Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Mission to aż taki shicik?

Flix

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kolumienki Mission 701 i niedawno dokupiłem do nich wzmaka Teac'a AX75, no i się zaczęło :( Pierwsza większa imprezka, kolumienki pograły troche głośniej i po jakiejs godzinie grania oba niskotonowe głośniki spalone :( Możliwe że spalił się najpierw jeden a pożniej drugi głośnik a my tego nie zauważyliśmy. No ale nic McGyver miał akurat na zbyciu taki sam model głośników wiec je od niego nabyłem. No i pograły dwa tygodnie az nawinęła sie kolejna imprezka, tym razem na pewno nie było aż tak głośno bo to była tylko imprezka w pokoju (a wtedy to na większej sali) no ale do rzeczy. Po jakiejs 1h grania wzmak zaczął odcinać kolumny, ale że jak się zrobiło ciszej to gralo normalnie to impreza się toczyła dalej. Na drugi dzień po bliższych oględzinach się okazało, że wzmak zaczął przerywac bo jeden z głośników (znowu niskotonowy) się spalił, zrobiło się na nim zwarcie i wzmak odcinał kolumny gdy chyba płynąl przez nie za duży prąd (chyba :? ) Drugi z głośników (z tych od McGyvera, model CT 160, hmm dopiero teraz zauważyłe że oryginalne głóśniki maja symbol CF 160 :/ ) ma się chyba wcale nie lepiej bo ma impedancję coś kole 4,5 ohm a chyba powinien mieć ok 8 ohm.

Co do wzmacniacza to właśnie wróciłem od kumpla, męczyliśmy go pod oscyloskopem. Zamiast glośnika podpięty rezystor i uzwojenie jakiegoś silniczka, tak że razem bylo coś koło 5,5 ohm. Puszczaliśmy wzorcowe przebiegi sinusoidalne i normalna muzyke, wzmak rozkręcony na maxa (tak że aż silniczek skakal po podłodze :) i nic dziwnego się nie działo. Choć męczyliśmy go trochę krótko bo tylko jakieś 20 min, może jak sie nagrzewa to sie coś zmienia :? Więc chyba ze wzmacniaczem jest wszystko ok :?

No i pytanko końcowe. Co wymięka?? Czy to jednak coś się dzieje ze wzmakiem jak się nagrzeje, czy po prostu jest on za mocny na te głośniki? Bo przez półtora raku jechałem na starym Technicsie który mial 2x35W też bywało głośno i nic się nie działo. Czy te głośniki są aż tak delikatne ???????????????

Prosze o jakąś rade, bo już nie wiem czy sprzedawać tego wzmaka czy kolumny :/ : :?

https://www.audiostereo.pl/topic/17368-czy-mission-to-a%C5%BC-taki-shicik/

witam! no powiedzcie czy cos jest nie tak z tymi kolumnami mission, czy moze szanowny kolega za bardzo je katowal tym wzmakiem! wiadomo ze podczas imprezy nie da sie upilnowac i zawsze jacys zwolennicy glosnej muzyki beda go podkrecac na maxa. pytam, poniewaz obnosze sie z zamiarem kupienia w niedalekiej przszlosci kolumn podlogowych i na oku mam wlasnie mission 775! na pewno nie bede ich stsowal do imprez, ale chcialbym wiedziec czy ta firma robi w miare dobre kolumny! mission sluchalem tylko raz, ale to byly jakies monitorki starsze, choc musze przyznac ze podobalo mi sie jak graly! i jeszcze jedno pytanko : nie wie ktos moze jak by te wyzej przeze mnie wymienone mission 775 zagraly na pioneerze a-656 i cd: pioneer pd s601?? slucham pink floyd, mike oldfiled, spokojniejszy rock, czasami muzyka gitarowa no i wiadomo troche wspolczesnej muzyki rozrywkowej, ale akurat na jej dobrym brzmieniu to akurat mi nie zalezy

Ja mialem przez pewnien czas 701 w pokoju 28m2 i jakos to gralo nawet balange sie zrobilo :D

Ale do wzmaka tylko ja mialem dostep a jak jakis zartownis chcial loudness + bass podkrecic to po łapach dostawal.

Nie ma co ukrywac 16cm na basie to łomotu nie wytrzyma.....

Ja jednak stawiam ze Tjechniks cos syfi...

Ale tu chodzi o to, że nie rozwalil tych głośników nadmiar basu :/ podczas impry bas był na maxa skręcony bo bylo tak głośno że jak sie go tylko podniosło to kolumny od razu "pierdziały".

Bo jeszcze jedno, we wzmacniaczu są wybrzuszone takie dwa duże kondensatory, czy one po nagrzaniu mogą powodować, że cos nieodpowiedniego sie pojawia na wyjściu? Choć na oscyloskopie wszystko było ok :? One pójdą do wymiany w pierwszej kolejności.

Napisz jak zmierzyłeś te 4,5 ohma impedancji...Omomierzem?

Co do spalenia głośników, to prawdopodobnie poiosło was i słuchaliście za głośno. To nie"moc" spaliła głośniki - prawdopodobnie wzmacniacz pracował dłuższy czas przy przesterowaniu, co prawie zawsze po pewnym czasie wykańcza głośnik.A że w ferworze imprezki przesterowań nie słychać...

To nie są kolumny do głośnych imprez ale budżetowe kolumienki do słuchania muzyki w niewielkim pomieszczeniu, sprawdzają się też jako kolumny efektowe do kina domowego (u mnie grają jako tylne kanały) - do tego zostały zaprojektowane i dobrze się w tej roli sprawdzają. A imprezy to się robi, jak Ci ktoś już napisał - np. na Altusach :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

zgadzam się z mlb, ale do tego należy dodać, że robiąc imprezę poza kolumnami należy używać wzmacniacza z dużym zapasem mocy, żeby nie musiał grać na zwarciu bo właśnie wtedy ryzyko spalenia głośników jest największe. Najczęściej uszkodzenia mają miejsce przy pracy ze słabymi piecykami a Twój do takich należy:(

Jeśli chcesz mieć imprezy i bezpieczeństwo w jednym kup sobie wzmacniacz Nada z soft clippingiem a do tego np.Paradigm Monitor 3 jeśli muszą być podstawkowe to za skromne pieniążki możesz grać prawie do woli a już na pewno sporo mocniej niż na tych missionkach. Miałem z tej serii 704 i myślę że to raczej był badziew jak porównuję nawet do niewiele droższych JBL-i. Nie były za bardzo obciążalne-stwierdził sam misiowiec, czyli spec od tego tematu:))) Miał porównanie z Paradigm 9 i mówił że Mission wymiękają-wierzę mu bo koleś ma na tym punkcie małego fioła:) słuchał u mnie z 1h i nie wybrał tych kolumn właśnie z tego powodu-chyba?

A akcja z duża imprezą na tych missionkach to niezły żarcik?

Pozdro

Chyba sie jednak będe musiał przeprosić z Mission'ami :) Bo po dokładniejszym oglądnięciu wzmacniacza widać, że z tych dużych kondensatorów coś pociekło :( Więc wina chyba leży zdecydowanie po jego stronie :/

Teraz jest następny problem :? Co moge wsadzic zamiast tych spalonych niskotonowców ??? Bo raczej nie uda mi sie znależć drugi raz takich oryginalnych głośników :(

ja mam sporo takich głośńików mission. Podaj średnice bo mam 15cm i 17cm licząc od krawędzi obręczy. Są to orygianlne i nie używane głośniki z włókna szklanego. Jestem z Wawy więc napisz do mnie na priv jak jesteś zainteresowany. [email protected]

Hehe, na imprezy to polecam głośniki z serii Wharfedale Zaldek.

Raczej nie audiofilskie ;-) ale też nie UMC. A współczynnik przytupu mają niebosiężny. No i wygląd imprezowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.