Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry CD do amplitunera - jaki sens ?

cykad

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku korzystania z połaczenia odtwarzacza CD z amlitunerem poprzez kabelek optyczny przesyłane są same bity. Przerobieniem ich na postac analogową zajmuje się amplituner. Czy wysokiej klasy CD przesyła "inne"

bity niż najprostszy CD (np. Manta) w przypadku odtwarzania samej muzyki ?

https://www.audiostereo.pl/topic/17349-dobry-cd-do-amplitunera-jaki-sens/

Nie ma czegoś takiego jak najprostszy CD czy DVD. Tylko dobry znawca elektroniki może się w tej sprawie wypowiedzieć, w którym odtwarzaczu jakie siedzą układy, jak dokładny sygnał jest wysyłany z jakiego modelu. Gdyby wszystko było takie proste jak piszesz to nie mielibyśmy HDMI czy innych wynalazków. Jeszcze niedawno wzyscy zachwycali się cyfrowym wyjściem elektrycznym, a tu okazuje się że to do bani bo są lepsze rozwiązania.

No własnie ! No to jak chce się słuchac muzyki mając sprzęt np. Denona 1705 czy Yamache 450 to najprostrzy odtwarzacz DVD z wyjściem cyfrowym jast tak samo dobry jak najdroższy odtwarzacz CD z takim wyjściem !

Tak mi to pozornie wyglada ale czy tak jest ?

cykad

Wszystko zalezy od tego jaka jest sekcja cyfrowo-analogowa w amplitunerze. Trzeba poprostu zawsze sprawdzic samemu - raz laczac CD do ampli interkonektami stereo, a drugi raz kablem digital elektrycznym (RCA) i porownac. Warto to zrobic!

Co do polaczenia digital elektrycznego po RCA to jest lepsze zawsze od optycznego. Nie jest do bani (jak przedmowca napisal), oczywiscie ze sa lepsze lacza jak I2enhanced lub cyfrowe AT&T glass optic, ale sa stosowane nie w tak budzetowym sprzecie jak denon, yamaha, onkyo, harman kardon itp...

Ja sprawdzalem np. w swojej starej Yamaha DSP-A1 jak wychodzi porownanie do sekcji audio w znacznie nowszym Pionner DVD 24/192 przetworniki (kilka generacji do przodu w stosunku do amplitunera DSP-A1) i o dziwo (!) na kablu cyfrowym (czyli pomijajac sekcje analogowa w Pioneer) bylo znacznie lepiej ! Glebia, bas, rytm, scena ... wszystko bylo lepsze z Yamahy zawierajacej przeciez starsze przetworniki D/A.

W tym kontekscie, oczywiscie jesli amplituner jest dostatecznie dobry, roznice miedzy budzetowymi odtwarzaczami CD/DVD sie zacieraja, gdyz bedziemy korzystac jedynie z samego transportu (napedu) CD/DVD...

Co nie oznacza, ze nie ma roznic w jakosci transportow w roznych odtwarzaczach, sa przeciez lepsze i gorsze napedy, lepiej i gorzej skonstruowane zasilacze w sekcjach cyfrowych skutkujace w roznym poziomie jittera. Jednak rozniece sa znacznie mniejsze jak w przypadku roznic miedzy odtwarzaczami CD.

Drugi przyklad: najnowszy odwarzacz DVD ESOTERIC DV-50 zawierajacy swietny naped TEAC VRDS i swietna sekcje cyfrowo analogowa 24/192 jako CD player.

W podlaczeniu do przedwzmacniacza z procesorem ANTHEM AVM20, lepiej gra muzyke stereo na kablu cyfrowym elektrycznym (!!) niz na interkonektach analogowych. Czyli nie wykorzystujemy w tym momencie rozbudowanej sekcji cyfrowo-analogowej w odtwarzaczu ESOTERIC, tylko ja pomijamy ! Po co przeplacac wiec i wydawac $5500 na ESOTERIC DV50 skoro mozna by poprostu kupic dobry i tani naped CD/DVD i korzystac wylacznie z sekcji cyfrowo-analogowej wbudowanej w ANTHEM AVM20 ?

Zatem odpowiedz na Twoje pytanie z watku jest dla mnie prosta. Nie ma sensu kupowanie bardzo drogiego CD playera do DOBREGO amplitunera. Trzeba kupic cos, co ma przyzwoity transport + kabel cyfrowy elektryczny.

Ale oczywiscie nie moge gwarantowac, ze takie rozwiazanie bedzie lepsze w kazdym przypadku. Wszystko zalezy od tego jaki to jest amplituner. Opisane przeze mnie 2 przypadki powyzej sa pewne, ale nie wiem jak bedzie na innych, tanszych amplitunerach... Trzeba samemu sprawdzic.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5140-100008576 1170266731_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

amerikano

Dzięki za wyjaśnienia. Do założenia tego tematu sprowokowała mnie instrukcja obslugi mojego denona w której zawarty jest bardzo uproszczony schemat blokowy. (Być może wyjasnia on i Twoje doswiadczenia z wpływem rodzaju połaczenia na jakośc dżwięku). Z tego schematu wynika że wszystkie wejścia analogowe są przetwarzane na postać cyfrową i dopiero potem idą do procesora dżwięku. (sądzę że w nim między innymi dokonuje się cyfrowa regulacja wzmocnienia i barwy). Natomiast sygnał z wejść cyfrowych wchodzi na procesor bezpośrednio. Jak by nie patrzyć w takim przypadku sygnał cyfrowy w porównaniu do analogowego pomija dwa przetworniki; jeden C/A w odtwarzaczu a drugi A/C w amplitunerze !

To musi się odbić na jakości dżwięku. Wniosek wręcz taki ze nie nalezy podłączać CD czy DVD do wejść analogowych. Może ktoś na forum ma jakieś doswiadczenie w budowie wewnętrznej ampltunerów i może się wypowiedzieć ?

cykad

jedynie trzeba uwazac aby nie przegiac w druga strone i nie kupic jakiegos badziewia DVD ktore nie sprawdzi sie jako transport w tym sensie, ze bedzie zle czytac porysowane plyty, zasilacz bedzie wielkosci zapalniczki a jitter na wyjsciu cyfrowym 1000ps. Poza tym obraz tez sie rozni na odtwarzaczach DVD, niektore gorzej sobie radza z trudniejszymi scenami gdzie jest szybki ruch, ostrosc, kolory sa rozne, niektore maja wyjscia DVI/HDMI cyfrowe na obraz co jest dobre jak masz projektorek cyfrowy DLP/LCD. Fajny i tani DVD player ($200) zrobil np. samsung model HD 950 z wyjsciem HDMI. Z lepszych najnowsza Yamaha DVD-S2500 z 12 bitowym przetwornikiem video i wyjsciem HDMI (cena $750). Taka yamaha to juz maksimum jakie warto kupic do dobrego ampliturera, a co takiego jak ten samsung to raczej minimum (choc nie mam info co do niezawodnosci napedu w tym samsungu, ale wiele osob ma samsungi na tym forum, moze cos powiedza...). Dobre sa tez DVD panasonika i kilka innych jest przyzwoitych. Nie mam pojecia jak manta, ale cos mi wydaje sie ze to nie ten poziom i transport moze byc kiepski...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak wyglada Yamaha DVD-S2500 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry i bardzo tani panasonic DVD S-97S, swietny obraz i wystarczajaco dobry naped CD/DVD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ten samsung ma się pojawić w Polsce czy tylko ameryka będzie miała ten model??

dp945 jest bardzo ciekawy ale jego kolor mi zupełnie nie pasuje

teraz widze że jest tez czarny

narazie nie znalazłem sklepu który miałby w ofercie ten odtwarzacz tylko informacjie "avible in the middle of the year" co może oznaczać nawet 3 kwartał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.