Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz czy nowe słuchawki ?

rfgl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam walkman, ale bardzo cicho jak dla mnie slychac, czy jest to wina slabego wzmacniacza w walkmanie, a w zwiazku z tym czy jak kupie nowe sluchawki to bedzie slychac glosniej? Chcialbym aby nowe sluchawki po pierwsze graly glosno, pozniej jakosc, a pozniej cena, zaznaczam ze sluchawki maja byc douszne, jakie sa najlepsze sluchawki, na co trzeba zwrocic uwage, na jakie parametry, aby graly glosno. Zauwazylem tez takie cos: "18mW(L) + 18mW(P) : Maks. głośn. dla (16 Ω ), 12mW(L) + 12mW(P) : Maks. głośn. dla (32 Ω )", czy to sie jakos przelacza 16 na 32?

https://www.audiostereo.pl/topic/17393-wzmacniacz-czy-nowe-s%C5%82uchawki/

To co jest podane w omach to jest impedancja i jest cechą słuchawek. Kupując słuchawki popatrz na dwie rzeczy:

- impedancję - do przenośnych źródeł poleca sie niską, 16-64 ohm, choć ja z mojego irivera napędzam 300 ohmowe słuchawki i w domu (w ciszy) całkiem dobrze daje się słuchać

- efektywność/czułośc - ile dB SPL słuchawki dają z danego prądu. Niestety jest problem bo różne firmy dają różne poziomy odniesienia (czyli ile =dany prąd)

To co jest podane w omach to jest impedancja i jest cechą słuchawek. Kupując słuchawki popatrz na dwie rzeczy:

- impedancję - do przenośnych źródeł poleca sie niską, 16-64 ohm, choć ja z mojego irivera napędzam 300 ohmowe słuchawki i w domu (w ciszy) całkiem dobrze daje się słuchać

- efektywność/czułośc - ile dB SPL słuchawki dają z danego prądu. Niestety jest problem bo różne firmy dają różne poziomy odniesienia (czyli ile =dany prąd)

Jeżeli szukasz głośnego dźwięku to sprawdź parametry na stronach www i poszukaj dużego SPL

(SPL (czyli dynamika lub głośność) - dla słuchawek podawana jest w dB przeliczeniu na 1mW.)

Impedancja - im mniejsza, tym więcej ciągną prądu (co obciąża wzmacniacz).

Dla porównania: Sennheiser podaje dla jednego ze swoich modeli ("idealne do MP3 playera lub Discmana")

Impedance 16 Ohm , Sound pressure level (SPL) 123dB(SPL) / 1mW.

Z kolei moje Grado SR60, które grają b. dobrze na wyjściu z odtwarzacza CD i dobrze (aczkolwiek niezbyt głośno) z Discmanem Sony): 32 Ohm, 98 dB/1 mW.

Porównując parametry, spodziewam się, że Senneheisery zagrają głośniej z każdym przenośnym sprzętem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.