Skocz do zawartości
IGNORED

co na przewody sygnałowe do wzmacniacza?

tomash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam pytanko do panow ktorzy wymieniali okablowanie sygnalowe w swoich wzmacniaczach, jakie kabelki najlepiej zastosowac? otoz ja zaczelem wymieniac okablowanie w swoim wzm., pierwowzorem byly kabelki z drutu stalowego o srednicy 0.5 mm, w tej chwili zamontowalem jakis zwykly kabelek sygnalowy z goraca zyla i ekranem (chyba tak sie mowi), skutkiem bylo znaczne zmniejszenie basu natomiast gora stala sie bardzo przejrzysta i wyrazna

Pozdrawiam

a jakie srednice przewodow bys zaproponowal, moze jakies przyklady z miedzi i srebra, czy te przewody powinny byc dobrze ekranowane, tak mysle czy na srebrze da sie uzyskac dobry dolny zakres pasma tzn czy nie bedzie strat na basie?

Po połączeń sygnałowych od 6zł za nitkę srebrną metr bieżący. Oploty ekranu można kupić bez problemu, izolacja i po balu panno lalu:):):) Przecież tam nie daje się kilometrów.

Kiedyś wstawiałem i bez ekranu i nie słyszałem nic niepokojącego. W GC również moi koledzy mają bez ekranu. Jeśli jest jednak wybór, to lepiej mieć zaekranowany. Możesz również owinąć kable cienką blaszką miedzianą i polączyć ją z masą. W moich urządzeniach wszystkie kondensatory w torze sygnałów audio, nie dosć, że są to najwyższymi modelami SCR KPSN, to pokryte zostały taką błaszką miedzianą. Natomiast jakości kabli pr ądowych wewnątrz nie stwierdziłem. Na dłuższych połączeniach pomiędzy trafami, kondensatorami i dławikami mam pozakładane ferryty. Jeśli nie stać Cię na srebro lub stanowi to kłopot to kup Queda Silwera. Rozdziel kabel i wykorzystaj nitki. Jest to miedź solidnie srebrzona. W Gain Clonie DZIAŁA!!!!

bartezzz- idź do dobrego zakładu złotniczego. Wyciągną Ci bez problemu druta ile będziesz potrzebował. Dla przykładu (a dziś jestem po rozmowie) kilogram srebra najwyzszej czystości o wysokiej próbie to koszt 800zł. Przeiągnięcie i wygrzanie kryształków to koszt ok.200zł. Czy zdajesz więc sobie sprawę ile metrów otrzymasz z kilograma??? Potem izolacje, geometria splotu, przekroje itd. dają odpowiednie brzmienie. Sam surowiec to betka. To najprostszy sposób. Jeśli nie to mogę załatwić. Cena już niestety będzie za metr ok. 40zł i mogę wysłać dopiero po uiszczeniu zapłaty.

hmmm.... właściwie to już zamówiłem kabel identyczny z jakiego mam interkonekt czyli Klotz'a La Grange (GY -107).

Zastanawiałem sie trochę czasu nad tym i w końcu taką podjąłem decyzje. To ma grać we wzmacniaczu lampowym. Myślisz,że srebro by było lepsze niż ten Klotz?

Dziś Klotza oddałem znajomemu (w ramach sprzątania w resztkach kabli róznej maści). Do wzmacniacza lampowego? Myślę, że nie ma wogle co porównywać czystego srebra z kablem do mikrofonu, chyba że ten wzmacniacz to mikrofonowy i ma wzmacniać głos ludzki. Sorry ale daruj sobie. Kloce , Bespeca i inne druty to wciąż ten sam chłam. Każdy brzmi inaczej, ale wciąż tak samo- czyli nie lepiej.

To nie jest kabel mikrofonowy tylko najwyższy model kabla gitarowego Klotza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepraszam za brak precyzji. Powinno być kabel instrumentalny. Zważywszy na mikro cinkie druciki wątpliwej czystości nie polecam ich do wzmaka. To co dobre na kilometry na scenie nie jest dobre do krótkiego sygnału. Na scenie ważna jest każda zł / $, w domu mozna wysilić się na wydatek. Zważ róznicę- większość dobrych wzmacniaczy niestety jest okablowana srebrem. Eksperymentowałem niemal ze wszystkim co jest. Nidgy nie było to chośby w zblizeniu do mych oczekiwań. Ostatnio koledze Frankowi takiej konstrukcji kabel wymieniłem na zwykły drut srebrzony. Efekt- był więcej niż pozytywny.

ja mam jakis interkonekt monster 1 zyla 1mm2, z miedzi beztlenowej i z pozlacanymi chinchami, nie pamietam czy jest ekranowany, za 20zl za 0,5 metra i przenosci swoetnie wszystkie czestotliwosci! bassu czasami az nadtto, wysokie bardzo czyste i nic wiecej nie potrzebuje, po co wydawac 100zl wiecej zeby uzyskac 5% poprawy jakisci dzwieku

sluchanie muzyki prez sluchawki (oczywiscie dobrej klasy) to jest inna para kaloszy! poprawa jakosci dzwieku o 50% lepsza akustyka! moze kiedys jak bede mial nadmiar pieniedzy to sie szarpne na lepsze interkonekty

bartezzz- kiedyś byłem przeciwnikiem srebra. Myslałem, że rozjaśnia jak większosc słuchaczy. Po skompletowaniu systemu całkowicie neutralnego o naturalnej barwie, nie wyobrażam dzis sobie zastąpienia srebra czymś innym. Uwierzmi- srebro nie rojasnia. Dowód: ostanie moje testy. Argentum jest ciemniejsze mimo srebra od miedzianego Stereovoxa.

40zł/ wychodzi w ekranie:):):)

Witam

przeroslo to moje oczekiwania ze temat sie tak rozwinal :)

ja od siebie zapytam jeszcze o przekroje przewodow sygnalowych pomijajac kombinacje splotow, jaka sumaryczna wielkosc przekroju przewodu wystarczy do przesylu sygnalu?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Coś mnie ostatnio napadło żeby się pobawić z kabelkami.

Wygrzebałem szpulę cieniutkiego kabla jeszcze NRDowskiej produkcji z miedzi srebrzonej. Bardzo byłem ciekaw tego "srebrnego brzmienia", więc stwierdziłem,że popróbuje sobie na nim. Wiem,że to nie czyste srebro,ale już zawsze bliżej.

Do eksperymentów wybrałem sobie krótki odcinek od kondensatorów wyjściowych do gniazda słuchawkowego. Zaizolowałem go taśmą izolacyjną i przylutowałem zamiast istniejącego kabelka miedzianego na wysokie napięcie.

Jakoś nie mogłem się doczekać rezultatów i nie dałem lampiakowi wiele czasu na zagrzanie kiedy zasiadłem do odsłuchów.

W pierwszym momencie lekki szok! Zmiany bardzo znaczące! Znacznie bardziej przejrzyście i szczegółowo!

Po może dwu ścieżkach mój entuzjazm zaczął powoli opadać. Zorientowałem się,że zachwycając się górą zapomniałem o basie..... no właśnie.... gdzie jest bas??? No... jest ale jakiś taki karłowaty. Szybki owszem (może nawet szybszy niż był), ale skurczył się strasznie. W ogóle zmieniła się cała równowaga tonalna. Srebro weszło mi z buciorami i poprzestawiało wszystko po swojemu ;) Przedtem miałem lekko wycofaną, ale szczegółową górę, a teraz wysunęła się na pierwszy plan i po jakimś czasie zaczeło mnie to męczyć.

Stwierdziłem,że jednak wracam do starego!

Dziś pomyślałem,że może dam sobie drugą szanse i zrobie mały "bi-wire". Przylutuje obok istniejącego kabelka ten srebrzony. Hmm... :) to jest to!!! Idealny miariaż!!! Wzrost przejrzystości i poprawa mikrodynamiki przy zachowaniu ogólnego charakteru dźwięku.

Dzięki Towarzyszu Zydelek za inspirację !!!

Już przychylnie jestem nastawiony do sreberka.

Może jeszcze raz rozbebeszę wzmacniacz i spróbuje zrobić bi-wire na wcześniejszych odcinkach? Ale chyba już nie dzisiaj....

A ja wtrące się jeszcze tak krótko:

zanim ktoś przerzuci się na ostre tuningowanie interkonekta za pomocą srebra - polecam nieco poczytać n/t kabli. Dlaczego? Już tłumacze. Sam swego czasu zabawiałem się w dobieranie dla mnie jak najlepszego kabelka. Zanim jednak zabrałem sie do kupowania itd - przeczytałem naprawdę mnóstwo na ten temat w internecie. Zaintrygowało mnie jak wiele potrafi dać konstrukcja wewnętrzna kabla. Zanim zakupiłem srebro do swojego kabla - dłuuugi czas miałem miedź, zrobioną wg zaleceń ludzi, którzy zarabiają na projektowaniu kabli. Żyła płaska (a nie okrągła!), potrójnie ekranowana (użyłem nawet teflonu, nawijka ~1mm) i ekran do masy tylko z jednej strony. Efekt po prostu miażdżący. Polecam popytać nieco google na ten temat zanim rzucimy sie do sklepów.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.