Skocz do zawartości
IGNORED

Czyszczenie głośników

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Jaki wpływ na papierowe membrany i tekstylne kopółki może mieć wyczyszczenie ich środkiem czyszcząco-nabłyszczającym? Właściciel nie wyczuwa żadnej zmiany (ma sprzęt Yamahy), ale ja w to nie wierzę. Czy to mogło zepsuć głośniki, zmienić ich brzmienie? W jakim stopniu?

Pytam, bo właśnie się dowiedziałem że kupiłem na allegro tak właśnie potraktowane głośniki i sprzedający wobec mojego szczerego zdumienia dał mi wybór czy je wysyłać czy anulować wszystko. Cena była atrakcyjna, towar również (Gale Referece Monitor) ale boję się że zepsuli :(

https://www.audiostereo.pl/topic/17402-czyszczenie-g%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w/

Amortyzatorom gumowym może to nie wyjść na dobre. Widziałem już takie które sparciały po niecałych 2 latach takiego traktowania. Wszystko zależy od środka chemicznego. Głośników najlepiej nie dotykać.

Rety !!!

---sam miewam czasem dziwne pomysły :) ,ale ludzie mnie zawsze zaskoczą...

Uważam ,że papierowej membrany nie należy w ogóle dotykać jeśli bym chciał usunąć kurz to bym to spróbował zrobić co najwyżej sprężonym powietrzem i to bardzo delikatnie.

POZDRAWIAM

Jeśli czyścić to tylko wodą - delikatnie lekko wilgotną szmatką. Jakikolwiek preparat poza tym że mógł przyśpieszyć korozję zawieszenia na pewno wsiąknął w membrane zmieniając jej własciwości - sztywność i wagę. Na brzmienie ma to na pewno wpływ.

---> do mahler

Wodą ???

Ręce mi opadają buuu... popierowe membrany + woda to zawsze ich namoczenie--->rozmoczenie--->zniekształenie... oraz zklejenie i wtarcie całego kurzu znajdującego się na membranie :(

Nie wierzę w wodę-najlepiej sprężonym powietrzem wzbić kurz z membrany i tyle, a szmatką wytrzec podłogę wokół kolumny.

Nie wierzę w to...

W przypadku nadmiaru kurzu na membranach polecam profesjonalne, audiofilskie, hi-endowe urządzenie przez profanów wulgarnie zwane "miotełką z piór". Można też zastosować (jak w moim przypadku) syntetyczny odpowiednik produktu naturalnego. Działa wyśmienicie, czule i delikatnie pieszcząc wrażliwe części zestawów głośnikowych. Zdecydowaną większość kurzu usuwa, pozostała mniejszość nie ma znaczenia. Urządzenie nie nabłyszcza co prawda i nie aplikuje brokatu, ale... sprzęt ma grać, do jasnej ciężkiej, a nie świecić się jak psu jaja na wiosnę! ;)

Dziękuję Wam za rady. Stwierdziłem, że jestem za biedny żeby kupować z takim ryzykiem i anulowałem tranzakcję (cieszę się, że kupujący przejął się moją sytuacją). Także pytajcie sprzedawców jak dbali o kolumny...

Mahler: to był żart z tą wodą, prawda? :/

Oczywiście tylko jak jest poważniejsze zabrudzenie. Do kurzu idealne sa akcesoria dla pań :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

---> do mahler

cyt. Miałem na myśli leciutko i niezauważalnie wilgotną szmatkę.

Niezauważalnie wilgotna szmatka to sucha szmatka !!!! :), o wilgotności (wzgl.) ok. 8-12% w przeciętnych domowych warunkach...-tak żle,tak niedobrze.

***wilgotność bezwzględna powietrza to liczba gramów pary wodnej znajdującej się w 1m3 powietrza. Im wyższa temperatura to tym więcej może znajdować się pary wodnej w powietrzu nie osiągając stanu nasycenia i możliwości jej skroplenia

wilgotność względna to wyrażony w procentach stopień nasycenia pary wodnej w stosunku do możliwie największej wilgotności w danej temperaturze

Aleś wybrnął ,ale nie do końca :):):)

---> do mahler

OOOOOO...:)

Tu się zgodzę w 100 % -fajny pYNdzelek interesujące pod warunkiem ,że nowy i z bardzo delikatnej szczeciny :)

Taki łysy i już płaski do golenia odpada PANOWIE :)

POZDRAWIAM

• Do czyszczenia należy używać miękkiej i wilgotnej szmatki (Pronto np. krzywdy nie zrobi :)).

• Nie wolno czyścić kolumn silnymi lub żrącymi środkami czyszczącymi.

• Należy unikać wilgoci. - odnosi się to membran polipropylenowych, kevlarowych itp.

ALE membran PAPIEROWYCH nie wolno w ten sposób czyścić, nawet wilgotną szmatką !!!

Najbezpieczniej: Nie dotykać ! Lub tak jak ja robię - delikatnie miotełką pomuskać od czasu do czasu ;-)

• 1 miesiąc później...

Panowie

wybaczcie, ze odswiezam ten nieco zasniedzialy watek :-), mam pewien sposob na bezinterwencyjne usuwanie kurzu.

Szmatka - nasaczona czymkolwiek na pewno nie rozwiaze sprawy, sprezone powietrze w sprayu zostawia niestety slad nalot (sprawdzilem) szczegolnie na akrylowych powierzchniach. Niezly jest pedzel (taki jak mahlera), ja uzywam takze pedzli nylonowych dla plastykow, maja jeszcze ciensze i sztywniejsze wlosie, ale nie jest to zawsze pozadana cecha, szczeg. przy tweeterach. Dla mnie najlepsze jest cos w rodzaju gruszki dmuchajacej powietrze, stosowanej przez fotografow do usuwania kurzu z obiektywow, mozna to kupic w sklepach z akcesoriami dla fotografow. Rozni sie to tym od zwyklej gruszki ze nie wciaga powietrza , kurzu z czyszczonej powierzchni a z tylu.

Do czyszczenia głośników, również używam gruszki - lekarskiej (do nabycia w aptekach, cena 5 - 8 zł).

Sprawdza się także przy odkurzaniu płyt CD (przed włożeniem do odtwarzacza).

Pozdrawiam

• 2 lata później...

Macie jeszcze jakies sposoby? Ja przyznam szczerze, ze membran nie czyscilem od kilku dobrych lat, teraz kurz dosc znacznie na nich zalega... Nie wiem czy pendzel i gruszka sobie poradza z tym kurzem

I find your lack of faith disturbing...

Ja czasem delikatnie chucham w membrane i kurz sam znika, natomiast obudowe wokol membran to oczywisice sucha szmatka traktuje:)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

W instrukcji do Dynaudio 42, które kiedyś miałem było napisane, żeby w ogóle nie zwracać uwagi na kurz, który gromadzi się na membranach, ponieważ nie ma on wpływu na ich brzmienie.

I od tamtej pory nie muszę się martwić, czym czyścić głośniki. Po prostu zostawiłem je w spokoju.

Ale jeśli ktoś nie może bez tego żyć, to myślę, że gruszka z pędzelkiem do czyszczenie obiektywów fotograficznych powinna się sprawdzić doskonale.

ja czyszcze taką szczoteczką statyczną, fajnie przyciąga kurz i można "wypucować" BR dokładnie :D

Tak na marginesie ... czasami skóra kobiet to najwspanialszy dotyk świata, a więc może w tych dziwnych pędzelkach cośjest ?? :)

przychylam siędo tezy że membran lapiej nie dotykać, nawet tych aluminiowych, kiedyś taką pojechałem acetonem i fakt, odtłuściło ją ale po 2 dniach zrobił się osad, na szczęście wystarczyło leciutko wypolerowac i membranka jak nowa.

Ja używam pędzla do czyszczenia głośników włosy ma bardzo delikatne i giętkie to ważne bo niektóre pędzle są twarde.

Do skrzynek raz za jakiś czas wilgotna szmatka woda z zwykłym płynem do naczyń.

Ukryta Zawartość

post-2961-100005362 1207573789_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Witam

Mam monitorki CANTON Karat 100(trochę latek mają) i obie kopułki(średnie i wysokie tony) są dość mocno przybrudzone(kurz,niteczki).

Poza tym pokryte są czymś delikatnie lepkim(nasączone). Czy macie jakieś sposoby na usuniecie przyklejonych zabrudzeń?

Wpadłem na pomysł z użyc silikonem spróbować? Mam taki specjalny silikon(do gum) i może nasączyć delikatnie szmatkę i spróbować. Na sucho usunięcie przyklejonych zabrudzeńjest niemożliwe.

Głośniki grają ok ale wizualnie to trochę drażni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zdjęcie poglądowe całych kolumienek (nie moich).

Na drugim zdjęciu widać więcejpost-36991-0-62774600-1320014917_thumb.jpg( w naturze gorzej niestety)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.