Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja TV LCD i plazmowych

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś zna może roziwiązania do kalibracji i kontroli kolorów w TV LCD i plazmowych ? (Temp. punktu bieli, gammę itd).

Bardziej chodzi mi o metodologię niż o urządzenia kontrolno-pomiarowe. Osobiście nie widzę dużego problemu jeżeli taki TV LCD współpracuje z komputerem przez łącze DVI ale jak uzyskać n.p. standaryzowaną temp bieli PAL 6500K, balans kolorów i właściwą luminację kiedy TV LCD współpracuje z DVD prze DVI lub Scart-a.

Chodzi mi o maksymalne zbliżenie do standardu i tego co faktycznie jest na płycie DVD (barwy) z tym co wyświetla TV bez konieczności przeprowadzania ręcznych nastaw z poziomu menu ekranowego na zasadzie "na oko".

pozdrawiam

Gustaw

https://www.audiostereo.pl/topic/17644-kalibracja-tv-lcd-i-plazmowych/
  • 1 miesiąc później...

Witam Gustaw.

widziałem w innych tematach,że masz wiedzę na temat tv i chciałem się Ciebie poradzić.

jestem od miesiąca posiadaczem tv projekcyjnego samsung sp-42q2hl

i nie bardzo podoba mi się obraz.

wydaje mi się, że jest za mało czerwieni, obraz blady

spotkałem się w sieci z takimi hasłami: ustawianie mechaniczne ostrosci, convergance, kalibracja.

(np. po transporcie)

czy to polega na odkręceniu tyłu i kręceniu śrubkami?

jeśli dostanę odpowiedż to Bardzo Dziękuję.

Pozdrawiam.

Kalibracja i convergencja oraz ustawianie ostrości w innych telewizorach z tylną projekcją - były w menu. Pamietaj o kątach oglądania bo one występują w tych telewizorach - wówczas obraz może być blady. telewizory te posiadają regulację serwisową/ ale korzystaj z serwisu/ . Jedyne zagrożenie jeszcze jest takie ,że ileś czasu telewizor pracował na sklepie. pozdrawiam

-> Rafalfala

Sprawę kalibracji TV (Plazma, LCD i tylna projekcja) dopiero rozpoznaję. Trochę z ciekawości trochę ze względu na własne potrzeby.

Mam pewne doświadczenie jeżeli chodzi o kontrolę koloru, profilowanie i kalibrację urządzeń ale z zakresu DTP.

Jedno mogę stwierdzić, że wypadku TV sprawa jest trudniejsza ze wzgledu na ilość i różnorodność możliwych źródeł sygnału które każde w inny sposób dostarcza informacje o barwie. Do tego dochodzą jeszcze rodzaje połączeń i standardy sygnału.

W wypadku komp-monitor-drukarnia sprawę załatwia kalibracja i profile ICC. W wypadku TV profil kolorystycznych ICC nie mamy i trzeba każde źródło " zgrywać" z ekranem TV (lub odwrotnie). Profesjonalne rozwiązania ( oprogramowanie+kalibrator) do kalibracji i ustawiania TV są kosztowne ale na szczęście tanie "jaskółki" się tutaj też pojawiają (jeszcze nie mam bo producent wprowadza rozwiązanie o którym czytałem w tym miesiącu ale jak je przetestuję to opiszę w innym wątku).

Zacznę o najprostrzej i trochę prymitywnej procedury. Zaznaczam, że nie jest to procedura uniwersalna i w konkretnym przypadku może się nie sprawdzić.

I tak, na wstępie, przełącz na ustawienie Film, zapisz na kartce ustawienia poziomu jasności, kontrastu, koloru i ostrości. Niby trywialne ale sam kilka razy zapomniałem przy ustawianiu TV jak wrócić do "neutrum" :-)

Wyświetl obraz (stop klatka) z TV lub DVD który ma "dużą dynamikę" tzn. są na nim obszary bardzo jasne i bardzo ciemne (trochę trzeba poszukać w swojej kolekcji DVD).

Jeżeli Twój Samsung ma opcję DNIe to daj ją na Off.

Potem jasność, kontrast, ostrość i kolory na 50%. Następnie ustaw konstrast na 100%. Zwykle w tym momencie stracisz szczegóły w jasnych partiach obrazu. Obniżaj potem (powoli) kontrast do momentu kiedy szczegóły w jasnych partiach obrazu zaczną się pojawiać. Jeżeli będzisz widział, że dalsze zmniejszenie kontrastu nie daje przyrostu szczegółów pozostaw to ustawienie.

Następnie ustaw jasność na 0%. Potem powoli podnoś jej poziom do momentu kiedy zaczną się pojawiać szczegóły w ciemnych partiach. Czarne pasy przy wyświetlaniu filmu z DVD mają być możliwie czarne a nie ciemno szare. Musisz wychwycić ten moment kiedy z głębokiej czerni przechodzisz w ciemne szarości i na tym ustawieniu poprzestań. Potem możesz ponownie lekko skorygować kontrast +- (zazwyczaj kilka procent w dół).

Obraz nie powinien być już taki blady. Jeżeli ciągle jest no to mamy problem ;-)

Jeżeli sądzisz, że Twój ekran ma za mało czerwieni to zacznij od standardowych ustawień w menu.

W Samsungach -> menu - obraz - ton koloru. Tam zwykle masz do wyboru -> Zimny, Zimny 1, Standard, Ciepły, Ciepły 1. Zykle nawet ustawienie Standard ma za dużo niebieskiego a za mało czerwonego a biel jest daleka od standardu PAL - 6500K. W pre kalibrację producent się nie bawi bo zajmuje mu to za dużo czasu. Producenci wolą też ustawić obraz na wyższe temp. bieli ok. 8000-9000K bo wygląda zwykle bardziej efektownie, ale n.p ludzka skóra wygląda trochę trupio.

W opcji ton koloru spróbuj zmienić to ustawienie na Ciepły lub Ciepły 1. Następnie ustawiasz poziom kolorów tak aby ludzka skóra nie przypominała karnacją naszego najsłynniejszego mulata - Andrzeja L.

Zwykle Samsungi mają możliwość zapamiętywania tych ustawień oddzielnie do każdego źródła.

Potem możesz spróbować włączyć funkcję DNIe. Czasami jest lepiej z tą funkcją czasami odwrotnie.

Łatwiej te procedury wykonuje za pomocą takich płyt testowych jak n.p. Digital Video Essentials (PAL) lub AVIA ( niestety tylko NTSC ale kilka opcji jest uniwersalnych). Można właściwie ustawić poziom jasności, kontrastu, ostrości i balansu kolorów. Płyta prowadzi użytkownika "za rękę". Jest to rozwiązanie tanie, bazujące wyłącznie na Twoim oku, ale potrafiące znacznie pomóc przynajmniej w ustawianiu układu DVD - > TV.

Jeżeli chodzi o konwergencję (sorry za wtrącenie ale zakładam, że wiesz co to jest) to jeżeli TV jest na gwarancji powinien to zrobić serwis. Z ustawieniem geometrii zwykle sobie radzą i od nich tej regulacji powinieneś się domagać. Jeżeli chcesz sam spróbować to niestety musisz wejść do menu serwisowego ale potrafi to być niebezpieczne. Nie trzeba nic kręcić wewnątrz. Wszystko ustawia się z pilota.

Sprawę standardowej temp. bieli która wynosi 6500K można też spróbować ustawić za pomocą optycznych filtrów dostarczanych z płytką Digital Video Essentials. Jeżeli masz w głównym menu opcję zmiany balansu kolorów to jest to względnie proste. W przeciwnym wypadku musisz wejśc do menu serwisiowego i tam zmieniać nastawy R,G,B.

Reasumując. Myślę, że jednak w pierwszej kolejności powinieneś spróbować "procedury prymitywnej" a potem pomyśleć o płytce Digital Video Essentials jeżeli nie będzie OK.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja kupowałem w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - coś ok 100 zł.

Mimo, że mam kilka urządzeń kontrolno-pomiarowych do kalibracji płytka i tak mi pomogła. Dzięki niej ustawiłem rozsądnie sygnał z Composit, RGB. Przy DVI i VGA łatwiej było mi było skalibrować TV urządzeniami pomiarowymi typu kolorymetr lub spektrofotometr.

pozdrawiam

Gustaw

P.S. Mam nadzieję, że za bardzo nie "zaciemniłem" tematu i po tej regulacji Twój TV nie ulegnie samospaleniu :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafalfala

Witam

Dziękuję Gustaw za tak obszerną i wyczerpującą odpowiedź,

Teraz chwilka wolna od rodzinki i będę mógł walczyć z telewizorkiem.

Jeszcze raz serdecznie dziękuje i pozdrawiam

rafał

• 3 lata później...

Witam,

do kalibracji jasności, kontrastu i nasycenia kolorów w telewizorach LCD, CRT i plazmach może posłużyć darmowa płyta DVD którą pobieramy na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wypalamy w nero, postępujemy zgodnie z instrukcją (pliki pdf) z powyższej strony,

pozdrawiam, s.

post-1234-100008033 1218784493_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Witam. Jestem zainteresowany jakimś choćby najprostszym programikiem do kalibracji LCD. Na stornie na której podałeś nie chce ściągnąć tego programu. Gdzie jeszcze mogę znaleźć coś podobnego? Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Może to Ci pomoże.

Darmowy program plus krótki opis co i jak.

Ukryta Zawartość

-> Gustaw

Po zabawach kolorymetrem i mierzeniu tego co robiłem na oko powiem Ci że ... na oko nie ustawisz po prostu temperatury barwowej. Powiedzmy że można próbować mając obok jakiś wyświetlacz "referencyjny" który został skalibrowany kolorymetrem.

Aby ustawić wyświetlacz na prawdę dobrze (np. wspomnianą temp. barw) to potrzebne jest urządzenie pomiarowe, w przeciwnym wypadku będziemy kręcić się w kółko dosyć daleko od celu.

Nie pracuję z kolorem na co dzień ;)

Tylko czasem amatorsko bawię się fotografią.

Zaraziła mnie tym ciut koleżanka z uczelni.

Ona robiła Canonem bajeczne fotki o cudownych kolorach.

Potem kupiłem projektor.

Na oko nie potrafiłem go wyregulować tak żeby mi pasowało.

Jak już było w miarę dobrze przy jednym filmie to przy innym znowu nie.

Posiedziałem sporo w necie i kupiłem najtańszego Spydera.

W sumie jednak dużo czasu mi się zeszło zanim się w tym wszystkim

w miarę połapałem.

Jak się dość dobrze skalibruje projektor lub ekran

to nie ma potrzeby regulować przy każdym filmie.

Poza tym jak widzę, że np. w filmie jest jakieś

zabarwienie to znaczy, że reżyser tak chciał.

tomek67, 20 Lis 2008, 15:19

>Posiedziałem sporo w necie i kupiłem najtańszego Spydera.

To rozsądne rozwiązanie. Niestety Spyder trochę świruje przy IRE 0-30. Da się z tym żyć ale sprawia to pewne problemy.

Mi ten Spyder pasuje. Jest tani i z tym darmowym programem

daje mi "półprofesjonalny" zestaw do kalibracji za około 300zł.

"Normalne" zestawy do kalibracji TV lub projektora

kosztują przynajmniej kilka razy tyle.

W sumie ja się bawię w to średnio z raz na rok.

Np. ostatnio kupiłem TV LCD Samsunga.

O dziwo miał całkiem sporo ustawień,

praktycznie wszystko można było wyregulować.

Myślałem, że to domena projektorów.

Aha moim zdaniem zakup płytek w stylu DVE jest bez sensu.

Regulację jasności i kontrastu można zrobić darmowymi płytami,

a te regulacje kolorów za pomocą okularów średnio mi się podobały.

No i menu w DVE to po prostu dla mnie totalna porażka.

Słyszałem .... yyy ... to znaczy "na mieście mówią" x-P że spyder daje niepowtarzalne wyniki - nie wiem ile w tym prawdy. Ale jeśli masz go za 300 PLN to faktycznie inne typu Gretag Macbeth LT zaczynają się od 600 PLN

Kyle, 20 Lis 2008, 20:37

>ps. tak czy inaczej to i tak lepiej kalibrować jakimś "byle spyderem" niż jeszcze bardziej byle

>jakim okiem

Zgadzam się. Na oko ustawienie właściwego RGBCMY to "mission impossible" :-) Balans szarości to jeszcze od biedy podregulować można.

Wbrew pozorom podobno Spyder jest całkiem dokładny.

Oczywiście pomijając najciemniejszy obraz.

Nawet te zestawy po 600 zł też nie mają oprogramowania do kalibracji

TV i projektorów.

O ile wiem to najtańsze zestawy kosztują ok. 1000 zł.

Kasę się płaci za soft, z lepszymi kolorymetrami kosztują jeszcze więcej.

• 1 rok później...

Witam

Przepraszam za odkopanie tematu, niestety w Polsce jeszcze o kalibracji mówi się mało, być może dlatego do tej pory nie był poruszany.

Jakiś czas temu zamówiłem usługę kalibracji w firmie z Warszawy i muszę przyznać, iż efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, obraz jest o niebo lepszy i naturalny niż było to przed zabiegiem (telewizor LCD - 42').

Dlatego chciałbym wszystkich zachęcić, bo na własnym przykładzie przekonałem się, że kasa wydana na telewizor to nie wszystko, czego potrzeba aby obraz był porządny.

Tak na marginesie, usługa kosztowała mnie 150zł dla dwóch telewizorów :), więc wydaje mi się że zakup zestawu w cenie ~1000zł (opieram się na moich przedmówcach) mija się z celem.

www.kalibracjatv.pl - mogę polecić, uprzejmi i rzeczowi ludzie

(jeżeli podanie adresu w jakikolwiek sposób narusza regulamin forum proszę o usunięcie tego posta, aczkolwiek w regulaminie nie znalazłem żadnej wzmianki o ewentualnym zakazie)

może i dobrze to robią i są uprzejmi ale ten post to paskudna kryptoreklama, wszystkie fora, serwisy gazetowe ostatnio zostały zalane podobnymi wiadomościami, nr gg z tych naganiających na usługę wypowiedzi (niby od zadowolonych klientów) - pokrywa się z nr gg podanym w kontakcie na tej stronie firmy od kalibracji

A ja "kalibrowałem" kiedyś tak: porzyczyłem profesjonalną kamerę, podłączyłem ją do TV, i tak regulowałem telewiaor aż w telewizorze obraz był taki sam jak ten za oknem.

Sorry żle Cię w pierwszej chwili zrozumiałem.

Gdyby czas regulacji ograniczyć do 5-ciu minut to Twoja opcja jest dobra, ale ja ustawiam o wiele dłużej, najlepiej jak pierwsze regulacje odbywaja się jeszcze za dnia, póżniej w czasie szarówki jeszcze doreguluję i jest super. Chodzi o to aby porównywać obraz ruchomy tzn. drzewa na wietrze.

don111, 20 Lip 2010, 17:28

>może i dobrze to robią i są uprzejmi ale ten post to paskudna kryptoreklama, wszystkie fora,

>serwisy gazetowe ostatnio zostały zalane podobnymi wiadomościami, nr gg z tych naganiających na

>usługę wypowiedzi (niby od zadowolonych klientów) - pokrywa się z nr gg podanym w kontakcie na tej

>stronie firmy od kalibracji

No niestety, nick założony tylko i wyłącznie po to, żeby zapodać reklamę rzeczonej firmy. Żenujące. Nie wiem, czy wątki sponsorowane są jakieś drogie czy co, w każdym razie ja z usług firmy łapiącej jeleni metodą "na zadowolonego klienta" nigdy bym nie skorzystał, natomiast takiej piszącej co i jak otwarcie w wątku sponsorowanym - jak najbardziej. Cóż, takie czasy.

zastanawia mnie skąd pewność, że jakiekolwiek ustawienie będzie dobre dla różnych materiałów źródłowych (tj. filmów, programów dokumentalnych kręconych innymi kamerami itd.) a nie, że będzie dobre jedynie dla kamery X podłączonej wejściem Y

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.