.

- centralny zazwyczaj jest najgorszym głosnikiem w systemie

- wbrew pozorom jest głośnikiem trudnym do ustawienia

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.