Skocz do zawartości
IGNORED

System grajacy dobra przestrzenia

Luk_Fiz

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zabieram sie za wymiane sprzetu, do wydania jest do ok. 8kPLN, strachu przed DIY nie ma. Interesuje mnie zestaw monitory+wzmak (jako zrodlo bedzie Denon+przetwornik A.Stelmacha) ktory zagra dzwiekiem mozliwie najbardziej przestrzennym ze dobrze rozstawionymi planami i glebia - ale w malym pomieszczeniu. Poniewaz jestem gluchy:) to najbardziej liczy sie dla mnie to co "widze" w dzwieku - rozstawienie instrumentow, przestrzen, powietrze, interesuje mnie zeby kolumny "znikaly" z pokoju.

Brzemienie preferowane to kontrolowany, nieciagnacy sie bas i niemeczace sybilanty - syczenia nie lubie gora musi byc okragla. Chcialbym slyszec dobra srednice z duza liczba szczegolow.

Moje typy wynikajace z lektury forum - GC za okolo 2000 oraz Uchery X-718. Poniewaz za odluchy dopiero sie zabieram bylbym bardzo wdzieczny za pomoc i sugestie.

Z powazaniem

Lukasz Czopyk

https://www.audiostereo.pl/topic/17609-system-grajacy-dobra-przestrzenia/

Acha... jeszcze jedno, jest to zjawisko chyba dosc ogolne i szersze wiec poradzcie. Jezeli napisalem ze do wydania jest xxx PLN to znaczy to DO xxx PLN. Jezeli trafilyby sie jakies tansze kolumny (najblizej mam do Audiosystemu i zaraz ide sluchac Mission m32) to tez kupie pod warunkiem ze beda spelnialy moje wymagania. Zastanawiam sie po prostu czy warto odwrocic proporcje cenowe i zestawic wzmaka na przyklad za 5kPLN z kolumnami za 2kPLN??

Drogi Luk_Fiz,

przy Twoich priorytetach i okolicznościach jeśli nie boisz się DIY to podobny temat był ostatnio na forum HiFiM, możesz znaleźć moje wpisy pod nickname graaf oczywiście, mogą Cię zainteresować,

pozdrawiam,

graaf

ps. przepraszam wszystkich, że odsyłam, ale nie mam teraz czasu wpisywac się szerzej, Luk_Fiz prosi o pomoc :)

Monitory ze wstęgą. Jest kilka konstrukcji: Aurum-Cantus (piękna robota, przystępna cena), Akkus (mogą być drogie, bo to Raven+Accuton), ErykS Concept (piękne wykonanie i dźwięk, ale cena ok. 7tys). Wzmacniacz - nie wiem. Odpowiednia lampa może być za droga. Może GC? Słyszałem go tylko z klasycznymi dynamicznymi kolumnami.

Ten czlowiek ktory zalozyl temat na forum HiFiM ("Nosferatou") to chyba moj brat blizniak:) Wielkie podziekowania graaf! - rzecz bardzo interesujaca, tyle ze nie do odsluchania ale do zrobienia.

Jezeli chodzi o rzeczy do odsluchu - widze ze polecaja tam AP Yara - zalezaloby mi na monitorze tylko czy te mini- wydola w 18m2? W Akkusie mozna tez chyba zamowic ze wstega Aurum Cantus.

Czy jeszcze ktos moze pomoc w odpowiedzi na drugie pytanie, to czy raczej drozszy wzmak czy kolumny w takim ukladzie. Pisze to bo niedawno byl watek o szukaniu kolumn do rocka do Creeka 4330 i piszacy zakupil ostatecznie Mission m32 (cena 1200PLN) chwalac przestrzen wlasnie w malej klitce. Pomyslalem ze jezeli to prawda to wtedy stac by mnie bylo na mega-high-end GC lub Drakule, ktora podobno gra wiekszym dzwiekiem.

Dzieki

Ja bym się bał odwrócić proporcje cenowe. Najważniejsze w systemie są właśnie kolumny i na ich jakości należy oszczędzać na końcu. Ja dla siebie wlaśnie coś znalazłem: po długim oczekiwaniu wreszcie miałem okazję posłuchać Argosów Beta. Planowałem zmienic także wzmacniacz, ale po tym co usłyszałem w wdaniu tych kolumn z moim wzmacniaczem (stary Musical Fidelity, nie wart więcej niż 1000 PLN) zdecydowałem, że wzmacniacz jeszcze jakiś czas zostanie. Panowie z Argosa polecili mi tylko poprawienie zasilania, opowiadali że właśnie wrócili od klienta, u którego podobny sprzęt po drobnycvh modyfikacjach wysterował nawet 3 drożne kolumny. Ja już wybrałem Bety - no, może nie do końca, bo jeszcze muszę tych głosników posłuchać u siebie, ale nie sądzę, żeby ten odsłuch cokolwiek mógł zaważyć w sposób negatywny na decyzji - i polecam te kolumny każdemu kto szuka dobrego basu, sceny i muzykalności. Po odsłuchu tych kolumn u siebie postaram się podzielić wrażeniami w dziale "opinie".

Jeżeli szukasz przestrzeni i dobrze kontrolowanego basu to na prawdę GORĄCO POLECAM połączenie ARGOSÓW BETA z jakąś starszą elektroniką Musicala. Przestrzenność wyśmienita, lokalizacja - też pytanie, bas - klasa sama dla siebie, głęboki, dobrze wypełniony i bez żadnych bass reflexowych śmieci, obudowa zamknięta jest pod tym względem nie do pobicia.

Wcześniej miałem okazję słuchać Argosów Gamma, tańszych monitorów tej firmy i to jest tez propozycja godna polecenia. Nie grają aż tak gładko, nie mają tak niskiego basu jak Bety, ale w małym pomieszczeniu powinny sprawować się niewiele gorzej, mają mnóstwo wspólnych cech z bardzo chwalonymi przez wiele osób na tym forum Betami, widać ,że Argos wie co robi, we wszystkich ich onstrukcjach, jakie słyszałem do tej pory powtarzają się takie cechy jak bardzo dobra muzykalność, przestrzenność, loalizacja, szczegółowość i wyśmienicie kontrolowany bas. Gorąco polecam kontakt z panami z Argosa, oprócz tego że robią dobre kolumny to na prawdę świetni ludzie, można do nich przyjść miło spędzić czas i jeszcze dowiedzieć się mnóstwa rzeczy.

Pzdr!

Tez patrze za monitorami w obudowie zamknietej. Chodzi mi o kontrole a nie o czestotliwosc bo i tak w pokoju (dlugosc powiedzmy 5.5m) to fala dluzsza niz 60Hz mi sie nie zamknie.

Rozumiem ze Musical... Czy sluchal tu ktos moze Drakuli i moze sie cos wypowiedziec? Argosow Beta to raczej nie siegne bo za drogie, gammy w cenie 4kPLN to w sumie tez coraz blizej szczytu mozliwosci wiec jakis tani a dobry wzmak by byl ok:)

Pozdro!

ja bym sie zainteresowal tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tego co wiem cena negocjowalna...

lub tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem... I dlatego pytam o sprzet zeby moc potem gustownie urzadzic pokoj:)))

Powaznie - przed chwila bylem na przypadkowym odsluchu w krakowskim Audiosystem, chcialem sie tylko rozejrzec a jakis klient sie decydowal. Uklad - Vincent 236, CD tez Vinc ale nie pamietam jaki AP Tempo. W sumie i za drogo dla mnie i za wielkie skrzynki ale co tam. Muzyka powazna, symfonika.

Musze powiedziec - brzmienie bardzo dobre. Nienatarczywa gora, srednica lekko chrupiaca ale w gruncie rzeczy bardzo ladna. Bas schodzil poteznie w dol, nie tracil kontroli, mial moc.

Ale przestrzeni nie tyle ile chce:) - nie bylo wystarczajacej selektywnosci i holografii. Chyba rzeczywiscie potrzebuje monitorow i to szczerze mowiac mysle o jakis nieduzych.

Gość vasa

(Konto usunięte)

->Luk

Przy Twoich preferencjach (przestrzeń x 3 + średnica) warto się zastanowić nad układem lampa + szerokopasmowiec.

O ile wiem w Krakowie można posłuchać wzmacniaczy JJ z kolumną opartą na Fostexie zbudowaną w oparciu o jakieś klasyczne rozwiązanie. Jeżeli ten układ pasowałby Ci pod względem brzmienia wtedy można rozpocząć poszukiwania elementów proporcjonalnych do budżetu.

Szerokopasmowiec bylby ok, ale nie w tubie tylko np. w obudowie bas-reflex z filtrem. Przede wszystkim swietna namacalnosc dzwieku, znakomicie zorganizowana przestrzen (choc to nie jest stadion).

pzdr.

witam

jesli szukasz przestrzeni ,bogatej srednicy, wyrafinowanej gory, sprawdz i posluchaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Mam te kolumny od roku graje w pokoju 20m i swietnie daja sobie rade,maja wszystko czego szukasz

pozd

Ukryta Zawartość

vinyldemon:

dobra przestrzeń to sprawa dobrego sprzętu ORAZ pomieszczenia. Spróbuj wstawić w dobrze urządzony pokój Avance to przekonasz się, że sprzęt jednak ma wpływ. Oczywiscie jeśli wstawisz AP do złego pomieszczenia efekt też może byc opłakany, jednak nie jest tak, że tylko pomieszczenie odpowiada za odpowiednią przestrzenność dźwięku.

Luk_fiz:

Skoro szukasz czegos zamkniętego to tym bardziej powinieneś zainteresować się ofertą firmy Argos, w Polsce nikt inny nie robi tego typu kolumn, a przynajmnij nie robi dobrze. Gammy też są zdecydowanie godne polecenia, kolumny te ma pewne ograniczenia w odniesieniu do Bet, jednak w pomieszczniu takim jak Twoje nie powinny być one szczegolnie zauważalne (dotyczą przede wszystkim basu), myśle, że to byłby dobry wybór. Warto się skontaktować z tą firmą i porozmawiać, nie pogryzą Cię :) i na pewno doradzą cos więcej niż ja, na pewno przesłuchali w życiu 3 razy więcej elektroniki ode mnie. Dodam jeszcze tylko, żeby nie traktowaać Vincenta ze zbyt dużym entuzjazmem, miałem jakiś czas taki wynalazek i nawet to to grało, wykonanie jest jednak conajmniej tandetne.

Pzdr!

Akurat mialem wlasnie wrazenie ze Vince byly fajnie wykonane:) Nie byly srebrne jak je zwykle pokazuja tylko smoliste czarne i w salonie AS prezentowaly sie na prawde ok. Az je lapiej slychac bylo.

Dzis postaram sie po poludniu wybrac nad Wisle do tego sklepu pod Jubilatem maja tam tubowce. Zestaw tuba+lampa slyszalem ze jest bardzo przestrzenny z tym ze moze sie u mnie udusic. Jezeli dzwiek mi nie podjedzie to potem pozostana juz tylko zestawy monitorowe.

Pozdrow!

Luk

>chicco

Zgadzam się. Na dźwięk, a więc także przestrzenność wpływa pomieszczenie i sprzęt.

Osobiście słuchałem zestawienia Creek 4330 mk 2 + Usher X-718. Było kapitalnie. Piękna- szereoka i głęboka scena i niespotykana ilość powietrza wokół instrumentów na dokładkę. Przesłuchałem przez tydzień ok. 15 kolumn i uważam, że Ushery są nie do pobicia pod względem przestrzeni.

Nie do pobicia pod wgledem przestrzeni to sa Duevele (w Polsce sprzedaje je RCM). Najtanszy (Venus) oficjalnie kosztuje 11k, ale uzywanego widzialem za 6. Przestrzennosc poza zasiegiem jakiejkolwiek konstrukcji w cenie ponizej samochodu, pozostale aspekty brzmienia tez ok.

nie zapominaj o Totemach ... a otrzymasz hektary przestrzeni połączone z niesamowita muzykalnością i witalnością dźwięku...

Polecam Model 1 - to klasyk ... maleńka kolumienka, ale gwarantuje niesamowitą przestrzeń + bas którego nigdy byś się nie spodziewał po takich maleństwach.

Można spróbować też coś na podłogę ...ale to już droższa imprreza ....

zdezintegrowany 3PO

Dobra przestrzeń ---> Altus 300 -jaki by był ,czy nie był bo gra specyficznie ,jednak przestrzeń jest niesamowita !!!-wiem... zaraz będę zlinczowany,ale mam ostatnie życzenie żeby były to osoby co słuchały faktycznie kiedykolwiek Altus-a 300 i przestrzeni nie uswiadczyły itd...

Móje typy to RLS Nereida, tyle że choć to monitory nie jestem pewien czy basu nie będzie ciut za wiele w 18m2. Jeżeli tak byłoby w istocie to niezły może być wzmiankowany wyżej Argos Beta. Z innych propozycji monitory Danish Physics PointZero 4 albo PointZero3 (przy tych ostatnich potencjalnie może byc podobny problem jak RLS, z resztą byłyby one trochę powyzej budżetu). Bardzo przestrzenne, nienatarczywe i dość wyrafinowane granie zapewniają też HGP Nightingale zwłaszcza z dobrą lampą. Wreszcie używane klasyczne JMLab PS 5.1 - wymagają uważnego doboru elektroniki ale chyba mogłyby trafić w 100% w twoje gusta.

Totemów trochę się sprzedało w Polsce z 5-6 lat temu - raczej trudno na nie trafić - może dwa razy widziałem wysokie modele w stosunkowo wysokich cenach. Pod względem przestrzenności uchodziły za wybitne. W wyższych modelach pracowały między innymi głośniki Dynaudio, a w podstawowych Mite głośniki z... Tonsilu - te ostatnie słuchałem i w pale mi się nie miesciło jak oni to zrobili - kosztowało to 1,6kzł nowe.

cennik www.audioforte.com.pl

Podobno o Totemach piszą w jakimś tam Magazynie HI-FI czy też w innym AUDIO ale ja tam nie czytam bo od tego czytania to tylko głowa boli... najlepiej przyjechać i posłuchać.

Znam dobrze Model 1 - zresztą na ostatnim Audio Show prezentowane były właśnie Model 1 wraz z elektroniką Sonneter - brzmiało to po prostu rewelacyjnie.

Grały Model 1 i jakieś podłogowe - wydaje mi się że Forrest.

Przy podłogówkach bas szalał w pomieszczeniu i czuć było, że te kilkanaście metrów to zbyt mało.

Myślę, że wybierzesz coś z ich oferty - no chyba, że masz uprzedzenia i dla ciebie najważniejszy jest drogi wsad głośnikowy a nie finalny efekt brzmieniowy.

Przestrzeń Panie w nich jest i tyle... a do tego nie są sterylne jak chirurg...

Fakt troszkę czarują słuchacza ... mnie oczarowały!

Z drugiej ręki będzie u nas ciężko.... niewiele tego poszło.... nie było wtedy taki emodne jak obecnie lansowanie w prasie..... ;)

No ale znowu są na rynku .....

zdezintegrowany 3PO

No wiec sprawozdanie z pierwszego odsluchu

Z jednodniowym opoznieniem udalem sie do Big-Fox, wszystko bylo umowione. Pokoj odsluchowy ma na ca. >60m2. Muzyka: mialem ze soba niestety tylko Scorpions "Eye to Eye" i Methenego "The way up" do tego jeszcze jakis maly sklad skrzypcowo-wiolonczelowy.

Sprzet: poniewaz do wyboru byly tylko integry Denona ("eee... denona to ja w juz w domu mam":) ma stale byl podpiety Cayin TA-35 byl to tez moj pierwszy kontak z AA Lektor ktory sie okazal niespecjalny bo te CDR co mialem czytal raz na trzy proby:). Do tego po kolei poszly:

Usher X-718:

Wykonanie na 5+, staly nawet nie na firmowych standach ale prezentowaly sie znakomicie! Drewniane boczki sa wzorcowe, calosc zacheca do sluchania. Musze powiedziec ze efekt odsluchu to cos powmiedzy dobrym a srednim ale bez rewelacji. Ja oczywiscie od przestrzeni: dosc dobra lokalizacjia, na szerokosc tez dobrze natomiast w glab juz znacznie gorzej. Nie bylo tej holografii o jaka mi chodzi, kolumny nie znikaly do konca i chociaz bas byl ladnie oderwany to wyzsze dosc powaznie sklejone. Wysokie tony brzmieniowo dobre jakkolwiek mialem dziwne wrazenie ze po okolo 10min wyzsza srednica zaczela sie robic troche meczaca. Glos Klausa dobrze podany, duzo detali jakkolwiek nie bylo jakiegos specjalnego wrazenia uczestnictwa w koncercie. Bas - tu klopot. Byl dosc niski ale w pewnych momentach stawal sie slabo kontrolowany i ogolnie brakowalo wypelnienia. Mysle ze nie bylo tez dosc mocy i wyrazistosci. Z tego powodu na drugi ogien poszly:

Lowther EX2 w fidelio:

Scorps i tutaj: KA-TA-STRO-FA!! Wiedzialem ze na tym sie rocka nie slucha ale mialem nadzieje... Sprawdzily sie wszyskie opinie o krzyczacej srednicy. Bardzo wyraznie slychac "krzyczaca" gore, gitary robia sie denerwujace taleze straszliwie dzwieczaly. Dziwna sprawa z basem - niektore najnizsze czestotliwosci bylo slychac jakkolwiek calkiem oderwane od reszty, innego basu brak. Glosy jakies straszliwie odchudzone! Potem Pat tutaj zaczalem sledzic przestrzen: znakomita separacja, jakkolwiek calosc scisnieta miedzy kolumny i jakby...WYCOFANA, natomista srednica gdzies z przdu. Fakt ze skrzynki zniknely mi z oczu.

Na koncu wrzucilem ow maly skladzis smyczkowy i oniemialem "in plus" - takich skrzypiec jeszcze nie slyszalem! Niesamowicie spojne, namacalne i realistyczne brzemienie tworzace fantastyczna calosc. To bylo cos nowego.

Podsumowujac:

- szerokopasmowce to nie dla mnie,

- Ushery+lampa - chyba nie chociaz w sumie niezle.

Musze powiedziec ze znacznie lepsze wrazenie zrobila na mnie prezentacja AP Tempo+Vince w Audiostystemie o ktorej pisze wyzej. Podejzewam, ze teraz bede sie kierowal raczej w strone mocnych tranzystorowych integr i niewielkich, zamknietych monitorow: chce w Top Hi-Fi sprobowaz VA Haydn i moze Paradigm z Pliniusem i moze Rotelem.

Czy ktos moze opisac jaki wplyw na ten odsluch mogly miec specyficzne cechy Caina?

Z najlepszymi pozdrowieniami

Luk

I sprawozdanie z kolejnego odsluchu (a wlasciwie maratonu bo 5 kolumn w 1.5 godz:)

Miejscem akcji byl krakowski salon Nautilius, w tym miejscu naleza sie podziekowania bardzo dobrej obsludze. Sprzet to Myryad MI12, jako CD robilo AA Paganini. Plyty to tak jak powyzej Scorps "Eye to Eye" i P.Metheny a do tego "Amused to death" R. Watersa. Potem sprobowalismy jeszcze Arcama Alfa, nie pamietam ktorego. Wiec po kolei:

1. Sonus Faber Concertino Home

Te kolumienki sprawily nieco klopotu. Wysoko grajacy Myryad powodowal lekkie piaszczenie w gorze, konieczna korekta kablami. Ale za to efekty byly znakomite! Zaczynajac od przestrzeni: znakomita! Nawet na plycie Scorps, nienajlepiej zrealizowanej dzwiek zupelnie oderwany od kolumn, troche slabiej gora ale bardzo dobrze. Na Watersie - pieskie idealnie z tylu:)) Bas nisko schodzacy ale jest go troche malo, mimo wszystko bylem zadowolony. Nie udalo sie pozbyc problemow z gora i niestety bylo dosc jasno a i sibilanty troche za wyrazne ale jestem przekonany ze inny wzmak by nad tym zapanowal. Bardzo dobre kolumny

2. Avance Magnym

Wieksze od SF i to widac. Bas wiekszy, glebszy mocniej bijacy. Bardzo ladne wybrzmiewanie instumentow, trojkat na Methenym bardzo dobry. Wysokie okazaly sie byc lagodniejsze i bardziej wycofane. Niestety: nie ma precyzji brzmienia. Zwiekszenie glosnosci pokazywalo pewien balagan na dole. Przestrzennosc brzmienia - no niestety nie najlepiej... Dzwiek przyklejony mimo korekt ustawienia efekty przestrzenne na Watersie niewyrazne i nieprzekonujace. Calosc gorzej od SF.

3. Dynaudio Contour 1.1

Niestety - mialem duza nadzieje a to inna liga (in minus). Zapiaszczona i niewyrazna srednica, ze wzgledu na mniejszy rozmiar nie bylo tak glebokiego basu. Co najgorsze - przestrzennosci tez nie ma. Calosc wydaje mi sie jakas niewyrazna, nie robilo to wiekszego wrazenia. Po tych kolumnach zmienilismy odtwarzacz na Arcama.

4. Celestion Series 4

Inna liga cenowo - ale brzmieniowo niekoniecznie! Przede wszystkim - sa dosc duze. Mocny bas, szeroka scena - to od razu. Wysokie tony dosc dobre wyrazne, dobrze polaczone ze srednica, calosc potrafi przywalic mocno. Nie ma jednak tej namacalnosci dzwieku, jakiegos nieuchwytnego pierwiastka. Nienajlepsza separacja instrumentow na scenie. W kategorii cena/jakosc zdecydowany zwyciezca, pozostawia w pobitym polu na pewno Dynaudio i Avanca.

5. Kef Q1 reference

Jak referencja to referencja! Kolumny graly bardzo dobrze moim zdaniem jedyna prawdziwa konkurencja dla SF. Przede wszystkim wysokie tony: moze to zasluga arcama ale bardzo dobre, delikatne choc ladnie zarysowane, niemeczace w porownaniu do lekko zapiaszczonych SF. Przy sciszaniu pokazywala sie bardzo ladna srednica, bas tez niezly chocaiz troche bylo widac bass refleks - lekka utrata kontroli. Przestrzennosc i holografia - tutaj tez bardzo dobrze. Dla mnie kolumny te pozostawaly nieco z tylu za SF, nie bylo tej magii, uczestnictwa w wydarzeniu muzycznym. Mialy tez na prawde przyjemne brzemienie ale moze lubie taka drapieznosc jak w SF:))?

Wedlug czlowieka z obslugi - nr 1 (ja tam nie mam osluchania i lubie posluchac opinii).

Z nautiliusa mozna cos pozyczyc do domu i chyba sie zdecyduje na SF. Czy ktos moze podac jakis odpoweidni wzmacniacz?

Bardzo dziekuje za wszelkie rady i komentaze.

Luk

Ostatnio po przesłuchaniu PHY zweryfikowałem swoje poglądy na temat przestrzeni i barwy (nie zawsze to idzie w parze). W rozumieniu dobra przestrzeń = właściwa tylko odgrody zapewniają (przynajmniej te, których słuchałem) właściwą lokalizacje zaś z tymi głośnikami naturalna barwa, wybrzmiewanie koherencja przekazu nie jest zaburzona.

>Luk_Fiz

Hmm, wysokie tony w Concerto Home (taki sam wysokotonowy) nie robiły na mnie wrażenia zapiaszczonych, raczej lekko stłumionych i dość jedwabistych. Wypróbowałbym jeszcze jakiś inny wzmacniacz, a może tak duet AA Paganini / Puccini?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.