Skocz do zawartości
IGNORED

Epos M 12.2 - jaki wzmaciacz?

Jeżyk

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda ze nowe Eposy sa swietne i niewatpliwie lubia sie z Creekami ale niedawno slyszalem je podpiete z Linnem Classic to takie 3 w jednym i przyznam ze gralo to chyba jeszcze lepiej no i odpadaja kabelki polaczeniowe czincz sztuk dwie co obnizy cene zestawu ktory i tak juz przemawia na korzysc owego Linna.

Jako zrodlo gral gramofon Pro-Ject 1 Xpression.

Słuchałem na Creek A50, Cambridge Audio Azur 640A, Antique Sound Lab MG SI 15 DT. Ostatecznie u mnie grają 15.2 z Azurem;-) W przypadku tego wzmacniacza bas na 12.2 wydawał się być bardziej podbity i co oczywiste nie sięgał tak nisko. Kolumny były również lekko zbyt krzykliwe. Wszystko to w porównaniu do 15.2 - "lekko". Dźwięk z Creekiem - ok. Gdybym miał jednak do wyboru Azura i Creeka, to wybrałbym... Azura, bo tańszy, a nieustępuje w tym zestawieniu znacznie. Co bym natomiast wybrał? Antique Sound Lab! Dobiero z tym wzmacniaczem brzmią one w sposób praktycznie uniemożliwiający oderwanie się. Jest w tym dźwięku jakiś czar. Być może to po prostu lampa;-) W każdym bądź razie przyszedłem po swoje 15.2 i zostałem dłuższą chwilę słuchać jak gra to zestawienie...

Eposa z Creekiem i ASL dość łatwo można posłuchać, bo są one w ofercie jednego dystrybutora - Audio System.

Jeśli natomiast spodobałby Ci się dźwięk "creekowy", to wydaje mi się, że warto byłoby również posłuchać z Arcamem z serii DiVA, chyba, że środki pozwalają na FMJ.

No i jeszcze jeden cichy faworyt. Nie słuchałem, ale na wielu kolumnach, z którymi zestawienie to wydaje się "z założenia być chybionym", wzmacniacz ten gra. Cyrus. Zresztą jeśli u mnie pozostaną Eposy (raczej pewne), a Azura będę się wyzbywał, to pewnie skieruję swe kroki w stronę tej marki. No, ale to już moje prywatne "zboczenia" brzmieniowe;-)

posłuchaj też u tego samego dystrybutora z myryadem. słuchałem też dwóch innych zestawień - z baltlabem i z amplifonem wt30II. oba dobre choc zupełnie inne - jakby grały inne kolumny:)

eposy to fajne kolumny bo słuchac co jest do nich podpięte. powodzenia i pochwal się co wybrałeś. pozdr

Cyrus! No wlasnie jesli ktos zaakceptuje podobienstwo do minisystemow z MM ale oczywiscie na pierwszy strzal bo to dopracowane bydle z aluminiowo-magnezowa obudowa niechlubnie nazywane przez angoli ,,pudelkiem po butach,, to otrzyma swietny dziwiek za relatywnie nieduze pieniadze. Szukalbym modelu 3i jest swietny z drugiej reki nie powinien kosztowac wiecej niz 2000zl. Jesli nowy to najlepszy jest model 7. Moj CD Cyrus dAD 1 broni sie przy Meridianie 506 to najlepsza rekomendacja. Osobiscie polecam:)

Obecne wersje Cyrusa to 6vs i 8vs. Słuchałem poprzedniej wersji 6, czyli po prostu 6. Potwierdzam zdanie robiksa - relatywnie niewielkie pieniądze, a wielki dźwięk. Miałem możliwość porównania go z NADem S300 oraz Densenem Beat 100 (bodaj ostatnia wersja przed pojawieniem się serii Albino). Kolumny: Vienna Acoustic Mozart. Porównanie wygrał... Cyrus. Praktycznie lepsze było wszystko. W porównaniu z NADem - chciało mu się grać. W porównaniu z Beatem lepsza kontrola niskich tonów i nie grał jedynie dołem i górą. Polecam. Ponoć nowa seria jest wydajniejsza prądowo. Model 8 też ponoć lepszy niż 6, choć wydaje mi się, że do 12.2 może w zupełności wystarczyć 6.

• 4 tygodnie później...

Ja porównywałem Azura 340A, 540A i właśnie NAD 320 BEE. NAD miał gorszą przestrzeń i suchy, szorstki dźwięk w stosunku do Azura.

Był za to bardziej selektywny, powiedziałbym - sterylny. Myślę, ze wybór tutaj zależy od gustu i słuchanej muzyki.

Elvis>

Jakiś czas temu to już było, ale jeśli pamiętam to był ten model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli zupełnie podstawowy. Na żywca wygląda znacznie lepiej;-)

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Linn Classic z EPOS 12.2 to jest po prostu rewelacja! Zasłuchałem się : ).

Prezentująca je osoba twierdziła, że gra to lepiej od Creeka A50 + CD Creeka z tej serii co wzmacniacz

(a przecież Creek wychodzi drożej niż Linn, w którym jest jeszcze tuner). Tego nie wiem bo nie porównywałem.

Szkoda tylko, że to cacko kosztuje ponad 6 tys. : ( a używanych nie ma w ogłoszeniach.

>pavbaranov

W jakim pomieszczeniu (metraż) grają Epos 15.2 i dlaczego 12.2 przegrały skoro były tylko "lekko" gorsze?

W końcu 15.2 są duż droższe nawet uwzgledniając koszt standów?

A są jeszcze podłogowe Epos ELS 303.

mieczyslawz>

15 grają w pomieszczeniu, które ma nieco ponad 16mkw i standardową, "blokową" wysokość. Słuchałem obu, tzn. 12 i 15 także w pomieszczeniu ponad 25mkw.

Kupiłem za 3500,-, zatem koszt nie był taki bardzo większy od 12, które kosztowałyby mnie 2200,- + standy za ok. 600,-.

12 przegrały szybciej kończącym się basem (naturalne), którego jednak było... więcej;-) i był bardziej podbarwiony. 12 grają bardziej efektownie (coś jak VA Haydny), a mi na tym nie zależy. Dźwięk 15 jest bardziej kulturalny, a bas pojawia się wówczas, gdy naprawdę w nagraniu jest. I schodzi nisko. Dość nisko. Jest też krótszy, lepiej kontrolowany.

Powyższe dotyczy połączenia z tranzystorowym wzmacniaczem. Obojętnie co grało Vincent, Creek 5330, czy CA Azur 640A zawsze 15 była dla mnie kolumną o większej kulturze. Ale np. już z lampą niekoniecznie. Słabowita (w porównaniu np. z 2x200W Vincentem), 15W lampa - Antique Sound Lab MGSI 15 DT - potrafiła dać bardzo przyjazny dla uszu dźwięk z 12.

W sumie liczyłem się nawet z większą kwotą za kolumny, ale M15.2 są - jak dla mnie - wystarczająco dobre;-) ELS 303 nie znam i nigdy nie widziałem. Nawet nie wiedziałem, że takie były (bo i chyba nie było;-)). Nieco ponad 2tys. za podłogówki wydaje się być ciekawą ceną. U mnie jednak odpadłyby bo potrzebowałem kolumn 8Ohmowych. Cokolwiek by nie mówić, Azur lepiej gra z takimi.

>pavbaranov

Dzięki za odpowiedź.

Wydatek 3.5 tys. na kolumny /czyżby allegro u maxwell-a ? czy dobre negocjacje w "normalnym" sklepie : ) ? /

do Azurów to trochę dużo.

Ciekawi mnie jakie /tańsze/ kolumny odpadły po drodze /o wzmacniaczach już pisałeś/ np. Kef, AA Hyperion III (też 8 ohm).

I jeszcze jedno. Kiedy będę zmieniał sprzęt, to eposy zostaną. Zmianie ulegnie wzmacniacz i być może CD. Jeśli zmienię wzmacniacz, to na któryś z:

Cyrus 6 lub 8

Creek 5350SE

Arcam DiVA (któryś, który będzie mi najbardziej pasował)

Primare D20mk.II (nie 21;-))

lub... Antique Sound Lab i wspomniany w tym wątku już model.

No i przydałoby się sprawdzić jak będzie grał CA Azur 740A (m.in. XLRy)

A gdyby w Krakowie lub okolicy można było posłuchać Eposów z Linnem Classic, to pewnie i taką konfigurację brałbym pod uwagę. Linn, to Linn w końcu;-)

No i jeszcze jedna możliwość - Alchemist. Lubię te wzmacniacze.

Jeśli wyjdzie na ASL to podłączę albo Yamahę CDX-890, albo CA Azura 640C (najprawdopodobniej).

Jeśli wyjdzie Cyrus, to pewnie podłączę również CD tej firmy, a potem będę się bawił w dostępne upgrade'y.

Jeśli Creek, to pewnie także z CD Creeka. Jest to jednak najmniej prawdopodobna konfiguracja. Podobnie jak Primare najbardziej pasowało mi z CD Primare'a.

Dlaczego preferuję zestawienie CD i wzacniacza tego samego producenta (dokładnie tej samej serii i podobnej daty produkcji) - bo najczęściej poszukiwanie właściwego interkonektu ogranicza się do takiego, który jak najmniej ma sam do powiedzenia i ingeruje w ten układ.

I w każdym z tych przypadków będę zadowolony z dźwięku oferowanego przez Eposy. Inna sprawa, że - tak jak ktoś w tym wątku powiedział - to kolumny, na których słychać podłączony sprzęt. W sumie patrząc na stosunek jakości do ceny, to najmniej przypadła mi do gustu wybyczona integra Vincenta.

mieczyslawz>

Prędzej zmienisz elektronikę niż kolumny, a 15.2 - jak mi się wydaje - mają wystarczający potencjał, by próbować je nawet z wzmacniaczami za ok. 5tys. zł. Zatem one zostaną;-) Stąd też nie za dużo. Kupiłem je w "normalnym" sklepie. Gdy kupowałem AA w Krakowie w ogóle nie było. Kefy niestety wchodziły w grę albo Q, albo... nic. Niestety następne modele innych serii są już zdecydowanie droższe. W sumie do bezpośredniej walki jako kolumny do Azura (a chyba generalnie do takiej mniej więcej prezentacji, jaki on daje, zbliżoną znajdziesz /chodzi mi o ogólny charakter brzmienia/ i w Arcamie i w Creeku) stanęły: B&W 601, Infinity Kappa (model podstawkowy, nie pamiętam symbolu), Eposy M12.2 i M15.2, Avance Dana 670XT oraz Signature 3mkII, Argos (małe monitory), oraz - niestety nie pamiętam marki, krakowskiego, producenta - Centuriony. Spośród tych kolumn w przedbiegach odpadają B&W oraz Infinity. To chyba nie jest dźwięk, który ktokolwiek chciałby mieć. Kef odpadł, bo... nierozwojowy;-) Dana miała ciemniejszą prezentację, ale taki dźwięk można lubić. Argos, Epos, Centuriony, Signature... - do wyboru do koloru, każde z nich można było kupić, każde oferują inny dźwięk, przy czym - jak dla mnie - każdy z nich jest dźwiękiem do zaakceptowania. Pewnie gdyby było mnie wtedy stać na ok. 5tys., to kupiłbym Centuriony. Doprawdy głośniki z klasą. Argosy - słowa złego powiedzieć nie mogę. Wydaje mi się, jedynie, że... Azur to nieco za słaby kompan dla nich;-) Zostały zatem Eposy. Może także dlatego, że w końcu zapragnąłem mieć podłogowce;-)

>mieczyslawz

No to jak taka cena Eposów w normalnym sklepie to chyba tylko przy zakupie całości naraz (z Azurem)!

A jak z wadami Azura na które dużo osób narzeka tj.

a) sprzęt "nie gra " jeśli potencjometr jest ustawiony poniżej godziny 9 stąd nocne odsłuchy mało ciekawe,

b) trudna regulacja głośności z pilota,

c) głośny napęd cd

d) problemy z odczytem CD-R i CD-RW

da się przeżyć?

Ciekawi mnie jeszcze czy odsłuchiwałeś także serię Azura 540 (trochę tańsza) a jeśli tak to czy jest dużo słabsza?

Kupowałem Eposy oddzielnie.

>A jak z wadami Azura na które dużo osób narzeka tj.

>a) sprzęt "nie gra " jeśli potencjometr jest ustawiony poniżej godziny 9 stąd nocne odsłuchy mało

>ciekawe,

Może nie od 9, ale od jakiejś 8, jednakże taka głośność nie jest uciążliwa dla domowników i sąsiadów, przynajmniej z Eposami. Natomiast nie zauważam tego o czym pisują koledzy, że poniżej 9 pojawiają się problemy z nierównomiernością kanałów itp. Przynajmniej u mnie tego nie ma. Inna sprawa, że poniżej owej 8-9 mało co gra dobrze;-)

>b) trudna regulacja głośności z pilota,

Nie zauważyłem. Na czym miałaby polegać? Sam pilot natomiast ma odlotowy wygląd, jego największą wadą jest nieczytelność pewnych klawiszy. Można się przyzwyczaić.

>c) głośny napęd cd

Jak Sony. U mnie o tyle nie ma problemu, że CD znajduje się jeszcze jakieś 2 m za głośnikami. Nawet jednak włączenie mute nie powoduje, że słyszę CD. Chyba, że chodzi Ci o ładowanie płyty itp. Do cichych nie należy, ale - da się przeżyć;-) Słyszałem również głośniejsze.

>d) problemy z odczytem CD-R i CD-RW

CD-RW nie słuchałem nigdy. CD-R - nie miałem, za wyjątkiem jednej płyty, którą w tych upałach zastopował. Generalnie jednak słucham normalnych, tłoczonych CD. Na CD-Rach mam niemal wyłącznie nagrania z niepublikowanych koncertów, które wypalane są przez komputerową nagrywarkę TEAKa, z prędkościami od 8-12max.

>da się przeżyć?

jw.

>

>Ciekawi mnie jeszcze czy odsłuchiwałeś także serię Azura 540 (trochę tańsza) a jeśli tak to czy jest

>dużo słabsza?

Nie, nie słuchałem. U mnie - tak jak Ci napisałem - raczej inne plany na dźwięk. Albo lampa albo któryś z wymienionych wcześniej zestawów. Natomiast raczej na pewno nie będzie to Thule (a szkoda, bo mi się diablo podoba), Copland, Densen (uwaga jak do Thule) czy NAD. Najchętniej wpuściłbym się w Krella, ale możliwości finansowe chyba nie pozwolą.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź /przy głośnej pracy napędu chodziło mi o odtwarzanie : )/

A CD-Rów rozumiem, że nie sprawdziłeś.

Z Eposami warto posłuchać Linn Classic. Naprawdę gra ładnie choć trochę kosztuje (6.2 tys. zł).

Ale za to ma się 3 w jednym (wzmacniacz, CD i tuner). Szkoda tylko, że wygląd taki sobie.

Nie sprawdziłem CD-RW, CD-R to nawet w tej chwili gra;-)

Cena 6tys za Linn Classic mnie nie przeraża. Np. Cyrus 6+CD wyjdzie drożej. SAL z jakimś godnym CD, też będą oscylować wokół tej ceny (inna sprawa, że tutaj CD już - mam nadzieję - bym miał). Gorzej niestety z tym, że na krakowskim zadupiu trudno znaleźć Linna. Albo inaczej - graniczy to z niemożliwością. A szczerze powiedziawszy nie chce mi się zamawiać w ciemno sprzętu za 6tys. by potem nie być z niego zadowolonym ("tak, możemy sprowadzić, ale jak Pan kupi. Najlepiej, jeśli dałby Pan zaliczkę").

W ogóle, to najchętniej widziałbym swój sprzęt mniej więcej w taki sposób, by pozostały Eposy, do których dołączone byłyby dwa niezależne zestawy: np. Azur (bo tu gdzie go potrzebuję spokojnie mi wystarcza) i np. jakaś lampa, lub inny dość łagodnie grający sprzęt, dla samej "przyjemności słuchania".

chetnie bym podal zrodlo ale gdzies przepadlo....... a stalo w nim jak wol - Cyrus amplifier (3,5,7 - zapomnialem)

is more than special with lush sounding Epos speakers.

mysle, ze maja racje. od paru tygodni borykam sie z wyborem w odwrotna strone. jakie kolumny doi Cyrusa....

no i kwestie wyboru zamykaja sie w okolicaach Epos, Usher ze wskazaniem na tego pierwszego.

abtman>

To tym razem i ja coś podpowiem do Cyrusa;-) Zobacz jeszcze na ładne (przynajmniej mi się podobają) skrzynki Vienna Acoustic. Słuchałem Cyrusa z Mozartami i powiem tyle: był to dźwięk do długiego słuchania;-) Myślę, że Bach lub Haydn podobnie by spasował.

>abtman

Na tophifi jest teraz wyprzedaż. Można tanio kupić Vienna Acoustic.

>pavbaranov

W sprawie Linna zobacz na

Ukryta Zawartość

najciemniej jest pod latarnią (chyba że to ich miałeś na myśli z tą zaliczką).

Jeszcze 2 pytanka:

1) Jak grały oba Eposy /nie mylić z oposami : )/, tj. 15.2 i 12.2 w pomieszczeniu ponad 25m?

Czy łącznie z Azurem 12.2 dawały radę w takiej kubaturze /b.dużej jak na kolumny podstawkowe/ czy też tylko nadawały się tam już 15.2

2) Jak są ustawione 15.2 tj. ile wynosi odległość między kolumnami i jaka jest odłegłość od tyłu kolumny do ściany?

Ukryta Zawartość

Nie wiem, o jaką zaliczkę chodzi;-)

1. Eposy w dużym pomieszczeniu zagrały... dobrze. Nie miałem wrażenia, że dźwięk nie wypełnia go odpowiednio itp. Żadnych braków poszczególnych pasm częstotliwości. I znów w tym dużym pomieszczeniu basu z 12.2 było... więcej, wg tego co już napisałem. Owa duża ilość basu pojawia się znów wraz z M22;-)

2. Mam bardzo nietypowy układ pokoju. Pokój jest w przekroju prostokątny. Kolumny i miejsce w którym słucham, tworzą mniej więcej równoboczny trójkąt, są nieco dokręcone do środka, ale nie silnie tzn. mniej więcej na mnie (ani za mnie, ani przede mnie). Stoją dość "luźno" ustawione, mniej więcej w 2/3 pokoju, niestety dość blisko ścian bocznych. Obecnie stoją na kolcach (i podkładkach pod nie). Nie są dociążone. W najbliższym czasie zafunduję im buty (tzn. jakieś płyty z... czegoś, granitu, marmuru itp.). Dociążone zostaną dopiero na nowym mieszkaniu.

Dzięki, to dopiero za jakiś czas. Najlepsze, że ze strony Linna znalazłem coś takiego:

Krakow

BIG FOX

ul. Zwierzyniecka 31

31-105

Krakow

Tel: 0-12) 421 23 80

FORMA

ul. Olszanska 5a

51-613 Krakow

Tel: (0-12) 429 24 61

Fax: (0-12) 413 49 45

O czymś na Olszańskiej to pierwsze słyszę, zaś konia z rzędem temu, kto Linna w Big Foksie widział. Po urlopie przejdę i spytam. Hmm.... jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, bym mógł usłyszeć coś innego od...: "oczywiście możemy Panu sprowadzić, o ile...";-) Nie mówmy jednak hop, a nawet hoop;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.