Skocz do zawartości
IGNORED

Antena FM do tunera

Thommmas

Rekomendowane odpowiedzi

A można pod tuner podłączyć antenę TV, mam świetną na dachu, ale po podłączeniu nic nie łapie... Tuner to Sony ST-S770ES.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Szkoda...., ok, dziękuję za odpowiedź!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Współczesne tunery FM są produkowane bez anteny zewnętrznej i trzeba taką antenę zainstalować, a następnie podłączyć do odpowiedniego gniazdka. Żadne proste kombinacje typu antena TV, SAT, kaloryfer czy też poręcz na balkonie nie sprawdza się. Potrzebna jest mała inwestycja i montaż.

Duża część użytkowników tunerów FM ogranicza się do podłączenia kawakla drutu w izolacji do gniazdka antenowego.(często na wyposażeniu). Reszta podłącza tuner do t.z. anteny zbiorczej. Tam sygnał jest różny (przypadkowe ustawienie anteny). Dodatkowo te anteny są najczęściej wyposażone w wzmacniacz, który wzmacnia odbierany sygnał i wszystkie brudy po drodze.

Bardzo nieliczna grupa posiadaczy tunerów FM posiada zewnętrzną antenę pasywną. W tej grupie tylko nieliczne anteny są dobrze ustawione i podłączone.

Ogólny efekt jest taki, że nawet wypasiony sprzęt typu Sony ST-S770ES nie chce poprawnie odbierać. Cudów nie ma.

Nie istnieje coś takiego jak dobra antena pokojowa. Odbiór FM z dobrą jakością może zapewnić tylko

kilkuelementowy dipol na dachu, przyczym bardzo ważna jest polaryzacja. W Warszawie np. jest ona pionowa, więc dipol musi być przekręcony o 90*.

Zgadzam się z powyższym i dla tego jestem nawet za dużą 3 metrową anteną wieloelementową.Ostatnio w Krakowie zamiast słuchać brzęczacego programu 3 i 1 na antenie 3 elementowej (Chorągwica 30km) słucham czystego tła (z Katowice Kosztowy aż 70km za masywem)Czysty prawie Compactowy (na dobrym tunerze) odbiór to podstawa. Jeszcze jedno kabelek za 1,50 zł a nie poniżej złotówki bo to się pózniej mści przez lata (stratność, nizsza tłumienność od zakłóceń zewnętrznych)tak że nie oszczędzać głupio!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam kabelek D10mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale o grubości +7mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też ujdzie

antena ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest super mam,polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

W necie jest dostępnych masę anten pokojowych ze wzmacniaczami i bez. Pewnie antena zewnętrzna byłaby lepsza ale zastanawiam się czy podobnych efektów (tj. jakości odbioru) nie można uzyskać na wewnętrznej. Nie chce wiercić dziur czy montować drapaka na balkonie dlatego szukam czegoś bardziej ... przyjaznego.

Obecnie słucham radia w Wa-wie z anteny TV ale to nie to (Aster wyłączył transmisję przez kabel). Czy ktoś może polecić jakąś antenę radiową, co by ją w mieszkaniu można położyć (choćby i za szafką), może być aktywna lub pasywna.

Może coś z tego jest wam znane i warte polecenia:

1) ttp://www.allegro.pl/item1020980246_najlepsza_pokojowa_antena_radiowa_classic_kabel.html

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Antena pokojowa

Pamiętam kiedyś w biurze miałem takie fajne tranzystorowe radio polskiej produkcji - Julia. Miało zakres FM wschodni i zachodni. Do tego miało antenę teleskopową. Można było nwet podłączyć małe kolumny. Wystarczała mi właśnie taka teleskopowa antena. Mogłem sobie posłuchać wiadomości i w południe sprawdzić ustawienie zegarka. Wszystko bez anteny zewnętrznej. Czyli można.

Później było włamanie i ukradli Julie.

KIlka miesięcy później pojechałem na targi rzemiosła do Monachium i tam kupiłem tuner Grundig T-905. Do niego już musiałem zaintalować antenę zewnętrzną i tak zostało. Mogłem wtedy już słuchać muzyki.

Tomasaki, 5 Maj 2010, 17:46

>Pewnie antena zewnętrzna byłaby lepsza ale zastanawiam się czy podobnych efektów (tj. jakości odbioru) nie można uzyskać na wewnętrznej.

Odpowiedź jest prosta: nie da się. Anteny wieloelementowe umieszczone na dachu mają nastepujące korzystne dla jakości odbioru cechy:

* duży zysk antenowy (czyli dają mocny sygnał z dobrym odstępem od szumów);

* wąski kąt widzenia, a więc widzi tylko nadajnik którego chcesz słuchać, a nie wszystko dookoła;

* są umieszczone ponad mieszkaniem, będącym źródłem znaczącej części zakłóceń.

Antena wewnętrzna stoi w samym mieszkaniu, łapie więc cały syf zakłóceniowy od Ciebie i od sąsiadów. Ma słaby zysk antenowy i widzi wszystko dookoła na 360*. Dawanie wzmacniacza antenowego nie tylko nie poprawia sytuacji, ale ją (paradoksalnie) pogarsza, gdyż wzmocnieniu ulega wprawdzie sam sygnał użyteczny, ale (w o wiele większym stopniu) także wszystkie zakłócenia łapane przy okazji.

Pozdrowienia.

Musisz więc sam podjąc decyzję czy zalezy Ci na jakości odbioru, czy na estetyce (choć pytanie czy antena dla miłośnika audio jest elementem szpecącym?)

Dzięki, już się łudziłem że jednak da się coś znośnego wykrzesać z anteny wewnętrznej.

W takim razie czy może ktoś polecić jakiś zewnętrzną antenę która nie będzie wielkim drapakiem czy miejscem przesiadywania gołębi a będzie zgrabnym kawałkiem metalu który jednocześnie umożliwi dobry odbiór radia FM.

[email protected] zaproponował zestaw AR9/CCIR/UKF-FM - czy tą antenę trzeba ustawiać czy można przyczepić do balustrady balkonowej jak leci czyli w estetyczny sposób?

Może ktoś polecić jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

A co ew. z DAB-em – czy będzie można wykorzystać ta samą antenę?

Pozdrawiam

Tomasaki, 6 Maj 2010, 11:19

Zauważ, że rafael.s.cable odbiera w ekstremalnie trudnych warunkach. Nie jest zadowolony z jakości, jaką zapewnia nadajnik zlokalizowany 30 km od Niego, więc ciągnie sygnał z innego, odległego o 70 km, w dodatku za masywem wzgórz. Musi więc mieć antenę o ekstremalnych paramentrach, a taką jest właśnie AR9/CCIR/UKF-FM.

Ja mam nadajniki 20 km od siebie, przeszkód terenowych żadnych, zakłoceń z okolicy też żadnych, więc na dachu stoi 5-elementowa DIPOL5/RZ B. Sygnał mam doskonałej mocy i jakości. Zaprzyjaźniony serwis antenowy, który mi ją zakładał odradził mi AR9: waży 2.4 kg (nie, jak moja, 1 kg - więc konstrukcja mocująca musi być odpowiednio inna) i może się okazać, że w moim konkretnym przypadku (mierzyli na przyrządach) AR9 dawała by za silny sygnał i potrzebne byłyby tłumiki tegoż sygnału.

Mocowanie anteny na balkonie odradzam. Raz że zajmuje dużo miejsca, dwa że znajduje się w polu zakłóceń z mieszkania. Optymalnym miejscem dla niej jest dach. Niestety nie ma skutecznego sposobu na ptaki siadające na antenie i sr... (pardon) na dach. To znaczy jest jeden, za to skomplikowany i trudny do realizacji: jeśli masz znajomego sokolnika, to zaproś go kilka razy do siebie wraz z ktorymś z jego pupili. Tresowany sokół wędrowny lub raróg polata sobie koło Twojego domu. Za drugą - trzecią wizytą mieszkająca w pobliżu ptasia hołota uzmysłowi sobie, że to jest teren łowiecki ich śmiertelnego wroga i będzie Twoją antenę omijać szerokim łukiem.

O DAB (dokładnie w Polsce: DAB+) za wcześnie mowić. Trwają wprawdzie (w Warszawie, z PKiN) emisje próbne, ale to są czyste eksperymenty. Nie są nawet zdecydowane parametry transmisji, strumienie danych itd itp. Jeśli zapadnie decyzja o jego wdrożeniu - będzie to po uprzednim wyłączeniu w naszym kraju TV analogowej, bowiem DAB+ wejdzie na opuszczone pasmo VHF (a w zasadzie na jego wyższą część, tam gdzie teraz są TV kanały 6-11). Antena będzie musiała być inna (mniejsza). Obecny FM wymaga anten o szerokości ok. 1.5 m., DAB+ będzie wykorzystywał anteny o szerokości ok. 0.75 m.

Pozdrawiam.

Sądzę, że główny problem polega na zmianie mentalności, a nie konkretnym modelu anteny zewnętrznej. Dużo na ten temat napisał Bobcat@. Oczywiście antena na dachu jest najlepszym rozwiątaniem. Jednak bardzo wielu użytkowników mieszka w blokach na osiedlach i tam wejście na dach jest trudne. Nie technicznie ale administracyjnie. Wówczas pozostaje przestrzeń na balkonie lub wokół balkonu. Ogólnie chodzi o to, żeby ta antena była zamocowana na wysięgniku, który oddali ją możliwie daleko do ściany. f.Dipol sprzedaje takie wysięgniki-ramiona.

Czy musi być taka duża?. Trzeba wyjaśnić, że wymiary jak i samo ustawienie anteny jest pewnym kompromisem. Sygnał jest nadawany w polaryzacji H i V z różnych przekaźników. I jedna antena powinna to obsłużyć. Wiele czynników definiuje wielkość anteny. Odległość do przkaźnika,moc nadawanego sygnału, ukształtowanie terenu, t.z. widzenie przkaźnika przez antene, szkodliwe zabudowania, mnogość sygnałów o podobnej częstotliwości i.t.p. trudności.

W tunerach wysokiej klasy jak wspomniany na początku ST-s770ES f. Sony są 2 wejścia antenowe. W takim przypadku wystarczą dwie proste anteny kierunkowe dobrane optymalnie do dwóch grup interesujcych nas stacji odpowiedniej polaryzacji.

Ukryta Zawartość

Warto się tym zainteresować? Dodam, że jestem osobą która z kablówki ma tylko RMF, a anteny zewnętrznej nie mam opcji zamontować.

Ukryta Zawartość

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

kivlov, 6 Maj 2010, 15:59

Jeżeli jesteś w takiej sytuacji, jak piszesz to Ci nie pozostaje nic innego jak to brać. Zwróć tylko uwagę, jaki to jest model Sonusa: 240 jest do FM, 250 jest do TV.

Bobcat, 6 Maj 2010, 12:38

nie mam możliwości montażu czegokolwiek na dachu budynku więc ta opcja odpada. Zostaje tylko balkon – w domu mam 2 balkony z tego 1 nieużywany więc może tam. W Wa-wie wszystkie nadajniki są na PKiN a mój wytypowany balkon nie wychodzi na tą stronę, więc muszę bazować na odbiciach (mieszkam jakieś 12 km od owego pałacu).

Może jakiś sklep mi doradzi jaką antenę do mojego przypadku dobrać (kształt, położenie) bo im więcej czytam tym trudniej coś wybrać – taka wredna zależność. Niestety nie mam zaprzyjaźnionych antenarzy :-) Jak nie, to pozostaje mi rozwiązanie pokojowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy może ta opcja lepsza?

Ukryta Zawartość

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

a może coś z tego polecacie do montarzu w okolicach balkonu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja antena zamontowana na balkonie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Używam takiej i nie mam powodu do narzekania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>porlick, 6 Maj 2010, 18:25

>Używam takiej i nie mam powodu do narzekania.

Czy ta antena jest pasywna, czy z wzmacniaczem?

Czy ona "widzi" nadajnik?

ja mam balkon z przeciwległej strony masztu nadawczego, wiec dom go "zasłania"

>W Wa-wie wszystkie nadajniki są na PKiN

Nie wszystkie. PR1 i PR3 idą z Raszyna (i to ze znacznie wiekszą mocą niż wszystkie inne nadajniki FM). RMF FM jest nadawany z komina Elektrocoepłowni Pruszków. Prawda, że wszyscy wymienieni mają na PKiN również słabe nadajniki doświetlające. Radio Zet ma się też przenieść do Raszyna.

Z propozycji anten Dipolu warto rozważyć 2 - 6, zwłaszcza pozycję 3. W sam raz na balkon w Twojej sytuacji gdy antena nie widzi nadajnika.

Witam! Jak wygląda opcja przesłania sygnału z anteny sat i UKF jednym przewodem? Pamiętam, że kiedyś robiłem taką instalację z dwóch anten tv na jeden przewód do tv. Czy są takie "sumatory"?

=>Bobcat, 6 Maj 2010, 12:38

>Zauważ, że rafael.s.cable odbiera w ekstremalnie trudnych warunkach. Nie jest zadowolony z jakości,

>jaką zapewnia nadajnik zlokalizowany 30 km od Niego, więc ciągnie sygnał z innego, odległego o 70

>km, w dodatku za masywem wzgórz. Musi więc mieć antenę o ekstremalnych paramentrach, a taką jest

>właśnie AR9/CCIR/UKF-FM.

Nie prawda :) Nadajnik 30km widzę gołym okiem z dachu, także widzę nadajnik z 4km na Krzemionkach i oba kiepsko od dłuższego czasu nadają i dla tego przerzuciłem się na tzw DX-y czyli dalekie stacje nadawcze które nie robia fuszerki i dbaja o sygnał państwowego nadawcy-czyli da radę.

Stacja o dużym zysku kierunkowym ma ten plus ze sygnał jest niewrażliwy na zakłócenia z boku od innych nie będących na kierunku nadajników oraz przemysłowych źródeł zakłócających,samochodów,etc.

Tego typu filozofia, czyli bardzo dobry sygnał z anteny przenoszony bardzo dobrze ekranowanym kablem o bardzo małej tłumienności owocuje najwyższej jakości dźwiękiem .Jeszcze się nie spotkałem żeby sygnał do tunera był za silny i trzeba go było tłumić przed tunerem tłumikiem.Ten dźwięk niestety także może być jak go zapewni nadawca a tak dobrze to już nie jest. Słuchając w dłuższym okresie czasu miałem okazję słyszeć zarówno wzloty jak i upadki jakości naszych rozgłośni państwowych bo na prywatnych to wzlotów nie słyszałem.. W każdym razie jeśli my damy sygnałowi szansę dotrzeć bez żadnych przeszkód z aneny do tunera to nam to odwdziecza się kapitalnie;jakość dżwieku może być nawet jak z cd za 4-8kzł a i lepiej bo z koncertów na żywo już parę razy rzuciło mnie na kolana i był to wysokiej klasy gramofon-wtedy pojawia się magia radia ta MAGIA

gaudi1, 6 Maj 2010, 19:17

>Czy ta antena jest pasywna, czy z wzmacniaczem?

>Czy ona "widzi" nadajnik?

>ja mam balkon z przeciwległej strony masztu nadawczego, wiec dom go "zasłania"

Antena pasywna- tylko symetryzator i 25m przewodu do tunera. Jakość odbioru OK.

Mieszkam w dołku, z 3ch stron 5piętrowe bloki- na Bydgoszcz w odległości ok 50m, na Gdańsk ok 200m.

Możliwe, że na odbiciu będziesz miał ok.

Mam identyczą, tylko aktywną.

Właśnie ją podpiąłem na próbę, ale baz zasilacza.

Z sygnałem nie mam problemu, bo na kawałeku druta też tuner gra, tylko że po prostu bywają rózne zakłócenia, bądź jest "wrażliwy na ludzi" znajdujących się w pokoju ;-)

Wiec postanowiłem zrobić z tym porządek ;-)

Pytanie ogólne, czy antena ze wzmacniaczem odbiera gorzej bez zasilania, niż identyczne pasywna?

[email protected], 6 Maj 2010, 19:50

Może dokonałem pewnego skrótu myślowego :) Pisałeś o nadajniku 30 km od Ciebie, o tym drugim - nie, ale nie byłes zadowolony z ich jakości, więc mocą Twojej świadomej decyzji przerzuciłeś się naDX, a to już jest "wyższa szkoła jazdy" i (przyznasz) warunki trudne.

>Stacja o dużym zysku kierunkowym ma ten plus

Chyba antena?

>Tego typu filozofia, czyli bardzo dobry sygnał z anteny przenoszony bardzo dobrze ekranowanym kablem o bardzo małej tłumienności owocuje najwyższej jakości dźwiękiem .

Całkowita zgoda i to staram się realizować u siebie.

>Jeszcze się nie spotkałem żeby sygnał do tunera był za silny i trzeba go było tłumić przed tunerem tłumikiem.

A mnie to groziło (tak mi zmierzyli na przyrządach) i dlatego mi odradzili 9-elementową, bo w pierwszym podejściu taką chciałem mieć. Powiedzieli, że nie ma sensu dawać za mocnej anteny i potem od razu tłumić sygnał. Jest więc 5-elementowa i mam super. Ode mnie jest blisko do Raszyna, a tam jest na FM PR1 i PR3 obydwa z mocą 120 kW. Podobnie mam założone tłumienie wąskopasmowe dla TVP2, gdyż nadajnik jest tak silny, iż przesterowywałby wejście w TV. Ale tutaj nie było innego wyjścia, gdyż TVP2, TVP Info, TVN, Polsat, Puls i TV4 to jest ta sama antena (UHF) i musi być taka (wieloelementowa) z uwagi na pozostałe stacje.

>W każdym razie jeśli my damy sygnałowi szansę dotrzeć bez żadnych przeszkód z anteny do tunera to nam to odwdziecza się kapitalnie.

Tak jest. Niestety czasem na odcinku studio - nadajnik stosowana jest kompresja i wtedy żegnaj jakości.

>z koncertów na żywo już parę razy rzuciło mnie na kolana i był to wysokiej klasy gramofon-wtedy pojawia się magia radia ta MAGIA

Zgoda. Radio może mieć tę niepowtarzalną magię, jakiej moim zdaniem TV nigdy mieć nie będzie.

Co mi koledzy poradzicie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.