Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny do Creek 4330 do ROCKA!

fryk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam na oku:

- JBL E30,

- KEF Q1,

- ACOUSTIC ENENRGY AE100,

- MISSION 30,31,32,

- PARADIGM MONITOR 3 v2 lub v3,

- TRIANGLE (nowe w promocji za 1500 nie pamiętam modelu),

- AVANCE Dana lub Omega.

Będę miał możliwość wyboru CD:

- NAD 524,

- CA D500,

- MARANTZ CD63.

Co zagra najładniej? Będę słuchał rocka, muzyki akustycznej, jazzu.

Będę wdzięczny za poradę jakie budżetowe kable do kompletu dobrać.

POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!

> fryk: Mam na oku...

Zerknij w wątek 12936. Trochę tam napisałem całkowicie amatorskich wrażeń z odsłuchów różnych niedrogich kolumienek. Może coś Ci podpasuje? :)

fryk, nie piszesz nic o rozmiarach pokoju, co w kwesti doboru kolumn jest kluczowa sprawa. Wnioskuje ze pokoj masz niewielki ale jednak milo by bylo jak bys napisal ile ma m2.

Napisz rowniez ile max mozesz wydac na te kolumny

DZIĘKI ZA ZAINTERESOWANIE!

@Snajper: Coma rządzi!! :) To niesamowite, że na mój pierwszy odsłuch w życiu zabrałem właśnie tą płytkę i był to utwór "Spadam" :DD A ostatnio szukam w sklepach jakiejś składanki Dire'a :) WYMIĘKAM! Tylko mi nie mów, że jesteś słuchasz też "Days of the new" i Dave Matthews Band bo spadne z krzesła :) PS jak złożę zestaw to zapraszam na odsłuch ;)

Co do Paradigmów Studio 20 v3 to... Wyglądają imponująco. Twóje wrażenia w wątku 12936 :) również poruszające. Tylko cena nie dla mnie... Postawiliśmy sobie z żoną żelazną barierę 3000 za wszystko. Szkoda też, że w Trójmieście nawet ich sobie nie posłucham...

Creek (1000) + CA D500 (580) + kable Cordial 2x2.5mm (60) = 1640 -> na kolumny zostaje ok 1300.

@górek:

POKÓJ: maleństwo 10m2 (4mx2.5m)

MAX NA KOLUMNY: 1300zł, ale... tysiąc by się jeszcze jakoś wygrzebał jeśli NA PRAWDĘ WARTO. Dodam, że to moje pierwsze stereo z prawdziwego zdarzenia w życiu.

No czesc,

a moze to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo chwalone ostatnio i do pokoju o takiej kubaturze.

T.

Ukryta Zawartość

fryk:

> Coma rządzi!

Hihihi... No, nieźli są, trzeba im przyznać. Wpadłem na nich przypadkiem jakiś miesiąc temu i już nigdzie się bez nich nie ruszam. ;-)

> Tylko mi nie mów, że jesteś słuchasz też "Days of the new" i Dave Matthews Band bo spadne

> z krzesła

Heh, tego nie słucham. Póki co...

> jak złożę zestaw to zapraszam na odsłuch

:-)

> Co do Paradigmów Studio 20 v3 to... (...) Tylko cena nie dla mnie...

Jeśli piszesz, że możesz dać 1300 PLN i jeszcze tysiąc wygrzebać, to spokojnie wyjmiesz Studio 20. :) Ja kupiłem za trochę więcej, bo zależało mi na kolorze, który znalazł się dzikim fartem tylko w jednym, jedynym sklepie, który miał akurat taką cenę. Ale jak mailowałem po Polsce w ich poszukiwaniu, dostawałem oferty na 2200 PLN plus koszty wysyłki (30-40 PLN).

Ale jeśli mimo wszystko to zbyt drogo, posłuchaj koniecznie opisywanych przeze mnie Evo One. Kosztują poniżej 1500 PLN (chyba nawet w okolicach 1100-1200 PLN gdzieś je widziałem), a grają naprawdę nieźle.

TeQuila:

> Bardzo chwalone ostatnio i do pokoju o takiej kubaturze.

Ja przyglądałem się Q1 (o nich też pisałem), ale mnie nie porwały. Brzmiały tak jakoś... nie wiem... papierowo... Wszystko niby poprawne, ale takie płytkie, trochę szeleszczące... Evo One za podobną kasę w docelowej muzyce po prostu niszczą Kef'y.

Oczywiście przy moim wzmaku, może z innym źródłem byłoby inaczej...

Posłuchać można. :)

Q1 słuchałem nawet na swoim sprzęcie (creek + cd) i zagrały ładnie ale podobnie nie porwały mnie.

Chyba podobnie - szukam owej głębi, przestrzeni, tłustego rzekłbym dźwięku. Szkoda Snajper, że nie słuchałeś JBL E30. Tylko to mi jeszcze po głowie chodzi...

Co do Studio 20 - masz jeszcze namiary na te sklepy? Jeszcze raz proszę o opinię: Evo One vs Studio 20 - 1100 vs 2200 - WARTO?

Czy to rzeczywiście najlepsz monitory w tej cenie? Pytam bo do tej pory poznałem asortyment z okolic 1200zł.

> Szkoda Snajper, że nie

> słuchałeś JBL E30. Tylko to mi jeszcze po głowie chodzi...

No tak się złożyło, że akurat tych nie słuchałem...

> Co do Studio 20 - masz jeszcze namiary na te sklepy?

Mam. Jak dotrę wieczorem do domu, to Ci podeślę.

> Jeszcze raz proszę o opinię: Evo One vs Studio

> 20 - 1100 vs 2200 - WARTO?

Dla mnie było warto dorzucić do Studio 20, bo:

- lepiej grają cicho,

- dźwięk jest bardziej dojrzały, uporządkowany, precyzyjny, wszystko jest na swoim miejscu,

- bas ładniej brzmi - średnica niskotonowca, zastosowane materiały i chyba również masa kolumny robią swoje,

- odtwarzanie wysokich tonów na innym pułapie - miękko, bez zgrzytów, nawet przy wyższych poziomach głośności.

Evo miały odrobinę więcej energii w cięższej muzyce. Bardziej jakby nieokrzesane, przez co łatwiej im było "wykrzyczeć" różne rzeczy. Jednak to nie ta dojrzałość i opanowany przekaz Paradigmów.

> Czy to rzeczywiście najlepsz monitory w tej cenie?

Ja lepszych nie znalazłem. Gdybym miał uporządkować to, czego słuchałem, w jakiejś takiej mojej pseudo-hierarchii, wyglądałoby to tak:

1) Studio 20 v3

2) długo, długo nic ;-)

3) ex aequo: Evo One i Totem Mite (a że totemy ponad dwa i pół raza droższe od Evo, więc jest to ex aequo ze wskazaniem na Evo)

4) JMLab Chorus 706 S

5) Audio Academy Dione

6) i tak dalej...

Evo1 lubia dobre podstawki no i jak bede byle gdzie staly to nie zagraja.

Ja sie dalej mecze w 16m2 zeby znalezc dobre ustawienie, albo brak przestrzni albo malo basu.

Najlepiej to biegnij do sklepu ze wzmakiem pod pacha do sklepu albo sprawdz kolumny w domciu :)

Wiesz co ja to widze tak:

Na pewno warto dolozyc jezeli masz.

Ja szczerze polecam Ci Dynaudio Audience 42. Mozna je dorwac czesto na allegro za ok 1700 zl a nowe na allegro chodza za ok 2000 zl. Na pewno nie pozalujesz. Do tego wzmacniacza i do rocka beda idealne. Nie wiem dlaczego nikt z wyzej tutaj piszacych nie polecil Ci ich.

Hmm jest jeszcze jedna opcja. Ja mam do sprzedania kolumny. Chce za nie ok 1700 zl. Graja bardzo ladnie i tez by pasowaly. Odrazu pisze ze nie chce wcisnac na sile swoich kolumn tylko informuje ze mam poprostu dobre kolumny w razie gdybys chcial...

Słuchałem Creeka 4330 MkII ze Studio 20v3, za źródło robił CA D500 SE, kable ultralink najwyższe modele. Pomieszczenie było trochę za duże bo ok. 30 metrów. Po pierwsze zabrakło trochę basu (tutaj winne może być pomieszczenie, duże i dość mocno wytłumione), pod drugie zabrakło magicznego pierwiastka dzięki któremu odsłuch wciąga na godziny. Basu było mało, ale ten który się pojawiał był bardzo dobry ze wzorową kontrolą. Do rocka powinny być ok, do bardziej nastrojowych klimatów jak dla mnie za mało wciągające. Przede wszystkim polecam odsłuch, najlepiej u siebie w swoim systemie, albo chociaż w salonie ze swoim sprzętem. Ze swojej strony polecam i to bardzo Audiowave 141, słuchałem ich i bardzo mi się podobały, wypełniły swobodnym, pięknym dźwiękiem bardzo duże pomieszczenie w hotelu Sobieskim na AudioShow 2002

Ukryta Zawartość

Dochodzi wydatek na standy, ale za 700 zł możesz kupić piękne "Gorkowe" :-)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Tak, Dynaudio 42 też odsłuchaj, swego czasu forumowicz Kornik, odwiedzający kiedyś to forum całkiem często, uważał zestawienie Creek 4330 + Dynaudio 42 za bardzo synergiczne, wręcz wzorcowe, a z tego co wiem słuchał dużo Rocka :-) Dla mnie faworytami są Audiowave 141 oraz Dynaudio 42.

Pozdr.

Co do tych ,,górkowych" standow to rogus ma racje. Musisz pomyslec koniecznie o dobrych podstaweczkach. Mam dosc szeroka oferte standow wiec jak juz zdecydujesz sie na kolumny to odezwij sie w tej sprawie.

Wiesz co, tak czy inaczej, odezwij sie do mnie na priv, to pogadamy sprawie kolumn i standow zeby nie bylo ze sie tu reklamuje albo cos...

Jeśli o standy - pokoik jest wybitnie malutki i nie ma na nie szans - na 100% będą to półki.

Audiowave 141 robią wrażenie. Szkoda, że gość nie jest z Trójmiasta :) Dynaudio słyszałem u gościa od którego kupowałem Creeka. Mimo, że źródłem był Thule Spirit 150B, jakoś nie spadłem z fotela :) Była przestrzeń ale wokal zapruszony był jakiś i bas jak przez szmatę 8) Może zajechane były - w pokoju stała gitara elektryczna.

Jutro biorę do domu Triangle, w środę będę miał Acoustic Energy AE100i. W czwartek jadę z klockami na odsłuch JBL E30, Avance Omega lub Dana 506 i Mission 32.

Ciekawe co kupię :) Na pewno coś z wyżej wymienionych. Paradigmy Studio 20 jednak odpadają - zdecydował współczynnik budżetowy (przyrost jakości / cena). Ale będę o nich pamiętał ;)

Na moich klockach odsłuchałem już:

- Celestion'y za ok 1200zł >> tragedia,

- B&W 601 chyba >> porażka, odczuwalny bas ale reszta jak z jamnika,

- jakieś małe Tonsile >> dobra rozdzielczość, przestrzeń i góra, zero basu,

- KEF Q1 >> przestrzeń, niezła rozdzielczość, mało basu,

- Triangle za ok 1400zł >> bardzo przyjemne, w moim odczuciu lekko lampowy charakter, nieco słaby bas;

Oprócz tego NHT One i jakieś większe >> super kolumny ale niedostępne :(

Creek 4330 w ogóle nie nadaje się do serii Studio tak jak nie nadaje się do rocka (taka prawda), ma inne zalety, ale za słaby jest, to kolumny które potrzebują mocnego wzmaka, wtedy dopiero grają, basu nigdy nie zabraknie, choć nie są to kolumny do 30 m2 :)

->fryk

Gdańsk to dla mnie ciut za daleko, jestem z okolic Wrocławia :-] Ale Snajper pisał coś chyba, że znalazł ten sklep w internecie. No i ja mam też Creeka 4330 tak więc fryk witaj w klubie :-)

->zyzio

Jak bym trafił Studio tanio i wyniuchał gdzieś dobre, tanie używane źrudło to pewnie by i starczyło jeszcze na wymianę wzmaka :-) No i ja, podobnie jak fryk nie mamy 30 metrowych salonów odsłuchowych ;-D

I love the sound of crashing guitars

fryk: Co do Studio 20 - masz jeszcze namiary na te sklepy?

Cenę 2200 PLN plus 30 PLN przesyłka zaoferował mi sklep [email protected]. Oprócz tego ofertę na 2300 PLN (chyba z przesyłką gratis, ale nie pamiętam dokładnie) otrzymałem ze sklepu Meloman w Lublinie. Warto też odezwać się do użytkownika D7T z Allegro. Też miał niezłą cenę (chyba 2350 PLN) i jeszcze do domu chciał przywieźć... ;-)

Tak czy siak - kontaktujcie się mailowo. Nawet ze sklepami, których cennik oficjalnie wisi na stronach. Można naprawdę nieźle się dogadać. :)

"Była przestrzeń ale wokal zapruszony był jakiś i bas jak przez szmatę 8)" - no mi to wygląda na niewydolność krika :) - wcześniej miałem dwa inne wzmacniacze (denona i marantza) i też nie mogły ujarzmić dynek - ciepły wolny dźwięk - zasnąć można było

Niektórzy tu napisali ze Kef Q1 ma mało basu.Moze z Creekiem tak jest bo ja w 12m2 mam basu odpowiednia ilosc z Coplandem CSA 8.A słucham bardzo wymagajacej muzyki jesli chodzi o bas:)Moze jest tak jak mówi zyzio,przyczyna tego jest tu własnie wzmak który gra jak gra poplumkujac basikiem.No ale nie bas jest najwazniejszy,padły słowa papierowy dzwiek,hymmm...to tez zaskakujace,bo głębie dzwieku to one maja nie duzo mniejsza od Dynaudio Audience 42:) porównywanych bezposrednio lecz nie kupionych przeze mnie ze wzgledu na cene i nie opłacalnasc dopłaty do tej roznicy jaka słyszałem akurat w tym przypadku.Moze nie były wygrzane bo jak ja odsłuchalem moich po podłączeniu od razu z pudełka to troche sie wystraszyłem:).Teraz efekt jest taki ze kolumn przy wiekszosci płyt jakie słucham (no chyba ze sa katastrofalnie zrealizowane ) nie widac,gra muzyka i ja jej słucham,a nie słucham kolumn,sprzetu,i chyba to jest najwazniejsze,czy nie??:).No ale najwazniejsze samemu odłuchac,ale wygrzanych!!:)

Pozdrawiam

Faktem jest, że dynamika i bas, to najsłabsza strona Creeka. Temat ten był wielokrotnie poruszany na forum i toczyły się ożywione dyskusje dotyczące wad i zalet tego wzmacniacza(niestety nie działająca wyszukiwarka nie pozwoli na razie Frykowi na prześledzenie tych dysput, momentami przybierających ostry charakter, no chyba, że ktoś pomoże i poda linki). Zwolenników i przeciwników Creeka było chyba tyle samo. Jednak ja zobserwowałem pewną rzecz. Kilkakrotnie w wątkach dot. Creeka padało hasło, aby jego krytykanci podali inną propozycję lepszego albo porównywalnego wzmacniacza w podobnej cenie. I propozycji tych nie pojawiało się zbyt wiele. Może jednak coś się zmieniło?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.